Cím: 1992. évi Eötvös-verseny
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 1993/április, 177 - 183. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Vékonyfalú, belül üres félgömböt kétféleképpen hozunk ‐ kis kitérésű ‐ lengésbe. Egyik esetben a domború oldalán fekszik egy vízszintes asztalon, másik esetben homorú oldalával lefelé, középen egy függőleges tű hegyére támaszkodik.

 
 

Melyik esetben lesz nagyobb a lengésidő? (A tömegközéppont mindkét esetben síkmozgást végez.)
Megoldás. Először a tű hegyére támasztott félgömb lengésidejét határozzuk meg. Ha ezt a fizikai ingát a földi nehézségi erőtérben α szöggel kilendítjük, akkor
M=mgssinα
nagyságú forgatónyomaték igyekszik azt visszatéríteni. (Szokásosan s-sel jelöltük a tömegközéppont és a forgáspont távolságát.)
 
 

A forgástengely a tű hegyén átmenő vízszintes egyenes, ábránkon  a papír síkjára merőleges. Erre a tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték a Steiner-tétel szerint
Θ=ΘS+ms2,
ahol ΘS a tömegközépponton átmenő, az előbbivel párhuzamos tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatékot, m pedig az üres félgömb tömegét jelöli. A lengés során ΘS nem változik meg.
A forgómozgás alapegyenlete: M=Θβ, esetünkben (előjelre is helyesen):
-mgssinα=(ΘS+ms2)β,
ahonnan a kis szögekre megengedhető sinαα közelítéssel kapjuk:
β=mgsΘS+ms2α.
Teljesül tehát a harmonikus torziós rezgés β=-ω2α feltétele, és a rezgésidő kiszámítható:
T1=2πω1=2πΘS+ms2mgs.

Ezek után határozzuk meg az asztalon billegő félgömb mozgásának periódusidejét! Ez az előbbinél nehezebb feladat, mivel most a testnek egyetlen pontja sem rögzített. Ilyenkor is felírhatjuk azonban a forgómozgás alapegyenletét a tömegközépponton átmenő tengelyre, annak ellenére, hogy a tömegközéppont mozog, sőt, gyorsul is. (A tömegközéppont gyorsulását a test szöggyorsulásával lehet majd kapcsolatba hozni.)
Lendítsük ki α szöggel a vízszintes asztalon levő üres félgömböt! A testre a következő erők hatnak:
mg a tömegközéppontban, függőlegesen lefelé;
K az asztal és a félgömb érintkezési pontjában, függőlegesen felfelé;
Fs súrlódási erő az érintkezési pontban, vízszintesen, a kimozdulással ellentétes irányban.
 
 

Most használjuk fel azt a megszorítást, hogy a kitérés kicsi. Minél kisebb a kitérés, annál inkább elhanyagolható a tömegközéppont emelkedése a vízszintes elmozduláshoz képest. A tömegközéppont vízszintes elmozdulása
x=-Rα+(R-s)sinα-Rα+(R-s)α=-sα.
A tömegközéppont függőleges elmozdulása
y=(R-s)-(R-s)cosα=(R-s)(1-cosα)0
(Pontosabban is fogalmazhatunk: Míg x a kicsiny α-val arányosan elsőrendűen kicsiny, addig az y emelkedés α2-tel arányos, ún. másodrendűen kicsiny mennyiség.)
Az elmozdulásokból a sebességekre, majd a gyorsulásokra következtethetünk. A tömegközéppont gyorsulása a fentiek szerint

ax=-sβ,ay=0.


Vízszintes irányban a súrlódási erő gyorsít:
Fs=max=-msβ.
Függőlegesen K és mg egyensúlyt tartanak (hiszen ay=0):
K=mg.

 
 

Végül pedig felírhatjuk a forgómozgás alapegyenletét a tömegközépponton átmenő vízszintes tengelyre:
-K(R-s)α+Fss=ΘSβ,
(az erőkarok az ábráról leolvasható közelítő értékek). Behelyettesítve az erőket
-mg(R-s)α-ms2β=ΘSβ,
ahonnan β kifejezhető:
β=-mg(R-s)ΘS+ms2α.
Ismét β=-ω2α alakú összefüggést kaptunk, a mozgás tehát harmonikus rezgés, és a periódusidő
T2=2πω2=2πΘS+ms2mg(R-s).

