Cím: Polygon folyóirat és könyvtár sorozat
Szerző(k):  Varga Antal 
Füzet: 1994/szeptember, 310 - 311. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A POLYGON folyóirat első száma 1991 tavaszán jelent meg a JATE Bolyai Intézetének kiadásában. Idézzünk az első szám beköszöntőjéből: ,,A matematika élő, fejlődő tudomány lévén a mindennnapi élettel, a gyakorlattal szoros kapcsolatban áll, ezek hatnak a matematikára, de a matematika is segíti ezek fejlődését. A matematika tanítása, népszerűsítése ezért minden korban aktuális és fontos feladat. A matematika fejlődése nemcsak az ismeretanyag növekedését jelenti, hanem a szemlélet- és gondolkodásmód változását is. Ezért sok problémának újabb és más módon történő megközelítése válik lehetővé.
A matematikatanárok és tanárjelöltek, diákok széles körének e most induló lappal lehetőséget szándékozunk adni arra, hogy a Pólya György szellemében vett alkotómunka jó tapasztalatait hasznosíthassák, másrészt saját tapasztalataikat és gondolataikat az érdeklődők elé tárhassák.
Lapunk folytatni kívánja a magyar hagyományokat, matematikusaink törekvéseit a matematika iránti érdeklődés felkeltésére és annak népszerűsítésére. Foglalkozunk a matematikának a tanításban is hasznosítható fejezeteivel, didaktikai kérdésekkel, és közlünk írásokat a matematikának és oktatásának történetéről. Lényeges feladunknak tartjuk a számítástudománynak a matematika mindennapi oktatásába való beépítését is. Tanulmányokon kívül olyan rövid írásokat is közlünk, amelyek egy-egy ötletet, gondolatot ismertetnek. Fontos szerepet szánunk a különböző feladatrovatoknak, referátumoknak is.''
Az egyes lapszámokban a bevezető dolgozat általában matematikatörténet jellegű, az első számban például: A Mathematikai és Physikai Társulat megalakulásának előzményei; később megjelent Riesz Frigyes rektori székfoglalója stb. Legutóbbi számunk történeti dolgozatának címe: Neumann János ,,Hazánk legnagyobb Jancsija''.
A Tanulmányok Rovat cikkeinek olvasása erőfeszítést kíván az olvasótól. De azt gondoljuk, hogy ez a munka szinte észrevétlenül fizetődik ki az olvasó mindennapi tevékenységében. Ha néhány dolgot kicsit másképpen, jobban látunk, ez az egész szemléletünkre is hatással van. A most felsorolt néhány cím csak ízelítő: Polinom-e minden függvény; Görbék a számítógépen; Tökéletes számok; A tomográfia matematikája; Egyenlőségek, oszthatóságok bizonyítása kombinatorikus módszerekkel; Szemléletformálás és problémamegoldás; Algebrai algoritmusok; Bernstein polinomok és a Weierstrass approximáció-tétel; Ellenpéldák a rajzgömbön; A geometriai szerkeszthetőség algebrai elmélete; Klasszikus képtárproblémák; Hallható-e a dob alakja?
A Műhelysarok Rovat rövidebb cikkeket, hozzászólásokat tartalmaz. Itt találhatók az ,,Egy ötlet'' címszó alatt olyan dolgozatok, amelyek egy ötlet felhasználásával oldanak meg különféle feladatokat. Az első ilyen cikk címe: Lépjünk ki a térbe, a másodiké: Színezzük ki. Talán e rovat cikkei azok, amelyek a legközvetlenebbül használhatók fel a tanítás során.
A lap feladatrovatában a példák zöme a megjelent tanulmányokhoz kapcsolódik, megoldásuk általában nem könnyű.
Reméljük, hogy népszerűbb lesz az évente most harmadszor kitűzésre került pályázat középiskolások számára. Egy megjelölt téma mellett mindig van szabadon választható is. A szerkesztők az gondolják, hogy egy téma feldolgozása, ehhez olvasás, anyaggyűjtés a feldatmegoldások mellett minden matematika iránt érdeklődő tanuló számára hasznos. Pályázatot írtunk ki tanárok számára is.
Amint a rövid felsorolásból is látható, azok számára, akik nem olvasták, a régebbi számaink is érdekesek lehetnek, hisz azok nem kapcsolódnak adott időponthoz vagy eseményhez.
A lap mellett, amely évente kétszer jelenik meg, megindítjuk a POLYGON KÖNYVTÁR sorozatot. Ebben kisebb könyvecskék jelennek meg, némelyik szakköri füzetnek is tekinthetó. Az első kötet már kapható: Andrásfai Béla: Gráfelmélet. Mire ez a cikk megjelenik, kapható lesz a második kötet is: Andrásfai Béla: Vonalak és felületek topológiája.
Elkészületben levő könyveink: Hajnal Péter: Kombinatorikai feladatok, Kurusa Árpád ‐ Szemők Árpád: Számítógépes ábrázoló geometria; Szendrei Ágnes: Diszkrét matematika; Csákány Béla: Matematikai Játékok.
Szerkesztőségünk nagyon számít az Olvasók segítségérre, nemcsak úgy, hogy tanulmányozzák a lapot, hanem aktív részvételt is szeretnénk. A lap szívesen közöl sokakat érdeklő, gondosan megírt cikkeket, és örömmel mérlegel minden javaslatot. Bízunk benne, hogy kialakul a lap sajátos arculata, és anélkül, hogy olvasókat csábítanánk el a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapoktól és a Matematika Tanításától, a Polygonnak és a Polygon Könyvtárnak is lesznek érdeklődő támogatói.

Varga Antal
  A szerkesztőbizottság címe:    POLYGON szerkesztősége, Bolyai Intézet,  6720 Szeged, Aradi Vértanúk tere 1.