Cím: Arcképcsarnok: Turán Pál
Füzet: 1993/december, 457 - 459. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Turán Pál (1910‐1976). Rögtön a lap megindulásakor olvashatjuk nevét a megoldók közt. 1926-ban már közli a lap mintamegoldását. Több évben is megtaláljuk fényképét a legszorgalmasabb megoldók közt. Az alábbi mintamegoldása az 1928. évi májusi számban szerepel.

 
 

359. lgazoljuk a következő összefüggések helyességét:

1.(nk)+(nk-1)(m1)+(nk-2)(m2)++(mk)=(n+mk).2.(n2k)-(n2k-1)(n1)+(n2k-2)(n2)++(n2k)=(-1)k(nk).

Megoldás. 1. Kiindulunk az (1+x)n(1+x)m(1+x)m+n azonosságból. Mindkét oldalon Newton binomiális tétele szerint kifejtve, keressük meg xk együtthatóját. xk tagot a baloldalon úgy nyerjük, hogy az
(1+x)n kifejtésében (nk)xk,(nk-1)xk-1,(nk-2)xk-2,...(n1)x,(n0)x0
tagokat szorozzuk rendre az
(1+x)mkifejtésében(m0)x0,(m1)x,(m2)x2,...(mk-1)xk-1,(mk)xk
tagokkal. Így a baloldalon xk együtthatója :
(nk)+(nk-1)(m1)+(nk-2)(m2)+...+(n1)(mk-1)+(mk).
A jobboldalon xk együtthatója: (m+nk). Ezen két együttható egyenlő tartozik lenni.
2.(1+x)n(1-x)n(1-x2)n. Keressük meg mindkét oldalon (x2)k együtthatóját. A jobboldalon ez nyilván:(-1)k(nk). A baloldalon x2k-t tartalmazó tagokat nyerünk, ha
(1+x)nkifejtésében(n2k)x2k,(n2k-1)x2k-1,(n2k-2)x2k-2,...(n1)x,(n0)x0
tagokat szorozzuk rendre az (1-x)n kifejtésében fellépő
(n0)x0,-(n1)x,(n2)x2,...-(n2k-1)x2k-1,(n2k)x2k
tagokkal. Ilyen módon x2k együthatója a baloldalon:
(n2k)-(n2k-1)(n1)+(n2k-2)(n2)-...-(n1)(n2k-1)+(n2k)=(-1)k(nk).

Turán Pál (Madách Imre gimn. VIII. o. Bp.)

 

Megoldották: Feldheim E., Hajós Gy., Molnár L., Papp L., Szmodics Z.
Részben: Wachsberger Márta.
 

Turán Pál sokoldalú, fiatal kutatók seregét nevelő matematikus volt. Már egyetemista korában részt vett a lap szerkesztésében, feladatokat tűzött ki, cikkei jelentek meg. A lapban megjelent cikkei: Az egész számok bizonyos sorozatairól. Bizonyos típusú szélsőérték feladatok. Egy különös életút: Ramanujan.
Ezeket olvasva érezhetjük, hogy mennyivel többet, fontosabbat közölt, mint csupán matematikai ismereteket. Előadásaiban is az volt jellemző, hogy megmutatta a megoldáskeresés fáradságos, de izgalmas útját. A születő matematikába vezetett be, matematikai gondolkodásmódra nevelt.
Sokirányú kutatómunkája nyomán a matematika számos területén alakultak ki új kutatási irányok. Fő érdeklődési területe a számelmélet, és az analízis különböző fejezetei. A prímszámok szeszélyesen ritkuló, sűrűsödő sorozatának vizsgálatához kidolgozott egy módszert, amelynek a matematika számos más területén is van alkalmazása. 1941-ben egy dolgozatában a következő probléma szemléletes megfogalmazása egy speciális esetben így szólt: 30 repülőtér közt hány különböző járat esetén lehetünk biztosak abban, hogy van 10 állomás, amelyek mindegyikéről mindegyikbe visz közvetlen járat? Ez a dolgozata a gráfelméletben vált egy ma erősen fejlődő kutatási irány, az extremális gráfelmélet, kiindulópontjává.
A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára volt. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé választotta, munkásságának elismeréséül Kossuth díjat kapott.
Felesége, T. Sós Vera is matematikus (akadémikus), az MTA Matematikai Kutatóintézetének munkatársa. Diákkorában szintén szorgalmas megoldója volt a lapnak.
Két fiúk: Turán György matematikus és Turán Tamás matematikus-filozófus is eredményes megoldói voltak a lapnak.