Cím: 1993. Beszámoló az Eötvös-versenyről
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 1994/április, 225. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1993. október 15-én tartotta 70. Eötvös versenyét Budapesten és 11 vidéki városban az abban az évben érettségizettek és a középiskolai tanulók részére. A versenyzők ‐ bármilyen segédeszköz felhasználásával ‐ 5 órai munkaidő alatt három fizikai feladatot oldhattak meg. A versenyben 271 tanuló adott be értékelhető dolgozatot. Ismertetjük a feladatokat, azok megoldását és a verseny eredményét.

1. Egyik végén átmenő, vízszintes tengely körül súrlódásmentesen foroghat egy hosszú vasrúd. A rúd másik vége a rúd hossztengelyére merőleges sík.
A rudat közel függőleges helyzetbe hozzuk, a felső végére kicsiny mágneskorongot illesztünk, majd elengedjük őket.
A korongra ható nehézségi erőnek legalább hányszorosa kell legyen a korong és a rúd között fellépő mágneses vonzerő, hogy a mozgás során a korong ne mozduljon el a rúdhoz képest?
A tapadási súrlódási együttható μ0=1/6.

(Varga István)

Megoldás. A feladat megoldásához a korongra és a rúdra felírt mozgásegyenleteket, valamint a munkatételt fogjuk felhasználni, miközben figyelembe vesszük a korong mozgására kirótt megkötéseket.
A 2. ábrán a korongra ható erőket tüntettük fel: N az érintkezési felületre merőleges nyomóerő, mg a nehézségi erő, S a súrlódási erő, F pedig a rúdirányú mágneses vonzóerő.
A korong mozgásegyenletei:
S+mgsinα=mat,
F+mgcosα-N=mac,
ahol at=lβ az érintőleges (tangenciális) gyorsulás ac=lω2 a korong sugárirányú (centripetális) gyorsulása, l pedig a rúd hosszát jelöli.
A rendszer β szöggyorsulását és ω szögsebességét a forgómozgás dinamikai alapegyenletéből, illetve a munkatételből kaphatjuk meg. Tekintettel arra, hogy a kicsiny mágnes m tömege elhanyagolható a rúd M tömegéhez képest, elegendő a rúdra vonatkozó összefüggéseket felírni:
Mgl2sinα=13ML2β,  tehát  β=32glsinα,
12(13Ml2)ω2=Mg(l2-l2cosα),
innen
ω2=3gl(1-cosα).

Ezekből az egyenletekből adódik, hogy
N=F+mg(4cosα-3),
S=12mgsinα.

A korong akkor nem mozdul el a rúdhoz képest, ha
a)nem válik el a rúdtól; ennek feltétele: N>0;
b)nem csúszik meg; ennek feltétele: |S|ν0N
Az a) feltétel teljesül, ha
F>mg(3-4cosα)7mg.

Az egyenlőség α=π-nél, vagyis a függőlegesen lefelé mutató rúdnál áll fenn.
A b) feltétel szerint ν0N=N/6S, ami S és N korábban kiszámított kifejezéseinek felhasználásával
Fmg3+(3sinα-4cosα)
alakra hozható. A jobb oldalon a zárójelben álló kifejezés nem lehet nagyobb 5-nél és a maximális értéket tgα0=-4/3, azaz α=α0143-nál éri el. Ezt az állítást a differenciálszámítás képletei segítségével, vagy a
3sinα-4cosα=5(35sinα-45cosα)==5(sinα0sinα+cosα0cosα)=5cos(α-α0)5


trigonometrikus átalakítás felhasználásával, esetleg elemi geometriai módszerrel (lásd a 3. ábrát) láthatjuk be. A korong tehát akkor nem csúszik meg a rúdon, ha
F8mg.

