Cím: Sorminták és egybevágósági transzformációk
Szerző(k):  Pálffy Péter Pál 
Füzet: 1993/április, 145 - 151. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A sík egybevágóságaival fogunk foglalkozni. Ezek közé tartoznak az eltolások, a forgatások, a tengelyes tükrözések. A sík egy egybevágósági transzformációján egy olyan f leképezést (függvényt) értünk, amelynek értelmezési tartománya a sík pontjainak halmaza, és értékkészlete is ugyanezen sík pontjainak halmaza, továbbá tetszőleges P,Q pontpárra f(P) és f(Q) távolsága megegyezik P és Q távolságával. Hangsúlyozom, hogy egy egybevágósági transzformáció meghatározásához csak arra van szükség, hogy minden pontnak megadjuk a képét; azt az utat, ahogyan P-ből f(P)-be jutunk, csak a leképezés szemléltetéséhez használjuk. Az ismert egybevágósági transzformációkat a következőképpen fogjuk jelölni: a v vektorral való eltolást ev-vel, az O pont körüli α szögű irányított forgatást, fO,α-val, az e egyenesre való tükrözést te-vel.

 
 

1. ábra
 

Az egybevágóságok közé számítjuk a helybenhagyást (identikus függvényt), amelyre i(P)=P, minden P pontra. Meg kell említenünk az egybevágósági transzformációknak még egy, kevésbé ismert fajtáját. Ez az úgynevezett csúsztatva tükrözés. Legyen e egy egyenes, v pedig egy e-ben fekvő vektor. Ekkor a ce,v-vel jelölt transzformáció egy P ponthoz az e-re vonatkozó tükörképének v-vel való eltoltját rendeli hozzá (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

Ahogyan a tengelyes tükrözést szokás úgy szemléltetni, hogy az tulajdonképpen az e tengely körüli 180-os térbeli forgatás, a csúsztatva tükrözést is elképzelhetjük úgy, hogy az egy csavarmenetes tengely körüli térbeli forgatást jelent: miközben végrehajtjuk a 180-os forgatást, a tengely v-vel előrehalad.
Minden egybevágósági transzformációnak van inverze, azaz olyan egybevágósági transzformáció, ami f(P)-hez P-t rendeli hozzá. Ezt a transzformációt f-1-gyel jelöljük. Világos, hogy ev inverze a -v vektorral való eltolás, tehát ev-1=e-v továbbá fO,α-1=fO,360-α, te-1=te,i-1=i és ce,v-1=ce,-v.
 
 

3. ábra
 

Két egybevágósági transzformációt egymás után végrehajtva ismét egybevágósági transzformációt kapunk, hiszen mindkét leképezés megtartja a pontok távolságát. Az így keletkező egybevágósági transzformációt a két eredeti leképezés szorzatának nevezzük. Tehát a g1 és g2 egybevágósági transzformációk szorzata az a g2g1-gyel jelölt leképezés, amelyre (g2g1)(P)=g2(g1(P)). Nyilvánvalóan euev=eu+v (3. ábra), fO,αfO,β=fO,α+β, (illetve fO,α+β-360, ha α+β360).
Mielőtt továbbmennénk, vegyük észre, hogy három, nem egy egyenesen fekvő pont képe egyértelműen meghatározza az egybevágósági transzformációt, ugyanis f(P) távolsága f(A)-tól PA¯, f(B)-től PB¯, tehát f(P) az f(A) középpontú PA¯ sugarú és az f(B) középpontú PB¯ sugarú kör valamelyik metszéspontja (ill. érintési pontja, ha P az AB egyenesen fekszik). A két metszéspont szimmetrikus az f(A)f(B) egyenesre, így távolságuk azf(C) ponttól különböző, ezért az f(P)f(C)¯=PC¯ feltétel egyértelműen kijelöli f(P)-t (4. ábra).
 
 

4. ábra
 

Most már könnyen meghatározhatjuk két tükrözés szorzatát is. Ha tengelyeik azonosak, azaz e1=e2, akkor te2te1=i. Ha e1 és e2 párhuzamosak, akkor te2te1=e2v, ahol v jelöli azt az e1-re merőleges vektort, amely e1-et e2-be viszi. Ha e1 és e2 metsző egyenesek, akkor te2te1=fO,2α, ahol O jelöli e1 és e2 metszéspontját, α pedig az általuk bezárt szöget (e1-tól e2 felé). Figyelembe véve, hogy három pont képe egyértelm^uen meghatározza az egybevágósági transzformációt, ezek az összefüggések könnyen leolvashatók az 5. ábrából.
 
