Cím: Az 1992. évi (23.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Szerző(k):  Gnädig Péter ,  Szép Jenő 
Füzet: 1992/november, 411 - 427. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elméleti feladatok
 

1. feladat: Forgó műhold
Egy műhold közelítőleg kör alakú pályán kering a Föld egyenlítői síkjában. A műhold egy elhanyagolható tömegű központi testből (P pont), és négy kicsi, m tömegű külső testből áll (B pontok). Ez utóbbiakat r hosszúságú, vékony nyújthatatlan kábelek kötik a P ponthoz. Mind az öt test (P és B pontokban) az Egyenlítő síkjában helyezkedik el, és forogva kering ebben a síkban. A négy sugárirányú kábelt egymással is vékony drótok kötik össze, amelyek a szomszédos kábeleket állandóan 90-os szögben tartják (lásd az 1. ábrát).
 
 

1. ábra
 

Az összekötő drótok csak azért vannak, hogy megakadályozzák az egyes B-beli testek lengését. (Enélkül a mozgás vizsgálata hihetetlenül bonyolulttá válna.) Így valamennyi B-beli test ugyanazzal az ω szögsebességgel kering a P pont körül (az állócsillagokhoz viszonyítva); a rendszer merev testként forog.
- Vizsgáld meg az alábbi kérdéseket általánosságban, minden lehetőséget diszkutálva. Az 1. és 2. alkérdésre numerikus választ is adjál! (A szükséges számadatokat a feladat végén találod.)
 

1. Határozd meg a sugárirányú kábelek által a B-beli testekre kifejtett erőt azokban a helyzetekben, amikor a R és r vektorok egyirányúak, ellentétes irányúak, illetve merőlegesek. Ezek a helyzetek felelnek meg a legnagyobb és a legkisebb kábelerőnek.
 

2. Mind a négy B-beli testben azonos, napenergiával működő gép található, amelyek a sugárirányú kábelekhez csatlakoznak. Mindegyik gép rövid idő alatt kissé behúzza a kábelt B-be, amikor az erő az előző kérdésnek megfelelően maximális, és kiengedi a kábelt ugyanannyival, ha az erő minimális. A kábelt a teljes hossz 1%-ával húzza be, illetve engedi ki a gép. Hosszú idő alatt a kábel átlagos hossza nem változik. Mekkora egy-egy gép egy körülfordulás alatti átlagos teljesítménye? - Az átlagos teljesítmény definíciója a következő: [(A gép által a kábel behúzásakor végzett munka) - (a drót által a kiengedéskor végzett munka)] osztva a körülfordulás idejével.
 

3. Elemezd, hogy milyen változást okoz lassan a műhold mozgásában a gép működése! Vizsgáld meg az alábbi táblázatban felsorolt mennyiségek megváltozásának lehetőségét. Az eredményeket a táblázat megfelelő rovataiba írd be!
 

TÖLTSD KI EZT A TÁBLÁZATOT A SZÁMÍTÁSAID ALAPJÁN,
EGYENLŐSÉGEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, ESETLEG RÖVID SZÖVEG FORMÁJÁBAN
 

Az alábbi,növekszik,csökken,nemsohasemaláhúzott̲ha:ha:változikváltozik  mennyiségha:A műhold  keringésisebessége̲A műhold  pályájánakR sugara̲A műhold  forgásánakω szög-̲sebessége̲A műhold  gravitációspotenciális̲energiája̲
 

Kerülhet-e a műhold a gépek által végzett munka hatására egy magasabb keringési pályára?
Kerülhet-e a műhold tetszőlegesen magas, a Föld gravitációs terét lényegében elhagyó pályára? Miért?
 

A numerikus számításokat a következő adatokkal végezd:
1. A középső test körpályájának R sugara: RF+500 km.
2. A sugárirányú kábelek átlagos hossza r=100 km, tehát a műholdrendszer átmérője 200 km.
3. Az egyes tömegek: m=1000 kg.
4. A kezdetben a négy B-beli test (az állócsillagokhoz képest) a P pont körül óránként 10 fordulatot tesz meg.
5. A drótok, a kábelek és a központi P test tömege elhanyagolható.
 

Tanácsok:
 

-Vedd figyelembe, hogy ω kétféle előjelű is lehet!
-Nem várunk egzakt megoldást, 5% pontosságú eredmények tökéletesen elfogadhatóak.
-A Hold és a Nap gravitációs hatását ne vedd figyelembe!
 

Felhasználható adatok:

Föld tömege:MF=5,971024kg,
   a gravitációs állandó:   G=6,67310-11 
m3 kg-1s-2,
   a Föld egyenlítői sugara:   RF=6378 
km.
   Jelöld a  MFG  szorzatot  K-val:  K=3,9831014 
m3s-2.
 

Megoldás. 1. A műhold P tömegközéppontja jó közelítéssel időben állandó R sugarú körpályán kering, szögsebessége Ω. (Pontosabb számítások szerint a tömeg-középpont helyzete a műhold forgása során egy kicsit ,,fel-le'' imbolyog, hullámvasútszerű mozgást végez.) A rendszer egészének mozgásegyenletéből
GMF4mR2=4mRΩ2,
azaz
GMF(=K)=R3Ω2.(1)

A B-beli testek gyorsulása két vektor összegeként állítható elő. Egyrészt maga a P pont RΩ2 nagyságú és a Föld középpontja felé irányuló gyorsulással mozog, az egyes B-beli testek pedig P-hez képest rω2 nagyságú és P irányába mutató gyorsulással rendelkeznek (2.ábra).
 
