Cím: 1993. évi Kürschák József Matematikai Tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Surányi János 
Füzet: 1994/február, 56 - 63. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1993. évi Kürschák József Matematikai Tanulóverseny feladatainak megoldása

1. Legyen a és b két pozitív egész szám. Igazoljuk, hogy legfeljebb véges sok n egész szám esetén lehet an2+b és a(n+1)2+b egyaránt négyzetszám.

I. megoldás. Tegyük fel, hogy az n egész, és x és y pozitív egész számokra teljesül, hogy
an2+b=x2,ésa(n+1)2+b=y2.
A megfelelő oldalak különbségét képezve és az n-et tartalmazó tagot kifejezve
2an=y2-x2-a.
Ezt az első egyenlőség 4a-szorosába helyettesítve és rendezve a következőt kapjuk:
x4-2x2y2+y4-2a(x2+y2)+a2+4ab=0.
Mind a két oldalhoz 4x2y2-et hozzáadva a bal oldalon az utolsó tag kivételével teljes négyzet keletkezik. Ezt mind a két oldalból levonva a jobb oldal szorzattá alakítható:
4ab=(2xy-x2-y2+a)(2xy+x2+y2-a).
A bal oldal egy felbontását kaptuk tehát két egész tényező szorzatára. A kínálkozó teljes négyzetté alakításokkal
a-(x-y)2=q1,(x+y)2-a=q2,aholq1q2=4ab.
Innen kiszámítható x és y. Ha ezek egész számnak adódnak, akkor pl. az (1) első egyenlőségéből n-re legfeljebb két egész értéket kapunk. A feladat követelményeit tehát legfeljebb négyszer annyi n érték elégíti ki, mint ahányféleképpen 4ab két tényező szorzatára bontható, tehát valóban véges sok.
Megjegyzések. 1. Könnyű olyan polinomot találni, amelyikhez van a feltételeket kielégítő n érték. A 3n2+1 polinom értéke például a 0 és 1 helyen 1, ill. 4.
2. Nem lényeges a és b pozitív volta, csak az, hogy egyik sem 0, hiszen okoskodásunk akkor is helyes marad, ha a 4ab szorzat negatív, és ha a felbontásnál negatív tényezőket is megengednünk.
A feladat állítása érvényes ennél is általánosabban minden egész együtthatós ax2+bx+c másodfokú polinomra, amelyik nem elsőfokúnak a négyzete. Az elsőfokú tag elhagyása csak a számolási bonyodalmak csökkentését szolgálta. Valóban, ha ennek a polinomnak az értéke az n helyen is, az n+1 helyen is négyzetszám, akkor a fentihez hasonlóan számolva
2an+a+b=y2-x2.
Innen 2an-et a
4a2n2+4abn+4ac=4ax2
egyenlőségbe helyettesítve megfelelő átrendezés után az
y4-2x2y2+x4-2a(x2+y2)+a2+4ac-b2=0
egyenlőséghez jutunk. Az, hogy a polinom nem elsőfokú négyzete, azt jelenti, hogy 4ac-b20, és így innen már ugyanúgy okoskodhatunk tovább, mint a fenti megoldásban.
3. A lehetséges n értékek számára nyerhetnénk kisebb korlátot, de a célunk csak ilyen korlát létezésének a bizonyítása volt.
II. megoldás. Az bizonyítjuk, hogy a feladat állítása igaz minden 0-tól különböző a,b egészre. Ha a<0, akkor an2+b negatív, amint n2 elég nagy, (n2>b-a), tehát legfeljebb véges sok egész n-re lehet négyzetszám az értéke. Elég tehát azt az esetet vizsgálni, ha a>0.
Az (1) alatti két egyenlőség bal oldalának a szorzata
a2n2(n+1)2+2ab(n2+n)+ab+b2=(an(n+1)+b2)+ab.
Ez feltétel szerint négyszetszám. Ez nem lehetséges akkor, ha b>0 esetén a jobb oldal kisebb, mint (an(n+1)+b+1)2, illetve ha b<0 esetén nagyobb, mint (an(n+1)+b-1)2. Megmutatjuk, hogy ez a feltétel mind a két esetben teljesül, amint n elég nagy.
Ha b>0, akkor a feltétel
2an2+2an+2b+1-ab>0
alakra hozható. Ekvivalens egyenlőtlenségre jutunk, ha mind a két oldalt megszorozzuk pozitív 2a számmal. Ekkor megfelelő átalakításokkal a
(2an+a)2>2a2b+a2-4ab-2a
egyenlőtlenségre jutunk, ez pedig minden elég nagy abszolútértékű n-re teljesül, mivel a jobb oldal nem függ n-től.
Ha b<0, akkor
2an2+2an+2b-1+ab>0
alakra hozható a feltétel és ez ismét minden elég nagy abszolútértékű n-re teljesül.
Megjegyzés. Ez a megoldás is alkalmazható lényes változtatás nélkül tetszés szerinti másodfokú polinomra, amelyik nem elsőfokú négyzete, csak lényegesen többet kell számolni.
III. megoldás. Ismét az előző megoldásban nyert állítást bizonyítjuk, de mint ott, most is elég azt az esetet vizsgálni, ha a>0.
Feltehetjük azt is, hogy n0, mert n-nel együtt -n-1 is kielégíti a feltételeket, és a kettő közül az egyik nem negatív.
Tegyük fel, hogy
an2+b=r2,a(n+1)2+b=(r+s)2.
valamilyen pozitív egész r és s számmal. Ekkor
(2n+1)a=2rs+s2>2rs.
Pozitív egész számokról lévén szó, ez akkor és csak akkor teljesül, ha
(2n+1)2a2>4r2s2=4(an2+b)s2.
Innen, mivel an2+b pozitív négyzetszám,
s2<(2n+1)2a24an2+4b(2a+a/n)24a-4|b|/n2(2a+1)24a-4,
ha n nagyobb a-nál is, |b|-nél is. Így s az ezen határ fölötti n-ekre csak véges sok különböző értéket vehet fel.
Minden ilyen s-re négyzetre emelve a (2n+1)a-s2=2rs egyenlőség két oldalát és felhasználva r jelentését
4a2n2+4a2n+a2-4as2n-2as2+s4=4r2s2=4as2n2+4bs2.
Ezt n hatványai szerint rendezve
4a(a-s2)n2+4a(a-s2)n+a2-2as2+s4-4bs2=0.
Eszerint minden szóbajövő s értékhez legfeljebb két megfelelő n érték létezhet, ha s2a.
Nem lehet viszont s2=a, mert ekkor egyenlőségünk azt adná, hogy 4ab=0, ami nem teljesülhet, mert sem a, sem b nem 0. Az n-re adott korlátok alatt összesen is csak véges sok nem negatív egész van. Ezzel a bizonyítandó állítást nyertük.
2. Az ABC háromszög oldalai különböző hosszúságúak. A háromszögbe írt kör a BC,CA,AB oldalakat rendre a K,L,M pontban érinti. A B-n át LM-mel párhuzamosan húzott egyenes és KL metszéspontja D, a C-n át LM-mel párhuzamosan húzott egyenes és KM metszéspontja pedig E.
Bizonyítsuk be, hogy DE átmegy az LM szakasz felezőpontján.