A két rezgésidő aránya
T2T1=sR-s.

Most már csak a tömegközéppont helyzetét, vagyis s értékét kell meghatároznunk. Ez többféle módszerrel is lehetséges. Elegáns módszer kínálkozik, ha felhasználjuk a gömbövek egyik érdekes tulajdonságát: két párhuzamos, egymástól ΔhR távolságra lévő síkkal bárhogyan elmetszve egy gömbhéjat, mindig azonos felszínű gömbövet kapunk:

A=2πRsinαΔhsinα,A=2πRΔh=  állandó.



 
 

Ha tehát a vékony félgömbhéjat gondolatban összenyomjuk a szimmetriatengelyére, akkor ott egy egyenletes tömegeloszlású pálcát kapunk, amelynek tömegközéppontja a felezőpontjában van.
Ezek szerint s=R/2, a rezgésidők kérdéses aránya:
T1T2=R/2R-R/2=1.
A két lengésidő tehát kis kitérések esetén közelítőleg egyenlő egymással.
 

Megjegyzések: 1. Ha nem hanyagoljuk el a tömegközéppont emelkedését az asztalon billegő félgömb esetén, akkor erre a lengésidőre kissé nagyobb érték adódik. Így a valóságos, kísérletileg is ellenőrizhető esetben a félgömb ‐ ha azonos szögkitérésű helyzetekből indítjuk, ‐ valamivel lassabban billeg az asztallapon, mint a tű csúcsán.
2. Az s=R/2 összefüggés is csak közelítőleg igaz, mivel a gömbhéj vastagsága nem zérus, ‐ csak éppen elhanyagoltuk. (A jó fizikus a lényeg megragadásának és a probléma szempontjából lényegtelen dolgok elhanyagolásának művésze.)
 

2. feladat. Körülbelül 1  cm  2 keresztmetszetű, 80  cm   hosszú, felül nyitott üvegcsövet színültig megtöltünk higannyal. A cső felső végére ráhúzzuk és befőttesgumival a csőhöz szorítjuk egy teljesen összelappadt (levegőt nem tartalmazó) lufi száját. Ezután a csövet a levegőben tartva felfordítjuk.
Mi fog történni? (Készítsen rajzot is!)
 

Megoldás. Feltételezhetjük, hogy amikor ráhúzzuk az összelappadt lufit az üvegcső szájára, a higany feletti részben nem lesz levegő, és később sem tud bejutni levegő a lufi belsejébe.
Fordítsuk meg a csövet!
Függőleges helyzetben a cső ‐ most már alul levő ‐ szájánál a lufihártyára belülről 80 cm magas higanyoszlop nyomása, kívülről pedig a külső levegő nyomása hat. (Vegyük ez utóbbit 76 Hgcm-nek.)
A belső, nagyobb nyomás kissé szétnyitja az összelappadt lufit, s a higany elindul lefelé. 80-76=4  cm3 higany lefut egészen a lufi aljára, és ekkor a folyamat leáll. A csőben marad 76 cm magas higanyoszlop, fölötte vákuum (a higanygőz nyomása elhanyagolható). Alul, a cső szájától kezdve a lufi újra összelappadt állapotban van, mert a külső légnyomás összenyomja. Legalul, az összelappadt lufiban lévő 4  cm3 higany kicsi, kidudorodó zacskóban gyűlik össze.
A folyamat legfontosabb pillanatait az alábbi ábrasorozat szemlélteti (,,oldalnézetben"):
 
 

