Cím: 1994. évi Kürschák József Matematikai Tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Surányi János 
Füzet: 1995/február, 67 - 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. Jelölje egy paralelogramma két szomszédos oldalának az arányát λ (ahol λ>1). Határozzuk meg, hogy hogyan függ λ-tól az átlók közti hegyesszög legnagyobb lehetséges értéke.
 
I. megoldás. Tekintsünk egy ABCD paralelogrammát, amelyikben AB és BC hossza a, illetőleg λa (λ>1), az átlók metszéspontja és a BC oldal felezőpontja E, illetőleg F. Ekkor E egyben az átlók közös felezőpontja is, így EF az AB-vel párhuzamos középvonal fele, hossza 12a. A szóba jövő E pontok tehát az F középpontú, 12a sugarú kE kör pontjai, kivéve a BC egyenessel való két metszéspontot, amelyek a kör átellenes pontjai. Szimmetria okokból elég a BC egyenes egyik oldalán levő félkört vizsgálni (1. ábra).
 
1. ábra
 

A kör átmérője a BC szakasz része. Az átlók szöge a BC szakasz látószöge E-ből, tehát tompaszög (hiszen az átmérő látószöge derékszög). Ennek az α szögnek a lehető legkisebb értékét kell tehát meghatároznunk.
Belátjuk, hogy α értéke a félkör E0 felezőpontjára a legkisebb. A BCE0 háromszög köré írt k0 kört belülről érinti kE, mert mindkét kör középpontja a BC-re F-ben emelt merőlegesen van, és kE átmérője a BC szakasz része. A DE és k0 metszéspontját G-vel jelölve
CEB=CGB+GCE>CGB=CE0B,
amint állítottuk.
A keresett legnagyobb hegyesszög, φ0 ennek a szögnek mellékszöge, és mivel a BCE0 háromszög egyenlő szárú, az E0BF kétszeresével egyenlő, tehát például így fejezhető ki λ-val a BE0F derékszögű háromszögből:
ctgφ02=BFE0F=12λa12a=λ,azazφ0=2arcctgλ,
ahol az arkusz-függvény 0 és 90 közé eső értékét kell venni.
 
Megjegyzés. A feladat szövege feltételezte ugyan, de meggondolásaink során bizonyítást is nyert, hogy ezt a maximális értéket fel is veszi az átlók szöge, és azt is beláttuk, hogy a téglalapban a legnagyobb ez a szög.
 
II. megoldás. Válasszuk mértékegységnek az AB oldal hosszát, ekkor BC hossza λ. Jelöljük az átlók metszéspontját (ami közös felezőpontjuk is) E-vel, AE és EB hosszát e-vel, illetőleg f-fel, a köztük levő szöget φ-vel (2. ábra).
A koszinusztételt alkalmazzuk az AEB és a BEC háromszögre.
1=e2+f2-2efcosφ,λ2=e2+f2-2efcos(180-φ)=e2+f2+2efcosφ.
A megfelelő oldalak összegét és különbségét képezve
λ2+1=2(e2+f2),λ2-1=4efcosφ.

 
2. ábra
 

A második egyenlőség bal oldala pozitív, így cosφ pozitív, φ tehát hegyesszög.
Alkalmazzuk a második egyenlőségben e2-re és f2-re a mértani és számtani közép közti egyenlőtlenséget, és használjuk fel az első egyenlőtlenséget:
λ2-14(e2+f22)cosφ=(λ2+1)cosφ.
Innen
cosφλ2-1λ2+1,
és akkor áll fenn egyenlőség, ha e=f,
azaz ha a paralelogramma téglalap. Mivel a koszinusz-függvény a (0;90) számközben a változó csökkenő függvénye, így a keresett legnagyobb φ0 szögre
cosφ0=λ2-1λ2+1,φ0=arccosλ2-1λ2+1,
ahol a függvény 0 és 90 közé eső értékét kell venni.
 

Megjegyzés. A
cosα=cos2(α/2)-sin2(α/2)cos2(α/2)+sin2(α/2)=ctg2(α/2)-1ctg2(α/2)+1
azonosság alapján világos, hogy az eredmény megegyezik az előző megoldásban nyerttel.
 
