Cím: Az 1994. évi (25.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 1994/november, 458 - 470. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elméleti verseny*

1. feladat. Relativisztikus részecske
A speciális relativitáselmélet alapján egy m0 nyugalmi tömegű szabad részecske E energiája és p lendülete között a következő összefüggés érvényes:
E=p2c2+m02c4=mc2.

Ha egy részecske konzervatív erőtérben van, a részecske teljes energiája, ami a p2c2+m02c4 tag és a potenciális energia összege, állandó marad. Ha a részecske energiája nagyon nagy, a nyugalmi energiája elhanyagolható (az ilyen részecskét ultrarelativisztikusnak nevezzük).
1. Tekintsük egy nagyon nagy energiájú részecske (melynek nyugalmi energiája elhanyagolható) egydimenziós mozgását, amelyre állandó f nagyságú, centrális, vonzóerő hat. Tegyük fel, hogy a részecskét a t=0 kezdőpillanatban p0 kezdeti lendülettel az erőcentrumba helyezzük. Írd le a részecske mozgását két különböző módon: először a p lendületet ábrázold az x térkoordináta függvényében, majd x-et ábrázold t függvényében, legalább a mozgás egy periódusában. Határozd meg a fordulópontok koordinátáit a p0 és az f paraméterek segítségével, valamint nyilakkal ábrázold a mozgás irányát a p-x diagramon.
Megjegyzés. A mozgás közben lehetnek olyan rövid idő-intervallumok, amikor a részecske nem ultrarelativisztikus. Ezeket az időtartamokat azonban hanyagoljuk el!
2. A mezonok két kvarkból felépülő részecskék. A mezon M nyugalmi tömege megegyezik a 2-kvark rendszer teljes energiájának c2-ed részével.
Tekintsük egy nyugalomban lévő mezon olyan egydimenziós modelljét, amelyben a 2 kvarkról feltesszük, hogy az x tengely mentén mozognak, és állandó nagyságú f erővel vonzzák egymást. Azt is feltételezzük, hogy egymáson szabadon áthatolhatnak. A kvarkok nagyenergiájú mozgásának leírásakor a kvarkok nyugalmi tömege elhanyagolható.
A t=0 kezdőpillanatban mindkét kvark az x=0 helyen található. Add meg a 2 kvark mozgását grafikusan az x-t és a p-x diagramokon. Határozd meg a fordulópontok koordinátáit M és f segítségével. Jelöld be a folyamat irányát a p-x diagramon, és végül határozd meg a 2 kvark közötti maximális távolságot!
3. Az előző alkérdésben használt vonatkoztatási rendszert S rendszernek nevezzük. Az S'-vel jelölt laboratóriumi vonatkoztatási rendszer a negatív x irányba mozog V=0,6c állandó sebességgel. A két vonatkoztatási rendszerben a koordinátákat úgy választjuk meg, hogy az x=0 pont essen egybe az S'-beli x'=0 ponttal a t=t'=0 kezdőpillanatban.
Ábrázold grafikusan a 2 kvark mozgását az x'-t' grafikonon, határozd meg a fordulópontokat M, f és c segítségével, és végül számítsd ki a két kvark között az S' laboratóriumi rendszerben észlelhető maximális távolságot!
Megjegyzés. Az S és az S' koordináta-rendszerek között a Lorentz-transzformáció teremt kapcsolatot:
{x'=γ(x+βct)t'=γ(t+βxc),

ahol V a két koordináta-rendszer sebessége, β=V/c és γ=11-β2.
4. Egy mezon nyugalmi energiája Mc2=140MeV, sebessége pedig 0,6 c az S' laboratóriumi rendszerhez viszonyítva.
Határozd meg az S' laboratóriumi rendszerben a mezon E' energiáját!
Megoldás. 1. A vonzócentrumot az x=0 pontba helyezve a potenciális energia U(x)=f|x| módon adható meg. A teljes energia ekkor
E=p2c2+m02c4+f|x|,

ami ultrarelativisztikus határesetben: E=|p|c+f|x|. Ez az összefüggés egyben a részecske ,,fázisgörbéje'' a p-x síkon. (1. ábra). A részecske összenergiáját az
E(x=0,p=p0)=p0c

összefüggés, a fordulópontot pedig az E(|x|=L,p=0)=p0c egyenlet adja meg: L=p0c/f.
 