Ha túl gyorsan fordítjuk meg a csövet, esetleg a végén még meg is lökjük kissé, 4  cm3-nél több higany is le tud folyni a lufi aljára. Ekkor a végállapotban a külső légnyomás kissé visszanyomná a lufit a cső szájánál a cső belseje felé. Ugyanakkor a lufit a higany lefelé húzza, kissé megnyújtja a gumit, s ez a hatás a cső szájánál is érvényesül. Mindezek azonban olyan kicsiny nyomáskülönbséget és többleterőt eredményeznek, hogy a lufinak ebből származó alakváltozása szabad szemmel alig vehető észre, s a megoldást lényegesen nem módosítja.
3. feladat. Két egyforma szigetelő-tartón két egyforma fémgömb nyugszik egymás közelében. Töltés egyiken sincs. Egy néhány száz voltos telep egyik sarkát leföldeljük, a másik sarokhoz csatlakozó vezeték végével pedig megérintjük először az egyik (mondjuk a bal oldali), azután a másik (jobb oldali) gömböt, majd a telepet eltávolítjuk. Ezután felülről, szigetelő fonálon, kicsiny, töltetlen golyócskát engedünk le a két gömb közé, lehetőleg pontosan középre.
Mit tapasztalunk?
 
 

Megoldás. Első tekintetre úgy tűnik, hogy semmi különbség nincs a két gömb feltöltése között. Mindkét gömb töltetlen, azonos sugarú, s a földtől is ugyanakkora távolságra vannak. A megoldás kulcsa mégis az, hogy észrevegyük: más-más ,,környezetben'' történik a feltöltés. Amikor az első gömböt töltjük fel, egy töltetlen gömb áll közben mellette. Amikor a másodikat töltjük, amellett már egy töltött gömb áll!
Jelöljük Q1-gyel azt a töltést, amelyet egy magános gömb venne fel a telepből.
Az első gömb feltöltésekor Q1-nél nagyobb, mondjuk Q1+Q2 töltés áramlik erre a gömbre, mert a mellette álló töltetlen gömbön elektromos megosztás történik, s ez leköt a gömbön Q2 töltést.
A második gömbre Q1-nél kisebb, mondjuk Q1-Q3 töltés vihető fel ugyanarról a telepről, mert emellett már egy ugyanilyen előjelű töltéssel feltöltött gömb áll.
Könnyebben áttekinthető és kvantitatívan is tárgyalható a probléma, ha bevezetjük a gömböknek mind a földhöz, mind egymáshoz képesti kapacitásait.
Jelöljük C1-gyel egy gömb és a föld közötti, C2-vel pedig a két gömb közötti kapacitást (ld. 1. ábra).
 
 

1. ábra
 

 
 

2. ábra
 

Az első (mondjuk a bal oldali) gömböt megérintve az U0 feszültségű telep pozitív sarkához csatlakozó vezeték végével, a 2. ábrán látható elektromos állapot fog kialakulni. (A feltüntetett ‐ fiktív ‐ vezetékek megkönnyítik a kapcsolás felismerését.)
 
 

3. ábra
 

Mindkét gömb ekvipotenciális, de a jobb oldali gömb potenciálja kisebb. Ez ugyanis
U'=Q2C1,
míg a bal oldali gömbre:
U0=Q1C1=Q2C2+Q2C1.
Innen az alábbi összefüggések adódnak:
Q2=Q1C2C1+C2,  illetve  U'=U0C2C1+C2.
A bal oldali gömbre összesen
Q1+Q2=Q1(1+C2C1+C2)
nagyságú töltés kerül.
Ezek után érintjük hozzá a telep pozitív sarkáról jövő vezeték végét a jobb oldali gömbhöz. Ennek potenciálja U0 lesz, felmegy rá Q1-Q3 töltés; Q1 a föld felé, ‐ Q3 a másik gömb felé, s így a 3. ábrán látható elektromos állapot alakul ki.
Most is felírható az U0 feszültség kétféle módon:
U0=Q1C1=-Q3C2+Q1+Q2-Q3C1.
Innen pedig a következő összefüggésekhez jutunk:
Q3=Q1(C2C1+C2)2,  illetve  U''=U0(1+C1C2(C1+C2)2),
mivel U''=Q1+Q2-Q3C1. A jobb oldali gömb töltése végül:
Q1-Q3=Q1[1-(C2C1+C2)2].
A két gömb töltéseinek aránya:
Q1-Q3Q1+Q2=1-C2C1+C2=C1C1+C2<1.

