Cím: Relativisztikus impulzus, relativisztikus mozgási energia
Szerző(k):  Honyek Gyula 
Füzet: 1993/május, 225 - 226. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Relativisztikus impulzus,
relativisztikus mozgási energia

 

Jól ismert tény, hogy a gyorsan mozgó testek tömege a sebességük növekedtével megnő. Mérésekkel igazolható, hogy a tömeg sebességfüggésére a következő összefüggés érvényes:
m=m01-v2/c2,


ahol m0 a test nyugalmi tömege, v a sebessége, c pedig a fénysebesség.
Könnyen beláthatjuk, hogy számottevő tömegnövekedést csak a fénysebesség közelében találhatunk, a fénynél lényegesen lassabban mozgó testekre m gyakorlatilag független v-től. Ha viszont egy részecske sebessége tart a fénysebességhez, a relativisztikus tömeg végtelenhez tart! Ez az észrevétel összefügg azzal az állítással, hogy a nullától különböző nyugalmi tömeggel rendelkező testek (korpuszkuláris részecskék) nem érhetik el a vákuumbeli fénysebességet.
Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy nagy sebességek esetén milyen matematikai összefüggésekből számíthatjuk ki a relativisztikus impulzust és a relativisztikus mozgási energiát. Az impulzus esetén ,,szerencsés'' módon továbbra is használhatjuk a megszokott p=mv formulát, azzal a megszorítással, hogy m helyére a fenti relativisztikus tömeget kell írni. (Az idézőjel arra utal, hogy ez igazából nem szerencse kérdése, hanem a relativisztikus tömeg definíciójának következménye: a sebességtől függő tömeget éppen az m(v)=p/v összefüggés alapján értelmezzük.)
Nem ilyen egyszerű a helyzet a mozgási energia esetén, mert itt el kell búcsúznunk a megszokott mv2/2 alaktól és helyette a következő formulát kell használnunk:
Emozgási=mc2-m0c2,
ahol m ismét a relativisztikus tömeget, m0 pedig a nyugalmi tömeget jelöli. Az mc2 kifejezést teljes energiának szokták nevezni, míg az m0c2 neve nyugalmi energia.
A mozgási energia tehát a teljes energia és a nyugalmi energia különbsége. A nyugalmi energiát tekinthetjük egy rendszer belső energiájának abban az értelemben, hogy egy nyugvó rendszerből ennél több energiát nem vehetünk ki. Viszonylag könnyen megmutathatjuk azt is, hogy a relativisztikus mozgási energia képlete kis sebességek határesetében a megszokott klasszikus alakot veszi fel.
A továbbiakban tömören megadjuk a fenti relativisztikus kifejezések elméleti ,,levezetését'', illetve kapcsolatukat a fizika más törvényeivel. Az impulzus esetén ‐ mint említettük ‐ valójában nem levezetésről, hanem definícióról van szó, ez azonban egy szerencsés definició, mert az így értelmezett
p=mv=m01-v2/c2v
vektor zárt rendszerekre (pl. ütközéseknél) szigorúan megmaradó mennyiség. Érvényes továbbá a dinamika alaptörvénye, méghozzá Newton eredeti megfogalmazásában. Eszerint a testre ható erő nem a tömeg és a gyorsulás szorzatával, hanem a tömeg és a sebesség szorzatának (az impulzusnak) időbeli változási ütemével egyenlő:
F=d(mv)dt,
ahol a tömeg helyére természetesen a relativisztikus tömeget kell írni.
A mozgási energia levezetéséhez a munkatételből indulunk ki. Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a test sebessége és az erő azonos irányúak. Az F erő dr szakaszon végzett munkája megadja a mozgási energia megváltozását:
dW=d(Emozgási)=Fdr=d(mv)dtdr=vd(mv).
Ezt a kifejezést a következő módon alakíthatjuk át:
d(Emozgási)=v(vdm+mdv)=v2dm+mvdv)=c2dm(v2c2+mvc2dvdm).
A relativisztikus tömegformulát differenciálva kapjuk, hogy
dvdm=(dmdv)-1=c2-v2mv,
ahonnan
d(Emozgási)=c2dm(v2c2+1-v2c2)=c2dm.

A befektetett munka tehát a tömeg növekedését okozza. Ha a test sebessége v=0-tól tetszőleges v értékig nő, akkor a munka, ami egyben megadja a mozgási energia nagyságát is:
W=Emozgási=mc2-m0c2.
Ezzel igazoltuk, hogy a relativisztikus mozgási energiát valóban a cikk elején említett formula adja meg.
Hasznos összefüggéshez jutunk, ha a mozgási energiát a sebesség helyett a relativisztikus impulzussal fejezzük ki:
Emozgási=(m0c2)2+(pc)2-m0c2.
Ennek igazolását az Olvasóra bízzuk.
Az elemi részecskék leírásakor mindazon esetekben, amikor a részecske sebessége megközelíti a fénysebességet, csak a relativisztikus képleteket szabad használnunk. Ez nem csupán a mechanikai tulajdonságok, a mozgások leírására igaz, hanem például a kvantumelméleti tárgyalásnál is érvényes. Így pl. a Heisenberg-féle határozatlansági relációt is bizonyos esetekben a relativisztikus impulzus-képlettel kell felírnunk.