 

1. ábra
 

Ultrarelativisztikus (E>>m0c2) határesetben a részecske p=m0v1-v2/c2 lendülete csak úgy lehet véges nagyságú, ha |v|c. Ugyanerre a következtetésre juthatunk az F=Δp/Δt Newton-egyenletből is:
|v|=|ΔxΔt|=|ΔpΔt||ΔxΔp|=fLp0=c.

A részecske tehát v±c sebességgel mozog x=±L pontok között (leszámítva a fordulópontok közelében eltöltött rövid időt), ahogy az a 2. ábrán látható. A periódikus mozgás negyed periódusideje: τ=L/c=p0/f.
 
 

2. ábra
 

2. A két kvarkból álló rendszerre az energiatétel:
Mc2=|p1|c+|p2|c+f|x1-x2|,

ahol xi és pi az egyes kvarkok helye, illetve lendülete (i=1,2).
 
 

3. ábra
 

 
 

4. ábra
 

 
 

5. ábra
 

A mezon tömegközépponti koordináta-rendszerében p1+p2=0, emiatt p1=-p2 és x1=-x2. A megfelelő diagramok az előző alponthoz hasonlóan kaphatók (3. és 4. ábra). A legnagyobb távolság a kvarkok között: d=2L=Mc2/f. (A p-x diagramon a körüljárások iránya azonos, de a 2 kvark között ,,fáziskésés'' van.)
3. A két részecske az S' vonatkoztatási rendszerben is (jó közelítéssel) ±c sebességgel mozog. Ha az x'=0; t=0 origónak a kvarkok találkozási ,,eseményét'' választjuk (O pont a 3. ábrán), akkor a következő találkozó C eseménye, amelyet x1=x2=0 és t=2τ=Mc/f jellemez, az S' rendszerben (v=0,6c, azaz β=3/5, γ=5/4 felhasználásával)

x'=γ(x+βct)=54(O+35c2τ)=32cτ=1,5L,y'=γ(t+βxc)=542τ=2,5τ.

Az O és C pontokból ,,fénysebességű'', vagyis ±c=±L/τ meredekségű egyeneseket húzva megkapjuk az A,B,E,D... fordulópontok (x',t') koordinátáit is (5. ábra).
Erről leolvasható, hogy a részecskék közötti legnagyobb távolság d'=L (ez láthatóan kisebb, mint az S-ben legnagyobb távolság, ami 2L).
4. Ha egy E=Mc2=140MeV energiájú mezon v=0,6c sebességgel mozog a laborrendszerhez képest, akkor az impulzusa a laborban
p'=Mv1-v2/c2=M0,6c1-0,62=34Mc,

az energiája pedig ugyanebben az S' rendszerben
E'=p'2c2+M2c2=Mc2916+1=54Mc2=175MeV.

2. feladat. Szupravezető mágnes
 
 

6. ábra
 

A szupravezető mágnességet széles körben használják a laboratóriumokban. A szupravezető mágnesek legelterjedtebb alakja egy tekercs (szolenoid), amely szupravezető drótból készült. A szupravezető mágnesek csodálatos előnye, hogy nagy mágneses teret hoznak létre, miközben nincsen Joule-hő okozta energiaveszteség, mivel a szupravezető drót elektromos ellenállása nullává válik, amikor a mágnes 4,2 K hőmérsékletű folyékony héliumba mártjuk. A mágneshez rendszerint hozzátartozik egy speciális szupravezető kapcsoló, amint ezt a 6. ábra mutatja. A kapcsoló r ellenállása szabályozható: vagy r=0 szupravezető állapotban, vagy r=rn normál állapotban van. Amikor a kapcsoló szupravezető állapotban van, a mágnesen állandó erősségű áram folyik, amelynek nagysága akármekkora lehet. A szupravezető állapotba hozott kapcsolóval elérhetjük, hogy még hosszú idővel a külső áramforrás kikapcsolása után is állandó mágneses mező maradjon a tekercsben.
A szupravezető kapcsoló részletei nem láthatók a 6. ábrán. Ez általában egy rövid szupravezető huzal, amelyet fűtőszál vesz körül, és megfelelően hőszigetelve van a folyékony héliumtól. Fűtés hatására a szupravezető huzal hőmérséklete növekszik, így normál állapotú ellenállássá változik. Az rn tipikus értéke néhány ohm, esetünkben 5 ohm. A szupravezető mágnes önindukciós együtthatója a méretétől függ, a 6. ábrán látható mágnes esetében tekintsük 10 H-nek. A teljes I áramot az R ellenállás segítségével változtatjuk.
 