 

2. ábra
 

A továbbiakban rR miatt az 1 nagyságrendű számok mellett elhanyagoljuk az (r/R)2-tel arányos kifejezéseket és csupán az r/R rendű tagokat tartjuk meg. A r/R nagyságrendű szögek szinuszát magával a szöggel, koszinuszát pedig 1-gyel közelítjük.
A B1 pontban a gravitációs erő nagysága (R2+r2R felhasználásával)
F1=GMFmR2,(2)
irányát pedig a γr/R szög jellemzi. A mozgásegyenlet ,,vízszintes'' komponense
F1sinγ+S1=mrω2,
innen a fonalat feszítő erőre (1) és (2) felhasználásával
S1=mr(ω2-Ω2)(3)
adódik.
A B2 pontban a gravitációs erő nagysága
F2=GMFm(R+r)2,
a test ,,lefelé'' mutató gyorsulása pedig RΩ2+rω2, a mozgásegyenlet tehát
F2+S2=m(RΩ2+rω2),
ahonnan a fonalat feszítő erő
S2=mrω2+mRΩ2(1-r2(R+r)2)mr(ω2+2Ω2).(4)
Általánosan belátható, hogy a ,,függőlegessel'' α szöget bezáró kábeleket feszítő erő
S(α)=mr[ω2+Ω2(3cos2α-1)],
tehát S periódusonként valóban kétszer (α=0 és 180-nál) veszi fel a legnagyobb Smax=S2, kétszer (α=90 és 270-nál) pedig a legkisebb Smin=S1 értéket. Az itt kiszámított erőket árapály-erőknek nevezik.
 

2. A legnagyobb és a legkisebb kábelerő különbsége
ΔS=Smax-Smin=3mrΩ2.
numerikusan
Ω=KR3=1,110-3s-1,ω=2π103600s=0,17s-1,ΔS=367N.  
Körülfordulásonként, vagyis T0=360 másodpercenként
W=2ΔSΔr=2367N103m=7,34105 J  
munkát végez a gép, az átlagos teljesítménye tehát
P=WT0=2,0kW.  
(A ,,körülfordulást'' itt most a Földhöz képest kell érteni, nem pedig az állócsillagokhoz képest; mivel azonban ωΩ, a kétféle idő között alig van különbség!)
 

3. A rendszer teljes energiája
E=4m(-KR+12r2ω2+12R2Ω2),
s mivel ez Δt idő alatt PΔt értékkel növekszik, az R,ω és Ω mennyiségek fokozatosan megváltoz(hat)nak. Az (1) mozgásegyenlet szerint
Ω=KR3,
így
E(R,ω)=2m(r2ω2-KR).(5)

A rendszernek a Föld középpontjára vonatkoztatott perdülete időben állandó kell legyen, hiszen a belső erőkön kívül csak a Föld közepe felé irányuló erők hatnak.
J=4m(±r2ω+R2Ω)=állandó,
illetve (1) felhasználásával
J(R,ω)=4m(±r2ω+KR)=állandó.(6)
A fenti képletben ω>0 és a ± jel a műhold kétféle forgásirányára utal.
a) Ha a műhold forgása és a keringése ellentétes irányú, akkor (6) szerint (a negatív előjellel számolva) R és ω változása azonos előjelű. Mivel R és ω csökkenésével (5) szerint E is csökkenne, a valóságban pedig ΔE>0, így ténylegesen ΔR>0 és Δω>0 kell teljesüljön; ugyanakkor viszont ΔΩ<0. A ,,visszafele'' forgó műhold tehát a gépek működése következtében eltávolodik a Földtől, forgási szögsebessége nő, keringési szögsebessége és keringési sebessége ugyanakkor csökken.
b) Tárgyaljuk most azt az esetet, amikor a műhold ,,előrefelé'', a keringésével azonos irányban forog. A (6) egyenlet szerint (pozitív előjellel számolva)
ω=J4mr2-KRr2,
ahonnan az ω és R mennyiségek kicsiny Δω és ΔR megváltozására fenn kell álljon
Δω=-12r2KRΔR.
A rendszer energiájának növekedése
ΔE=2m(2r2ωΔω+KR2ΔR)=2mKR2(1-ωΩ)ΔR.
Mivel ΔE>0 és (3) szerint ω>Ω (hiszen ellenkező esetben a kábel meglazulna!), így ΔR<0. A gép működésének hatására tehát a pályasugár csökken, a forgás szögsebessége és a keringés szögsebessége viszont nő.
A műhold pályasugarát pozitív munkavégzéssel növelni - mint láttuk, - csak akkor lehet, ha a műhold a keringési irányához képest visszafele forog. Adott J perdület esetén, mint az (6)-ból leolvasható, nagyon nagy R-nél ωR, a rendszer energiája pedig ER. A műhold tehát az árapály-motort működtetve (véges nagyságú munkavégzés eredményeképpen) nem képes a Földtől nagyon messze kerülni, ,,elhagyni'' a Föld gravitációs terét! (A táblázat a fentiek alapján értelemszerűen kitölthető.)
Érdekes, hogy a műhold a P ponthoz csatlakoztatott kábelek ki-be huzigálásával képes a P pont körüli forgás szögsebességét csökkenteni, vagy éppen növelni. Nem helyes az az érvelés, hogy mivel a P-hez rögzített koordináta-rendszerből nézve centrális erők hatnak, a P-re vonatkoztatott perdület állandó marad. Azért hibás ez az érvelés, mert a P-hez rögzített koordinátarendszer nem inercia-rendszer, benne a perdület-tétel szokásos megfogalmazása nem érvényes! (Egy piruettező műkorcsolyázó is képes a saját forgási szögsebességét megnövelni olymódon, hogy a karjait behúzza.) A perdület-megmaradás tételét csak a forgásból és a keringésből adódó perdületek összegére tudjuk alkalmazni; külön az egyik, illetve a másik impulzusnyomaték-összetevő változhat a mozgás során!
 