 

5. ábra
 

A leképezések szorzására a következő összefüggések érvényesek:

f3(f2f1)=(f3f2)f1(1)if=fi=f(2)f-1f=ff-1=i.(3)

Az első összefüggést, a szorzás asszociativitását, a következőképpen láthatjuk be: (f3(f2f1))(P)=f3((f2f1)(P)=f3(f2(f1(P)))=(f3f2)(f1(P))=((f3f2)f1)(P). A (2) és (3) összefüggés az identikus leképezés, illetve az inverz definíciójából nyilvánvaló. Megjegyezzük, hogy a leképezések szorzása általában nem kommutatív, például párhuzamos tengelyű tükrözések szorzatára te2te1=e2v, de te1te2=e-2v.
 
 

6. ábra
 

Láttuk, hogy közös középpontú forgatások szorzata szintén forgatás, de vajon mi a helyzet, ha a két forgatás középpontja különböző? Vegyük tehát az f0,α és fN,β forgatásokat (ON). Írjuk fel fO,α-t mint két O-n átmenő egyenesre vonatkozó tükrözés szorzatát. Az egyik egyenes irányát tetszőlegesen választhatjuk, a másodiknak ezzel α2 szöget kell bezárnia. Ugyanígy fN,β-t is felírhatjuk mint két N-en átmenő, egymással β2 szöget bezáró egyenesre vonatkozó tükrözés szorzatát. Az egyik egyenes szabadon választható, vegyük ezt mindkétszer az e2=ON egyenesnek. Ekkor fO,α=te2te1,fN,β=te3te2, tehát fN,βfO,α=(te3te2)(te2te1), ami az asszociativitást használva így alakítható: =((te3te2)te2)te1=(te3(te2te2))te1. Itt te2te2=i, így (2) szerint fN,βfO,α=(te3i)te1=te3te1. Ha e3 és e1 párhuzamosak, akkor egy eltolást kapunk, ha metszők, akkor egy forgatást (6. ábra).
Hasonlóan számíthatjuk ki egy forgatás és egy eltolás szorzatát is.
Megmutatjuk, hogy minden egybevágósági transzformáció felírható két vagy három tükrözés szorzataként. Legyen f egy tetszőleges egybevágósági transzformáció és vegyünk három, nem egy egyenesen fekvő pontot, jelölje ezeket A,B és C. Legyen Af(A) szakasz felező merőlegese e1, illetve ha f(A)=A, akkor legyen e1 tetszőleges, az A-n átmenő egyenes. Ekkor te1(A)=f(A), így te1(B)f(A)¯=te1(B)te1(A)¯=BA¯=f(B)f(A)¯, tehát te1(B)f(B) szakasz felező merőlegese, e2, átmegy f(A)-n. (Ha te1(B)=f(B), akkor vegyük e2-nek az f(B)f(A) egyenest.) Most te2te1(A)=te2(f(A))=f(A) és te2te1(B)=f(B). Ha te2te1=f(C) is teljesül, akkor te2te1=f, hiszen az A,B és C pontok képei egyértelműen meghatározzák az egybevágósági transzformációt. Ha te2te1(C)f(C), akkor ezek a pontok egymásnak az e3=f(A)f(B) egyenesre vonatkozó tükörképei, így az előzőhöz hasonló érveléssel f=te3te2te1. (Az asszociatívitás miatt nem szükséges a szorzatot zárójeleznünk.) (7. ábra)
 
 