Látható, hogy a b)feltétel, vagyis a megcsúszást tiltó egyenlőtlenség az erősebb. Összefoglalva: a korong biztosan nem mozdul el a rúdhoz képes, ha a mágneses vonzóerő a korongra ható nehézségi erőnek legalább nyolcszorosa.
2. U alakú üvegcső mindkét szára 76 cm magas. A bal oldali szár zárt, a jobb oldali nyitott. A csőben higany helyezkedik el, a 4. ábrán látható módon. A higany egyensúlyban van, mert a bal oldali szárban a higany fölött egy kis levegő is van. A hőmérséklet 300 K, a külső légnyomás 76 Hgcm.
Lezárjuk a jobb oldali szárat, az egész berendezést 450 K-re melegítjük, majd visszahűtjük 300 K-re.
Ezek után hogyan fog elhelyezkedni a higany?
Károlyházy Frigyes

Megoldás. A jobb oldali szár lezárásakor a jobb oldali szárban a levegő nyomása p1=76Hgcm, az üvegcső alján tehát 79 Hgcm a higany nyomása, a bal oldali szárban levő levegő nyomása pedig p2=79Hgcm-70Hgcm=9Hgcm. A rendszert melegítve mindkét szárban levő levegő nyomása megnő. Ha valamilyen ok miatt a higany nem tudna elmozdulni, akkor a gáznyomások növekedése (izochor folyamatban) az eredeti nyomással egyenes arányban állna. Mivel p1>p2, a bal oldali szárban a nyomás növekedése nagyobb lenne, mint a jobb oldaliban, tehát a higany (amely természetesen el tud mozdulni), a melegítés során a jobb oldali szárban lesüllyed, a bal oldaliban pedig felemelkedik.
Amennyiben a higanyszint a jobb oldali szárban annyira lesüllyed, hogy eléri a kanyarulatot, akkor a további melegítés hatására a levegő egy része ,,átbugyborékol'' a bal oldali szárba. (A 4. ábra szerint a higany felszíne majdnem sík. Ez arra utal, hogy az üvegcső nem tekinthető kapillárisnak, a levegő nem képes a kanyarulatban is maga előtt ,,tolni'' a higanyszálat.)
Elvileg két lehetőség képzelhető el: a) Ha a rendszert ,,elegendően'' felmelegítjük, az átbugyborékolás biztosan bekövetkezik. Ilyenkor a berendezés visszahűtése után a bal oldali szárban több levegő lesz, mint kezdetben volt, tehát az eredeti hőmérsékleten a bal oldali levegőoszlop 6 cm-nél hosszabb lesz.
b) Ha a berendezést nem melegítjük fel annyira, hogy levegő bugyborékoljon át a kanyarulaton, akkor a visszahűtés után a rendszer minden részének valamennyi állapotjelzője megegyezik a kezdeti értékekkel, tehát a higany ugyanúgy fog elhelyezkedni, mint eredetileg.
A két lehetőség között a konkrét adatokkal elvégzett számolás dönt. Ha a levegő hőtágulását figyelembe vesszük, de az üvegnek és a higanynak a gázokhoz képest jóval kisebb hőtágulását elhanyagoljuk, akkor az adódik, hogy a 450 K-re való felmelegítés elegendő ahhoz, hogy levegő bugyborékoljon át a bal oldali szárba. A gáztörvényeket, illetve a higany egyensúlyi feltételét felírva azt kapjuk, hogy a jobb oldali higanyszint T=398,2K hőmérsékletnél eléri a kanyarulatot, bizonyos mennyiségű levegő átbugyborékol, majd a visszahűtés után a higanyszint a jobb oldalon az eredeti állapothoz képest 6,8 mm-rel magasabbra kerül.
Ha a higany és az üvegcső hőtágulását is figyelembe vesszük, akkor (a táblázatbeli hőtágulási együtthatókkal) az adódik, hogy a melegítés során a jobb oldali higanyszint csak 22 mm-t süllyed, tehát nem éri el a kanyarulatot! A rendszer lehűtése után tehát minden tekintetben visszaáll a kezdőállapot, a higanyszintek pontosan ott fognak megállapodni, ahol a felmelegítés előtt voltak.
(A Versenybizottság ‐ kellő indoklás esetén ‐ mindkét megoldást elfogadta.)
3. m tömegű, Q elektromos töltésű kicsiny gömböt fonálra függesztünk. Az így kapott ingát homogén, függőleges irányú, B indukciójú mágneses térbe helyezzük. Ha a gömböt kissé meglökjük, lengésbe jön. Azt tapasztaljuk, hogy a lengés síkja lassan körbefordul.
Becsüljük meg, hogy mennyi idő alatt tesz meg a lengés síkja egy teljes fordulatot!
Tichy Géza