2. feladat: Lineáris molekula longitudinális mozgása
 
 

1. ábra
N atomos lineáris molekula
 

Ebben a feladatban egy lineáris molekula longitudinális, vagyis a molekula tengelyének irányába eső mozgását vizsgáljuk. A molekula forgásával, vagy elgörbülésével nem foglalkozunk. A molekula N atomból áll, ezek tömege rendre m1,m2,...,mN. Úgy vesszük, hogy mindegyik atom csak a legközelebbi szomszédjához kapcsolódik kémiai kötéssel. Mindegyik kötést tömegnélküli, a Hooke-törvénynek eleget tevő rugóval közelítjük. A kötéseknek megfelelő rugóállandók: k1,k2,...,kN-1, az 1. ábrának megfelelően.
A megoldáshoz felhasználhatod a következőket:
Egy lineáris molekula longitudinális rezgőmozgása egymástól független rezgésekből, úgynevezett normálmódusokból (vagy normálrezgésekből) tevődik össze, szuperponálódik. Az egyes normálmódusokban mindegyik atom azonos frekvenciájú harmonikus rezgőmozgást végez, és ugyanakkor halad át az egyensúlyi helyzetén.
1. Legyen xi az i-edik atom elmozdulása az egyensúlyi helyzetétől. Fejezd ki az i-edik atomra ható Fi eredő erőt (minden i-re) az x1,x2,...,xN elmozdulások és a kötések k1,k2,...,kN-1 rugóállandói függvényében! Milyen összefüggést fedezel fel az F1,F2...,FN erők között? Felhasználva ezt az összefüggést, találj kapcsolatot az x1,x2,...,xN elmozdulások között, és add meg ennek fizikai jelentését!
 

2. Vizsgáld meg a 2. ábrán látható kétatomos AB molekula mozgását!
 
 

2. ábra
Kétatomos AB
molekula
 

A kötés rugóállandója k. Add meg az A és B atomra ható erőket meghatározó kifejezéseket! Határozd meg a molekula lehetséges mozgásformáját! Számítsd ki a molekula rezgési frekvenciáját, és értelmezd az eredményt. Hogyan lehetséges az, hogy az atomok ugyanazzal a frekvenciával rezegnek, pedig a tömegük különböző?
3. Tanulmányozd egy háromatomos molekula, A2B mozgását (3. ábra)!
 
 

3. ábra
Az A2B háromatomos
molekula
 

Fejezd ki minden egyes atomra a visszatérítő erőt, mint csak a szóban forgó atom kitérésének függvényét! Vezesd le a molekula lehetséges mozgásait és a megfelelő rezgési frekvenciákat!
 

4. A CO2 molekula két longitudinális rezgési módusának frekvenciája 3,9981013 Hz, illetve 7,0421013 Hz. Próbáld meghatározni a C-O kötés rugóállandóját numerikusan! Mit gondolsz, mennyire pontosan közelíti a molekulakötés modellje a valódi molekulák rezgőmozgását?
A szén relatív atomtömege 12, az oxigéné 16, az atomtömeg egysége pedig 1,66010-27 kg.
 

Megoldás. 1. Az egyes atomokra ható erők:

F1=k1(x2-x1),F2=k2(x3-x2)-k1(x2-x1),Fi=ki(xi+1-xi)-ki-1(xi-xi-1),FN=-kN-1(xN-xN-1).
Látható, hogy
F1+F2+...+FN=0.(1)
Ez az összefüggés azt fejezi ki, hogy a rendszer részeire csak belső erők hatnak, s ezeket összegezve Newton III. törvénye értelmében nullát kell kapjunk.
A rendszer mozgásegyenletei:
Fi=miai(i=1,2,...,N),
ahonnan (1) alapján
m1a1+m2a2+...+mNaN=0,
továbbá
m1v1+m2v2+...+mNvN=MV0=állandó,
valamint
m1x1+m2x2+...+mNxN=M(V0t+X0)
adódik, ahol M a rendszer össztömege, V0 a tömegközéppont sebessége, X0 pedig a tömegközéppont helyzete a kezdőpillanatban. Alkalmasan választott - a tömegközépponttal együttmozgó - koordináta-rendszerből nézve V0=0 és X0=0, ebben a koordináta-rendszerben tehát
m1x1+m2x2+...+mNxN=0.(2)