III. megoldás. Az AC átlót rögzítve azok a D pontok, amelyekre az AD/CD arány egy rögzített (1-nél nagyobb) λ érték, egy kört alkotnak, az AC szakaszhoz és λ arányhoz tartozó Apolloniosz-kört. Jelöljük ezt kλ-val, AC felezőpontját E-vel, kλ középpontját O-val.
Az AC és ED átlók közti szög akkor a legnagyobb, ha D az E pontból a k körhöz húzott érintő D0 érintési pontja. Jelöljük ezt a legnagyobb szöget φ0-val, kλ-nak az AC-re eső átellenes pontjait P-vel és Q-val, az AC szakasz felét e-vel (3. ábra). P és Q ezt a szakaszt belülről, illetőleg kívülről λ:1 arányban osztó pont, így
λ=APPC=AQQC.
 
3. ábra
 

A szereplő szakaszokat e-vel fejezve ki a két törtben
λ=e+EPe-EP=EQ+eEQ-e.(1)
A második egyenlőségből a törtek eltávolítása és rendezés után az
e2=EPEQ(2)
egyenlőséget kapjuk. (1)-ből
EP=(λ-1)eλ+1,EQ=(λ+1)eλ-1.

A (2) egyenlőség jobb oldalán álló szorzat az E pontnak a kλ körre vonatkozó hatványa, így az egyenlőség azt jelenti, hogy az E pontból a kλ körhöz húzott érintő hossza ED0=e. A φ0 szög meghatározásakor az OED0 háromszög OD0 oldalát, vagyis a kλ kör r sugarát fejezzük ki e-vel és λ-val.
r=12PQ=12(EQ-EP)=12(λ+1λ-1-λ-1λ+1)e=2λeλ2-1.

Az EOD0 derékszögű háromszögből tehát
tgφ0=re=2λλ2-1,φ0=arctg2λλ2-1,
ahol a 0 és 90 közé eső értékeket kell venni.
 
Megjegyzések. 1. Az előző megoldásokkal való kapcsolat könnyen adódik például a
tgα=2tgα21-tg2α2=2ctgα2ctg2α2-1
összefüggésből.
 

2. Az ED0=e egyenlőség szerint D0 az AC átmérőjű körön van, így az ACD0 háromszög derékszögű, vagyis az a paralelogramma, amelyikre az átlók szöge a legnagyobb, a téglalap.
 
2. Bizonyítsuk be, hogy ha egy konvex n-szög átlói közül elhagyunk bárhogyan n-3-at, a megmaradók közül mindig kiválasztható n-3 úgy, hogy ne messék egymást a sokszög belsejében; viszont el lehet hagyni n-2 átlót úgy, hogy ez már ne legyen igaz.
 
Megoldás. A feladat állításainak bizonyításához előrebocsátunk néhány megjegyzést. Világos, hogy egy konvex sokszögben addig húzhatunk meg egymást nem metsző átlókat, amíg a sokszöget csupa háromszögre nem bontjuk. (A közös végpontokat a következőkben nem tekintjük metszéspontnak.)
Ismeretes, hogy bárhogyan történik ez a felbontás, konvex n-szögben ehhez n-3 átló szükséges, és azok n-2 háromszöget hoznak létre. (Lásd pl. Matematikai Versenytételek III., 1985. évi 1. feladat 2. megjegyzés, 295. oldal.)
A feladat két állítás bizonyítását kívánja. Az elsőt teljes indukcióval bizonyítjuk.
Nyilvánvaló az állítás helyessége háromszögekre (0 átló elhagyása után meghúzható 0 egymást nem metsző átló), és négyszögekre is. Legyen a továbbiakban m5, egy konvex m-szög A1A2...Am, és tegyük fel, hogy konvex (m-1)-szögekre igaz az állítás. Legyen az m-szögben elhagyva tetszés szerint m-3 átló.
 
