Cím: 1993. A 24. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiai feladatainak megoldása
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 1993/november, 404 - 421. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elméleti verseny 1
 

1. feladat: Légköri elektromosság
Elektrosztatikus szempontból a Föld felszínét jó vezetőnek tekinthetjük. A Föld egy bizonyos Q0 töltéssel rendelkezik, illetve egy σ0 átlagos felületi töltéssűrűsége van.
 

1. Jó idő esetén a lefelé mutató E0 elektromos térerősség a Föld felszínén hozzávetőlegesen 150 V/m értékű. Határozd meg a Föld felszíni töltéssűrűségének nagyságát, illetve a Föld teljes töltését!
 

2. A lefelé mutató elektromos tér nagysága a magassággal csökken, és 100 m magasságban körülbelül 100 V/m értékű. Számítsd ki a légkör átlagos eredő töltését köbméterenként a Föld felszíne és a 100 m-es magasság között!
 

3. Az előző részfeladatban általad kiszámított eredő töltéssűrűség valójában közel azonos számú, egyszeresen töltött pozitív és negatív iontól származik, amelyeknek egységnyi térfogatra eső száma n+ és n-. A Föld felszínéhez közel, jó idő esetén: n+n-6108  m-3. Ezek az ionok a függőleges elektromos tér hatására mozgásban vannak. Sebességük arányos a térerősséggel:
v1,510-4E,
ahol a v sebességet m/s-ban, az E térerősséget pedig V/m-ben mérjük. Mennyi idő alatt semlegesítené a légköri ionok mozgása a Föld felületi töltésének a felét, ha más folyamatok (például villámok) nem pótolnák a töltést?
 
 

1. ábra
 

4. A légköri elektromos tér, s így σ0 mérésére az egyik lehetőséget az 1.ábrán látható berendezés jelenti. Két negyedkört, amelyek a földtől szigeteltek, de egymással össze vannak kötve, közvetlenül egy egyenletesen forgó, földelt korong alatt rögzítünk. A forgó korongban két negyedkör alakú lyukat vágtunk. (Az ábrán a lemezek távolságát a jobb áttekinthetőség kedvéért felnagyítottuk.) Minden körülfordulás alkalmával a szigetelt negyedköröket kétszer éri teljesen az elektromos tér, illetve (negyed periódussal később) kétszer teljesen árnyékolva lesznek a tértől.
 
 

2. ábra
 

Legyen T a körülfordulás periódusideje és legyenek a szigetelt negyedkörök belső és külső sugarai r1 és r2 értékűek, amint ezt a 2. ábra mutatja. Legyen t=0 az a pillanat, amikor a szigetelt negyedkörök teljesen árnyékoltak.
Írj fel olyan kifejezéseket, amelyek t=0 és t=T/2 között az idő függvényében megadják a szigetelt lemez felső felületén felhalmozódó q(t) töltést. Ábrázold grafikusan is a töltés időbeli változását! (A légköri ionok áramát most hanyagold el!)
 
 

3. ábra
 

5. Az előző alkérdésben leírt berendezés egy erősítőhöz kapcsolódik, amelynek bemenő áramköre egy párhuzamosan kapcsolt C kapacitású kondenzátornak és egy R ellenállásnak feleltethető meg (3.ábra). (Feltételezhetjük, hogy a negyedkörökből álló berendezés saját kapacitása elhanyagolható C-hez képest.)
 

Vázold grafikusan az M és N pontok közötti V feszültséget az idő függvényében a korong egy teljes körülfordulása alatt, közvetlenül azután, hogy a korong T periódusidejű forgásba jött, ha:
a) T=TaCR;
b) T=TbCR.
(Tételezd fel, hogy C és R rögzített értékek, csak T változik az a) és b) határeseteknek megfelelően!) Adj meg közelítő formulát a Va/Vb arányszámra, ahol Va és Vb a V(t) feszültség legnagyobb értékei az a), illetve b) határesetekben!
 

6. Tegyük fel, hogy E0=150 V/m, r1=1 cm, r2=7 cm, C=0,01μF,  R=20 MΩ és a korong másodpercenként 50 fordulatot tesz. Közelítőleg határozd meg, hogy mekkora a V feszültség legnagyobb értéke egy fordulat alatt ebben az esetben!
 

Megoldás. 1. Az elektrosztatikai Gauss-törvény értelmében az R sugarú Föld 4πR2 felszínére vonatkoztatott teljes elektromos fluxus és a Föld Q össztöltése között a
-E04πR2=Q/ε0
összefüggés áll fenn. Innen numerikusan Q=-6,7105 C, a σ a felületi töltéssűrűségre (felületegységre vonatkoztatott töltésre) pedig
σ=-ε0E0=-1,310-9  C/m2
adódik.
2. Képzeljünk el egy A alapterületű, 100 m magas függőleges hengert és alkalmazzuk erre Gauss törvényét (4. ábra):
 
 

4. ábra
 

ElentA-EfentA=Qbelül/ε0=ϱátlag(A100  m)/ε0.
Innen a keresett térfogati töltéssűrűség numerikusan: ϱátlag=4,410-12  C/m3.
 