2. Ebben az egyszerű esetben

FA=-k(xA-xB),FB=-k(xB-xA)=-FA.
A tömegközépponti rendszerből nézve mAxA+mBxB=0, ahonnan pl. xB-t kifejezve és az A test mozgásegyenletébe helyettesítve
aA=-kmA(1+mAmB)xA
adódik. Ez egy olyan harmonikus rezgőmozgás egyenlete, melynek körfrekvenciája
ω=kmA+mBmAmB.
Mivel ez a kifejezés a két részecske tömegadatait szimmetrikusan tartalmazza, a másik részecske rezgési frekvenciája is ugyanekkora. A különböző tömegű testek azonos nagyságú erő hatására azért mozoghatnak ugyanakkora frekvenciával, mert a rezgési amplitúdójuk - és ezzel együtt a gyorsulásuk - a tömegükkel fordítottan arányos. (Megjegyezzük, hogy az mAmB/(mA+mB) kifejezést a két részecskéből álló rendszer redukált tömegének nevezik.)
A két atom helyzete általánosan az

xA(t)=V0t+X0+Ccos(ωt-α),xB(t)=V0t+X0-CmAmBcos(ωt-α)
függvényekkel adható meg, ahol V0,X0,C és α a kezdeti feltételektől függő állandók.
 

3. A mozgásegyenletek most:

mAa1=k(x2-x1),(3)mBa2=k(x3-2x2+x1),(4)mAa3=k(x2-x3).(5)



,,Üljünk bele'' a tömegközépponti koordináta-rendszerbe, itt (2) értelmében
mA(x1+x3)+mBx2=0,
tehát
x2=-mAmB(x1+x3).
Helyettesítsük be x2 fenti kifejezését mondjuk a (3) és (5) egyenletekbe:

mAa1=-kmA+mBmBx1-kmAmBx3,(6)mAa3=-kmAmBx1-kmA+mBmBx3.(7)



Keressük a fenti egyenletek megoldását (a feladat útmutatása alapján)
x1=A1cos(ωt);x3=A3cos(ωt)
alakban, ahol ω a normálrezgés ‐ egyelőre ismeretlen ‐ körfrekvenciája. Nyilván fennáll, hogy a1=-ω2x1 és a3=-ω2x3. A próbamegoldást (6) és (7)-be helyettesítve

mAmBω2A1=k(mA+mB)A1+kmAA3,(8)mAmBω2A3=kmAA1+k(mA+mB)A3.(9)

A fenti egyenletekből az A1 és A3 amplitudóknak csak az arányát lehet meghatározni, külön-külön a nagyságukat nem. Az A1/A3 arányt kifejezve (8)-ból és (9)-be helyettesítve ω2-re egy másodfokú egyenletet kapunk, melynek megoldásai:
ω1=kmA,ekkorA1A3=-1,(10)
illetve
ω2=k(2mA+mB)mAmB,ilyenkorA1A3=+1.(11)

A (10)-nek megfelelő normálmódusban x20, a középső atom mozdulatlan, a két szélső pedig egyforma amplitúdójú, de egymással ellentétes fázisú rezgést végez (4. ábra).
 
 

4. ábra
 

A másik rezgési módusban a két szélső atom azonos fázisban egyforma amplitúdóval rezeg, míg a középső atom kitérése:
x2=-2mAmBx1,
tehát ez a másik kettővel ellentétes fázisú mozgást végez (5. ábra).
 
 

5. ábra
 

4. A széndioxid molekula megadott rezgési frekvenciáit a fenti normálmódusok frekvenciáival azonosítva (a részecskék tömegének ismeretében) kiszámíthatjuk a k ,,rugóállandót''. Az egyik módusból k1420 N/m, a másikból k1670 N/m adódik. Az eltérés nagyságrendje arra utal, hogy a molekularezgések itt tárgyalt modellje csak elég durván, első közelítésben írja le a jelenséget.
 

3. feladat: Egy űrszonda a napfényben
Ebben a feladatban egy űrszonda hőmérsékletét fogjuk kiszámítani. Az űrszonda teste egy 1 m átmérőjű gömbnek tekinthető, amelynek hőmérséklete mindenütt ugyanakkora. A szonda teljes felületét egyféle anyaggal burkolták. Az űrszonda a Föld közelében tartózkodik, de nincs a Föld árnyékában.
A Nap felületi hőmérséklete (feketetest sugárzási hőmérséklete) TNap=6000 K, a Nap sugara 6,96108 m. A Nap-Föld távolság 1,51011 m. A napsugárzás hatására az űrszonda olyan hőmérsékletre melegszik fel, hogy a napfényből elnyelt teljesítmény megegyezzék a szonda mint feketetest által kisugárzott teljesítménnyel. A feketetest egységnyi felülete által kisugárzott teljesítményt a P=σT4 Stefan-Boltzmann-törvény adja meg, ahol σ=5,6710-8Wm-2K-4 egy univerzális állandó. Első közelítésben feltételezhetjük, hogy mind a Nap, mind az űrszonda teljes mértékben elnyeli az őt érő elektromágneses sugárzást.
 

1. Vezess le összefüggést, amely megadja az űrszonda T hőmérsékletét! Számítsd ki számszerűen T értékét!
 

2. Egy T hőmérsékletű feketetest sugárzásának u(T,f) spektrumát a Planck-féle sugárzási törvény határozza meg:
u(T,f)df=8πk4T4c3h3η3dηeη-1,
ahol udf az [f,f+df] frekvencia-intervallumba eső elektromágneses sugárzás energiájának térfogati sűrűsége, továbbá η=hf/kT. Az állandók értékei: a Planck-állandó h=6,610-34 J/s; a Boltzmann-állandó k=1,410-23 J/K; a fénysebesség pedig c=3,0128 m/s.
Ha a feketetest sugárzási spektrumát az összes f frekvenciára és a kisugárzás valamennyi irányára integráljuk, az egységnyi felület által kisugárzott teljes teljesítmény megfelelő P=σT4 képletét kapjuk, összhangban a fent említett Stefan-Boltzmann-törvénnyel (σ=2π5k4/(15c2h3)). Az 1. ábra a normált spektrumot, vagyis
c3h38πk4u(T,f)T4
értékét mutatja η függvényében.
 