Ha felülről, szigetelő fonálon, kicsiny, töltetlen golyócskát engedünk le a két gömb közé, lehetőleg pontosan középre, akkor ez a golyócska az ottani térerősség hatására dipóllá válik (akár szigetelő, akár vezető, csak a mechanizmus más), és a nagyobb töltésű gömb maga felé húzza.
A golyócska kilendül, balra.
 

Megjegyzés. U''>U0, vagyis a bal oldali gömb földhöz képesti feszültsége nagyobb lesz, mint a telepé! Ha pl. C2C1+C2=110 és U0=3000 V, akkor U'=300 V, U''=3270 V. A bal oldali gömb töltése 1,10Q1, a jobb oldalié 0,99Q1 lesz az adott esetben.
 

A verseny végeredménye
 

A Versenybizottság a beérkezett 246 dolgozat körültekintő átvizsgálása és értékelése alapján egyhangúlag megállapította, hogy Katz Sándor dolgozata kiemelkedik a mezőnyből. Egyedül ő oldotta meg hibátlanul mindhárom feladatot, az első példára adott energetikai megoldása különösen értékes. Ezért
I. díjat kapott KATZ SÁNDOR, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium IV. osztályos tanulója, JURISITS JÓZSEF és ERDÉLYESI JÁNOS tanítványa. Pénzjutalma 8 000 Ft.
 

A II. díjat a Versenybizottság nem adta ki.
 

III. díjat kapott és a verseny 2-10. helyezettje lett egyenlő helyezésben a következő kilenc versenyző:
 

DORNBACH PÉTER, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának IV. oszt. tanulója, FLÓRIK GYÖRGY tanítványa;
GEFFERTH ANDRÁS, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium IV. oszt. tanulója, HORVÁTH GÁBOR tanítványa;
MORVAI PÉTER, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium III. oszt. tanulója, HORVÁTH GÁBOR tanítványa;
MAULIS ÁDÁM, az ELTE I. éves matematika-fizika tanárszakos hallgatója, aki a budapesti Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, mint DRASKÓCZY PÁL és INGES JÁNOS tanítványa;
PAPP ZSOMBOR, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium IV. oszt. tanulója, VADVÁRI TIBOR tanítványa;
PÁLFALVI LÁSZLÓ, a pécsi Apáczai Csere János Gimnázium III. oszt. tanulója, KECZER ZOLTÁN tanítványa;
SOMOGYVÁRI ZOLTÁN, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium IV. oszt. tanulója, TOMCSÁNYI PÉTER tanítványa;
TÓTH GÁBOR, az Újpesti Műszaki Középiskola 5. oszt. tanulója, valamint
VEISZ LÁSZLÓ, az ELTE I. éves fizikus hallgatója, aki a budapesti Budai Nagy Antal Gimnáziumban érettségizett, mint TÓTH CSABA tanítványa.
A III. díjat kapott versenyzők pénzjutalma egyenként 2000 Ft.
 

Dicséretet és egyenként 1000 Ft pénzjutalmat kapott az alábbi négy versenyző:
 
PAFKA SZILÁRD, az ELTE I. éves fizikus hallgatója, aki Romániában, a borosjenői gimnáziumban (Líceum Teoretic, Ineu) érettségizett, mint OTMAR HUHN tanítványa;
PROHÁSZKA ZOLTÁN, a budapesti Veres Pálné Gimnázium III. oszt. tanulója, OPORNÉ FODOR MÁRIA tanítványa;
SZÉKELY SÁNDOR, a kecskeméti Katona József Gimnázium IV. oszt. tanulója, NÉMETH ÁGNES tanítványa, és
VERES GÁBOR, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium IV. oszt. tanulója, BOGNÁR MIHALYNÉ és FŰRÉSZ ISTVÁN tanítványa.
 

A Versenybizottság további sorrendet nem állapított meg, és ezúton is gratulál a verseny nyerteseinek.