3. Ha egy vezető térfogategységenként n darab, egyenként q töltésű, töltött részecskét tartalmaz, s ezek v sebességgel mozognak, akkor a felületegységre jutó áram, az úgynevezett áramsűrűség
j=nqv.
A légkörben egyaránt találunk pozitív és negatív részecskéket (töltésük ±e). A lefelé mutató elektromos mező a negatív töltéseket felfelé, a pozitívakat pedig lefelé mozgatja. A Föld töltésének csökkenését a pozitív töltések árama okozza, ez (SI-mértékegységeket használva)
j=n+ev=(6108)(1,610-19)(1,510-4E)=1,4410-14E.
Mivel a j áramsűrűség a σ töltéssűrűség (dσ/dt) változási ütemével, az E térerősség pedig (a lefelé mutató irányt választva pozitívnak) -σ/ε0-lal egyenlő, a fenti egyenlet így is írható:
dσdt=-1,4410-14σε0-1600σ.
Vegyük észre, hogy ez az egyenlet éppen olyan, mint a radioaktív bomlást leíró (differenciál-)egyenlet, a megoldása tehát az ismert exponenciális bomlástörvénynek megfelelő
σ(t)=σ0e-t/τ,  ahol  τ600  s.
Ezek szerint a légköri ionok mozgása a Föld töltésének felét
T=τln2415  s7  perc
alatt semlegesítené, ha más folyamatok nem játszódnának le. (Amennyiben a kezdeti j0 áramsűrűség időbeli változásától eltekintünk, a ,,felezési időre'' kb. 5 perc adódik. Ez az egyszerűsített számolási mód nyilván csak durva közelítésnek, nagyságrendi becslésnek tekinthető.)
4. Ha t=0-nak választjuk azt a pillanatot, amikor a forgó korong teljesen leárnyékolja a negyedköröket, a külső elektromos mező pillanatnyi fluxusából számolva a kérdezett töltésre

q(t)=-2π(r22-r12)ε0E0tT,  ha  0tT/4,q(t)=-π(r22-r12)ε0E0(1-2tT),  ha  T/4tT/2


adódik, s hasonló kifejezések érvényesek a további félperiódusokban is (5.ábra).
 
 

5. ábra
 

A lemezekre kerülő legnagyobb (negatív) töltés:
qmax=-π2(r22-r12)ε0E0.

5. Erre a kérdésre az áramköri egyenletek részletes megoldása nélkül is választ lehet adni. Mindössze azt kell észrevennünk, hogy a negyedkörök töltésének csökkenési sebessége (vagyis a negyedkörökről elfolyó áram) két tag összege: az egyik a kondenzátor töltésének CdV/dt változási sebességével, a másik pedig az ellenálláson átfolyó V/R árammal egyenlő. Attól függően, hogy ezen két mennyiség közül melyik hanyagolható el a másik mellett, két jellegzetes határesetet különböztethetünk meg.
a) Ha CV/TV/R, azaz T=TaCR, az R ellenálláson nagyon kevés töltés áramlik át egy periódus alatt. Ebben a határesetben az történik, hogy mialatt a negyedkörök a külső elektromos mező fluxusváltozásának megfelelően egyre több negatív töltéssel kell rendelkezzenek, nyilván csaknem ugyanannyi pozitív töltés kerül a kondenzátorra (hiszen az ellenálláson átfolyó kevés töltést leszámítva az össztöltés állandó marad). A V(t) feszültség tehát t=0-tól
t=T/4-ig csaknem lineárisan növekszik, majd ugyanennyi ideig lineárisan csökken (6. ábra). A legnagyobb feszültség ebben az esetben
Vmax=Va|qmax|C,
ahol qmax a 4. alpontban megadott kifejezés.
 
 

6. ábra
 

b) A másik határesetben T=TbCR. Ilyenkor a töltések könnyen átjutnak az R ellenálláson, q növekedtekor időben közel állandó pozitív, q csökkenésekor pedig állandó nagyságú negatív áram folyik. Az áramerősség nagysága mindkét esetben |qmax|(Tb/4). Az R ellenálláson mérhető feszültség egy-egy negyed-periódusban közelítőleg állandó, előjele pedig váltakozik (7. ábra). A maximális feszültség:
Vmax=Vb4|qmax|RTb.

 
 

7. ábra
 

A két határeset megfelelő kifejezéseit összevetve:
VaVbTb4CR.

6. A megadott számértékeknél RC=0,2 s, T=0,02 s, vagyis a TRC határeset valósul meg. Az 5. pont a) esetének megfelelő összefüggéseket alkalmazva végül a Vmax=1 mV eredmény adódik.
 

2. feladat: Lézerfény erőhatása átlátszó prizmára
 

 
 

1. ábra
 

A fénytörés következtében egy erős lézersugár számottevő erőt fejthet ki kicsiny átlátszó testekre. Ennek a jelenségnek a bemutatására tekintsünk egy kicsiny, háromszög alakú üvegprizmát, amelynek csúcsponti szöge A=π-2α, alaplapjának hossza 2h, szélessége pedig w. A prizma törésmutatója n, anyagának sűrűsége ϱ.
Tegyük fel, hogy a prizmát egy olyan lézersugárba helyezzük, amely vízszintesen az x irányban halad. (Az egész feladat során feltehetjük, hogy a prizma nem forog, azaz csúcspontja mindvégig a lézersugárral ellentétes irányba mutat, illetve a háromszög alakú oldallapja mindvégig párhuzamos az x-y síkkal, és alaplapja mindvégig párhuzamos az y-z síkkal, amint ezt az 1. ábra mutatja. A környező levegő törésmutatóját vegyük nlev=1 értékűnek! Tegyük fel továbbá, hogy a prizma oldallapjai visszaverődés elleni bevonattal rendelkeznek, így egyáltalán nem történik visszaverődés.)
A lézersugár intenzitása olyan, hogy a z-tengely mentén (széltében) egyenletes, azonban az y távolsággal lineárisan csökken az x tengelytől úgy, hogy a maximális I0 értékét y=0-nál veszi fel, illetve y=±4h esetén csökken nullára (2. ábra). [Az intenzitás az egységnyi felületre eső teljesítményt jelenti, mértékegysége: W/m2.]
 