 

1. ábra
 

Az űrszondákat általában hűteni kell, annyira, amennyire csak lehet. A szondák hűtésére a mérnökök olyan fényvisszaverő borítást alkalmaznak, amely egy bizonyos küszöbértéknél nagyobb frekvenciákra visszaveri a fényt, de az ennél alacsonyabb frekvenciájú hősugárzást nem akadályozza meg. Tegyük fel, hogy ennek az (éles) küszöbfrekvenciának megfelelő hf/k érték 1200 K.
Becsüljük meg, hogy ilyen körülmények között mekkora lesz az űrszonda hőmérséklete!
 

Megjegyzés. Nem kívánunk egzakt megoldást. Ne végezz bonyolult integrálásokat, ahol szükséges, alkalmazz közelítéseket! Felhasználhatod, hogy
0η3dηeη-1=π415,
és az η3/(eη-1) kifejezés η2,82-nél maximális. Kis η esetén az exponenciális függvény eη1+η módon közelíthető.
 

3. A valódi űrszondáknál, amelyek kiterjesztett napelemei áramot termelnek, a szonda testének belsejében egy extra hőforrást jelent az elektronikus áramkörökben termelődő hő. Feltéve, hogy ennek a belső hőtermelésnek 1 kW a teljesítménye, mekkora volna a fenti 2. pontban vizsgált szonda hőmérséklete?
 

4. Egy festékgyár a következőképp hirdeti speciális festékét:
,,Ez a festék az összes bejövő (látható és infravörös) sugárzásnak 90%-át visszaveri, míg minden frekvencián (látható és infravörös tartományban) feketetestként sugároz, s ezzel sok hőt von el az űrszondától. Ily módon a festékünkkel annyira lehűtheti az űrszondáját, amennyire csak lehetséges.''
Létezhet-e ilyen festék? Miért, vagy miért nem?
 

5. Milyen tulajdonságú borításra van szükség ahhoz, hogy az előbbi szondához hasonló gömb alakú test hőmérsékletét az 1. alkérdésben számított érték fölé emeljük?
 
 

Megoldás. 1. A Naptól R távolságban az egységnyi felületre jutó sugárzási teljesítmény
P1=4πRNap2σTNap44πR2,

ebből az űrszonda
Pelnyelt=P1r2szondaπ
mennyiséget nyel el. Másrészt a szonda teljes felülete által kisugárzott teljesítmény
Pkisugárzott=4rszonda2πσTszonda4.

Egyensúlyi állapotban az elnyelt és a kisugárzott teljesítmény megegyezik:
Pelnyelt=Pkisugárzott,
ahonnan a szonda hőmérsékletére
Tszonda=TNapRNap2R289K  
adódik.
 

2. Ha a szonda felülete olyan, hogy csak egy bizonyos fmax frekvencia alatt nyel el (és ugyanekkora frekvenciáig sugároz) elektromágneses hullámokat, akkor valamely T hőmérsékleten az elnyelt (és a leadott) teljesítmény a feketetestéhez képest
15π40ηmaxη3dηeη-1
faktorral változik meg, ahol ηmax=(hfmax)/(kT). A fenti képlet azt adja meg, hogy a Planck-féle sugárzási törvényben szereplő függvény nulla és bizonyos fmax értékek közötti görbe alatti területe hányadrésze a teljes görbe alatti területnek.
A Nap T=6000 K-es hőmérsékleténél ηmax=1200K/6000 K= 0,2 nagyságú, vagyis az elnyelt sugárzás kiszámításánál a Planck-görbének csak az origóhoz közeli kicsiny darabja kap szerepet.
0ηmaxη3dηeη-10ηmaxη3dη(1+η)-1=0ηmaxη2dη=ηmax33.

A szonda tehát a festékréteg fényvisszaverő tulajdonságai miatt
15π40,2334,110-4-szer kevesebb
energiát nyel el, mint ha feketetest lenne. Ha egy pillanatra elfeledkezünk arról, hogy a kisugárzott teljesítmény is kisebb, mint egy abszolút fekete testé, akkor a hőmérsékletre a
4,110-4rszonda2πσTNap4RNap2R2=4πrszonda2σTszonda4
összefüggésből
Tszonda=(4,110-4)1/4TNap(RNap/R)1/2=4,1K  
értéket kapjuk.
Vajon mekkora hibát követtünk el akkor, amikor a kisugárzott teljesítmény számításánál a teljes frekvencia-tartományt figyelembe vettük, s nem csak az fmax alatti értékeket? Mivel T=41 K-nél ηmax=1200K/41 K30, másrészt a Planck-görbe grafikonjáról leolvasható, hogy a kisugárzott teljesítmény gyakorlatilag teljes egészében az η<10 frekvenciatartományból származik, a közelítésünk jogossága utólag beigazolódott.
 