4. ábra
 

Nézzük a második szomszéd csúcsokat összekötő átlókat, nevezzük ezeket a továbbiakban kis átlóknak. Mivel m5, minden kis átlóhoz egyértelműen tartozik a végpontjai közti, azaz a kis átló által lemetszett csúcs. A kis átlók száma tehát m, s így nincs mindegyik elhagyva. Van köztük olyan, amelyik nincs elhagyva, de az általa levágott csúcsból induló átlók közt van elhagyott. Ez nyilvánvaló, ha az elhagyott átlók közt nincs kis átló.
Ha nem ez a helyzet, akkor pl. A1A3, A2A4, ..., Am-1A1, AmA2 sorrendben végighaladva a kis átlókon találunk el nem hagyottat, amire következő el van hagyva. Válasszuk a számozást úgy, hogy A2Am nincs elhagyva, A1A3 el van hagyva. Ekkor az A2...Am konvex (m-1)-szög átlói az eredeti sokszögben is átlók, és közülük legfeljebb m-4 van elhagyva, mert az A1A3 elhagyott átló az (m-1)-szög átlói közt nem szerepel (4. ábra). Így az (m-1)-szögben meghúzható m-4 egymást nem metsző átló az el nem hagyottak közül. Az m-szögben ezekhez hozzávehetjük az A2Am átlót, mert ez az (m-1)-szögnek oldala, így egyrészt nincs a meghúzott átlók között, másrészt nem metszi azokat. Az állítás helyessége tehát öröklődik az m-szögre is, így minden konvex sokszögre igaz.
A második állítás igazolására megadunk egy A1A2...An konvex n-szögben n-2 átlót úgy, hogy azok elhagyása után ne lehessen a maradók közül n-3 nem metszőt kiválasztani. Erre több lehetőség is kínálkozik.
1. Hagyjuk el az A2-ből induló átlókat és A1A3-at (5. ábra). A maradó átlók éppen az A1A3...An  (n-1)-szög átlói. Ezek közül kellene n-3 egymást nem metszőt kiválasztani. Láttuk azonban, hogy ebből csak n-1-3=n-4 nem metsző átló választható ki. Ezzel igazoltuk a második állítást.
 

5. ábra

 
6. ábra

 

2. A második állítás igazolására alkalmas az is, ha a kis átlókat hagyjuk el az A1A3 és az A2A4 kivételével (6. ábra). Ismeretes ugyanis, hogy egy konvex n-szögben tetszés szerinti n-3 nem metsző átló közt mindig van legalább két kis átló. (A korábban idézett helyen a 3. megjegyzés c) pontja, 295. oldal.) A leírt elhagyás mellett azonban csak két meghúzható kis átló van, de azok metszik egymást. Ezzel újabb bizonyítást adtunk a második állításra.
 
7. ábra
 

Megjegyzések. 1. A versenyzők a fentiekben idézett segédtételek közül azokat, amelyeket felhasználtak, be is bizonyították.
 

2. Az első állításnál négyszög esetén bármelyik átlót hagyjuk el, a másikat kell kiválasztanunk. Megadunk n5-re is n-3 átlót úgy, hogy azok elhagyása esetén csak egyféleképpen lehessen n-3 nem metsző átlót kiválasztani. Ehhez ötletet ad a 2. állítás igazolására adott 2. ellenpélda és annak igazolása.
Hagyjuk el az A1A2...An sokszögből a kis átlókat, kivéve az An-1A1, az AnA2 és az A1A3 átlót. Ekkor egyedül az A1 csúcsból induló átlók kiválasztása ad megoldást. Állításunk igazolására megmutatjuk, hogy semelyik AiAj átló sem szerepelhet a kiválasztottak közt, ha 2i<jn (7. ábra). Mivel átlóról van szó, és az AiAi+2 átló el van hagyva, így Ai...Aj legalább 4-oldalú konvex sokszög, és ebben legfeljebb az AiAj-1 és Ai+1Aj kis átló nincs elhagyva, ezek azonban metszik egymást. (j=i+3 esetén ezek is elhagyott átlók.) Ezzel igazoltuk az állítást.
 
3. Adottak a H1, H2, ..., Hn halmazok. A Hk halmaz (k=1,2,...,n) a valós számegyenes k darab olyan intervallumából áll, amelyeknek páronként nincs közös pontja. Bizonyítsuk be, hogy a fenti Hk halmazokat alkotó intervallumok közül kiválasztható [(n+1)/2] olyan intervallum, amelyek mindegyike más-más Hk halmazhoz tartozik, és semelyik kettőnek nincs közös pontja. ([x] a legnagyobb egész szám, amelyik kisebb az x-nél vagy egyenlő vele.)
 