 

2. ábra
 

 
 

3. ábra
 

1. A lézersugár a prizma felső lapjára esik (3. ábra). Az x tengelyhez képest milyen Θ szögben hagyja el az alaplapot ez a sugár? Elegendő, ha megadsz egy olyan egyenletet, amelyben α és n szerepel, és amelyből ki lehet fejezni a Θ szöget.
 

2. Fejezd ki I0,Θ,h,w és y0 segítségével a lézersugár által a prizmára ható eredő erő x és y komponensét, ha a prizma csúcsát y0 távolsággal eltoljuk az x tengelytől, ahol |y0|3h (2. ábra). Ábrázold grafikusan az erő vízszintes és függőleges komponensének értékét az y0 függőleges eltolódás függvényében!
 

3. Tegyük fel, hogy a lézersugár 1 mm széles a z irányban, és 80μm keskeny az y irányban. A prizma adatai: α=30,h=10μm, w=1 mm, n=1,5 és ϱ=2,5g/cm3. Hány watt teljesítményű lézer szükséges ahhoz, hogy ezt a prizmát egyensúlyban tartsa az y irányú gravitációs erővel szemben, ha a prizma csúcsa y0=-h/2(=-5μm) távolságra van a lézersugár tengelye alatt?
 

4. Tegyük fel, hogy ezt a kísérletet gravitációmentes helyen végezzük el ugyanezzel a prizmával, és a lézernyaláb kiterjedése is ugyanakkora, mint az előző alkérdésben, az intenzitásának értéke azonban I0=108  W/m2. Mekkora periódusidejű rezgéssel mozogna a prizma, ha y0=h/20 távolságra tennénk a lézersugár közepétől, és ott magára hagynánk a prizmát a gravitációmentes térben?
Megoldás. 1. Ez a részfeladat a fénysugarak törési törvényének (Snellius‐Descartes-törvény) és egyszerű geometriai összefüggéseknek a felírásával oldható meg.
 
 

4. ábra
 

Az 4. ábra jelöléseivel:
sinα=nsinβ,sinΘ=nsin(α-β),


ahonnan
Θ=arcsin[nsin(α-arcsin(sinαn))].

2. A prizmára ható erő a lézersugár lendületének (impulzusának) időegységre eső megváltozásával egyenlő nagyságú, azzal ellentétes irányú vektor.
Tekintsük először a prizma felső részére eső fénysugarat és határozzuk meg az impulzusának megváltozását! Ha másodpercenként n darab E energiájú (vagyis E/c nagyságú impulzussal rendelkező) foton esik a prizmára a negatív x-tengely irányából, s Θ szögben eltérülve hagyják el a prizmát, akkor ezen fotonok impulzusának megváltozása:
Δp=(Δpx,Δpy)=nEc[(cosΘ-1),-sinΘ].
Tekintettel arra, hogy az nE mennyiség a fotonok által egységnyi idő alatt szállított energia, vagyis a fénysugár P teljesítménye, az üvegprizma felső felére kifejtett erő:
Ffelül=Pfelülc[(1-cosΘ),sinΘ].
Hasonló érvelés alapján az alsó prizmaoldalra ható erő:
Falul=Palulc[(1-cosΘ),-sinΘ],
a prizmára ható teljes erő pedig
F=1c[(Pfelül+Palul)(1-cosΘ),(Pfelül-Palul)sinΘ].

A prizma megfelelő lapjaira eső teljesítményt úgy számíthatjuk ki, hogy az egyes lapok (y,z) síkbeli vetületének hw területét megszorozzuk az adott lapra jutó átlagos intenzitással. Ez utóbbit az y-tengely mentén szakaszonként lineárisan változó intenzitáseloszlásból és az y0 távolságtól függő geometriai tényezőkből határozhatjuk meg. A nem túl nehéz, de hosszadalmas számolás végeredménye a következő: Két lényegesen különböző esetet kell megvizsgálnunk.
 

a) Ha hy03h (a prizma teljes egészében a lézersugár felső felében található), a megfelelő erő-komponensek:
Fx=2hwI0c(1-y04h)(1-cosΘ),Fy=-hwI04csinΘ.

b) Ha 0y0h (a prizma alsó felének egy része belelóg a lézersugár alsó felébe), az erők:
Fx=hwI0c(74-y024h2)(1-cosΘ),Fy=-hwI0cy02h(1-y02h)sinΘ.

 
 

5. ábra
 

Mivel az intenzitáseloszlás szimmetrikus a lézersugár középvonalára, az y0<0 eset a fentebb leírt y0>0 eset tükörképe lesz. Az Fx és Fy függvények menetét a 5. ábra mutatja.
 

3. A megadott számadatokból az üvegprizma súlyára mg=1,410-9 N adódik. A prizma akkor lehet (legalábbis függőleges irányban) egyensúlyban, ha Fy=mg. Az előző pont eredményét és a numerikus adatokat felhasználva a szükséges (maximális) lézer-intenzitásra I0=8,3108  W/m2 adódik. A lézer teljes sugárzási teljesítményét az átlagos intenzitásnak (I0/2) és a lézernyaláb keresztmetszetének szorzataként kaphatjuk meg; numerikusan P=33,2 W.
 

