Cím: 1994. Ifjú Fizikusok Nemzetközi versenye
Szerző(k):  Rajkovits Zsuzsa ,  Skrapits Lajos 
Füzet: 1994/december, 509. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ifjú Fizikusok VII. Nemzetközi Versenyét 1994. május 30 és június 6 között rendezték meg a hollandiai Groningenben. A csapatversenyen magyar diákok hatodszor vettek részt. Ezúttal diákjainkat a következő csapat képviselte: Farkas Illés (Bp., Apáczai Csere J. Gimn., tanára: Pákó Gyula), Puskás Zsolt (Bp., Apáczai Csere J. Gimn., tanára: Pákó Gyula), Jánosik Konstantin (Kiskunfélegyháza, Petőfi S. Szki., tanára: Szabó Lászlóné), Szász Nóra (Bp., Apáczai Csere J. Gimn., tanára: Flóruk György), Horváth Tamás (Barcs, Széchényi F. Gimn., tanára: Jaloveczki József).
A versenyen 11 ország 12 csapata vett részt. Az első helyen Csehország és a Moszkvai Állami Egyetem Gimnáziumának csapata osztozott; Oroszország másik csapata a második, diákjaink pedig harmadik díjat kaptak.
A csapatok eredménye, melyet a nemzetközi zsűri által adott pontszámok és a helyezési számok határoztak meg, az alábbiak szerint alakult (zárójelben a helyezési szám): Moszkvai Állami Egyetem Gimnáziuma (16), Csehország (15,5), Oroszország (14), Beloruszia (13,5), Magyarország (13), Grúzia (11,5), Ukrajna (11,5), Hollandia (10), Lengyelország (9), Szlovákia (9), Svédország (6,5), Üzbegisztán (6).
A versenyzés során nagyon nagy előnyt jelentett a biztos nyelvtudás, amely az előadások és az azt követő diszkusszió zökkenőmentes lebonyolításához elengedhetetlenül fontos volt. (A verseny hivatalos nyelve az angol volt.) Ebben az évben először a legtöbb pontot szerzett diákok egyéni versenyét is megrendezték, melyben 60 versenyző között Farkas Illés (a 11. helyen) és Szász Nóra (a 17. helyen) a ,,successful student'' diplomát is megszerezte. A zsűri munkáját angol‐orosz szinkrontolmácsként segítette az értékelésben közreműködött Zsenei András I. éves fizikus hallgató, aki korábban maga is sikeres versenyzőnk volt.
A KöMaL-ban hónapokkal előbb meghirdetett feladatok beküldött megoldásai alapján kiválogatott magyar csapat tagjai a verseny előtt az ELTE Általános Fizika Tanszékén intenzív felkészítésben vettek részt, melyen az ELTE oktatói (Brájer László, Cserti József, Gnädig Péter és Szép Jenő) előadásokkal, kísérletek bemutatásával, tanácsokkal segítették a diákok munkáját.

 


 