 

7. ábra
 

A nyilak az I, I1 és I2 pozitív irányait jelölik.
1. Ha a teljes I áramot és az r ellenállású szupravezető kapcsoló áramát a 7(a) és 7(b) ábrán látható módon változtatjuk, és feltehetjük, hogy a mágnesen és a kapcsolón átfolyó I1 és I2 áramok kezdetben egyenlők voltak, határozd meg, hogyan változnak ezek időben t1-től t4-ig. A válaszodat hasonló ábrákon tüntetsd fel. (Ezen feladat értékelésénél csak az általad megadott grafikonokat veszik figyelembe!)
2. Tegyük fel, hogy a K tápfeszültségkapcsolót a t=0 pillanatban bekapcsoljuk, amikor r=0, I1=0 és R=7,5Ω, továbbá a teljes I áram 0,5 A. A K kapcsoló zárvatartása mellett a szupravezető kapcsoló r ellenállása a 8(b) ábra szerint változik. Add meg a 8(a), 8(c), 8(d) ábrákon a megfelelő I, I1 és I2 áramok időbeli változását!
 
 

8. ábra
 

 
 

9. ábra
 

3. Normál állapotban a szupravezető kapcsolón csak kis áramok folyhatnak át, nevezetesen csak 0,5 A-nél kisebb, mert máskülönben a nagy áramok kiégetik a kapcsolót. Tegyük fel, hogy a szupravezető mágnes állandósult (bekapcsolt) állapotban van, azaz I=0 és I1=i1 (pl. 20 A), továbbá t=0-tól t=3 percig I2=-i1, amint ezt a 9. ábra mutatja. Ha a kísérletet a mágnesen átfolyó áram zérusra csökkentésével be kell fejezni, hogyan oldanád meg ezt a feladatot? Ezt néhány lépésben teheted meg. (Az eljárás többféle módon is elképzelhető.) Adj meg egy lehetséges megoldást olymódon, hogy a 9. ábrán bejelölöd az I, r, I1 és I2 mennyiségek időbeli változását.
4. Tegyük fel, hogy a mágnes állandó, 20 A-es áramerősséggel működik t=0-tól t=3 percig, amint ezt a 10. ábra mutatja. Hogyan tudnád az említett feltétel betartásával megváltoztatni a szupravezető tekercs áramát 30 A-re? Válaszodat a 10. ábrán grafikusan add meg!
 
 

10. ábra
 

Megoldás. 1. Mivel t=0-tól t=t3-ig r=0, a szupravezető kapcsolón eső feszültség (ami megegyezik a szupravezető tekercsre jutó LdI1/dt feszültséggel) nulla kell legyen. Emiatt a mágnesen nem tud megváltozni az áramerősség, tehát
I1(t)=I1(t0)=12I0,

illetve
I2(t)=I(t)-I1(t)=I(t)-12I0.

Mivel t=t3-kor I2=0, a kapcsoló normál állapotba kerülése után sem esik feszültség rajta, tehát a tekercs árama a továbbiakban sem változik (11. ábra).
 
