Cím: Királyok körei
Szerző(k):  Blázsik Zoltán 
Füzet: 1995/szeptember, 338 - 340. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A sakkjáték, a sakktábla és a figurák matematikai: kombinatorikai, gráfelméleti stb. problémák egész sorát vetik fel a legkönnyebbektől a legnehezebbekig. Ebben a tanévben néhány cikkel és néhány kitűzött gyakorlattal szeretnénk felkelteni az érdeklődést a téma iránt. A megoldásokhoz nem kell tudni sakkozni, elég logikusan gondolkozni!

A sakkjáték legfontosabb figurája a király. Egy királynak a sakktáblán azok a figurák a szomszédai, amelyek olyan mezőkön állnak, melyeknek van a király mezőjével közös határpontja. Képzeljük el, hogy elegendően sok királyunk van, s belőlük minél többet akarunk felállítani a sakktáblára, azzal a feltétellel, hogy egy zárt láncot (kört) alkossanak. Jelentse ez most azt, hogy bármely királynak pontosan két szomszédja van, és ha valamelyikük pl. jobbra ,,egy hírt a szomszédja fülébe súg'', akkor ha mindegyikük rendre ugyanezt teszi, mindenki tudomására jut, sőt a ,,hírt felröppentő'' balról vissza fogja hallani.
Vajon legfeljebb hány király állhat ,,körben'' a sakktáblán?
Mint hasonló kérdéseknél mindig, érdemes n×n-es ,,általánosított sakktáblán'' gondolkodni. Nyilvánvaló, hogy 2×2-esen 3 király állhat körben; 3×3-ason pedig legfeljebb 4, ‐ a pepita mezőszínezést használva ‐ a középső mező színével ellentétes mezőkön. Az első nekirugaszkodásra a 4, 5, 6 oldalú négyzetben úgy állítjuk fel a királyokat, hogy a tábla szélén, de ne sarokmezőn álljanak. Így rendre 8, 12, 16 királyt sikerül körbe állítanunk. De vajon nem lehet-e többet?
A 8×8-as sakktábláig már csak egyetlen kisebb eset van. A 7×7-es négyzetre az 1. ábra szerint 24 királyt rakhatunk fel. Most tehát nem néggyel, hanem nyolccal nőtt a királyok száma. A hullámszerű konstrukció ,,kihasználja'' a tábla belsejét is. A 8×8-asra azonban ugyanannyi hullám fér, tehát csak a hullám méreteinek növekedése a ,,nyereség''. Ezzel a módszerrel a klasszikus sakktáblára 30 királyt állíthatunk körbe.
Ne álljunk meg 8-nál!
A hullámok száma n=4k+3-nál k, s ugyanennyi marad, ha az n eggyel, kettővel vagy hárommal növekszik.
Emiatt ezzel a konstrukcióval kapott ,,királyi körökben'' a királyok száma:

n22-12,ha  n3(mod4),
 
n22-n2+2,ha  n0(mod4),
 
n22-n+92,ha  n1(mod4),
 
n22-3n2+7,ha  n2(mod4)  és  n>2.

Nem lehetnénk ügyesebbek?
Az világosnak tűnik, hogy ,,érdemes'' a tábla szélét kihasználni, és a problémát a belsejének felépítése jelenti. Próbálkozzunk rekurzívan!
Ha n7, akkor válasszuk ketté a táblát egy (n-4)×(n-4)-es ,,centrumra'' és egy 2 mező szélességű ,,keretre''. A keret külső szélére ‐ kivéve a sarkokat ‐ helyezzünk el királyokat (4(n-2)
db-ot). Tegyük fel, hogy a centrumban már létezik egy királyi lánc. Elég lenne ezután mindkét zárt láncot megbontani, ,,egy-két láncszemet kivenni, s összekötni a végeket''. Ekkor egy zárt láncot kapnánk, amely közel lenne az optimálishoz, ha a néggyel kisebb (n-4)-re elég hosszú volt a kör.
7-re ugyanazt kapjuk, mint korábban. Vajon a ,,klasszikus sakktáblán'' sem javul a helyzet? A 2. ábra szerint igen! Létezik 31 királyból álló kör!
n=9-re a centrum 5×5-ös. Most csak két láncszem ,,elvesztésével'' megy a két kör összekötése (8-ra egy, 7-re 0 király ,,veszett el'').
10-re a centrum 6×6-os. Ha a 16 hosszú kört a centrumban módosítjuk azzal, hogy az egyik királyt egy lépéssel beljebb helyezzük, akkor az összekapcsolódásnál fellépő veszteség újra csak 1 lesz. Később az összefűzésnél már nem veszítünk!
A 7, 8, 9, 10 oldalú sakktáblára most konstruált királyi körök (3. ábra) olyanok, hogy létezik egy ,,hullámcsúcsuk'', amelyhez a további kör veszteség nélkül kapcsolható. Ez a jó tulajdonság később is megmarad.
Folytatva az eljárást, a következő eredményt kapjuk:
n22-12,ha  n3(mod4).n22-1,ha  n0(mod4)  és  n>4;  n=4-re 8.n22-52,ha  n1(mod4)  és  n>5;  n=5-re 12.n22-3,ha  n2(mod4)  és  n>6;  n=2-re 3,  n=6-ra 16.
Összehasonlítva azt tapasztaljuk, hogy a második konstrukció lényegesen jobb, mint az első. Nem tudnánk beférkőzni a királyok közé?
 
 

Cikkünk nem zárja le a problémakört, érdemes rajta tovább gondolkodni. Hozzászólásaikat a szerkesztőség címén várja a szerző:
Blázsik Zoltán