4. y0=h/20 elmozdulásnál y0/h=0,051, a függőleges erőkomponens tehát jól közelíthető az
Fy=-I0wsinΘ2cy
lineáris függvénnyel. Ez egy harmonikus rezgőmozgás erőtörvénye, a megfelelő rezgésidő a ,,rugóállandóból'' leolvasható, s numerikusan T=11,2 ms.
 

3. feladat: Elektronnyaláb
V0 gyorsítófeszültséggel nagy energiájú elektronok párhuzamos, homogén nyalábját állítjuk elő. Az elektronok útjába egy vékony, hosszú, pozitívan feltöltött rézdrótot helyezünk.
 
 

1. ábra. Az elektromosan feltöltött drót merőleges
a papír síkjára. Az ábra nem méretarányos.
 


A rézdrót az elektronnyaláb eredeti irányára merőlegesen helyezkedik el (1. ábra). Az ábrán b-vel jelöltük azt a távolságot, amennyire egy-egy elektron a rézdrót mellett elhaladna, ha a drótnak nem lenne töltése. Az elektronok ezek után egy ernyőnek csapódnak, amely a drót mögött L távolságra helyezkedik el (Lb). A nyaláb eredeti kiterjedése a drót tengelyétől ±bmax mértékű. A drót hossza, valamint a nyaláb szélessége a papír síkjára merőlegesen végtelen nagynak tekinthető.
 

Néhány numerikus adat.  a drót sugara:  R0=10-6  m,b  legnagyobb értéke:  bmax=10-4  m,  a drót hosszegységre jutó töltése:  qlinear=4,410-11  C/m,  gyorsítófeszültség:V0=2104  V,  az ernyő távolsága a dróttól:  L=0,3  m.  
 

Megjegyzés. A 2‐4 alkérdések esetén alkalmazz olyan elfogadható közelítéseket, melyek segítségével képlet formájában és numerikusan is eljuthatsz a megoldásig.
 

1. Számítsd ki a drót által létrehozott E elektromos térerősséget! Ábrázold vázlatosan E nagyságát a drót tengelyétől mért távolság függvényében!
 

2. Számítsd ki, hogy mekkora szöggel térül el egy elektron a klasszikus fizika törvényei szerint! Add meg ezt az eltérülési szöget a b paraméter olyan értékeire, amelyeknél az elektron nem ütközik neki a drótnak! Jelöljük Θ-val azt a (kicsiny) szöget, amelyet az elektron sebessége az ernyőnek csapódó elektron sebességével zár be! Mekkora ennek a Θ szögnek az értéke?
 

3. Számold ki és vázold is fel, hogy a klasszikus fizika milyen becsapódási képet (azaz elektronintenzitás-eloszlást) jósol az ernyőre érkező elektronokra!
 

4. A kvantumfizika a klasszikus elmélettől lényegesen különböző elektronintenzitás-eloszlást jósol. Vázold fel a hullámmechanika által jósolt eloszlásképet és számszerűen is jellemezd ezt az elektroneloszlást!
 

Megoldás. 1. A hengerszimmetria miatt az elektromos térerősség a dróthoz képest sugárirányú kell legyen és a nagysága csak a dróttól mért r távolságtól függhet. Helyezzünk gondolatban egy r>r0 sugarú hengert a drót köré és alkalmazzuk rá Gauss törvényét:
2πrE(r)=qlinearε0,
ahonnan
E(r)=qlinear2πrε0=0,79rNC(rr0).
Ha r<r0, az elektromos térerősség nulla (hiszen a réz jó elektromos vezető).
 
 

2. ábra
 

2. A feladat szövege szerint az elektronok Θ eltérülési szöge kicsiny. Ennek a szögnek a nagyságát közelítőleg úgy számíthatjuk ki, hogy elosztjuk az elektronnak a haladás irányára merőlegesen szerzett lendületét a kezdeti lendület nagyságával:
Θ|Δp|mv0.

A merőleges impulzus értékére a következő nagyságrendi becslés adható: A haladás irányára merőleges erő nagysága (a drót közelében, vagyis ott, ahol a hatása számottevő) (eεqlinear)/(2πε0b). Ez az erő hozzávetőlegesen annyi ideig hat a v0 sebességgel mozgó elektronra, ameddig az kb. 2b utat tesz meg; vagyis a drót elektrosztatikus tere által kifejtett ,,erőlökés'' ideje t2b/v0. Newton törvénye szerint az erő nagyságának és az időtartamának szorzata éppen az impulzusváltozás nagyságával egyenlő:
|Δp|eqlinear2πε0b2bv0=eqlinearπε0v0,
az eltérülés szöge pedig
Θeqlinearπε0mv02=qlinear2V0πε0=410-5.
(Felhasználtuk az energiamegmaradást kifejező mv02/2=eV0 összefüggést.) Megjegyezzük, hogy ez az eltérülési szög nagyon kicsiny és független a b ütközési paramétertől. (Ez utóbbi tulajdonság, amely a feladat kétdimenziós jellegének következménye, első ránézésre igen meglepőnek tűnik. A dróttól távolabb elrepülő részecskék azért térülnek el ugyanakkora szöggel, mint a ‐ mondjuk ‐ kétszer közelebb haladók, mert a rájuk ható erő ugyan kétszer kisebb, az erőhatás szempontjából lényeges idő viszont kétszer hosszabb!) A rézdrót pozitív elektromos töltése a negatív elektronokat a drót felé téríti el, igaz ‐ mint láttuk ‐ igen kicsiny mértékben!
Pontosabb és elméletileg jobban megalapozott becslést kapunk, ha az elektronok (egyeneshez közeli) pályájának minden részén figyelembe vesszük a merőleges erőhatást, s ezek járulékait összegezve számítjuk ki a merőleges impulzusváltozást.
 