 

11. ábra
 

 
 

12. ábra
 

2. Az első 1 percben I1 nem tud megváltozni (hiszen r=0), s mivel a teljes I sem változik, I2 is konstans marad.
t=1 percnél r hirtelen felugrik 0-ról rn-re, I lecsökken U/R-ről U/(R+rn)-re, a megadott számadatokkal 0,3 A-re.
t=1 és 2 perc között I, I1 és I2 fokozatosan tart az egyensúlyi állapotnak megfelelő értékekhez (ezek: I=U/R=0,5A, I1=I=0,5A és I2=0). Az időállandó
τ=L(R+rn)Rrn=3s,

ami elég rövid ahhoz, hogy t=2 perckor (60 s múlva) az áramerősségeket már az egyensúlyi értékekkel azonosnak tekinthessük. Ezután a szupravezető kapcsoló ismét r=0 ellenállású lesz, de ez nem változtat a konstans áramértékeken, hiszen rajta úgysem esett feszültség (12. ábra).
3. Első lépés: A K főkapcsoló zárt állása mellett fokozatosan megnöveljük az áramkör teljes I áramát 20 A-rel. Mivel a szupravezető kapcsoló r=0 állapotban van, a tekercs árama nem változhat meg, tehát I2 20 amperrel megnő, bagyis -20 A-ról nullává válik. Második lépés: A szupravezető kapcsolót kikapcsoljuk (r=rn normál állapotba hozzuk). Harmadik lépés: Az eredő áramerősséget fokozatosan nullára csökkentjük, ezzel egyúttal a tekercsen átfolyó áramot is nullává tesszük. A csökkentés ütemét az korlátozza, hogy LdI1/dt indukált feszültség nem lehet nagyobb, mint rn=5Ω és a megengedett maximális 0,5 A szorzata, 2,5 V. Mivel L=10H, dI1/dt<0,25A/s. A tekercs árama tehát percenként legfeljebb 15 ampernyit változhat. Negyedik lépés: Az r szupravezető kapcsolót ismét bekapcsoljuk, a főkapcsolót pedig kikapcsoljuk. Az egész folyamat a 13. ábrán látható.
 
 

13. ábra
 

 
 

14. ábra
 

4. Az első és a második lépés ugyanaz, mint az előző kérdésnél. Harmadik lépés: Az eredő I áramot óvatosan 20-ról 30 amperesre növeljük. A normál állapotú kapcsolón nem folyhat számottevő áram (ez korlátot szab az áramváltoztatás ütemére), az összes áram gyakorlatilag a tekercsen folyik keresztül. Negyedik lépés: A szupravezető kapcsolót r=0 állapotba hozzuk (vagyis a tekercs áramát ,,befagyasztjuk''). Ötödik lépés: I-t nullára csökkentjük (ezt most gyorsan is megtehetjük, mert a kapcsoló szupravezető állapotban van). Mivel I1 nem változhat, az r-en átfolyó áram fog 30 A-t csökkenni. Utolsó lépés: Kikapcsoljuk a K főkapcsolót. A kívánt változást megvalósító folyamat a 14. ábrán látható.
3. feladat. Korongok ütközése felületi súrlódással
Egy A jelű, m tömegű, RA sugarú, tömör, homogén korong V sebességű transzlációs (azaz forgás nélküli) súrlódásmentes mozgást végez a sima vízszintes x-y síkban, x irányban, b távolságban az x tengelytől. Összeütközik egy B jelű, kezdetben nyugvó, ugyancsak m tömegű, azonos vastagságú, de RB sugarú, tömör, homogén koronggal, amely kezdetben a koordináta-rendszer origójában áll (15. ábra). Feltehetjük, hogy az érintkező felületek ütközés alatti súrlódása következtében az érintkezési pontban a korongok sebességének érintő irányú összetevője az ütközés után egyenlő lesz. Azt is feltehetjük, hogy a korongok középpontját összekötő egyenes mentén a korongok relatív sebességének nagysága az ütközés előtt és az ütközés után megegyezik.
 
 

15. ábra
 

1. Határozd meg az ilyen ütközés esetén a két korong ütközés utáni sebességeinek x és y komponenseit, azaz V'Ax;V'Ay;V'Bx;V'By értékét m, RA, RB, V és b ismeretében!
2. Határozd meg az A korong ütközés utáni E'A és a B korong ütközés utáni E'B mozgási energiáját m, RA, RB V és b ismeretében!
 
