Cím: Arcképcsarnok: Erdős Pál
Füzet: 1993/december, 446 - 447. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 


 

Erdős Pál (1913‐) Szülei matematika tanárok voltak, és jó barátságban álltak Faragó Andorral, a Középiskolai Mathematikai és Fizikai Lapok szerkesztőjével. Erdős Pál a budapesti Szent István reálgimnáziumbanA érettségizett. Diákkorában szorgalmas megoldója volt a kitűzött feladatoknak. Az alábbiakban egy 1927-ben beküldött megoldását közöljük
215. x és y jelentsen két tetszőleges számot és legyen
 

x1=ax+by+cy1=a'x+b'y+c'x2=ax1+by1+cy2=a'x1+b'y1+c'
Határozzuk meg a', b', c' értékét úgy, hogy x2=x és y2=y legyen, az x és y bármely értéke mellett.
Megoldás. Helyettesítsük x1 és y1 értékét x2 kifejezésébe:
 

x2=a(ax+by+c)+b(a'x+b'y+c')+c==(a2+ba')x+(ab+bb')y+(ac+bc'+c)==Ax+By+C.

A feladatban kívánt x2x identitás akkor jön létre, ha x2 kifejezésében
A=1, B=C=0, azaz ha az
A=a2+ba'=1...1)B=ab+bb'=0...2)C=ac+bc'+c=0...3)}...(*)
egyenlőségek fennállanak. 1), 2) és 3)-ból
a'=1-a2b,b'=-a,c'=c(a+1)b...(*)
Az x2x identitás a', b', c' ezen és csak ezen értékei mellett áll fenn ; ha ezekkel az y2y azonosság is fennáll, feladatunk megoldható és a megoldás a már kiszámított értékekből adódik, ha nem, nincs megoldás.
x1 és y1 értékeivel
y2=a'(ax+by+c)+b'(a'x+b'y+c')+c'==(aa'+a'b')x+(ba'+b'2)y+(ca'+b'c'+c')==A'x+B'y+C'

II. szerint

A'=aa'+a'b'=a(1-a2)b-a(1-a2)b=0B'=ba'+b'2=1-a2+a2=1C'=ca'+b'c'+c'==c(1-a2)b+ac(a+1)b-c(a+1)b=cb(1-a2+a2+a-a-1)=0,
tehát II. értékei mellett az y2y identitás is fennáll s így az ott kapott értékek megfelelnek.
Erdős Pál (Szent István rg. V. o. Bp.)

Megoldották : Hajós Gy., Palatinus I., Sréter J., Sturm V., Szolovits D.
 

Később is állandóan figyelemmel kísérte a lap munkáját. Cikkeket írt, feladatokat javasolt. A Faragó Andor szerkesztette lapokban jelent meg egy híres tétele, amely így szólt: a háromszög síkjában felvett pontnak a háromszög csúcsaitól való távolság összege legalább kétszerese az oldalaktól mért távolságaik összegének. L.J. Mordel, az angliai cambridge-i egyetem tanára adott rá egy szép bizonyítást.
A fasizmus áldozataként fiatalon elhunyt, igen tehetséges matematikus Lázár Dezső1 emlékére 1983-ban díjat alapított. A díjat a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium azon tanulói nyerhetik el, akik részt vesznek a KöMaL pontversenyében, és egyéb matematika versenyeken eredményesen szerepelnek.
Erdős Pál napjaink legismertebb matematikusa. Közel 1500 könyve, cikke jelent meg a számelmélet, halmazelmélet, gráfelmélet, valószínűségszámítás és matematikai analízis témaköréből. Fáradhatatlan világutazó, aki mindenütt a világban terjeszti a matematikát, matematikai problémákat. Segíti a fiatalokat, a magyar matematikusok nemzetközi elismertetését. Mindenütt tanít, szervez, ahol csak megfordul. Nemcsak eredményeivel van nagy hatással a matematika fejlődésére, de azzal a rengeteg új problémával is, amelyeket kitalál, és népszerűsít.
A World Federation of National Mathematics Competitions (WFNMC) a nemzeti matematikai versenyek világszövetsége, amelyet 1984-ben Ausztráliában hoztak létre, alapított egy Erdős Pálról elnevezett díjat. E díjjal kívánja felhívni a figyelmet a matematika versenyek szerepére az oktatásban, és biztosítani azt, hogy a versenyek fontosságát a tudományos körök is elismerjék. Az Erdős Pál díjat azok kaphatják, akik jelentős szerepet játszottak a matematikai érdeklődés felkeltésében, olyan ösztönzőket (versenyeket) szerveztek, amelyek a matematikai tudást gazdagítják nemzeti, nemzetközi szinten.
Erdős Pál tagja a Magyar Tudományos Akadémiának és az angol, a holland, az ausztráliai és az indiai tudományos akadémiáknak.
1Lázár Dezső diákkorában ugyancsak sikeres megoldója volt lapunknak. Arcképét a legszorgalmasabb megoldókról megjelent 1934. évi tablón láthatjuk.