Megoldás. A nyugalmi helyzetétől mért r helyen lévő, v sebességgel mozgó gömbre a fonálerő, a nehézségi erő és a mágneses tér okozta Lorentz-erő hat. Kicsiny kitérítés esetén a mozgás jó közelítéssel síkmozgásnak tekinthető. Az ingamozgásnál szokásos közelítéseket alkalmazva a fonálerőnek a mozgás (vízszintes) síkjába eső vetülete -mω2r, ahol ω a fonálinga mágneses mező nélküli körfrekvenciája (ω=g/l). A gömb mozgásegyenlete a mágneses mező jelenlétében:
ma=Qv×B-mrω2.
Ez az egyenlet az r-re vonatkozó differenciálegyenlet, pontosabban: az r vektor derékszögű komponensei között fennálló csatolt differenciálegyenlet-rendszer, melynek általános megoldása felsőbb matematikai ismereteket igényel.
A feladatot középiskolai szinten (tehát a differenciálegyenleteket matematikai elméletére való hivatkozás nélkül) is meg lehet oldani, ha felismerjük az (1) egyenlet és a közönséges síkinga forgó koordináta-rendszerből történő leírása (Foucault-inga, az Északi sarkon) közötti hasonlóságot. Ha egy ω0 körfrekvenciával jellemzhető síkinga kis amplitúdójú lengéseit egy olyan koordináta-rendszerből akarjuk leírni, amely Ω szögsebességgel forog az inerciarendszerhez képest (Ω függőleges vektor), akkor a következő (a Coriolis-erőt és a centrifugális erőt is figyelembe vevő) mozgásegyenletet kell tanulmányoznunk.
ma=2mv×Ω-mrω02+mrΩ2.
Ennek az egyenletnek a megoldását azonban ismerjük: mivel a lengés síkja az inerciarendszerben állandó, a forgó koordináta-rendszerhez képest Ω szögsebességgel forog, tehát T=2π/Ω idő alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Az (1) és (2) egyenleteket összehasonlítva láthatjuk, hogy Ω=QB/(2m). (ω0 is kifejezhető a feladat többi paraméterével,)
ω0=gl+(QB2m)2,
de ez számunkra most érdektelen.) A lengési sík tehát a mágneses mező hatására
T=4πmQB
idő alatt fordul teljesen körbe. (Érdekes, hogy a körülfordulás ideje csupán a kis gömb adataitól és a mágneses mező erősségétől függ, az inga lengési periódusidejétől viszont nem.)
Ha nem törekszünk ennyire pontos eredményre, hanem csak becslést akarunk adni a körülfordulás idejére (a feladat szövege is csak ezt igényli!), akkor elegendő a probléma közelítő megoldását megadni. A továbbiakban erre látunk három különböző példát.
Első közelítésként tételezzük fel, hogy az x tengely irányában v0 sebességgel meglökött gömb (5. ábra) vx sebessége egy negyed lengési periódus, τ=Tleng/4 idő alatt egyenletesen lassulva, az idő lineáris függvénye szerint változva csökken zérusra:
vx(t)=v0(1-tτ).
Ekkor a kezdősebességre merőleges (y irányú) gyorsulás is lineáris függvény
ay(t)=Qv0Bm(1-tτ),
a megfelelő sebesség és elmozdulás pedig (a hatványfüggvényekre vonatkozó integrálási szabályokat alkalmazva):
vy(t)=Qv0Bm(t-t22τ),
y(t)=Qv0Bm(t22-t36τ).
A maximális kitérés x irányban:
xmax=v0τ2,
ezalatt y irányban a gömb elmozdulása
ymax=Qv0Bτ23m.

(Vigyázat: ymax nem a legnagyobb elmodulás y irányban, hiszen t=τ pillanatban, amikor a test x irányú sebessége előjelet vált, a y irányú sebesség még nem csökkent le nullára, sőt, éppen maximális.) A lengési sík (kicsinynek feltételezett φ elfordulási szögére a
φtgφ=ymaxxmax
becslés adható (6. ábra). A sík forgásának szögsebessége: ω=φ/τ, a körülfordulás ideje pedig T1=3πm/(QB), ami a pontos érék 3/4 része.
Második közelítésben tegyük fel, hogy a gömb vx sebessége koszinusz függvény szerint csökken nullára (7. ábra):
vx(t)=v0cosπ2tτ.
A rezgőmozgás ismert képleteit alkalmazva megfelelő elmozdulás
x(t)=2v0τπsinπ2tτ,
az y irányú gyorsulás, sebesség és elmozdulás pedig
ay(t)=Qv0Bmcosπ2tτ,
vy(t)=Qv0Bm2τπsinπ2tτ,
y(t)=Qv0Bm(2τπ)2(1-cosπ2tτ).