 

16. ábra
 

Megoldás. Az ütközés során (amely nyilván csak akkor következik be, ha b<RA+RB), megmarad a rendszer x, illetve y irányú impulzusa (lendülete), vagy ami ezzel egyenértékű: a P ütközési pontban húzott érintő irányú (tangenciális), valamint az arra merőleges sugár irányú (normális) impulzuskomponensekre is felírhatunk megmaradási törvényt. A 16. ábra jelöléseivel

mVcosα=m(un+vn)(1)mVsinα=m(ut+vt)(2)

Igaz továbbá, hogy a P pontra vonatkoztatva külön ‐ külön megmarad a két korong perdülete, hiszen az ütközés során fellépő erőknek nincs forgatónyomatéka erre a pontra. Vegyük figyelembe, hogy a perdület a tömegközéppont haladó mozgásából származó impulzusnyomatékból és a tömegközéppont körüli forgás Θω sajátperdületéből tehető össze:

mRAVsinα=mRAvt+ΘAωA,(3)0=mRBut-ΘBωB,(4)

ahol ΘA=mRA2/2, illetve ΘB=mRB2/2. Ezek a megmaradási tételek 4 egyenletet adtak, de az ismeretlenek száma 6 (2+2 sebességkomponens és 2 szögsebesség). (A mechanikai energia megmaradása most nem teljesül, hiszen az ütközés rugalmatlan.) A hiányzó két egyenletet a relatív sebességekre megadott megszorítások szolgáltatják. (Ezek lényegében azt fejezik ki, hogy az ütközés sugár irányban tökéletesen rugalmas, érintő irányban pedig tökéletesen rugalmatlan. Kérdéses, hogy léteznek-e olyan kiterjedt testek, melyek ütközése ─ legalább jó közelítéssel ─ így írható le.)

Vcosα=un-vn,(5)vt-RAωA=ut+RBωB.(6)

Az (1) és (5) egyenletekből álló rendszer önmagában zárt, a normális irányú sebességek csak ezekben az egyenletekben fordulnak elő, más ismeretlent viszont nem tartalmaznak. A megoldásuk:
vn=0,un=Vcosα.

Ez az egyenlő tömegű rugalmas testek ütközésének jól ismert esete: az egyik test megáll, a másik pedig mintegy ,,átveszi'' az eredetileg mozgó test sebességét.
A (2), (3), (4) és (6) egyenletekből álló rendszer megoldása:

vt=56Vsinαut=16VsinαRAωA=RBωB=13Vsinα.

Ezek ismeretében valamennyi keresett sebességkomponens könnyen számítható:
V'Ax=vtsinα+vncosα=56Vsin2α=5Vb26(RA+RB)2  stb.

A korongok mozgási energiája az ütközés után:
E'A=12m(vn2+vt2)+12ΘAωA2=12mV22736sin2α=12mV23b24(RA+RB)2,

és hasonlóan

E'B=12m(un2+ut2)+12ΘBωA2=12mV2(1-1112sin2α)=12mV2(1-11b212(RA+RB)2).

