Cím: Arcképcsarnok: Surányi János
Füzet: 1993/december, 454 - 455. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Surányi János (1918‐) Neve az 1934. évi tablón szerepel a legszorgalmasabb megoldók közt. 1936-ban az Országos Középiskolai Matematika versenyen első díjat, az Eötvös-versenyen dicséretet nyert. A budapesti Mátyás Király reálgimnázium VI. o. tanulójaként küldte be az alábbi dolgozatot:

 
 



864. Adva van a körben egy húr; szerkesszük meg azon átmérőt, amelyen a húrnak vetülete megadott hosszúság.
I. Megoldás. A megadott AB húr, mint átmérő fölé félkört szerkesztünk és ebben felmérjük az AM=BN húrokat, amelyek a vetülettel egyenlő hosszúak.* Az AM, ill. BN egyenesekkel párhuzamos átmérőket szerkesztünk : X1Y1- és X2Y2-t; ezek lesznek azok, amelyeken az AB húr vetülete A'B'=AM,ill.A''B''=BN.
 
 

A szerkesztés lehetőségének feltétele :
AM=BNAB

Morvay Sándor (Toldi Ferenc r. V. o. Bp. II.)

Megoldották: Aszódi V., Bálint J., Brill Gy., Buresch Margit, Csurgói ref. rg. V, o., Czetz S., Gyopár L., Hatos J., Hegedüs J., Kádár Gy. és Preszmayer K., Kálmán L. és Novák F., Kepes Á., Kiss O., Klein S., Lusteiner Gy., Petruska D., Pichler Gy., Pick Gy., Renner Z., Schmidt F., Sydó S., Szele T., Sziklai L., Weiszfeld I., Zádor Gy.
II. Megoldás. A megadott AB húr A végpontjából a vetület hosszúságával kört szerkesztünk és ehhez a B pontból érintőket. Ezen érintőkre merőleges átmérők a feladat megoldásai.
 
 

Székely István

(Berzsenyi Dániel rg. IV. o. Bp. V.).

Surányi János

(Mátyás Király rg. VI. o. Bp. II.).

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanáraként ment nyugdíjba. Ifjú kora óta sokat tett, tudományos munkája mellett, a matematika oktatásáért, népszerűsítéséért. 1951-ben Beke Manó díjat kapott. A lap új sorozatának elindítója, és 1947-től 1970-ig főszerkesztője. A Kürschák József matematikai versenybizottságnak a verseny újraindulása óta (1947) tagja, 1971 óta elnöke. A versenyfeladatok megoldásai, amelyeket értékes megjegyzésekkel és további megoldásokkal bővít, 1971 óta az ő szövegezésében jelennek meg.
A Kürschák-, illetve Eötvös-verseny feladatait feldolgozó Matematikai Versenytételek I., II. kötetének társszerzője, a III. kötet szerzője. Az I. kötet angol nyelven is híressé vált, Hungarian Problem Book címen.
Tagja a CIEAEM (Commision Internationale pour l Étude et lAmélioration de l'Enseignement Mathématique) matematikai oktatást tanulmányozó és fejlesztő nemzetközi bizottságnak. Több cikket és könyvet írt a matematika oktatásáról és népszerűsítésről. A lappal való kapcsolatáról ''Emlékeimből'' c. cikkében számol be.
Fia, Surányi László már általános iskolás korában eredményes feladatmegoldó volt. Gimnazista korában a lap ''arcképes megoldója''. Több cikke jelent meg a lapban, és évekig tagja volt a szerkesztőbizottságnak. Jelenleg a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanára. Diákjai közül sokan megoldók, és különböző matematika versenyek nyertesei. 1992-ben Beke Manó díjban részesült.

*Ha az AB átmérőjű kört egészen megrajzoljuk, a vetülettel egyenlő hosszúságú húrt A pontból két irányban mérhetjük fel. Ezek egyike AM, a másik #BN.