Cím: Forgási egyenlet tetszőleges tengelyre
Szerző(k):  Szvetnik Endre 
Füzet: 1993/május, 227 - 232. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Forgási egyenlet ‐ tetszőleges tengelyre*

Bevezetés
 

A merev testek forgómozgásával kapcsolatos nehezebb problémák, versenyfeladatok többségében síkbeli mozgást vizsgálunk.* Általában úgy járunk el, hogy a tömegközéppontra vonatkozó tételeket írjuk fel, illetve figyelembe vesszük a kényszerfeltételeket:
Feredők=maTK,MTKk=ΘTKβ,+kényszerfeltételi egyenletek.(1)
Sokszor a forgási egyenletet másfajta tengelyekre is alkalmazzák, ennek jogossága azonban egyáltalán nem magától értetődő. Ezen megoldások egységes elvi alapját keresve jutottam el a tetszőleges tengelyre érvényes forgási egyenlethez, melynek segítségével a forgástengely éppen olyan szabadon választható, mint a statikában[1]. Ebből az egyenletből az is következik, hogy nem általános érvényű az a közismert tétel, miszerint a pillanatnyi forgástengelyekre mindig felírhatjuk az
M=Θβ(2)
egyenletet, ahol M a külső erők forgatónyomatéka a pillanatnyi forgástengelyre*, Θ pedig ugyanezen tengelyre vett tehetetlenségi nyomaték[2,3,4,5].
 
Cáfolat és a helyes tétel
 

A hibás (2) "tételnek'' az elemzése elvezet bennünket a címbeli egyenlethez. A (2) egyenlet alkalmazhatóságát azzal szokták indokolni, hogy a pillanatnyi forgástengely körüli síkmozgás egy rövid ideig rögzített tengely körüli forgásként kezelhető. A hiba az, hogy ez a helyettesítés általános esetben csak a sebességeket adja vissza helyesen, a gyorsulásokat nem! Gondoljuk csak meg, a "test'' pillanatnyi forgástengelyre eső pontja* általában gyorsul, a rögzített tengelyen fekvő pont pedig nyilván nem. (Onnan is látszik a (2) egyenlet "gyanús'' volta, hogy egy olyan feltételre ‐ a forgástengely pillanatnyi sebességének hiányára ‐ hivatkozik, amely teljesülése, vagy nem teljesülése függ a megfigyelő abszolút sebességétől. Ha az egyik megfigyelő az A pontot éppen nyugvónak látja, a hozzá képest egyenesvonalú, egyenletes mozgást végző másik megfigyelő szerint ugyanezen pont nincs nyugalomban. Node Galilei óta tudjuk, hogy a mechanika törvényei a különböző inercia-rendszerekben ugyanúgy néznek ki, alakjuk megegyezik. Ez a Galilei-féle relativitás-elv.)
 
 

1. ábra
 

Példaként tekintsük egy r sugarú karika csúszásmentes gördülését vízszintes síkon! Ha a mozgás szögsebessége ω, az A pont gyorsulása aA=rω2 nagyságú, az O geometriai középpont felé irányuló vektor (1. ábra). Ez közvetlenül adódik, ha a tiszta gördülést két mozgás (O-val való haladó mozgás és O körüli forgás) szuperpozíciójaként állítjuk elő.* A rögzített tengelyű forgásra érvényes alapegyenlet bizonyítása kihasználja[6], hogy a rögzített tengelyre eső pont zérus gyorsulású. Példánkból kitetszik, hogy ez a feltétel a pillanatnyi forgástengelyre nem minden esetben teljesül.
 
 

2. ábra
 

Folytassuk az elemzést úgy, hogy képzeletben beülünk egy gyorsuló koordinátarendszerbe! Valamely időpillanatban megjelöljük a test A pontját, s ha vele együtt mozgunk, rögzített forgástengelyű mozgást látunk. Ennek a forgásnak a szöggyorsulása ugyanakkora, mint az inercia-rendszerbeli szöggyorsulás, ha a koordináta-tengelyek nem fordulnak el az eredeti rendszer tengelyeihez képest (2. ábra). Így tehát, ha a külső (valódi, más testekkel való kölcsönhatásból származó) erők forgatónyomatékához hozzáadjuk a tehetetlenségi erők forgatónyomatékát[7], a pillanatnyi forgástengelyre vonatkozó helyes forgási egyenletet kell kapjuk.
Gondolatmenetünkben sehol nem használtuk ki, hogy A zérus sebességű, így a "test'' tetszőleges P pontján átmenő tengelyre fennáll az alábbi forgási egyenlet:
MPk+MP(-maP)TK=ΘPβ,(3)
ahol Mpk a külső erők forgatónyomatéka, MP(-maP)TK a tömegközéppontban ható (-maP)TK tehetetlenségi erőnek a forgatónyomatéka a tetszőlegesen választott tengelyre, ΘP pedig ugyanezen tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték. (Természetesen aP a P pont gyorsulásvektora, m a test tömege, β pedig a szöggyorsulása.)
Mivel a gyorsuló koordináta-rendszerekkel való számolás szabályait nem mindenki ismeri, érdemes egy inercia-rendszerbeli bizonyításra is utalni. Induljunk ki a tömegközépponti tengelyre felírt forgási egyenletből:
MTKk=ΘTKβ.(4)
Adjunk hozzá mindkét oldalhoz md2β-t, ahol d a tetszőlegesen választott tengely és a tömegközépponti tengely távolsága. Így
MTKk+md2β=ΘPβ(5)
adódik, ahol felhasználtuk a Steiner-tételt[8] is. Ha most a forgatónyomatékot átszámítjuk a tetszőlegesen választott tengelyre, továbbá a tömegközéppont gyorsulását kifejezzük a P pont gyorsulásával, éppen a (3) egyenletet kapjuk.
 
