Cím: Arcképcsarnok: Weiszfeld (Vázsonyi) Endre
Füzet: 1993/december, 459. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Weiszfeld (Vázsonyi) Endre az 1933‐34-es iskolai év legsikeresebb megoldója volt. Ebben a kötetben 15 olyan diákmegoldást találunk, amelynek aláírójaként szerepelt. Erdős Pál úgy emlékezik vissza, hogy Faragó László ezt a kötetet tréfásan csak ,,Weiszfeld kötetnek'' nevezte.

 
 

Jelenleg is az Egyesült Államokban él a University of San Francisco, Santa Rosa Egyetem professzora. Diákkoráról a következőket írta:
,,A Kemény Zsigmond Reálgimnáziumhoz fűzött emlékeim nem nagyon kellemesek De volt diákéveimnek egy fényes pontja: a Középiskolai Mathematikai és Fizikai Lapok. Mindig türelmetlenül vártam, hogyan szerepeltem. Ez a lap tett engem matematikussá. A lap feladatain keresztül készültem fel az Eötvös versenyre. 1934-ben első Eötvös díjat nyertem. Miután Budapesten az egyetemet elvégeztem és ledoktoráltam, az élet nagyon nehézzé vált számomra. Először Párizsba kerültem, majd az Egyesült Államokban mérnök lettem. Majd később management scientist.
Egy jellemzőjét megőriztem a matematikának: a problémák megfogalmazásánál és megoldásánál a matematika nyelvét használom, ez az előnyöm másokkal szemben. Az én tanácsom azoknak, akik matematikát tanulnak: mégha nem is lesznek matematikusok, úgy tanulják a matematikát, mint egy problémamegoldó nyelvet.''