Cím: Rátz László Vándorgyűlés 1994.
Szerző(k):  Scharnitzky Viktor 
Füzet: 1994/október, 349 - 350. oldal  PDF file
Témakör(ök): Egyéb írások

A Bolyai János Matematikai Társulat a XXXIV. Rátz László Vándorgyűlést 1994. július 5. és 9. között rendezte meg Pécsett, 538 regisztrált résztvevővel, akik közül többen a környező országokból érkeztek. Számos vendég és érdeklődő is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.
A Társulat főtitkárának megnyitó szavai után osztották ki az 1994, évi Beke Manó Emlékdíjakat.
Az emlékdíj I. fokozatában részesült
PÓSA LAJOS egyetemi adjunktus, ELTE, TTK, Számítástudományi Tanszék, Budapest.
Az emlékdíj II. fokozatát kapták
BENEDEK ILONA tanár, Boronkay György Ipari Szakközépiskola, Vác;
Dr. HETYEI GÁBOR egyetemi tanár, Janus Pannonius Tudományegyetem, TTK, Pécs;
Dr. KATZ SÁNDOR tanár, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád;
MARÁZ LÁSZLÓNÉ tanár, Vaszary János Általános Iskola, Tata;
OLASZ TAMÁSNÉ tanítónő, Széchenyi Téri Általános Iskola, Budapest;
TÓTH IMRE nyugdíjas tanár;
Dr. VAJDA ISTVÁN tanár, Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg.
A díjkiosztás után három plenáris előadás (Surányi János: Matematika a KöMaL-ban, Radnai Gyula: Visszatekintés a KöMaL 100 évére, Hetyei Gábor: Geometriai egyenlőtlenségek) hangzott el.
A vándorgyűlés következő három napján a résztvevők öt szekcióban gyarapíthatták ismereteiket, mondhatták el véleményüket. Ezek a következők voltak: alsó tagozat, 6-10 éveseket tanítóknak; felső tagozat, 10-14 éveseket tanítóknak; középiskolák, 14-18 éveseket tanítóknak; felsőoktatási ankét; az Informatikai Bizottság rendezvényei. Az idén összesen 29 előadás hangzott el, 6 számítógépes és 9 feladatmegoldó szeminárium működött, egy (a tanítóképző főiskolák matematika tárgypedagógiai programjáról szóló) ankét zajlott le.
Különös érdeklődést váltottak ki az oktatásban most folyó szerkezetváltással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó előadások.
A szakmai programhoz tartozott a KöMaL 100. születésnapjára készített, KöMaL-mesék című videofelvétel és a KöMaL kiállítás, poszterbemutató.
A vándorgyűléshez kapcsolódtak a MAT-KAPOCS (az Alkotó, Kísérletező Matematika Tanárok Országos Szervezete) rendezvényei.
A jövő évi vándorgyűlés előreláthatólag Békéscsabán lesz.
Scharnitzky Viktor