7. ábra
 

Két tükrözés szorzata - mint már láttuk - vagy az identitás vagy egy eltolás vagy egy forgatás, aszerint, hogy a tengelyeik megegyeznek, párhuzamosak vagy metszők. Nézzük meg, hogy milyen transzformációkat kaphatunk három tükrözés szorzataként. Ha az első kettő szorzata az i, akkor a szorzat egy tükrözés. Ha az első kettő szorzata az ev eltolás, akkor két esetet kell megkülönböztetnünk. Amennyiben v merőleges az e3 tengelyre is, akkor te3(te2te1)=te3(te3te4)=(te3te3)te4=ite4=te4, ahol az e4 tengelyt az e3 egyenest -v2-vel eltolva nyerjük. Ha viszont v nem merőleges az e3 tengelyre, akkor e2 és e3 metszi egymást egy O pontban. Forgassuk el az O körül az e2 és e3 egyeneseket úgy, hogy közbezárt szögük ne változzon, és e2 elforgatottja, e2', merőleges legyen e1-re. Jelölje e2' és e1 metszéspontját M. Most M körül forgassuk el e1-et és e2'-t úgy, hogy közbezárt szögük (90) ne változzon, és e2', elforgatottja e2'', párhuzamos legyen e3'-vel. Ekkor te3te2=fO,α=te3'te2', valamint te2'te1=fM,180=te2''te1'', továbbá, mivel e2'' és e3' párhuzamosak egymással és merőlegesek e1''-re, következik, hogy te3'te2''=ev, ahol v párhuzamos e1''-vel. Összefoglalva azt kapjuk, hogy te3(te2te1)=(te3te2)te1=(te3'te2')te1=te3'(te2'te1)=te3'(te2''te1'')=(te3'te2'')te1''=evte1''=ce1''v, egy csúsztatva tükrözés. Hasonlóan beláthatjuk, hogy abban az esetben is, ha te2te1 forgatás, te3(te2te1) akkor is vagy tükrözés, vagy csúsztatva tükrözés. Ezáltal igazoltuk, hogy nincs más egybevágósági transzformáció, csak a forgatások, az eltolások, a tükrözések, a csúsztatva tükrözések és az identitás.
Vizsgáljuk meg, hogy mely pontok, illetve egyenesek képződnek önmagukra az egyes transzformációk során:
 
transzformáció  fixpont  fixegyenesi  minden pont  minden egyenesev  nincs  v  irányú egyenesekfO,αO{nincs, ha  α180O-n átmenő egyenesek, ha  α=180te  e  pontjaie  és az  e-re merőleges egyenesekce,v  nincs  e
 
Eddig az egész síkot vizsgáltuk, most alakzatokkal fogunk foglalkozni, ezeket osztályozhatjuk szimmetriatulajdonságaik alapján, azaz megvizsgálhatjuk, hogy mely f egybevágósági transzformációk képezik le az alakzatot önmagára. Jól ismert példa erre a négyszögek osztályozása. Jelölje e1 és e2 a két átlót, e3 és e4 a szemközti oldalak felezőpontjait összekötő egyeneseket, K pedig az átlók metszéspontját. A következő típusokat különböztetjük meg:
négyzet : i,fK,90,fK,180,fK,270,te1,te2,te3,te4
 
 

téglalap: i,fK,180,te3,te4
 
 

rombusz: i,fK,180,te1,te2


 
 

szimmetrikus trapéz: i,te3


 
 

deltoid: i,te1


 
 

parallelogramma: i,fK,180


 
 

általános négyszög: i
 
 