 

3. ábra
 

A 3. ábra jelöléseit használva

Fm=eqlinear2πε0rcosφ,v0Δtcosφ=rΔφ,


ahonnan
FmΔt=eqlinear2πε0v0Δφ.
Összegezzük most az egyes vonaldarabkákra vonatkozó erőlökéseket! Mivel a φ szög -π/2-től +π/2-ig változik, a teljes impulzusváltozásra
|Δp|=eqlinear2ε0v0,
az eltérülés szögére pedig
Θ=eqlinear2ε0mv02=qlinear4V0ε0=6,2110-5,
a korábbi durva becslésétől mindössze egy π/2-s tényezőben különböző érték adódik.
 

3. Az elektronok pályagörbéje két olyan egyenessel közelíthető, melyek a drót közelében megtörnek, hajlásszögük a fentebb kiszámított Θ. Az ernyőre érkező elektronok mindegyike
ΘL=1,8610-5  m19r0
távolsággal tolódik el az eredeti haladási irányához képest. A rézdrót túlsó oldalán haladó elektronok eltolódása ellentétes irányú, így a teljes intenzitáseloszlás az ernyőn két egymásra csúsztatott (összegezett) téglalappal szemléltethető (4. ábra).
 
 

4. ábra
az ábra nem méretarányos
 

Az átfedő tartomány szélessége
2(ΘL-r0)36r0=3,610-5  m.
Ebben a tartományban az intenzitás ‐ a klasszikus fizika szerint ‐ egyenletes és éppen kétszerese az eredeti elektronintenzitásnak.
 

4. A kvantumelmélet (de Broglie hipotézise) szerint a V0 feszültséggel felgyorsított, v0 sebességű elektronok úgy viselkednek, mint a
λ=hmv0=h2meV0=8,6810-12  m
hullámhosszúságú hullámok. A de Broglie-féle hullámhossz sok-sok nagyságrenddel kisebb, mint a nyaláb 2bmax szélessége, emiatt az ,,egyréses elhajlási effektusokat'' nyugodtan elhanyagolhatjuk.
 
 

5. ábra
 

A drót jobb oldalán két, egymással kicsiny (2Θ) szögben haladó elektronhullám fokozatosan átfedi egymást, s interferencia-maximumok és -minimumok alakulnak ki. Az erősítés, illetve gyengítés feltétele az útkülönbségek és a hullámhossz viszonyából kapható meg. Az intenzitáseloszlás jellegét a vázlatos 5. ábra mutatja. Két intenzitás-maximum távolsága az ernyőn
λ/2sinΘmax710-8  m.
Mivel az átfedési tartomány teljes szélessége 3,610-5 m, kb. 500 interferenciacsík figyelhető meg. (Megjegyezzük, hogy a csíkok közötti távolság ‐ a szokásos ,,kétréses interferencia kísérletektől'' eltérően ‐ nem függ sem b-től, sem L-től.)
 
Kísérleti verseny 1
 

1. feladat: A nitrogén forráshőjének mérése
 

A mérés tárgya a nitrogén L forráshőjének meghatározása két különböző módszerrel. Az 1. módszer esetén egy alumíniumdarabot kell folyékony nitrogénbe helyezned, és meg kell mérned, mennyi nitrogén forr el, mialatt az alumínium lehűl. A 2. módszernél adott ütemben hőt közlünk a folyékony nitrogénnel, és azt kell meghatározni, hogy mennyivel változik meg a nitrogén forrásának üteme a fűtés hatására.
A rendelkezésre álló folyékony nitrogén egy ,,tároló'' tartályban van. Ebből tölthetsz megfelelő mennyiséget a ,,minta'' tartályba, amit a mérlegre kell helyezned. A mérlegen leolvasható tömeg a nitrogén forrása következtében egyre csökken. Ennek több oka van:
 

-mert a tartály nem tökéletes hőszigetelő,-mert a folyékony nitrogén az alumíniumdarab lehűlése során hőt vesz fel(1. módszer),-mert a folyékony nitrogén hőt vesz fel, amikor a nitrogénbe helyezettellenálláson elektromos áram folyik át(2. módszer).
 

Egy univerzális mérőműszer (multiméter), amely feszültség (V), áramerősség (I) és ellenállás (R) mérésére használható, továbbá egy stopper áll rendelkezésedre.
 

FIGYELEM: (1) A folyékony nitrogén nagyon hideg, tehát semmilyen körülmények között ne érj hozzá, és azokhoz a testekhez sem, amelyeket nitrogénnel lehűtöttél! Vigyázz, hogy a ruhádra se kerüljön folyékony nitrogén!
(2) Semmit ne dobj a folyékony nitrogénbe, és mindvégig viseld a védőszemüveget!
(3) Az alumínium-darabkát lassan merítsd a nitrogénbe, mivel egyébként túlságosan heves forrásba jönne a folyékony nitrogén. A bemerítéshez használd a mellékelt zsineget!
(4) Az ellenállás nagyon felforrósodhat, ha nem merülne a folyékony nitrogénbe. Csak akkor engedj át áramot az ellenálláson, ha az a tartályban van, és teljesen ellepi a folyékony nitrogén!
 