Az előző közelítésben alkalmazott gondolatmenetet követve kiszámítjuk a negyed periódus utáni φ szögelfordulást, ebből a szögsebességet, végül pedig a teljes körülfordulási időt, amire T2=π2m/(QB), a pontos érték π/4-szerese adódik.
Harmadik közelítésünk az előzőktől lényegesen eltérő gondolatmenetre támaszkodik. Ne vizsgáljuk a lengés negyed periódusát, szorítkozzunk csak a meglökést követő igen rövid t időtartamra! A megfelelő irányú elmozdulások az egyenletes, illetve a rövid idő alatt állandónak tekinthető Lorentz-erőnek megfelelő egyenletesen változó mozgás képletei szerint
x=v0t,
y=Qv0B2m(t)2.

A szögelfordulás nagysága ezalatt
φ=yx=QB2mt,
a megfelelő szögsebesség
ω=φt=QB2m,
a lengési sík teljes körülfordulási ideje pedig T3=4πm/(QB). Ez az idő pontosan egyenlő a helyes értékkel, ami nem véletlen, hiszen most ‐ az adott keretek között ‐ nem hanyagoltunk el semmi lényegeset. Ez a megoldás mégsem tekinthető a kérdéses mozgás teljes leírásának, hiszen nem bizonyítja, hogy a lengési sík elfordulásának szögsebessége időben állandó. Ha valahonnan tudjuk, hogy az elfordulás egyenletes, akkor annak ütemét meghatározhatjuk a mozgás kezdeti, nagyon rövid szakaszából, de ha ebből az értékből a mozgás későbbi menetére következtethetünk, az csak becslésnek tekinthető.
 
A verseny eredménye

I. díjat nyert a verseny 1. helyezettje: Katz Sándor, az ELTE fizikus hallgatója, aki Bonyhádon érettségizett a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, mint Erdélyesi János, Jurisits József és Kotek László tanítványa.
II. díjat nyert a verseny 2 ‐ 6. helyezettje: 2. Veres Gábor, az ELTE fizikus hallgatója, aki Balassagyarmaton érettségizett a Balassi Bálint Gimnáziumban, mint Bognár Mihályné és Fűrész István tanítványa. 3. Prohászka Zoltán, a budapesti Veres Pálné Gimnázium IV. osztályos tanulója, Oporné Fodor Mária tanítványa. 4. Gefferth András, a BME informatika szakos hallgatója, aki Budapesten érettségizett a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban, mint Horváth Gábor tanítványa. 5. Futó Gábor, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziujm IV. osztályos tanulója, Horváth Gábor tanítványa. 6. Burcsi Péter, a pápai Türr István Gimnázium és Óvónői Szakközépiskola II. osztályos tanulója, Németh Zsolt tanítványa.
III. díjat nyert a verseny 7-11. helyezettje: 7. Kovács Krisztián, a békéscsabai Kemény Gábor Műszaki Szakközépiskola III. osztályos tanulója, Mekis László tanítványa. 8. Varga Dezső, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium III. osztályos tanulója, id. Szabó Kálmán tanítványa. 9. Székely Sándor, a BME informatikus szakos hallgatója, aki Kecskeméten érettségizett a Katona József Gimnáziumban, mint Németh Ágnes tanítványa. 10. Költl Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium IV. osztályos tanulója, Székely László tanítványa. 11. Farkas Zénó, az ELTE fizikus hallgatója, aki Győrben érettségizett a Révai Miklós Gimnáziumban, mint Takács István tanítványa.
A bíráló bizottság (Radnai Gyula (elnök), Károlyházy Frigyes, Gnädig Péter) a beérkezett dolgozatok közül csak ezt a 11 dolgozatot díjazta, a többit nem rangsorolta. Az első díjjal 6000 Ft, a másodikkal 3000 Ft, a harmadikkal 2000 Ft pénzjutalom is járt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat jóvoltából.
Gratulálunk a nyerteseknek!
Radnai Gyula