Diszkusszió
 

Vizsgáljuk meg, milyen esetekben kapunk helyes eredményt, ha (3)-ban csak a külső erők forgatónyomatékával számolunk, a tehetetlenségi erők nyomatékáról pedig megfeledkezünk.
a) P=TK, vagyis a forgástengely átmegy a tömegközépponton. A tehetetlenségi erőknek ilyenkor nyilván nincs forgatónyomatéka P-re; megkaptuk a tömegközépponti tengelyre érvényes forgási egyenletet.
b) aP=0; több megoldás ilyen tengelyt használ, ezért adódik helyes eredmény[9,10].
c) A tömegközéppont az aP egyenesére esik[11,12]. Homogén henger csúszás-mentes gördülésére ez a feltétel teljesül, ezért alkalmazható a (2) tétel ezekre a problémákra.*
 
Alkalmazás
 

Az alábbiakban egy olyan problémát fogunk megoldani, amelyre az (1) és (2) módszer különböző eredményt ad, a (3) egyenlet célszerű alkalmazása pedig jelentősen leegyszerűsíti a szükséges számolást.
 
 

3. ábra
 

A probléma a következő: Egy m tömegű, r sugarú karikához egy szintén m tömegű, pontszerűnek tekinthető testet erősítünk. A rendszer vízszintes síkon csúszásmentesen gördül, s amikor a pontszerű test egy magasságban van az O geometriai középponttal, a szögsebesség adott ω nagyságú (3. ábra). A kérdés: Mekkora a rendszer szöggyorsulása?
Az (1) módszerrel a következő egyenletrendszert kapjuk (4. és 5. ábra):
(6a)Fs=2maxTK,(6d)axTK=a0-r2ω2,(6b)2mg-Fny=2mayTK,(6e)ayTK=r2β,(6c)Fnyr2-Fsr=32mr2β,(6f)a0=rβ.
Az egyenletrendszer megoldása:
β=g+rω24r.(7)

 
 

4. ábra
 

 
 

5. ábra
 

A(2) egyenletet a jelen problémára alkalmazva (4. ábra):
2mgr2=4mr2β,(8)
ahonnan
β=g4r.(9)
Természetesen a meglehetősen hosszadalmas, de biztosan érvényes (1) módszerrel kapott (7) kifejezés a helyes eredmény, így a (2) ''tételnek'' egy ellenpéldával való cáfolatát kaptuk.
 
 

6. ábra
 

 
 

7. ábra
 

A (3) módszer esetén ‐ P-t az A pontba választva ‐ egyetlen egyenlet megadja a helyes szöggyorsulást (6. és 1. ábra):
2mgr2+2mrω2r2=4mr2β.(10)
Ha a P pontnak az O pontot választjuk, akkor elegendő lenne csupán a külső erők forgatónyomatékával számolnunk (lásd a diszkusszió c) pontját). Ez azonban nem túl hasznos választás, hiszen a tapadási súrlódási erőt nem ismerjük (s ennek a külső erőnek van forgatónyomatéka az O pontra).
A (3) egyenlet hasznosságát egy másik példán is bemutathatjuk*: Egy m tömegű, inhomogén henger vízszintes síkon való csúszásmentes "rezgését'' vizsgáljuk (7. ábra). Az ábrán látható helyzetben a szögfordulás a középhelyzethez képest α,  a szögsebesség pedig ω. Vajon mekkora a henger szöggyorsulása?
 
 

8. ábra
 

 
 

9. ábra
 

 
 

10. ábra
 

A megoldást most is egyetlen egyenletből kaphatjuk, ha a P=A választással élünk:
ΘAβ=(mg+mrω2)ιsinα.(11)
(Érdemes kiszámolni a tömegközépponti módszerrel is a szöggyorsulást.)
 