1. módszer

 
 

1. ábra
 

Az alumínium c fajhője lényeges mértékben változik szobahőmérséklet és a folyékony nitrogén forrásponti hőmérséklete között, ami légköri nyomáson 77 K. A fajhő hőmérsékletfüggését az 1. ábra mutatja.
Végezz méréseket, melyek alapján meghatározhatod, mennyi nitrogén forr el az alumíniumdarab lehűlése során! Mérési eredményeid, valamint a fajhőgrafikon felhasználásával határozd meg a nitrogén forráshőjét! Feltételezheted, hogy a szobahőmérséklet 21±2C. Feltétlenül adj számításon alapuló hibabecslést az általad mért forráshőre!
 

2. módszer
Végezz méréseket, amelyek alapján meghatározhatod a folyékony nitrogén forrásának sebességét, amikor áram folyik át a nitrogénbe helyezett ellenálláson. (Egyenáramú tápegység áll rendelkezésedre.)
Eredményeid alapján határozd meg a nitrogén forráshőjét! Feltétlenül adj számításon alapuló hibabecslést az általad mért mennyiségre!
 

Megoldás. 1. módszer.
A rendszer (tárolóedény + folyékony nitrogén + később belehelyezett alumíniumdarabka) tömegét és az időt folyamatosan mérve pl. a 2. ábrán látható adatokat kapjuk.
 
 

2. ábra
 

Az alumíniumdarabka behelyezését megelőző, majd az azt követő időszak adataira jó közelítéssel egyeneseket illeszthetünk. (Vigyázat: a két egyenes meredeksége egy kicsit különbözik, hiszen a kisebb tömegű nitrogén kisebb felületen érintkezik a tárolóedény falával, s emiatt a hőátadás is lassabb, mint kezdetben. Azok a versenyzők, akik erre a ,,finomságra'' nem figyeltek fel, pontot veszítettek.)
Az egyeneseket az alumíniumdarabka behelyezésének pillanatáig extrapolálva a függvény ugrásából megkapjuk a szilárd test által leadott Q hő hatására elforrt nitrogén ΔM tömegét. A leadott hőt az alumínium c(T) fajhőjének integrálásával, a
Q=m77  K294  Kc(T)dT
integrálnak (numerikus) meghatározásával (a c(T) függvény görbe alatti területéből, a megfelelő kicsiny téglalapok összeszámlálásával) kaphatjuk meg (m az alumínium mérhető tömege). Fennáll továbbá, hogy Q=LΔM, ahonnan a keresett L forráshő már könnyen kiszámítható.
Az egyik mérési sorozatban numerikusan a következő értékeket kapták:
m=(19,4±0,1)  g;c(T)dT=(151±2)  J/g;ΔM=(2930±42)  J,
s ezekből
L=(202±5)  J/g.

2. módszer. Mérhetjük a rendszer tömegének időbeli változását elektromos fűtés nélkül, rövid ideig bekapcsolt fűtéssel, majd ismét fűtés nélkül (3. ábra).
 
 

3. ábra
 

Az egyes szakaszokra egyeneseket illesztve leolvashatjuk a folyékony nitrogén tömegének átlagos változási ütemét. A fűtés nélküli szakaszok adatait extrapolálva megkapjuk a fűtés ideje alatti hőveszteség által elforralt nitrogén tömegét, illetve az ismert (mérhető) nagyságú elektromos energia által elforralt nitrogén ΔM tömegét. Ezekből az adatokból az egyik méréssorozatban a keresett forráshőre
L=(209±9)  J/g
érték adódott.
 

2. feladat: Mágneses nyomatékok és mágneses terek mérése
Ez a kísérlet két részből áll:
 

1. részfeladat. Meg kell határoznod egy kisméretű, henger alakú állandó mágnes mágneses nyomatékának nagyságát. Ez a mágnes az ,,X'' jelű borítékban található. (Egy hasonló mágnest, amit szintén használnod kell, az ,,A'' jelű borítékban találhatsz meg.)
 

2. részfeladat. Egy tengely-szimmetrikus mágnes mágneses terét kell megvizsgálnod. Ez a mágnes a ,,B''-jelű borítékban található.
Méréseid során felhasználhatod az alábbiakat:
1. Egy mágneses dipól mágneses tere a szimmetriatengely mentén, a mágnes középpontjától x távolságban egy olyan B vektor, amely párhuzamos a tengellyel, nagysága pedig:
 
 

B(x)=2μK|x|3,
ahol B mértékegysége tesla [T=N/(Am)], K=10-7  Tm/A,x m-ben, μ pedig Am2-ben értendő.
2. Egy szabadon felfüggesztett, vízszintes mágnes (a Föld mágneses terében mozgó iránytűhöz hasonló) kicsiny torziós lengéseinek periódusideje:
T=2πIμBh,
ahol Bh a mágnes körüli eredő mágneses indukcióvektor vízszintes (horizontális) komponense, I pedig a mágnes tehetetlenségi nyomatéka a középpontján átmenő függőleges tengely körül.
 

