Cím: 1994-95. Beszámoló a Téli Fizikai Ankétról
Szerző(k):  Bacher Sándor ,  Szabó Bálint ,  Szlukovényi Zsolt 
Füzet: 1995/február, 108. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Idén 52. alkalommal rendezte meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a középiskolások Ifjúsági Fizikai Ankétját. Az idei Téli Ankétnak az ELTE Természettudományi Kara adott otthont december 27‐28-án. Az ország legkülönbözőbb vidékeirúl több mint 150 fizikát kedvelő tanuló és néhány tanár érkezett a rendezvényre.
A megnyitót Gnädig Péter, az Ankét szervezője nyitotta meg, majd két érdekes előadást hallhattunk. Major János (Stuttgart) néhány hétköznapi jelenség mögött rejlő komoly fizikai problémára hívta fel a figyelmünket. Őt Varga István (Békéscsaba) követte, aki nehezebb fizikai feladatok, elméleti versenyproblémák megoldásának megkönnyítése végett számos kísérletet mutatott be. Az ebédszünet után kisebb csoportokban feladatmegoldásokkal foglalkoztunk.
Másnap az Skrapits Lajos (ELTE) sok-sok érdekes, néhol tréfás kísérlet között az Eötvös-féle torziós inga működésével, illetve különféle mozgások számítogéppel összekapcsolt ultrahangos mérésével ismertette meg a hallgatóságot. Ezután Rajkovits Zsuzsa (ELTE) előadásán sok érdekességet láthattunk és hallhattunk a színes szappanhártyákról. A délutáni előadásokon Czirók András (fizikus hallgató, ELTE) a fraktálok és a baktériumtenyészetek kapcsolatáról, Gnädig Péter (ELTE) pedig a WC-tartályok hidrodinamikai problémáiról beszélt. A rendezvény résztvevői idén is kipróbálhatták szerencséjüket (tudásukat) a Fizika Totón.
Végül közreadjuk rögtönzött közvéleménykutatásunk eredményét is, hogyan vélekedett néhány résztvevő az 1994. évi Fizikai Anbkétról. Zsidró Péter (Jászapáti): ,,Nekem ez volt az első Ankétom. Megmondom őszintén, rajongok a fizikáért. Remélem, jövőre még több kísérlet lesz.'' Misi Krisztián (Gyöngyös): ,,Minden volt: példamegoldás, kísérlet, totó. Változatos, jó program volt. Jövőre is eljövök!'' Lampért Kálmánné (Celldömölk): ,,Tekintve, hogy matematika szakos tanár vagyok, szívesen jöttem s jövőre is szeretnék eljönni.'' Egy magát megnevezni nem kívánó fiatalember: ,,Átlagban jó kísérleti bemutatót láttunk. Ez azért is jó, mert a legtöbb kísérletet az iskolánkban a felszereltség hiánya miatt nem tudjuk elvégezni. Egyébként a tavalyi Ankét jobb volt.'' Hangyás György (Monor): ,,Kissé unalmas, az előadások túl hosszúak és fárasztóak. A kísérletek viszont jók!'' Juhász Karina (Gyöngyös): ,,Nagyon jó volt! Egy-két dolgot nem értettem, mert csak elsős vagyok.''

 

Bacher Sándor, Szabó Bálint, Szlukovényi Zsolt

Komárom, Jókai Mór Gimnázium