3. A 0,5 m sugarú űrszonda által elnyelt teljesítmény
4,110-4σTNap4r  szonda2π(RNap/R)20,5W.  

Mivel ez az érték sokkal kisebb, mint a belső hőtermelés P0=1 kW-os teljesítménye, elegendő az utóbbival számolnunk. A P0-hoz tartozó ,,feketetest-hőmérséklet''
Tfekete szonda=(P04πr2szondaσ)1/4=(1,0103Wm2K44π0,52m25,710-8 W)270K,  
ekkora lenne a szonda hőmérséklete, ha minden frekvencián képes lenne sugározni. Mivel azonban ekkora hőmérsékleten ηmax=4,4 és a Planck-görbe ezen ηmax alatti tartományának területe kb. az egész terület 70 százaléka, a tényleges hőmérsékletnek magasabbnak kell lennie, mint a feketetest-hőmérséklet.
A pontos egyenlet, amelyből az egyensúlyi hőmérséklet megkapható:
P0=4πrszonda2σTszonda415π401200KTszondaη3dηeη-1.

Találgatással - és a görbe alatti területek numerikus összeszámolásával - megkaphatjuk, hogy az 1 kW-os hőtermelésű szonda kb. 310K40C hőmérsékletű.
 

4. A hőtan II. főtétele szerint nem létezhet olyan festék, amely egy bizonyos frekvencia-tartományban nem nyel el sugárzást, de ugyanakkor feketetestként sugároz ebben a frekvencia-tartományban. Ha ugyanis létezne ilyen anyag, akkor tudnánk készíteni egy olyan zárt rendszert, melynek részei kezdetben azonos hőmérsékletűek, majd a sugárzási energiaátadás következtében a rendszer egyik része lehűlne, a másik pedig felmelegedne!
 

5. Olyan borítás, amely a földi légkörhöz hasonlóan a magasabb frekvenciájú sugárzást átengedi, az alacsonyabb frekvenciájúakat viszont visszaveri, ,,üvegházhatást'' hoz létre és a feketetest-hőmérséklet fölé emeli a szonda hőmérsékletét. Ha például a korábban említett 1200 K-nek megfelelő frekvencia a küszöbérték, de a festék áteresztőképessége éppen a fordítottja a 2. alpontbelinek, akkor egy 289 K-es szonda gyakorlatilag ugyanannyi energiát nyel el, mintha feketetest lenne, viszont ηmin=1200K/289 K4 miatt sugározni csak kb. feleannyira tud, mint egy feketetest. A szonda tehát felmelegszik, egészen addig, amíg az elnyelt és a kisugárzott teljesítmény egyenlő nem lesz egymással.
 

Mérési feladatok
 

1. feladat: A levegő átütési feszültségének vizsgálata
 
 

1. ábra
 

Ebben a mérésben a terem levegőjének átütési feszültségét fogod tanulmányozni piezoelektromos anyagdarabok által létrehozott nagyfeszültség segítségével. A kísérleti eszköz egy sínből és egy rajta lecsúsztatható m tömegű ,,kalapácsból'' áll (1. ábra). A lecsúszó kalapács nekiütközik a két hengeres darabból összetett piezo-rendszernek, amely így kissé összenyomódik. A testek (,,piezok'') összenyomódása következtében azok végei elektromosan feltöltődnek. Az így keletkező elektromos feszültséget egy állítható résre (szikraközre) vezetjük. Ha a rés szélessége elegendően kicsi, akkor egy szikra üt át a résen. A szikra szabad szemmel is látható. Ha azonban a rés túl széles, akkor nincs szikra. A legkisebb olyan feszültséget, amely még szikrát kelt az adott résen, a rés átütési feszültségének hívjuk.
Határozd meg az átütési feszültséget a rés szélességének függvényében! Becsüld meg az eredmények hibáit, tárgyald a különböző hibaforrásokat, azok természetét! Tárgyald azt is, hogy érvényes-e általában ez az eredmény más kisütési körülmények között is! A dolgozatodban ismertesd
-a mérési módszeredet,
-röviden írd le, hogyan oldottad meg a mérés során felmerülő gyakorlati finomságokat,
-tüntesd fel dolgozatodban a piezopáron látható azonosító számot!
 


A piezoelektromosság elmélete
 

A piezoelektromos anyagok teljes elméletére itt nincs szükségünk; a következő egyszerű modell elegendő lesz.
A piezo-testet (,,piezot'') egy mechanikus rugóval és egy elektromos kondenzátorral modellezhetjük. A hengeres test alap- és fedőlapja a kondenzátor két lemeze. Ha a rugót (azaz a testet) összenyomjuk, az összenyomás hatására elektromos töltés távozik az egyik lemezről, és töltés kerül a másik lemezre, s ezáltal feszültség jelenik meg a kondenzátoron. A töltés nagysága arányos az össszenyomás mértékével. A folyamat megfordítható: az összenyomó erő csökkentésével a töltések az ellenkező irányba vándorolnak.
Tekintsük sorrendben a következő (1), (2) és (3) események egymásutánját egy C kapacitású piezoval:
(1) Erővel hatunk a piezora,
(2) a piezot egy vezetővel rövid ideig rövidre zárjuk,
(3) az összenyomó erőt megszüntetjük.
 