I. megoldás. Az ALM háromszög egyenlő szárú. Így, ha AB és AC különböző, akkor a B-ből és a C-ből LM-mel párhuzamosan húzott egyenes is különböző. A velük nem párhuzamos KM egyenes metszi őket, így a D és E pont létrejön (1. ábra).
Jelöljük BD és AC metszéspontját B'-vel, CE és AB metszéspontját C'-vel. Ekkor egyenlőszárú az ALM-hez hasonló AB'B és az ACC' háromszög is. B'-n és C'-n át párhuzamost húzunk a BC oldallal. Az előbbi és KL metszéspontját G-vel, az utóbbi és KM metszéspontját H-val jelölve a BDK és a B'DG háromszög egybevágó, mert megfelelő szögeik csúcsszögek vagy váltószögek. Belátjuk továbbá, hogy B'G=BK. Ugyanis a GB'L és KCL háromszög hasonló, és az utóbbi két oldala a C-ből a beírt körhöz húzott két érintőszakasz, ezért B'G=B'L. Utóbbi és BM viszont egyenlő szakaszok különbsége, így szintén egyenlők. Végül BM és BK a B-ből húzott két érintőszakasz, így egyenlők. Ekkor azonban a többi oldalpár is egyenlő, így BD=B'D, vagyis D a BB' szakasz felezőpontja.
Ugyanígy látjuk be, hogy E a CC' szakasz felezőpontja. A CKE és a C'HE háromszög egybevágó, miután megfelelő szögeik csúcsszögek vagy váltószögek, továbbá egy pontból húzott érintőszakaszok egyenlő volta következtében a KBM háromszöghöz hasonló HC'M háromszög egyenlő szárú, s így HC'=C'M=CL=CK. Ekkor a háromszög többi oldalpárja is egyenlő, így CE=C'E.
Ezekből már következik, hogy a DE egyenes a BAC szárai közti harmadik párhuzamos szakaszt, KM-et is felezi, és ezt kellett bizonyítani.
Megjegyzések. 1. Világos, hogy ez az egyenes az A csúcsból induló szögfelező.
2. Mint többen is megjegyezték, a bizonyításban csak az AB és AC oldal különböző voltára volt szükség.
3. Könnyen látható, akár ennek, akár a következő megoldásoknak a gondolatmenetével, hogy helyes marad az állítás akkor is, ha a beírt kört a háromszög egyik oldalát kívülről érintő körrel helyettesítjük. Az AB vagy az AC oldalhoz hozzáírt kör esetén D és E a külső szögfelezőn lesz.
A versenyzők sok különböző megoldást adtak a feladatra. Sokan használták fel Menelaos tételét, illetőleg annak a megfordítását. Volt, aki koordinátákkal számolt. A fenti megoldás mindegyiknél sokkal egyszerűbb. Miután azonban ez a megoldás csak egyetlen versenyzőnél szerepelt, bemutatunk még két további megoldást.
II. megoldás. Válasszuk a jelölést úgy, hogy AB<AC teljesüljön. Ekkor D a KL szakaszon van, E az MK szakasz K-n túli meghosszabításán. Jelöljük a háromszögbe írt kört k-val.
Azt mutatjuk meg, hogy D és E az LM szakasz felező merőlegesén van, vagyis hogy DLM és az ELM háromszög egyenlő szárú, mivel L-nél és M-nél levő szögeik egyenlők (2. ábra).
Az AML,BKM és CLK háromszög egyenlő szárú, mert két-két oldaluk a csúcsokból k-hoz húzott érintőszakasz. Az alapon levő szögeiket jelöljük α,β, illetőleg γ-val. Ezek egyenlők a KLM háromszög K-nál, L-nél, illetőleg M-nél levő szögével, mert k-nak ugyanazt az ívét tartalmazó húr-érintő szögek, illetőleg kerületi szögek. Így összegük 180.
