Cím: Figurák a sakktáblán
Szerző(k):  Blázsik Zoltán 
Füzet: 1995/november, 449 - 452. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szeptemberben ,,egymás kezét fogták'' a királyok, hosszú kört alkotva.* Egy ilyen láncnál szükséges feltétel, hogy semelyik 2×2-es négyzetben se legyen 2-nél több király, hiszen ha lenne 3 király egy 2×2-es négyzetben, akkor azok páronként szomszédosak lennének, egy háromszöget képeznének, ami nem lehetne egy hosszabb kör része.
Vajon legfeljebb hány figura tehető fel egy sakktábla mezőire, ha mindegyik 2×2-es négyzetbe pontosan 2 figura kerülhet? Az erre a kérdésre adott válasz felső korlátja a ,,királyi kör'' hosszának. A 8×8-as sakktáblán ilyen felső korlát a 32, hiszen felbontható 16 páronként diszjunkt 2×2-es négyzetre. Másrészt a sakktábla szokásos pepita színezését használva pl. a világos mezőkre egy-egy figurát feltehetünk, tehát a 32-es határ éles. Természetesen nem következik mindebből, hogy léteznie kellene 32 hosszú ,,királyi körnek'', sőt tudjuk, hogy nincs is ilyen.*
Érdekes azonban a fenti kérdés általánosabb formája.

 

*1.Legfeljebb hány figura helyezhető el egy n×n-es sakktáblára, ha bármelyik k×k-as négyzetben (k<n) pontosan i figurának kell állnia?
 

Nyilván az n=8, k=i=2 esethez hasonlóan egyszerű a kérdés, ha kn, azaz n=ak alakú. Az biztos, hogy (nk)2i=a2i-nél többet nem lehet feltenni.
De vajon elhelyezhető-e ennyi? Az n×n-es sakktáblán (n-k+1)2 számú k×k-s négyzet van. Ezek mindegyikébe pontosan i figurát kellene elhelyeznünk. Próbáljuk meg kis n-re, k-ra a bábukat ügyesen letenni! Először nehéznek tűnik a konstrukció. De ha a szőnyeg vagy a tapéta periodikusan ismétlődő mintáira gondolunk, hamar rájöhetünk, elég pl. a bal felső sarokban lévő k×k-s négyzetbe i figurát tetszőlegesen elhelyezni, majd ezt k-asával jobbra is, lefelé is ismételni. Ezzel az n=ak esetet elintéztük.
Tegyük fel, hogy n=ak+b, ahol 1b<k. Világos, hogy minden ak×ak-s négyzetben a2i figurának kell állnia, így pl. a jobb alsó ak×ak-s négyzetben is. Azt kell elérnünk, hogy az ebből kimaradó részen (a peremen) a lehető legtöbb figura legyen. Ezért először is a bal felső b×b-s négyzetbe annyi figurát helyezünk, amennyit csak lehet (legfeljebb i-t). Ha i>b2, akkor további figurákat helyezhetünk el a perem és a bal felső k×k-s négyzet közös részébe ‐ természetesen a már betöltött b×b-s részen kívül (1. ábra). Ebbe a két b×(k-b)-s téglalapba helyezzük a figurákat, amíg fér. A maradék (ha van) jut a k×k-s négyzet (k-b)×(k-b)-s részébe. Az így konstruált bal felső k×k-s négyzetbeli kitöltés-mintát periodikusan ismételve egy maximális sok bábot tartalmazó n×n-es négyzetet kapunk. (Gondoljuk meg, miért lesz ekkor minden k×k-s négyzetben pontosan i darab figura!)

A maximum értéke:
 
(a+1)2i,ha ib2
 
a2i+(2a+1)b2+a(i-b)2=(a+1)(ai+b2),ha b2<ik2-(k-b)2
 
ésa2i+(2n-b)b,ha i>k2-(k-b)2.
 

Több irányban lehet tovább vizsgálódni. Ha megengedjük, hogy a sakktábla téglalap alakú legyen, akkor a fentihez teljesen hasonló meggondolás adja a következő eredményt: Ha a téglalap n×m-es, n=ak+b (1b<k), m=ck+d (1d<k), nm, akkor a maximum értéke
 
(a+1)(c+1)i,ha ibd
 
a(c+1)i+(c+1)bd,ha bd<ikd,
 


(mert a figurákat téglalap esetén inkább a hosszabb oldal melletti ,,peremre'' érdemes helyezni).
 
aci+nd+c(i-d(k-b)),ha kd<ik(b+d)-bd
 
ésaci+nd+mb-bd,ha i>k(b+d)-bd.
 