Megoldás. A következő állítást fogjuk bizonyítani:
Ha az L1, L2, ..., Lm halmaz mindegyike a számegyenes legalább m (de véges számú) páronként közös elem nélküli intervallumából áll, akkor kiválasztható mindegyik halmazból egy-egy intervallum úgy, hogy semelyik kettőnek ne legyen közös pontja.
Ez tartalmazza a feladat állítását. Ehhez csak n=2m-1 és n=2m esetén a Hm, Hm+1, ..., H2m-1 halmazokra kell alkalmazni a kimondott tételt.
Az állítás igaz, ha m=1. Ha m>1, eljárást adunk meg az intervallumok egymás utáni kiválasztására. Vegyük mindegyik halmaz balról első intervallumának a jobb végpontját és azt vagy azokat az intervallumokat, amelyekre ez a legkisebb. Több intervallum esetén válasszunk ki egy jobbról nyitottat, ha van ilyen, különben tetszés szerint egyet. Legyen ez I1, és tartozzék az Li halmazhoz. Ezután hagyjuk el Li-t, a többi halmazból pedig a balról első intervallumot, majd ismételjük az eljárást, amíg el nem fogynak a halmazok.
Az első lépés után m-1 halmaz marad, mindegyik legalább m-1 páronként közös pont nélküli intervallumból áll. Azt kell még belátnunk, hogy I1-nek a megmaradt intervallumok egyikével sincs közös pontja. Ezzel egyenértékű az, hogy ha I1-nek az eredeti Lj halmaz I' intervallumával van közös pontja, ahol ji, akkor I' az Lj balról első intervalluma.
Jelöljük I' bal végpontját b-vel, és tegyük fel, hogy van Lj-ben egy I'-től balra levő I'' intervallum. Ha b kisebb I1 jobb végpontjánál, akkor ez még inkább igaz I'' jobb végpontjára (8.a ábra; a halmazokat párhuzamosan eltolt egyeneseken szemléltetjük), így nem I1-et kellett volna kiválasztanunk.
 
8. ábra
 

Ha b egyenlő I1 jobb végpontjával, akkor kell, hogy I' balról, I1 jobbról zárt legyen. Ekkor I'' jobb végpontja vagy kisebb b-nél, vagy egyenlő vele, de az utóbbi esetben az intervallum nyitott, mert nincs közös pontja I'-vel (8.b ábra). Ismét egyik esetben sem I1-et kellett volna kiválasztani eljárásunk szerint. Ezzel bebizonyítottuk az állítást.
Ezek alapján az eljárást m-szer megismételve az összes követelményt kielégítő intervallumhalmazt kapunk.
 
Megjegyzés. Többen tettek kísérletet annak bizonyítására, hogy a feladat állításában az [n+12] korlát nem javítható, de ezek hibásak. Az [n+12] élességét csupán n6-ra sikerült eddig belátni. Annyit azonban meg lehet mutatni, hogy van olyan halmazrendszer, amelyikből csak (1-1e)(n+1)-nél kevesebb intervallum választható ki a feladat követelményeinek megfelelően.
 
9. ábra
 

Álljon k=1, 2, ..., n-re Hk a
(0,1/k),(1/k,2/k),...,((k-1)/k,1)
nyitott intervallumokból. Legyen a kívánalmaknak megfelelően kiválasztható intervallumok maximális száma j. A kiválasztott intervallumok hosszának az összege nem lehet 1-nél nagyobb. Ha minden lépésben kiválaszthatunk egyet a megmaradt legrövidebb intervallumok közül, ez az összeg akkor is legalább
S=1n+1n-1+...+1n-j+1==1n(1+11-1/n+11-2/n+...+11-(j-1)/n).
Integrálva 11-x-et -1n-től j-1n-ig, S tekinthető az integrál egy felső közelítő összegének (9. ábra), s így az integrálnak 1-nél kisebbnek kell lennie, azaz
log(n+1n-j+1)<1,j<(1-1e)(n+1).
Ez tehát felső korlát a kiválasztható intervallumok számára. A nyert konstans:
1-1e=0,63212...

A megjegyzés Surányi Lászlótól származik.