Cím: Fizika TOTÓ a Téli Ankéton
Szerző(k):  Honyek Gyula 
Füzet: 1995/február, 109 - 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. Három könyv fekszik az asztal tetején egymás felett. Melyik állitás igaz? Az alsó könyv nyomja jobban a középsőt (1), a felső nyomja jobban a középsőt (2), egyformán nyomják egymást (X).
 
2. Egy toronyház egymás feletti 1. és 10. emeleti erkélyén egyszerre toppant a lábával két férfi. Melyik hallja meg előbb a másik toppantását? A felső (1), az alsó (2), egyszerre hallják (X).
 
3. Csendesen esik az eső. Mikor telik meg hamarabb egy szabadban hagyott vödör vízzel? Ha szélcsend van (1), ha egyenletesen fúj a szél (2), vagy mindkét esetben ugyanannyi idő alatt (X)?
 
4. Két pont között lazán lóg egy hajlékony kötél. Ha a kötél közepét lefelé húzzuk, a kötél súlypontja helyben marad (1), lejjebb süllyed (2), feljebb emelkedik (X)?
 
5. Mi nehezebb, 1 kg toll vagy 1 kg vas? A toll nehezebb (1), a vas (2), egyforma nehezek (X).
 
6. Egy pohár színültig van vízzel, miközben a víz tetején egy jégkocka úszik, amelybe vasgolyót fagyasztottak. Ha a jégkocka elolvad, a pohárban a víz színültig megmarad (1), valamennyi víz kifolyik (2), a vízszint lesüllyed (X)?
 
7. Mikor csökken jobban a gravitációs gyorsulás: ha 5000 m mély bányába lemegyünk (1), ha léggömbbel 5000 m magasba emelkedünk (2), vagy mindkét esetben egyforma a csökkenés (X)?
 
8. Mi akadályozza meg, hogy a Nap izzó gáz anyagát a gravitáció összébbhúzza? A magas hőmérsékletből adódó hőmozgás (1), a fény nyomás (2), vagy az ionizált plazmában fellépő elektromos erők (X).
 
9. Egy teljesen lezárt, vastag falú edény félig vízzel van teli, félig levegővel. Az edényt melegíteni kezdjük. Milyen hőmérsékleten jön forrásba a víz: 100C-on (1), 100C felett (2), sohasem (X)?
 
10. Egy dugattyúval elzárt hengerben tiszta vízgőz van. Lehetséges-e, hogy úgy juttassuk el a vízgőzt folyadékállapotba, hogy közben egyáltalán ne jelenjen meg a két fázist elválasztó határfelület, a meniszkusz? Lehet (1), nem lehet (2), csak akkor lehet, ha nehézvizet használunk (X).
 
11. Vezetheti-e az üveg az elektromos áramot? Nem, mert az üveg elektromosan szigetelő (1). Igen, de csak magas hőmérsékleten (2). Csak az ólomüvegek vezetnek (X).
 
12. Két közeli, vékony, azonos sebességű elektron-nyalábot vákuumba vezetünk egymással párhuzamosan. A nyalábok közeledni fognak egymáshoz (1), távolodnak egymástól (2), párhuzamosak maradnak (X).
 
13. Egy fényforrás és egy ernyő közötti távolság rögzített. Gyűjtőlencsét mozgatva közöttük, az ernyőn kétszer kapjuk meg a lámpa éles képét. Melyik kép fényesebb? Az ernyőhöz közelebbi (1), a lámpához közelebbi (2), egyformán fényesek (X).
 
13+1. Egy vízen úszó, vitrolás játékhajóra elemes ventillátort szerelünk, amellyel fújjuk a vitorlát. Merre indul el a hajó? Előre (1). Hátra (2). Helyben marad (X). (Sicc!)
 
Összeállította: Honyek Gyula, Trefort Á. Gimn.

 

A TOTÓ telitalálatos szelvénye és a legjobb eredményt elértek névsora lapunk 126. oldalán található.
A Szerk.