B,K,D és M egy k1 körön van, mert az LKM,LMA, és DBM egyenlő és egyező irányítású. Az első és a második azért, mert az első kerületi szög, a második húr-érintő szög k-ban, és az első száruktól a másodikig a kör ugyanazon irányított íve fut; a második és a harmadik szög szárai pedig egyirányban párhuzamosak. Így a két szög csúcsa és a megfelelő szárak egyeneseinek a metszéspontja egy körön van.
Ekkor BMD=CKL=γ, mert a száregyeneseik közti (csúcs-) szögtartomány egyaránt k1 B-től K-n át D-ig futó ívét tartalmazza. Ennek folytán
LMD=180-BMD-LMA=180-γ-α=β=MLD,
tehát LDM egyenlő szárú háromszög.
Hasonlóan C,K,E és L is egy k2 körön van, mert LKM,ALM és ACE egyenlő és egyező irányítású ugyanolyan okokból, mint az előbb.
Ekkor ELC=EKC=MKB=β, mert az első és a második k2 ugyanazon ívét tartalmazó kerületi szög k2-ben, a második és a harmadik pedig csúcsszög-pár. Így
MLE=180-ALM-ELC=180-α-β=γ=EML,
tehát az ELM háromszög is egyenlő szárú. Eszerint az LM szakasz felező merőlegese átmegy D-n is, E-n is, vagyis D,E és LM felezőpontja egy egyenesen van a feladat állításának megfelelően.
Megjegyzés. Miután beláttuk, hogy B,K,D és M, továbbá C,K,E és L egy körön van, befejezhetjük a bizonyítást így is: A BD-re D-ben, a BK-ra K-ban és a BM-re M-ben emelt merőleges egy ponton megy át, a k1 kör B-vel átellenes pontján. Ez a pont azonban a háromszögbe írt kör O középpontja, mert a K-ban és az M-ben emelt merőleges ennek a körnek a sugara ( 3. ábra).
Hasonlóan a CE-re E-ben, a CK-ra K-ban és a CL-re L-ben emelt merőleges a k2 kör C-vel szemben fekvő pontján megy keresztül, ami ismét O. Az LM húr F felezőpontjában emelt merőleges ugyancsak átmegy O-n. Mivel BD és CE párhuzamos LM-mel, így D,E és F egy egyenesen van.
III. megoldás. Feltesszük, hogy AB<AC. Jelöljük a CE és AB egyenes metszéspontját C'-vel, DE és LM metszéspontját F-fel, BD és MK metszéspontját G-vel (4.ábra). Azt kell megmutatnunk, hogy F az LM szakasz felezőpontja.
Menelaos tételét használjuk fel. A DE egyenes nem megy át a KLM háromszög egyik csúcsán sem, így az említett tétel szerint
MEKDLFEKDLFM=-1.
Itt, tetszés szerint rögzítve az egyes egyeneseken egy irányítást, a szakaszok előjelesen értendők. Azt mutatjuk meg, hogy
MEKDEKDL=-1.
DG és ML párhuzamos, így a párhuzamos szelők tétele szerint
KDDL=KGGM,
így (1) bal oldala helyett
MEKGEKGM
írható. GB és EC' párhuzamos, tehát az EMC' szög száraira alkalmazva a párhuzamos szelők tételét
MEGM=MC'BM.
A CKE és a BKG háromszög hasonló, mert megfelelő szögeik egyenlők. Miután az A-ból, a B-ből és a C-ből az ABC háromszögbe írt körhöz húzott érintők egyenlők, továbbá MC'=LC, mert egyenlő szakaszok különbségei, így
KGEK=KBCK=MBLC=MBMC'.
Az előjel is helyes, mert az első arányban és az utolsóban is egyirányú szakaszok szerepelnek. Mindezek alapján
MEKDEKDL=MEKGEKGM=MC'MBBMMC'=-1,
amit állítottunk.
3. Legyen n adott pozitív egész szám. Határozzuk meg a valós számokon értelmezett
f(x)=x2n+2x2n-1+3x2n-2+...+(2n+1-k)xk+...+2nx+2n+1
polinom minimumát.

