Cím: 1995. Fizikusnapok (Középiskolás Fizika Pályázat)
Szerző(k):  Pálinkás József 
Füzet: 1994/szeptember, 333. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete 1995. március első hetében 16. alkalommal tartja a FIZIKUSNAPOK rendezvénysorozatát. Ebből az alkalomból ismételten pályázatot hirdetünk középiskolások számára a következő témákban:
1. Fedezzük fel újra a hőerőgépeket!

Olyan elméleti dolgozatok összeállítását várjuk a pályázóktól, amelyben ismertetik a hőerőgépek működésének fizikai hátterét, hatásfokának kérdését. Nem a műszakitechnikai megoldások összefoglalása a cél! Ugyanakkor indokoltnak tűnik a hőerőgépek legújabb alkalmazási lehetőségeinek bemutatása, és azok környezeti hatásainak ismertetése.
2. Transzportjelenségek tanulmányozása laboratóriumi kísérletek (mérések) segítségével.

A megjelölt fejezetből kiválasztott, középiskolában elvégezhető és bemutatható kísérlet(ek) tapasztalatainak ismertetése a feladat. A pályázók csak röviden foglalják össze a vizsgált jelenség elméleti hátterét, de részletes leírást adjanak az alkalmazott kísérleti összeállításról, a mérési eredményekről és azok körültekintő kiértékeléséről.
A pályamunkák előzetes elbírálása alapján kiválasztott pályázóknak a díjazásra javasolt kísérleti munkákat ‐ az eredményhirdetés napján ‐ a bírálóbizottságnak be kell mutatniuk.
A legfeljebb 10 gépelt oldal terjedelmű pályamunkákat 1995. január 18-ig az MTA ATOMKI Igazgatói Titkárságának címére (Debrecen, Pf. 51. 4001 Bem tér 18/c.) kérjük beküldeni. A pályamunka tartalmazza a pályázó(k) személyi adatait (név, lakáscím, iskola, osztály, szaktanárok neve), valamint a felhasznált forrásmunkák pontos adatait.
A pályadíjak témakörönként a következők:

I. díj 4000 Ft,
II. díj 3000 Ft
III. díj 2000 Ft

A legkiemelkedőbb pályamunka az ATOMKI 6000 Ft-os Hatvani-díját kapja. A pályázat nyilvános eredményhirdetésére a FIZIKUSNAPOK keretében kerül sor.
Dr. Pálinkás József
igazgató, ATOMKI, Debrecen