Ekkor (1) során Q töltés kerül a lemezekre, és U=Q/C feszültség jelenik meg a piezo két oldala között. (2)-ben a feszültség leesik U=0-ra; majd (3) során egy ellenkező előjelű -U feszültség jelenik meg.
Jelöljük a piezo kapacitást most Cp-vel. Ha egy kezdetben töltetlen és nem összenyomott piezot megnyomunk úgy, hogy közben a nyomóerő E mechanikai munkát végez, akkor KE nagyságú energia alakul át elektromos energiává, és ez a Cp kapacitású kondenzátor elektromos energiája lesz. A K állandó értéke a piezo anyagától függ; a jelen mérésnél használt piezo esetében az anyag gyártója a K=0,5 értéket adta meg.
 

A mérésről
 

A készüléket úgy állították össze, hogy az összenyomás hatására pozitív töltés jelenik meg a piezoknak az ábrán ,,+'' jellel jelölt végein. A ,,+'' végeket egymással és a középső elektróddal összekötöttük, ez az elektród lesz a szikraköz egyik oldala.
A készülék elrendezése olyan, hogy a kalapács a felső piezo felső végével elektromos kontaktusba kerül, és így összeköti a piezot a fémsínnel is.
A piezopár alatt egy ,,üllő'' van. Az összenyomó erőt a kalapács és az üllő együttes hatása hozza létre. Az üllő egy gumiszivacs-darabkával van alátámasztva, így az üllő az ütközés során nem képes hirtelen impulzust átadni az állványzatnak. Az üllő összeköti az alsó piezo alsó lapját a fémsínnel. A fémsínt egy rézdróttal kötheted össze a szikraköz másik oldalát képező állítható csavarral.
A sínen egy gumilapocska is van, amely kb. 10 cm-ben korlátozza a kalapács úthosszát. Ne lépd túl ezt a határt! Fordulj a rendezőkhöz, ha egyáltalán nem sikerül szikrát megfigyelned!
Kétféle módszerrel is észlelheted a szikrákat:
(i)Figyeld meg szabad szemmel a szikrákat! Ehhez az állítócsavart a sínnel össze kell kötni (,,földelni kell'').
(ii)Érzékelheted a szikrát az ujjaddal is, ekkor nem lehet földvezeték a csavaron. Egyik ujjaddal érintsd meg a csavart, másikkal pedig a csúszósínt. A szikra árama ekkor a kezeden halad át, s érezheted, hogy volt-e kisülés vagy sem.
Bármelyik ‐ általad jobbnak ítélt ‐ módszert használhatod, sőt mindkettőt is.
A csúsztató készüléken kívül egy háromszögvonalzó, egy kis csavarhúzó és néhány milliméter-papír is rendelkezésedre áll.
 
Adatok:
-a nehézségi gyorsulás Finnországban: g=9,82 m/s2,
-a piezok kapacitása egyenként: Cp=(20±2) pF,
-a kalapács tömege: m=34,6 g,
-az üllő és a két piezo tömege együtt: M=(87,5±0,5) g,
-a szikraköz nagyságát állító csavar menetemelkedése fordulatonként: 0,8mm,
-a csúszósínnek a függőlegessel bezárt szöge: 35.
 

Megjegyzések.
 

(i)A piezo-kapacitás szivárgási árama rendkívül kicsi, így a kondenzátor nagyon sokáig megőrzi töltését. Vedd figyelembe ezt a tényt a mérésed megtervezésekor!
(ii)A piezo által keltett elektromos töltés olyan kicsi, hogy nem veszélyes az emberre. A szikra nem ráz meg, de érezheted azt.
(iii)Van egy kis esélye annak, hogy az ismétlődő ütésektől a piezo darabokra törik. Ha ez megtörténne, szólj a rendezőknek. Vannak tartalék piezok is. A törés elkerülése érdekében minden egyes ütés előtt győződj meg róla, hogy a piezopár jól fekszik a síneken, és biztosan hozzáér az üllőhöz. A kalapácsot az elengedése előtt a fonalnál fogva tartsd, így az simán, ugrálás nélkül fog lecsúszni.
(iiii)A szikraköz kapacitása olyan kicsi, hogy nem kell figyelembe venned!
(iiiii)A kalapács és az üllő merev testeknek tekinthetők, amelyek az ütközés alatt nem nyomódnak össze.
 

Megoldás. A kalapács α hajlásszögű lejtőn
a=g(sinα-μcosα)
gyorsulással mozog. (Itt μ a csúszási súrlódási együtthatót jelöli, ennek értékét a lejtő megdöntésével és az α0 csúszási határszög mérésével lehet becsülni: tgα0=μ.) A kalapácsot az alsó helyzetétől mért s távolságból indítva, az v=2as sebességgel csapódik a piezoknak. Az m tömegű kalapács az M tömegű piezo + üllő rendszernek ütközik, és a legnagyobb deformáció pillanatában közös V sebességgel mozognak. Tekintettel arra, hogy a gumiszivacs az ütközés rövid ideje alatt nem képes számottevő impulzus átadásra, a két test összimpulzusa megmarad:
mv=(m+M)V,
ahonnan a deformációs energiára
E=12(m+M)V2-12mv2=12mMm+Mv2=mMm+Mgs(sinα-μcosα)
adódik. A rugalmas energia K-szorosa átalakul a 2Cp kapacitású piezo-pár elektrosztatikus energiájává:
KE=122CU2,
ahonnan U kiszámítható az s indítási távolság függvényeként.
A mikrométer-csavar elfordulásainak számából és a menetemelkedés megadott értékéből pontosan meghatározhatjuk a szikraköz nagyságát, és az éppen megjelenő szikrához tartozó feszültség a keresett átütési feszültség. Egy bizonyos beállított d szikraköznél fokozatosan növelve s-t és kiszámolva a szikra megjelenésekor mért s-hez tartozó U értéket, megkapjuk a keresett U(d) függvény egyes pontjait. Fontos, hogy minden egyes ütköztetés előtt a földelő vezeték segítségével ,,kisüssük'' a piezot, eltávolítsuk a rajta maradt töltéseket.
A mérési eredményekből adódó U(d) függvény nem univerzális, menete számos körülménytől (például az elektródák alakjától, a levegő hőmérsékletétől és páratartalmától stb.) függhet.
 