A mérőberendezés
 
 

1. ábra
 

 
 

2. ábra
 

A mérőberendezés vázlata az 1.ábrán látható. Egy faállvány felső polcáról egy fonál lóg lefelé. A fonál alsó végéhez mágnest (akár az ,,X'', akár pedig az ,,A'' jelűt) rögzíthetünk. Az alsó polcra egy rézlemezt helyezhetsz, éppen a felfüggesztett mágnes alá, így ha szükséges, csillapíthatod a mágnes mozgását.
Két további (segéd-)faállvány is rendelkezésedre áll. Ezek egyikét arra használhatod az 1. részfeladatnál, hogy akár az ,,A'', akár az ,,X'' mágnest tartsa. A másik faállvány a 2. részfeladatnál a ,,B'' jelű mágnesrendszer rögzítésére szolgál. A felfüggesztett mágnes és a segédállvány közötti távolságot vonalzóval mérheted meg; a vonalzót a 2. ábrán nyíllal megjelölt helyre rögzítheted.
 

Figyelem! Ezek a mágnesek nagyon erősek. Tartsd erősen a mágneseket, nehogy kiugorjanak a kezedből!
 

1. részfeladat.
Az ,,X''-jelű borítékban egy mágnespár található, melynek végeit betű-szám kombinációval jelöltük meg. Ennek az összetett rendszernek a μX mágneses momentumát kell meghatároznod. (Tartsd mindig együtt a mágnespárt!) A mágnespár tehetetlenségi nyomatékát kiszámították, és ráírták az ,,X'' borítékra.
Az ,,A''-jelű borítékban egy másik mágnespár van, amelynek északi pólusát fekete, déli pólusát piros folttal jelölték meg. Ez a mágnespár hasonló az ,,X''-belihez, bár a μA mágneses momentumról nem tételezhetjük fel, hogy megegyezne μX értékével.
Bármelyik mágnespár darabjait ,,szétcsúsztathatod'', közéjük bronzkorongot helyezhetsz, amely segítségével a fonál végéhez rögzítheted a rendszert. Így ,,iránytűt'' készíthetsz, melynek torziós lengésidejét meg tudod mérni. (Az ,,X'' borítékon feltüntetett IX érték a bronzkoronggal együtt értendő.)
A faállvány lyukába helyezve valamelyik mágnespárt, hatást tudsz gyakorolni az ,,iránytű''-mágnespárra:
- megváltoztathatod a torziós lengéseinek periódus idejét,
- megváltoztathatod az iránytű egyensúlyi helyzetének szögállását.
A szögelfordulást legjobban úgy figyelheted meg, hogy néhány milliméterrel az ,,iránytű'' alá helyezed a rézlemezt, s így elektromágneses csillapítást hozol létre. Kérjük, hogy a rézlemezre ne írjál, s jeleket se tegyél rá!
Vedd észre, hogy nem elég egyféle mágnes-elrendezéssel dolgoznod! Rajzolj világosan azonosítható ábrákat az általad használt összes kísérleti elrendezésről! Írd le azokat az egyenleteket is, amelyek kapcsolatot teremtenek az egyes elrendezésekben mérhető mennyiségek és a keresett μX között!
Az összes mágnes mindvégig ugyanabban a vízszintes síkban kell maradjon! Megjegyezzük, hogy a polcos faállvány felső lapján lévő gomb elforgatható, továbbá a fonál hossza változtatható. Mindkét polc helyzete változtatható.
 
Fontos gyakorlati tanácsok!
1. Iránytű-elrendezés és használata: Tartsd az adott mágnespár egyik mágnesét a hüvelyk- és a mutatóujjad között. Helyezd a mágnes egyik végére a bronzkorongot! Ezután óvatosan, a fonál megfeszítése nélkül, érintsd oda a másik mágnest is. Így állítsd össze az (,,A'' vagy ,,X'') iránytű-párt. Hasonlóan járj el az iránytű szétszedésekor is, ne feszítsd meg a fonalat! Vigyázat: A mágnesek, vagy mágnespárok hirtelen összecsattanása elszakíthatja a fonalat, vagy összetörheti a mágnest. Ha mégis elszakadna a fonál, kicsi hurokkal kösd meg! (Szükség esetén fordulj a rendezőkhöz!)
2. Csak a forgási (torziós) rezgésekkel foglalkozzál! Az ,,inga-módus'' elkerülése érdekében egy kis rézdrótot erősítettek a tartóállvány alsó polcára. Ezt a drótot forgasd el úgy, hogy a vízszintes része éppen hozzáérjen a fonálhoz, körülbelül 2 mm-rel a fonálon levő csomó felett. Fordítsd tovább óvatosan a drótot ugyanabba az irányba még egy-két mm-rel! Vigyázat: Ha ezt nem teszed, a kétféle rezgési módus ,,összecsatolódik'', periodikusan változtatva a torziós lengés amplitúdóját és befolyásolva a periódusidejét. A torziós lengéseket a 2. ábrán látható szöggel indíthatod el.
3. A mágneses vagy mágnesezhető tárgyakat ne mozgasd el a mérés ideje alatt, s lehetőleg tartsd ezeket minél messzebb a kísérleti berendezéstől! Ilyen tárgyak például: szög, karóra, toll stb. Az asztal egyes részei vasból készültek, ha megváltoztatod a berendezés helyzetét, ezt a tényt is vedd figyelembe!
 

Javaslatok:
i) A fonál torziómodulusza elég kicsi. A fonál csavarodásának hatását emiatt elhanyagolhatod, ha a fonál elegendően (körülbelül 15 cm) hosszú.
ii) Előfordulhat, hogy valamelyik mágnespár nem vízszintes helyzetben lóg. Ezt a Föld mágneses terének függőleges összetevője okozza. Ennek hatása kicsiny és elhanyagolható. Más szóval: a mágnest vízszintesnek tekintheted!
iii) Azt tanácsoljuk, hogy az 1. részfeladat hibaszámítását halaszd későbbre; csak a 2. részfeladathoz szükséges mérések elvégzése után számolj hibákat.
iv) Semmiféle feltevést nem szabad tenned a Föld mágneses terének nagyságáról!
 

