Cím: A geometriatanítás új eszköze: CAD iskola
Szerző(k):  Nagyné Dr. Szilvási Márta 
Füzet: 1993/május, 200. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A térgeometria és az ábrázoló geometria oktatása az utóbbi években háttérbe szorult, s ez a felnövekvő nemzedék vizuális kultúrájának hanyatlásához vezetett. A felsőfokú műszaki tudományok és több szakma elsajátítása is jó térszemléletet igényel.
Ehhez és a középiskolai (és egyetemi) matematika tananyag más részeinek (pl. koordinátageometria, síkgeometria) elsajátításához nyújt segítséget a CAD-iskola, a térszemlélet és a térbeli gondolkodás képességének fejlesztésére készített számítógépi programcsomag. A számítástechnikával foglalkozók körében ismert kifejezés a CAD, Computer Aided Design (számítógéppel támogatott tervezés), amely az egyik legelterjedtebb számítógépes alkalmazás.
A CAD-iskola egy IBM PC-n működő geometriai modellező rendszer, amellyel térbeli poliédermodelleket lehet definiálni, majd ezekből újabb, összetett modelleket felépíteni. Az ábra is egy ilyen összetett modellt mutat, amelynek részmodelljei az általános hengerfelület, kúpfelület, csavarfelület és forgásfelület, a rendszerben definiálható alapmodellek.

 
 

A szoftver csak a térgeometriai alapfogalmak és a háromdimenziós koordináta-rendszer ismeretét tételezi fel. Nyelvezete világos, magyar matematikai kifejezéseket használ, minden szerkesztési lépésnél felsorolja a lehetséges műveleteket és a bemenő adatokat, ezért használata nem igényel betanulási időt. Tetszőleges alakú síkgörbe, ill. poligon a kétdimenziós modellező programmal külön is elkészíthető. Ez a program tartalmazza a síkbeli transzformációkat és egy függvényábrázoló algoritmust is.
A CAD-iskola korszerű eszközt ad a tanár és a diák kezébe térbeli modellek szerkesztéséhez, geometriai alapismeretek gyakorlásához, a térszemlélet fejlesztéséhez és egyúttal felkészít a számítógépi tervező és rajzoló rendszerek használatára.