Cím: A feszültségi rezonanciáról
Szerző(k):  Légrádi Imre 
Füzet: 1995/január, 44 - 47. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/január: 2860. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ideális soros RLC kör vizsgálata során több tankönyvben találkozhatunk a következő gondolattal:
,,Ha a kapacitív és induktív ellenállás értéke megegyezik, akkor a fáziseltolódás szöge nulla, és adott kapocsfeszültség esetén maximális áram folyik át az RLC körön. Ennek következtében az egyes kapcsolási elemeken maximális feszültség jelenik meg. Ezt az esetet feszültségi rezonanciának nevezzük.''
Az alábbiakban arra szeretnék rámutatni, hogy ezt az esetet nem helyes feszültségi rezonanciának nevezni, mert a feszültség maximuma nem ekkor következik be.

 
1. ábra
 

Tekintsük az ideális elemekből felépített soros RLC kört, amin azt értjük, hogy R-ben koncentráltuk az összes ohmos ellenállást, L tiszta induktív ellenállás, és C tiszta kapacitív ellenállás. A kapcsolás (1. ábra) közismert. Kapcsoljuk az RLC kört színuszos változóáramú áramforrásra, amelynek ω körfrekvenciáját folyamatosan lehet változtatni. Legyen a kapocsfeszültség mindenkor állandó U0 érték. Mint tudjuk, ilyenkor az impedancia abszolút értéke
Z=R2+(1ωC-ωL)2.
Az áramkörben folyó áram erőssége I=U0/Z. Ennek az áramnak az ω körfrekvencia függvényében akkor van maximuma, amikor X0=XL, azaz amikor ω0=1/LC. Az ennek megfelelő frekvenciát valóban nevezhetjük rezonanciafrekvenciának. Mivel ilyenkor nemcsak az a fontos jelenség áll elő, hogy az áram értéke maximális, hanem az is, hogy az áram éppen azonos fázisban van a kapocsfeszültséggel, vagyis a fáziseltolódás értéke nulla; ezért az elektrotechnika ezt az esetet fázisrezonanciának nevezi.
A későbbi egyszerű és szemléletes tárgyalás érdekében itt hívom fel a figyelmet arra, hogy az áramerősség görbéjét az ω körfrekvencia függvényében felrajzolva, a fázisrezonancia helyén nyilván azt láthatjuk, hogy a görbe érintője ezen a helyen ,,vízszintes''.
 