2. részfeladat.
A ,,B'' borítékban lévő alumíniumcső hengerszimmetrikus elrendezésű mágneseket tartalmaz. Ennek a mágnesrendszernek az x-tengely menti Bx mágneses tere a cső középpontjáról mért x távolság függvényében a B(x)=Cxp összefüggés szerint változik. Határozd meg a p kitevő értékét, hozzávetőleges hibájával együtt! A térerősséget a cső fekete folttal jelölt végének irányában kell vizsgálnod (3. ábra)!
 
 

3. ábra
 

Megoldás. 1. részfeladat. Az ,,X'' jelű mágnespárt felfüggesztve és meglengetve (4. ábra), a TX lengésidő méréséből meghatározhatjuk a μX mágneses nyomaték és az (ismeretlen) Bh indukcióvektor-komponens szorzatát:
μXBh=IX(2π/TX)2.

 
 

4. ábra
 

 
 

5. ábra
 

Ha most az ,,A'' jelű mágnespárból készítünk iránytűt, hagyjuk, hogy beálljon észak-dél irányba, majd az ,,X'' jelű mágnest az északi (vagy a déli) irányból óvatosan közelítjük az iránytűhöz, egy bizonyos (jól mérhető) R0 távolságnál ,,kifordítja'' az iránytűt (5. ábra). Ez akkor következik be, amikor az ,,X'' jelű mágnes tere éppen kiejti a földi mágneses mező vízszintes összetevőjét, azaz
2μXKR03=Bh.
A fenti két összefüggésből a keresett mágneses momentum
μX=R0(3/2)(2K)1/22πTX(IX)1/2.

2. részfeladat. Az ismeretlen B(x) mágneses indukciót három különböző módszerrel is meg lehet mérni. Nyilvánvaló, hogy a p kitevő értékét annál pontosabban tudjuk számolni, minél szélesebb x-tartományban mérjük a mágneses indukciót. Különböző távolság-tartományokban érdemes más-más mérési módszereket alkalmazni.
a) Közepesen nagy távolságoknál az ,,X'' mágnespárból készített iránytű lengésidejét, illetve a lengésidő változását mérhetjük az alumíniumcső különböző helyzeteiben. Érdemes az alumíniumcsőbe rejtett mágnesekkel először gyorsítani, majd lelassítani az ,,X'' jelű mágnes torziós lengéseit (6. ábra).
 
 

6. ábra
 

Könnyen belátható, hogy a keresett indukció a
B(x)=2π2IXμX[(1T2)lassú-(1T2)gyors]
összefüggésből számítható ki.
 

b) Kicsiny távolságoknál a fenti módszer nem alkalmazható, mert az iránytű lengése nagyon gyorssá válik, illetve a ,,B'' jelű mágnes magához rántja a másik mágnest. Ilyenkor célszerű a ,,lenullázós'' módszert választani, vagyis az ,,A'' jelű mágnesből készített iránytűt a ,,B'' és az ,,X'' jelű mágnesek alkalmas elhelyezésével éppen kifordíthatjuk az észak‐déli irányból (7.ábra).
 
 

7. ábra
 

Amikor ez bekövetkezik, akkor fennáll, hogy
B(x)=2KμXR3.

c) Nagy távolságoknál a legelső módszer javított változata a legcélszerűbb. Most is az ,,X'' jelű mágnes torziós lengéseit, azok megváltozását mérjük, de ez a változás x nagy értékeinél alig észrevehető, hiszen a földmágnességhez képest a mérendő mágneses mező nagyon kicsi. Alkalmazzunk tehát egy ,,trükköt'', nevezetesen azt, hogy a megfelelően elhelyezett ,,A'' mágnessel ,,lecsökkenthetjük'' a földi mágneses indukció vízszintes komponensét (ezt a helyzetet az ,,A'' mágnes 180 fokos kifordításával kereshetjük meg), majd az a) módszer szerint mérjük a lengésidő megváltozását.
(A három módszer következetes alkalmazását az adott idő (2,5 óra!) alatt nyilván nem lehetett a versenyzőktől elvárni; itt most csak a teljesség igénye, a mérési feladatban rejlő finomságok kiemelése miatt írtuk le ezeket. A versenyzők szinte kivétel nélkül csak az egyik, általában az a) módszerrel határozták meg a mágneses indukciót.)
 
 

8. ábra
 

A mérési adatokból a p hatványkitevőt úgy határozhatjuk meg, hogy log B-t ábrázoljuk log x függvényében (vagy log-log papíron közvetlenül a B(x) függvényt), s az adatokra egyenest illesztve annak meredeksége a keresett exponens. A 8. ábra a feladat kitűzőinek igen gondos mérési adatait mutatja, az illesztett egyenes meredeksége
Pmért=-3,9±0,15.

Megjegyezzük, hogy az alumíniumcsőben két ‐ közel egyforma ‐ mágnest helyeztek el egymással szembefordítva. Ezek eredő mágneses dipólnyomatéka nulla, az eredő mágneses tér (a mágnesektől viszonylag messze) kvadrupól-jellegű, erőssége a szimmetriatengelye mentén 1/x4 szerint változik.
1A rendelkezésre álló idő: 5 óra.

1 A rendelkezésre álló idő: 2 x 2,5 óra