Kísérleti verseny*

1. feladat. Egy áltátszó dielektrikum felület fényvisszaverő-képességének meghatározása.
Kísérleti berendezés:
1. He‐Ne lézer (kb. 1,5mW). A lézerből kijövő fény önmagában nem polarizált.
2. Két polárszűrő, amelyek fokbeosztású skálával vannak ellátva, az egyik (az A jelű polarizátor) a lézer előtt helyezkedik el, míg a másikat szükség esetén rajzszögek segítségével a rajztábla megfelelő helyére rögzítheted.
3. Két fényintenzitás-mérő detektor, amelyek fotocellából és mikroampermérőből állnak.
4. Fénynyaláb-osztó kör alakú üveglemez.
5. Átlátszó dielektrikum lemez (a továbbiakban minta). Ennek a mintának a fényvisszaverő-képességét és törésmutatóját kell meghatároznod.
6. Mintatartó állvány félkör alakú szögmérére erősítve, mozgatható karral.
7. Rajzszögek.
8. Rés és ernyő a lézernyaláb vízszintes belállítására és az optikai elemek beszabályozására.
9. Gyurma, amely az optikai elemek finom rögzítésére szolgál.
10. Fa rajztábla.
11. Milliméterpapírok.
Kísérleti feladatok:
1. Határozd meg a minta R reflexióképességét (fényvisszaverő-képességét) a fénysugár beesési szögének függvényében a p-komponensre vonatkoztatva. (A p-komponens a lézerfény azon összetevője, amelyben az elektromos tér párhuzamos a beesési síkkal.)
a) Határozd meg (p-komponens mérés segítségével), hogy az (A) polarizátor áteresztési iránya hány fokos szöget zár be a polarizátoron lévő jelzéshez képest! (Az áteresztési irány az átmenő fény elektromos térerősség vektorának rezgési irányát jelenti.)
b) Válaszd az egyik fényintenzitás-mérő detektort, és igazold alkalmas méréssel, hogy a fény intenzitása egyenesen arányos a mikroampermérő jelével. Rajzold le vázlatosan a mérésekhez használt optikai elrendezést! A mérési adataidat, továbbá az azokból számított értékeket (a számítási formulával együtt) foglald táblázatba! Abrázold a lineáris kapcsolatot grafikusan!
c) Határozd meg a minta fényvisszaverő-képességét a beesési szög függvényében a p-komponensre vonatkoztatva! Rajzold le vázlatosan az optikai elrendezést! Mérési adataidat, továbbá a számított fényvisszaverési képességet (a számítási formulával együtt) foglald táblázatba! Ábrázold a fényvisszaverő-képességet a beesési szög függvényében!
2. Határozd meg a minta törésmutatóját a lehető legpontosabban!
Útmutatás:
1. Ne nézz közvetlenül a lézerfénybe!
2. A lézersugár kimenő fényteljesítménye időben változhat! A kilépő fény intenzitásának változását állandóan követned kell a mérés alatt, és a kísérleti eredményeidet ennek figyelembevételével korrigálnod (helyesbítened) kell!
3. A lézernek állandóan működnie kell! Még a kísérlet befejezése után, a terem elhagyásakor sem szabad kikapcsolnod a lézert!
4. A visszavert fény egy bizonyos ΘB beesési szögnél teljesen lineárisan polárossá válik. Erre a szögre a tgΘB=n összefüggés érvényes, ahol n a törésmutató.
Megoldás. 1. a) az útmutatás szerint egy bizonyos szögnél, az ún. ΘB Brewster-szögnél a visszavert fény teljesen polárossá válik. Visszaverő felületként az ismeretlen törésmutatójú mintát választva, annak elforgatásával, illetve a mintára eső lézerfény útjába tett polárszűrő egyidejű forgatásával elérhetjük, hogy a visszavert fény intenzitása nulla legyen (a fénymérő detektor nem jelez). Ennél az elrendezésnél (17. ábra) a polárszűrő csak a p-komponenst engedi át. Az adott esetben az ΘB=56,3-os szögnél és a polarizátor ψ=140,5-os állásánál következett be.
b) A nyalábosztó segítségével a 18. ábrán látható módon a lézerfényt két részre oszthatjuk. Ha a P1 polárszűrő rögzített állása mellett a P2 polárszűrőt φ szöggel elforgatjuk, a D2 detektorba jutó fény intenzitása az
I(φ)=I0cos2φ

függvény szerint változik (ez az IfényE2, és |Eszűrt|=|E|cosφ összefüggések következménye). Amennyiben a fénymérő detektor I árama arányos a detektorra eső fényintenzitással, így az IáramIfénycos2φ lineáris kapcsolatnak kell teljesülnie, feltéve, hogy a mérés közben a lézer teljesítmény nem változott. Ha ez utóbbi bekövetkezne, a D1 detektor árama is megváltozik, s a változás mértékéből korrigálni lehet az adatokat. A mérések szerint jó közelítéssel lineáris a kapcsolat a fénymérő árama és a ráéső fény intenzitása között.
 
 

17. ábra
 

 
 

18. ábra
 

c) Az előző alkérdésben igaznak bizonyult linearitás ismeretében különböző beesési szögeknél (5-tól 85-ig) mérni lehet a visszavert fény relatív intenzitását (a lézer ingadozásait figyelembe véve és korrekciós faktorral helyesbítve).
2. A legkisebb visszaverőképesség (gyakorlatilag nulla) az említett Brewster-szögnél tapasztalható, ennek mért értéke ΘB=56,3±0,5. Mivel az anyag n törésmutatója éppen tgΘB-vel egyenlő, innen n=1,50±0,02 adódik.
A mérési adatokat a 19. ábra mutatja.
 
