Cím: Jubileumi szám: Az újrakezdés (1925-1939)
Füzet: 1993/december, 441. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

A két világháború között 1925 februárjától 1939 júniusáig Faragó Andor a budapesti m. kir. áll. Zrínyi Miklós reálgimnázium tanára szerkesztésében újra megjelent a lap, amelynek címe: Középiskolai Mathematikai és Fizikai Lapok. A lap célját az előd hagyományait követve a következőkben jelölte meg: ,,A folyóirat célja a mathematikai gondolkodás fejlesztése, a természettani ismeretek gyarapítása. A mathematikai rész fel fogja ölelni mindazokat a fejezeteket, amelyek a középiskolák részére kiszabott anyagba felvétettek. A fizika rész ‐ az iskolai anyagban betanult törvényeknek számításban való alkalmazása mellett ‐ ki fog terjeszkedni elméleti kérdések és kísérleti módszerek, mérések ismertetésére is.''
A negyedik számtól (1925. május) a lap ábrázoló geometria résszel bővült, amelynek rovatvezetője Kresznerics Károly, majd 1931-től Vigassy Lajos, aki később, a háború után, szerkesztőbizottsági tag is volt.
Faragó Andor kezdte el a szorgalmas megoldók évi arcképes tablójának közlését, mellyel az addig elért eredményeket elismerte, és további munkára kívánta ösztönözni a diákokat.
Faragó Andor életéről kevés írott anyag maradt. Tanítványai visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy kiváló pedagógus, nagy tudású, széles látókörű tanár volt. Az ő szerkesztésében élte a lap fénykorát. A feladatmegoldók között olvasható többek között: Bakos Tibor, Bodó Zalán, Budó Ágoston, Erdős Pál, Hajós György, Hódi Endre, Hoffman Tibor, Kárteszi Ferenc, Klein Eszter, Nagy Elemér, Surányi János, Szekeres György, Turán Pál, Wachsberger (Svéd) Márta, Weiszfeld (Vázsonyi) Endre neve. (Róluk külön is szó lesz.)
Faragó Andor nemcsak szerkesztette a lapot, de kiadója is volt. Sokszor anyagi gondokkal is küszködve, támogatókat keresve és találva biztosította a lap megjelenését.
Származása miatt üldöztetést szenvedett, és a fasizmus áldozataként meghalt. Halálának sem körülményei, sem időpontja nem ismeretes számunkra.