 

11. ábra
 

 
 

12. ábra
 

 
 

13. ábra
 

A (11) egyenlet jól használható az 1992. évi Eötvös verseny I. feladatánál is, melynek az (1) módszerrel történő megoldása a KöMaL múlt havi számában olvasható[16]. Végül ábrák segítségével (8-13.ábra) bemutatunk még néhány tanulságos feladatot*, (a problémák teljes szövege az irodalomjegyzék alapján kikereshető). Kérdésem az Olvasóhoz: a megjelölt tengelyek esetén elegendő-e csupán a külső erők forgatónyomatékával számolni? Ha igen, akkor a diszkusszióban felsorolt pontok közül melyik indokolja ezt az egyszerűsítést? [A helyes válaszok: B ‐ igen, a b) pont miatt; C ‐ nem; D ‐ igen, b); E ‐ igen, c); F ‐ igen, c); G ‐ igen, b); H ‐ nem; I ‐ igen, c); J ‐ igen, b).] Az indoklással önállóan próbálkozzon az Olvasó! Remélem, hogy módszerem ‐ amely a tömegközépponti tengelyre vonatkozóhoz hasonlóan univerzális érvényű ‐ áttekinthetőbbé teszi a merev testek síkmozgásának tárgyalását, tisztáz bizonyos elvi kérdéseket, és olykor a gyakorlatban is egyszerűbbé teszi a számításokat.
 
IRODALOMJEGYZÉK
 

[1]Dede Miklós ‐ Isza Sándor: Fizika II. Tankönyvkiadó, Budapest, 1982. 149. o.
[2]Dede Miklós: Kisérleti fizika (Egyetemi jegyzet). Tankönyvkiadó, Budapest, 1975. I. kötet 199. o.
[3]Nagy László: Testek gördülése, haladó és forgómzgás együttes fellépése II. KöMaL 37. kötet (1968) 34. o.
[4]Fizika és számítástechnika ‐ Mechanika. NOVOTRADE RT., 1987. 110. o.
[5]Cseresznyés Zoltán ‐ Benkő Zsigmond: Fizika 31.o.
[6]Dede Miklós ‐ Isza Sándor: Fizika II. Tankönyvkiadó, Budapest, 1982. 133. o.
[7]Dede Miklós ‐ Isza Sándor: Fizika II. Tankönyvkiadó, Budapest, 1982. 146. o.
[8]Fizika és számítástechnika ‐ Mechanika. NOVOTRADE RT., 1987. 110. o.
[9](Az 1982. évi Eötvös verseny 1. feladatának megoldása, (II. módszer) KöMaL, 66. kötet(1983) 81. o.
[10](1561. feladat II. megoldás) KöMaL, 60. kötet (1980) 39. o.
[11](1688. feladat) KöMaL, 63. kötet (1981) 91. o.
[12](701. feladat) KöMaL, 36. kötet (1966) 138. o.
[13]Nagy László: Merev testek síkmozgása. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1984. 84‐85. o.
[14](1553. feladat) KöMaL, 59. kötet (1979) 183. o.
[15](1885. feladat) KöMaL, 67. kötet (1983) 192. o.
[16]KöMaL, 43. évf. (1993) 177. o.
[17](OKTV 1977. évi II/1. feladat) KöMaL, 55. kötet (1977) 83. o.
[18](1061. feladat) KöMaL, 46. kötet (1973) 39. o.
[19]Szvetnik Endre: Szakdolgozat, JATE (1984.)

 

*Az 1992. decemberi Téli Ifjúsági Fizikai Ankéton elhangzott előadás rövidített változata.

*A mozgás síkjára merőleges forgástengelyeket az ábrákon egy-egy ponttal fogjuk jelölni.

*A pillanatnyi forgástengely a test zérus sebességű pontján átmenő tengelyt jelenti. Általában érdemes a testhez rögzített, vele együtt mozgó sík egészét vizsgálni, hiszen nem biztos, hogy a zérus sebességű pont a testre esik. A továbbiakban a "testen'' ezt az egész síkot értjük.

*A továbbiakban A-val jelölöm ezt a pontot.

*A merev test bármely pontjára érvényes, hogy a haladó mozgásból és forgásból adódó gyorsulások vektori összege a nyugvó rendszerbeli gyorsulást adja.

*Ezt az esetet tárgyalja a Merev testek síkmozgása című fakultációs füzet, de az ott található bizonyítás hibás[13].

*A probléma megoldása először hibásan jelent meg[14], majd ismételten kitűzték[15]. (A feladat eredeti szövege a rezgésidőt kérdezte.)

* Ezek tanulmányozása vezette rá a Szerzőt a (3) tétel felismerésére[19].