 

19. ábra. A p-komponensre vonatkoztatott reflexió-képesség a beesési szög függvényében
 

Aki ismeri azt az összefüggést, hogy merőleges beesésnél (bármilyen polarizációjú fényre) a fényvisszaverőképesség:
R(Θ=0)=n-1n+1,

ebből ─ a mérési adatokat a technikai okokból megvalósíthatatlan 0-os esetre extrapolálva ─ az R(0)0,028 adatból a törésmutatóra az n=1,48±0,04 értéket kapta.
2. feladat. Fekete doboz
Adott egy ,,fekete doboz'', amelyen két egyforma kivezetés van. A fekete dobozban legfeljebb 3 passzív elem található. Határozd meg a kivezetések közötti áramkörben lévő elemek adatait! A dobozt nem szabad kinyitni!
Kísérleti berendezés:
1. Kétsugaras oszcilloszkóp, továbbá egy mellékelt magyarázat a készüléken lévő gombokról.
2. Hangfrekvenciás jelgenerátor, továbbá egy mellékelt magyarázat a készüléken lévő gombokról.
3. 100 ohm (±0,5%) értékre beállított ellenállásdoboz.
4. Csatlakozó-vezetékek.
5. A koaxiális kábelek. A fekete színjelzésű vezetékek a koax-csatlakozónál földeltek.
6. Különböző (lineáris-, log-, és log‐log) milliméter-papírok.
Megjegyzés: Azok a gombok, amelyek nincsenek feltüntetve a műszermagyarázatokon, a helyes állásba vannak beállítva. Ezekhez ne nyúlj!
Kísérleti feladatok:
1. Rajzold le az általad összeállított áramkört!
2. Add meg az általad mért és számított adatokat táblázatos alakban! A kapott eredményeket ábrázold megfelelően választott milliméter-papíron. (Jelöld be, hogy mit ábrázolsz a grafikonon és a tengelyeken is jelöld a mennyiségeket mértékegységükkel együtt!)
3. Rajzold le a fekete dobozban lévő áramkört, és add meg az áramköri elemek nevét és adatait! (Írd le, hogy milyen formulák alapján számoltál!)
Megoldás. 1. A 20. ábrán látható kapcsolásban az R ellenálláson eső UR feszültség mérésével meghatározhatjuk a fekete dobozon áthaladó áramot, az ellenállásból és a fekete dobozon együttesen eső UZ+R méréséből pedig következtethetünk a dobozhon eső feszültségre. Mindkét mennyiséget a kétsugaras oszcilloszkópon egyszerre mérhetjük, a jelgenerátoron a beállított f frekvencia függvényében. (UR és UZ mérése nem célszerű, mert akkor a B pont lenne az oszcilloszkóp viszonyítási pontja, nem pedig a közös ,,földelés'', s emiatt a hálózati 50 Hz zavaró hatása lényegesen erősebb lenne; gyakorlatilag mindig ,,brummot'' látnánk az oszcilloszkópon a mérendő jel helyett!)
2. A mérési adatokat, pontosabban a Z+R impedanciának a frekvenciafüggését a 21. ábrán tüntettük fel, log‐log skálát használva. Látható, hogy nagy frekvencián pedig Z1/f (a meredekség -1).
 
 

20. ábra
 

 
 

21. ábra
 

3. A mérési adatok arra utalnak, hogy a fekete dobozban sorosan kapcsolt tekercs, kondenzátor és ellenállás található. A rezonancia-frekvenciánál, f0=1,16kHz-nél az eredő impedancia 213 Ω, innen r=113Ω. Nagy frekvencián ZC0, ZLω=L2πf, alacsony frekvencián pedig Z1/(2πfC). A kétsugaras oszcilloszkóp segítségével a két feszültség fáziskülönbsége is mérhető, s ennek ismeretében az R ellenállás ismert értéke is figyelembe vehető. A mérési adatokból C0,58μF és L31,8mH adódott. Valamennyi mért mennyiség hibája 10% körüli érték.
Gnädig Péter

*A rendelkezésre álló idő: 5 óra.

*A rendelkezésre álló idő: 2×2,5 óra.