Felvethető a minimum keresésének kérdése. Az erre adható válasz azonban következik a fentiekből, hiszen minden i-hez tartozó maximális jó figuraelhelyezés ,,komplementere'' egy (k2-i)-hez tartozó minimális minta.
Csavarjuk most fel a téglalapot egy hengerre! Így csak alul és fölül lesz ,,pereme''. Egyáltalán lehetséges-e úgy figurákat felhelyezni a hengerre, hogy minden k×k-s négyzetben ugyanannyi báb legyen? Ha igen, legfeljebb mennyit?
Ha pl. a henger legfelső részén egy k×k-s négyzetet egyesével körbeléptetünk, akkor észrevehetjük, hogy a k×1-es oszlopokban lévő figurák száma k periódusonként ismétlődik. Amikor az ,,utolsó'' oszlophoz érünk, a felcsavarás miatt az elsővel folytatjuk. Ha p=(n;k)=(b;k) az n és k legnagyobb közös osztója, akkor az oszlopokban álló figurák számának sorozata p szerint periodikus kell legyen. Ebből azonnal következik egy szükséges feltétel i-re: kp|i.
A hengeren, ha egy k×p-s téglalapban tetszőlegesen ipk figurát helyezünk el, majd ezt ismételjük mindkét irányban, akkor a ,,szőnyegminta'' a hengeren záródik. A szükséges kip feltétel tehát elégséges is.
A maximum értéke:
 
n(c+1)ik,ha idk,
 
nd+ncik,ha i>dk,
 


ismét optimálisan kihasználva a henger alsó (vagy felső) peremét.
Hogyan kaphatnánk egy perem nélküli esetet, amikor minden mező ,,egyenrangú''? Hajtsuk össze a sakktáblánkat tórusszá! (Mintha mentőövet alakítanánk ki egy n×m-es téglalapból.)
Gondolkozzunk el a további problémákon:
*2.Mi a szükséges és elégséges feltétele annak, hogy egyáltalán létezzen egy ,,egyenletes'' figuraelhelyezés a toroidális sakktáblán?
*3.A tórusznak nincs pereme. Vajon igaz-e, hogy minden olyan elrendezés, amelynél bármely k×k-s négyzetbe i darab bábu kerül, ugyanannyi figurát használ fel?
Eddig arra törekedtünk, hogy ,,lokálisan kiegyensúlyozott'' bábufelrakásnál elérjük a figurák számának maximumát. Engedjünk a feltételből, illetve módosítsuk azt.
*4.Adott n, m és k. Legyen 1i<jk2. Mennyi a táblára helyezhető figurák számának maximuma, ha minden k×k-s négyzetbe legalább i és legfeljebb j bábut tehetünk?
*5.Adott n, m és k-ra milyen (i;j) számpárra létezik olyan bábufelállítás, amikor mindegyik k×k-s négyzetben vagy pontosan i, vagy pontosan j darab figura van, és létezik legalább egy olyan k×k-s négyzet, amiben i darab van, és olyan is, amiben j darab van.
*6.Vajon mikor létezhet az n×m-es sakktáblán olyan elrendezés, hogy minden k×k-s négyzetben más-más számú figura legyen?
*7.Létezik-e olyan alkalmas n, m és k, hogy az n×m-es téglalap k×k-s négyzeteiben éppen rendre
a) 1,  2,  3,  4,  ...,  1995
b) 1,  2,  3,  4,  ...,  l
bábu álljon? (2. ábra)
(A 2. ábra az n=m=8, k=6, l=9 esetre mutat két megoldást; a baloldali a minimális 9, a jobb pedig 13 bábuval. Mennyi a maximum ebben az esetben?)

A cikkhez a hozzászólásokat, a feladatok megoldásait (nemcsak a versenyzőktől) a szerkesztőség címén várja a szerző. A borítékra írják rá: ,,Figurák a sakktáblán''.
Blázsik Zoltán

 

 

*ld. a Királyok körei c. cikket az 1995/6. sz. 338. oldalán.