Az Ifjú Fizikusok VIII. Nemzetközi Versenye

A következő versenyt Lengyelország rendezi meg 1995 júniusában egy Varsó környéki üdülőhelyen, melyre az alábbi feladatok közül legalább 3 probléma (magyar nyelvű) megoldásával lehet nevezni:
1. PARADOXON. Találj ki egy feladatot magad! Igyekezz meglepni versenytársaidat egy paradox (látszólagos ellentmondást tartalmazó) fizikai kísérlettel.
2. A VÍZ FORRÁSA. Sokan állítják azt, hogy a teavíz forralásakor az edényre födőt kell tenni, mert ezzel energiát és időt lehet megtakarítani. Vizsgáljátok ezt a jelenséget, és határozzátok meg a megtakarított energiát és időt!
3. CSEPP. Sima felületen ,,száradó'' sózott vízcseppben gyűrűrendszer alakul ki. Tanulmányozzátok és magyarázzátok meg a jelenséget!
4. GRAVITÁCIÓS ŰRHAJÓ. Változtatható hosszúságú, súlyzó alakú űrhajó, amely Főld körüli pályán, a Föld felszínétől 300 km magasságban kering, sugármeghajtás hélkül Hold körüli pályára juthat. Határozzátok meg a művelet végrehajtásához szükséges időt.
5. HANG. Alakítsátok át hangenergiává a 0,1 mF kapacitású, 30 V-ra feltöltött kondenzátor elektromos energiáját a legnagyobb hatásfokkal! Nem használható külső energiaforrás! Határozzátok meg, hogy a kisülés során az elektromos energia hányadrésze alakul hanggá!
6. FÜGGÖNY. Néhány színházban ún. fényfüggönyt használnak (porszemeken történő fényszóródás). Készítsetek tervet olyan fényfüggönyre, amelynek a hatásos működéséhez egy méternyi színpadszélességre számítva a legkisebb teljesítmény szükséges.
7. HÁROM KORONG. Tanulmányozzátok három darab, homogén, merev korong ütközéseit, amelyek sík lapon mozoghatnak. Kezdetben két korong nyugalomban van. A harmadik korong
a) pontosan egyszerre ütközik a másik két koronggal,
b) a korongok közül először az egyiknek ütközik.
8. SZŐNYEG. Hengeresre csavart szőnyeg néha magától vagy enyhe lökésre letekeredik. Határozzátok meg, milyen tényezőktől függ a letekeredés sebessége.
9. FAGYLALT. Állítsatok elő túlhűtött vizet valamilyen kísérleti összeállításban. Hány fokkal a 0C alá sikerült lehűtenetek a vizet? Mi lehet ebben a kísérletben a rekord? Határozzátok meg a víz fagyáspontját!
10. KATÓDSUGÁRCSŐ. Mialatt a jól ismert fizikus, Első A. futballmeccset nézett a TV-n, a másik jól ismert fizikus, Második B. a katódsugárcsövön egy 0,001 mm átmérőjú lyukat csinált. Sikerült-e Első A.-nak végignézni a futballmeccset?
11. HOLDFÉNY. Napfényben lencsével lángra lehet lobbantani a papírt. Megvalósítható lenne-e ez, ha napfény helyett holdfényt használnánk? Ha igen, akkor találj ki egy erre a célra alkalmas optimális optikai összeállítást! Ha nem, akkor írd le, milyen kellene legyen a Hold, hogy a kísérlet sikerüljön?
12. SZIKRÁZÓ KOVAKŐ. Amikor két kovakövet összeütünk, szikrák képződnek. Tanulmányozd és magyarázd meg a jelenséget!
13. LEVEGŐLENCSÉK. Lencséket általában szilárd anyagból készítenek, de néha folyadékból is. Készítsetek optikai levegőlencsét, melynél a fény úgy jut át a lencsén, hogy közben a levegőt kivéve más anyagon nem halad át. Milyen tényezőktől függ a levegőlencse fókusztávolsága?
14. BEFAGYOTT TÓ. Télen a tó vizének felszínét 0C-nél hidegebb, állandó hőmérsékletű levegő éri. Szél nem fúj. Határozzátok meg, hogyan változik a jégréteg vastagsága az idő függvényében!
15. PALACK. Egy 1-2 liter térfogatú, vízzel telt műanyag palack 1 méter magasról véletlenül földre esett. Mekkora maximális magasságra spriccelhet a víz és miért? Határozzátok meg azt a legkisebb magasságot, amelyről leejtve a palackot, az szétreped.
16. LEMEZEK REZGÉSE. Vízszintes üveglemezre vizet öntünk és ezután egy másik üveglapot helyezünk rá. Ha az alsó lemez vízszintes síkban valamekkora amplitúdóval és frekvenciával rezeg, a felső lap függőleges síkban kezd el rezegni. Tanulmányozzátok és írjátok le ezt a jelenséget! Van-e valami különbség, ha más folyadékot használtok?
17. EPOSZI HŐS. Ilja Muromec, orosz eposzi hős egy alkalommal úgy elhajította 40 pud* tömegű buzogányát, hogy az 40 nap múlva ugyanarra a helyre esett vissza. Határozd meg a hős dobásának paramétereit!
A pályázatok (feladatonként külön lapon) 1995. április 15-ig küldhetők ba a KöMaL Szerkesztőségébe (Bp., 144. Pf. 68. 1525). A borítékra írjátok rá: ,,Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye, 1995''. A sikeres megoldókból kerül ki az az öt diák, akik angol nyelven elkészített megoldásaikkal képviselik majd a magyar színeket.
Rajkovits Zsuzsa ─ Skrapits Lajos   ELTE Általános Fizika Tanszék     felkészítő és kísérő tanárok  

*A pud régi orosz súlymérték = 40 orosz font = 16,380 kg.