2. ábra
 

Nézzük a kondenzátorra eső feszültség függését a körfrekvenciától. Ez Ohm törvénye szerint: UC=IXC=I(1/ωC). Nyilván, ha ω=0, azaz egyenáram esetén, UC=U0. Ha ezután a körfrekvenciát folyamatosan növeljük, és a kondenzátor sarkain mérhető UC feszültséget ω függvényében ábrázoljuk, akkor UC-nek az előbbi U0 értékből kiindulva folytonos, sima görbét kell adnia. Ha ezt a görbét az áramerősség maximumához tartozó rezonancia-körfrekvencia környezetében vizsgáljuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a görbe az ω0=1/LC helyen ,,ereszkedően'' halad át. Hogy ez így van, azt a következőképpen láthatjuk be: UC=I(1/ωC). Ez egy kéttényezős szorzat. Az első tényező az áramerősség. Mint már említettük, a szóban forgó helyen I görbéjének érintője vízszintes, vagyis azt mondhatjuk, hogy kis körfrekvenciaváltozást tekintve e hely környezetében az áramerősség állandó. A második tényező a kondenzátor váltóáramú ellenállása, amely ω növekedésével csökken. Ha tehát az áramerősség maximumához tartozó körfrekvenciánál kicsit kisebb frekvenciától haladunk a nála nagyobb frekvenciák felé, akkor UC-t úgy számíthatjuk ki, hogy állandó áramerősséget szorzunk csökkenő ellenállással, amely szorzás eredménye csökkenő feszültség kell legyen.
Ha tehát a 0 ‐ ω0 körfrekvencia intervallumban van maximális UC érték, akkor annak ω0-nál kisebb körfrekvenciánál kell lennie. Más szavakkal, a kondenzátoron mérhető legnagyobb feszültség nem ω0-nál, hanem annál kisebb körfrekvenciánál van! Vagyis a feszültségrezonancia nem ω0-nál van!
Keressük meg, mekkora ω körfrekvenciánál van a feszültségnek maximuma. Minthogy
UC=IXC=U0ZXC=U01ωCR2+(1ωC-ωL)2=U0CR2ω2+(1ωC-ωL)2ω2.
Látható, hogy UC-nek annál a körfrekvenciánál van maximuma, amely körfrekvenciánál a nevezőnek minimuma van, vagyis elég a gyök alatti mennyiséget vizsgálni minimum tekintetében.
A gyök alatti mennyiség ω2=x-ben másodfokú kifejezéssé alakítható:
R2ω2+(1ωC-ωL)2ω2=R2ω2+(1ω2C2-2LC+ω2L2)ω2==L2ω4+(R2-2LC)ω2+1C2=L2x2+(R2-2LC)x+1C2.
A kapott kifejezésben a másodfokú tag együtthatója pozitív, tehát a kifejezésnek létezik minimuma, mégpedig a másodfokú függvények vizsgálatából jól ismert ,,-b/2a'' helyen, vagyis a minimum helyére vonatkozólag fennáll:
ω2=2LC-R22L2=1LC-R22L2,azazω=1LC-R22L2<ω0.
Természetesen ehhez az eredményhez deriválással is eljuthatunk.
Szemléltetésképpen vegyünk fel számadatokat is. Legyen L=10 henry, C=5μF és R=1000 ohm. Ebben az esetben a kondenzátoron mérhető feszültség maximumához tartozó körfrekvencia ω=122,5s-1, amely valóban kisebb ω0=141,4s-1-nél.
Vizsgáljuk meg azt is, hogy az ideális tekercsen mérhető feszültségnek hol van maximuma. Jelöljük UL-lel a tekercsen lévő feszültséget, akkor, mint fentebb is, írhatjuk, hogy
UL=IXL=U0ωLR2+(1ωC-ωL)2=U0LR2ω2+(1ωC-ωL)21ω2.
Ismét láthatjuk, hogy UL-nek annál az ω-nál van maximuma, amelynél a nevezőben lévő gyök alatti mennyiségnek minimuma van. A gyök alatti mennyiséget átírhatjuk egy másodfokú függvény formájába, amelyben a változó 1/ω2=x:
R2ω2+(1ωC-ωL)21ω2=R2ω2+(1ω2C2-2LC+ω2L2)1ω2==1C2(1ω2)2+(R2-2LC)1ω2+L2=1C2x2+(R2-2LC)x+L2.
A kapott másodfokú függvényben a másodfokú tag együtthatója pozitív, tehát a függvénynek létezik minimuma, amelynek helye az előbbiekhez hasonlóan ,,-b/2a''. Ennek megfelelően
1ω2=2LC-R2C22,ω2=22LC-R2C2,ω=22LC-R2C2>ω0.
Természetesen ezt az eredményt is megkaphatnánk deriválás segítségével.
Az előzőekben felvett numerikus adatokkal most ω=163,3s-1-et kapunk arra a körfrekvenciára, amelynél az ideális tekercsen mérhető feszültség a legnagyobb. Látható, hogy ez nagyobb ω0-nál, aminek magyarázata a kondenzátornál elmondottakhoz hasonlóan adható meg: UL=IXL=IωL. Minthogy ω0 környezetében I állandónak tekinthető, XL viszont a kisebb körfrekvenciáktól a nagyobbak felé haladva növekszik, ezért a két tényező szorzata is növekszik ω0 környezetében. UL görbéje tehát ,,emelkedőleg'' halad át ω0 helyen, viszont igen nagy körfrekvenciánál vissza kell térnie U0 érték közelébe, hiszen igen nagy frekvencián a kondenzátor ellenállása zérushoz tart, a tekercsé viszont igen nagy lesz az ohmos ellenálláséhoz képest, így jóformán az egész U0 a tekercsre esik. Ha tehát UL valahol maximális értékű, akkor az csak ω0-nál nagyobb körfrekvencián lehet.
Azt mondhatjuk tehát, hogy az ideális elemekből álló soros RLC körben a feszültségrezonancia nem ω0=1/LC körfrekvenciánál következik be, hanem a kondenzátoron ω0-nál kisebb, a tekercsen pedig ω0-nál nagyobb körfrekvencián.
 

Érdekes felfigyelni még a következőkre.
Először a numerikus adatokkal kapott körfrekvenciákat vizsgálva képezzük a két feszültségrezonanciához tartozó körfrekvencia mértani középarányosát:
122,5163,3=141,4.
Ez utóbbi viszont ω0-nak tűnik!
Ezen intuíció alapján kimondjuk a következő tételt: A soros RLC körben a kondenzátor feszültségrezonanciájához tartozó körfrekvenciának és a tekercs feszültségrezonanciájához tartozó körfrekvenciának a mértani középarányosa a fázisrezonanciához tartozó körfrekvencia.
Bizonyítás: A két előbb kapott körfrekvenciaképlet közvetlen felhasználásával:
(1LC-R22L222LC-R2C2)12==(2L-R2C2L2C2(2L-R2C)C)12=1LC=ω0.

Légrádi Imre