Hasonlóan, a lehetséges szimmetriák szerint fogjuk osztályozni a sormintákat is. Sormintának egy olyan alakzatot nevezünk, amely két párhuzamos egyenes közötti sávban helyezkedik el, és van olyan eltolás, amely az alakzatot önmagába viszi. (Ekkor természetesen az alakzat a ,,végtelenbe nyúlik'', de ábráinkon csak egy véges részletét tudjuk megrajzolni.) Feltételezzük, hogy van egy olyan legrövidebb vektor, u, amivel való eltolás a sormintát önmagába viszi. Vegyünk most egy tetszőleges ev eltolást, amelyik a sormintát önmagára képezi le. Ha v és u iránya megegyezik, akkor legyen n=[|v|/|u|], ahol |v| a |v| vektor hosszát, [x] az x valós szám egész részét jelöli. Ekkor |v-nu|=|v|-n|u|<|u|, és ev-nu=ev(eu-1)n is szimmetriája a sormintának. Mivel u a legrövidebb vektor volt, amivel a sorminta eltolható, ezért v-nu=0, azaz v=nu. Hasonlóan járhatunk el, ha v és u ellentétes irányúak, és azt nyerjük, hogy pontosan az enu(n=0,±1,±2,±3,...) eltolások azok, amelyek sormintánkat önmagába viszik. (Itt a nullvektorral való eltoláson az identikus leképezést értjük.)
Mivel a sorminta minden szimmetriája a sáv e középegyenesét önmagába kell vigye, az egybevágósági transzformációk fixegyeneseinek számbavételéből tudjuk, hogy csak a következő fajta szimmetriák jöhetnek szóba:
1. e-vel párhuzamos eltolások
2. e-n fekvó pontok körüli 180-os forgatások
3. e-re merőleges egyenesekre vonatkozó tükrözések
4. e-re való tükrözés, ill. e tengelyű csúsztatva tükrözések.
Jelöljük az egyes típusú szimmetriák halmazát rendre a következőképpen: E,F,T,C. Már megmutattuk, hogy E pontosan az enu(n=0,±1,±2,...) alakú eltolásokból áll. Legyen most G az F,T,C osztályok valamelyike. Ha g1 és g2G-beli szimmetriák, akkor g2g1-1 is szimmetriája a sormintának és ez minden esetben eltolás: fO,180fN,180-1=e2v, ahol v=NO;te2te1-1=e2v, ahol v az e1-re merőleges, e1-et e2-be vivó vektor (ez e-n fekszik, mivel e1 és e2 merőleges e-re, lásd 3. eset); ce,v2ce,v1-1=ev2-v1. Tehát g2g1-1E, így g2g1-1=enu, valamely n-re. Innen g2=enug1, azaz a G osztály minden eleme felírható enug1 alakban, ahol g1 egy rögzített eleme G-nek. Az is könnyen ellenőrízhető, hogy minden enug1 alakú szimmetria ugyanabba az osztályba tartozik, mint g1, tehát a G osztály elemei éppen az enug1 alakú egybevágósági transzformációk. Elófordulhat persze, hogy valamelyik osztály üres, az adott sormintának nincs ilyen típusú szimmetriája. Ha fO,180F, akkor az enufO,180 alakú transzformációk mind 180 -os forgatások és középpontjaik az e tengelyen |u|/2 távolságra követik egymást. Ha te1T, akkor az enute1 tükrözések tengelyei e-re merőlegesek és egymástól |u|/2 távolságra helyezkednek el. Ha a ce,v csúsztatva tükrözés C-hez tartozik, akkor a C osztály az enuce,v=ce,v+nu alakú csúsztatva tükrözésekből áll. Vegyük észre, hogy ce,v2=e2v miatt ezekre a csúsztatva tükrözésekre két lehetőség adódik. Mivel a 2v vektor u-nak egész számszorosa kell legyen, ha 2v=2ku, akkor C a ce,nu alakú csúsztatva tükrözésekből áll, beleértve ce,O=te tükrözést; ha viszont 2v=(2k+1)u, akkor C éppen a ce,(n+1/2)u alakú csúsztatva tükrözések halmaza. Az első halmazt C0-lal, a másodikat C1/2-lel fogjuk jelölni.
Végül vegyük észre, hogy fF,tT,cC esetén ftC,fcT,tcF! Például f0,180te1=ce,v, ahol v az e1 és e metszéspontjából O-ba mutató vektort jelöli. Ennek alapján egy sorminta lehetséges szimmetriáira a következő esetek fordulhatnak elő:
I) csak eltolások (E),
II) eltolások és 180-os forgatások (E,F),
III) eltolások és tükrözések (E,T),
IV) eltolások és csúsztatva tükrözések, köztük az e-re vonatkozó tükrözés is (E,C0),
 

V) eltolások és csúsztatva tükrözések, de az e-re való tükrözés nem (E,C1/2).
A további esetekben a forgatások, tükrözések és csúsztatva tükrözések közül legalább kétféle fellép, de akkor az előző észrevétel szerint a harmadik fajta is, így a további lehetőségek:
VI) E,F,T,C0 és
VII) E,F,T,C1/2.
A hét lehetőség mindegyike valóban elő is fordul, amint azt az alábbi példák mutatják: I. E
 
 

II.E,F
 
 

III. E,T
 
 

IV. E,C0
 
 

V. E,C1/2
 
 

VI. E,F,T,C0
 
 

VII. E,F,T,C1/2
 
 

Megemlítem, hogy a sík ,,tapétázásai'' is hasonlóképpen osztályozhatók, itt olyan mintákat kell vizsgálni, amelyek két különböző irányú vektorral való eltolással is önmagukba vihetők. Az ilyen minták a szimmetriák szempontjából már 17-féle csoportba sorolhatók. A mór művészet díszítőmintái között mind a tizenhétfélére találunk példákat. A térbeli, három irányban ismétlődő minták a kristálytanban jutnak szerephez, itt már 230 lehetőség adódik.