2. feladat: Optikai rács és optikai szűrők
 

A következő eszközök állanak rendelkezésedre:
-Egy kis zseblámpa;
-Egy nem - hagyományos optikai rács, műanyag kockához rögzítve. Ennek a rácsnak a barázdái körív alakúak, így a reflektált fény a szokásos rácsokétól eltérően némileg torzított.
-Néhány műanyag játékkocka, amelyet állványként használhatsz;
-néhány optikai eszköz: (1) (piros), (2) (piros), (3) (kék), (4) (rózsaszín), (5) (lila), (6) (szürke), (7) (fehér);
-Három milliméter-papír;
-Papírdoboz, amelyre elhelyezheted a mérőeszközöket.

1. Határozd meg az optikai rács rácsállandóját amilyen pontosan csak lehetséges! Becsüld meg a mérés hibáját! Írd le a mérés elvét, és az általad alkalmazott mérési elrendezést! Mindezeket rajzold is le! Add meg a közvetlenül mért adatokat, a mérési eredményeket a hibákkal együtt, és magyarázd meg, hogyan kaptad meg a végeredményeket!
 

2. Az (1)‐...‐(5) jelű optikai eszközök színszűrők. Milyen hullámhosszúságú fényt engednek át, és milyent nyelnek el? Ahol lehet, adjál meg numerikus értékeket hibabecsléssel együtt; egyébként eredményeidet grafikusan ábrázold!
Derítsd ki, hogy micsoda a (6) jelű eszköz!
 

3. A (7) jelű eszköz egy drótháló. Határozd meg ezen háló drótszálainak távolságát mindkét, egymásra merőleges irányban! Rajzold le, milyen mérési elrendezést alkalmaztál!
A látható fény hullámhosszai 0,410-6 m és 0,710-6 m közé esnek.
 

Figyelem: A zseblámpa elemei nem örökéletűek! Kb. 40 perc alatt a fény láthatóan halványabbá és vörösebbé válik. Kapcsold ki a lámpát, ha nem használod!
 
 

1. ábra
 

Megoldás. 1. Állítsuk össze az 1. ábrán látható mérési elrendezést! Nézzünk a rácsra majdnem pontosan a zseblámpa irányából, de kicsit messzebbről, a zseblámpa mögül. A visszavert fény felhasználásával könnyen beállíthatjuk a rácsot úgy, hogy éppen a beeső fényre merőlegesen álljon. Ezután szabad szemmel figyeljük meg az elhajló nyalábokat (különböző színű foltokat látunk), és jelöljük be a papírlapon a fényutak irányát, majd mérjük le (és trigonometria segítségével számítsuk ki) az elhajlások α szögét.
Az elhajlásra vonatkozó Bragg-egyenlet:
d=kλ/sinα,
ahol d a keresett rácsállandó, k=1,2,3,... az elhajlás rendje, λ pedig a vizsgált fény hullámhossza. Ábrázoljuk a különböző színekre (a látható fény spektrumának szélén elhelyezkedő kékre, illetve vörösre) kλ-t sinα függvényében. A kapott pontokra egyenest illesztve, annak meredeksége éppen a d rácsállandót adja. A leolvasási bizonytalanságot és a hullámhossz-adatok pontatlanságát figyelembe véve eredményül d=1,7μm±0,1μm adódik.
2. Most is az előző alkérdés kísérleti elrendezését használhatjuk. Az (1)‐(5) jelű szűrőket egyenként a fényútba helyezve megmérhetjük, hogy az egyes szűrők milyen hullámhosszúságú fényt engednek át. Az eredmények vázlatosan a következők:
 
 

A (6) jelű elem egy polárszűrő. Erről úgy győződhetünk meg, hogy ha a szűrőn keresztül egy tárgyról (pl. az ablaküvegről, vagy a tartóállványként használt játékkockáról) visszavert (és emiatt részlegesen polarizált) fényt nézzük, és a szűrőt a síkjában forgatjuk, akkor változik a fény intenzitása.
3. Helyezzünk a zseblámpa elé színszűrőt (azért, hogy a spektrumot szűkítsük), majd tegyük a (7) jelű elemet (amely egy finom szövésű drótháló) merőleges helyzetben a lámpából a szemünkbe érkező fény útjába (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

 
 

3. ábra
 

Ekkor az első- és másodrendű elhajlások miatt a 3. ábrán látható képet kapjuk. A kis eltérülési szögek miatt
αxl+xs,
tehát s,l és x mérésével λ ismeretében a d rácsállandó számítható. Eredményül mindkét irányban d=70μm±10μm adódik és az is látszik, hogy a kétféle irányú drótköteg szálai merőlegesek egymásra.