I. megoldás. A polinom így alakítható át:
(xn+xn-1)2+2(xn-1+xn-2)2+...+(n-k)(xk+1+xk)2+...+n(x+1)2+n+1==(x+1)2(x2n-2+2x2n-4+...+(n-k)x2k+...+(n-1)x2+n)+n+1.


Az első alakban x2k+1 csak a kiírt tagból keletkezik, együtthatója 2(n-k);x2k pedig a kiírt tagból és az azt követőből adódik, ha k1, együtthatója tehát n-k+n+1-k=2n+1-2k. Végül a konstans tag n+n+1=2n+1. Valóban az f polinomot írtuk tehát át más alakra. A második átalakítás helyessége nyilvánvaló.
A nyert alakból látható, hogy f(-1)=n+1, és más helyen f értéke ennél nagyobb. A keresett minimum tehát n+1 és ezt a -1 helyen veszi fel a polinom.
II. megoldás. Teljes indukcióval bizonyítjuk, hogy a polinom értéke a -1 helyen n+1, másutt ennél nagyobb. Jelöljük a polinomot fn-nel.
f1(x)=x2+2x+3=(x+1)2+22,
amiből világos, hogy n=1-re helyes az állítás.
Tegyük fel, hogy n-nek egy k-1 értékére igaz az állítás. A nyilvánvaló
fk(x)=fk-1(x)x2+2kx+2k+1=(fk-1(x)-k)x2+k(x+1)2+k+1
alakból azt kapjuk, hogy fk(-1)=k+1, és minden más helyen a jobb oldal második tagja, továbbá a feltevés szerint az első is pozitív.
Az állítás helyessége tehát öröklődik k-1-ről k-ra. Így minden n-re igaz az állítás.
Megjegyzés. Végezhetjük az indukciós bizonyítást az
fn(x)=fn-1(x)+x2n+2x2n-1+2(x2n-2+x2n-3+...+x+1)==fn-1(x)+1+x2n-1+2((x2n-1+x2n-2)+(x2n-3+x2n-4)+...+(x+1))==fn-1(x)+1+(x+1)((x-1)+2)(x2n-2+x2n-4+...+x2+1)=fn-1(x)+1+(x+1)2(x2n-2+x2n-4+...+x2+1)


átalakítás alapján is.
III. megoldás. Megoldhatjuk a feladatot differenciálhányados segítségével is. Világos, hogy nemnegatív x értékekre a polinom pozitív, és x növekedtével nő. Negatív x értékekre egy más alakban írjuk a polinomot.
xf(x)-f(x)=x2n+1+x2n+x2n-1+...+x-2n-1=x2n+2-1x-1-(2n+2).
Innen pedig
f(x)=x2n+2-(2n+2)x+2n+1(x-1)2.
A deriváltat mint a számláló és az 1(x-1)2 függvény szorzatáét határozzuk meg:
f'(x)=(2n+2)x2n+1-(2n+2)(x-1)2-2x2n+2-(2n+2)x+2n+1(x-1)3==2n(x2n+2-1)-(2n+2)(x2n+1-x)(x-1)3==2(x+1)n(x2n+x2n-2+...+x2+1)-(n+1)x(x2n-2+x2n-4+...+x2+1)(x-1)2.


Itt negatív x-re a számláló mind a két tagja és a nevező is pozitív, az x+1 tényező pedig a -1 helyen negatívból pozitívba megy át. A függvény tehát minimumát az x=-1 helyen veszi fel. A minimum értéke (pl. az f(x) utolsó alakjából számolva) n+1.
Surányi János