Cím: 1991-92. évi fizika OKTV II. fordulójának feladatai
Szerző(k):  Holics László ,  Honyek Gyula ,  Szegedi Ervin 
Füzet: 1992/november, 401 - 410. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1991/92. évi fizika OKTV második fordulójának feladatai 1
 
I. kategória (szakközépiskolások)
 

1. Egy vízszintes érdes és egy hozzá törésmentesen csatlakozó lejtőből álló merev felületen v0=3,5m/s sebességgel csúszásmentesen gördül egy r=0,1m sugarú vékony abroncs a lejtő felé, merőlegesen a vízszintes síkkal való érintkezési vonalára.
a) Mikor jut magasabbra az abroncs, ha a lejtőn van súrlódás, vagy ha nincs?
b) Ha lejtős rész ideálisan sima, a róla visszaérkező abroncs milyen távol lesz a lejtő aljától az odaérkezéstől számított t=2,4s múlva?
 
 

(A vízszintes sík és az abroncs közötti súrlódási együttható μ0=μ=0,2, a lejtő a síkhoz R>r görbületi sugarú hajlattal csatlakozik, az abroncs a mozgása során nem dől el.)
(Holics László)
 

Megoldás. a) Az abroncs akkor jut magasabbra, ha van súrlódás, mert ebben az esetben a forgási energiájának egy része (esetleg az egésze) is átalakul helyzeti energiává (más szóval az abroncs felfelé haladtában csökken tömegközéppontjának sebessége, így felfelé mutató - szögsebességet csökkentő - súrlódási erő is hat rá, ami emeli az abroncsot!).
Érdekes, hogy amennyiben az abroncs mindvégig tapad (csúszásmentesen gördül), akkor feljut
Δh1=Ekinmg=12mv02+12Θsω2mg=v02g
magasra, míg ha nincs súrlódás, csak
Δh2=Ehaladómg=12mv02mg=v022g
magasságig ér fel.
A két magasság aránya abroncs esetén
Δh1Δh2=2.
(Megjegyezzük, hogy gömb esetén ugyanez az arány 7/5=1,4.)
Ha a lejtőn kicsi a súrlódás, köszörülve emelkedik a golyó és Δh emelkedési magasságára:
Δh2<Δh<Δh1
ilyenkor az energia egy része disszipálódik.
b) Amikor az abroncs eléri a lejtőt, ha r<R, ütközés nélkül gördül fel rajta. Odaérkezéskor középpontjának sebessége v0, szögsebessége pedig
ω0=v0r.

 
 

A lejtőn súrlódás híján (mivel így az abroncsra külső forgatónyomaték nem hat) a sajátperdület és ezzel a szögsebesség mindvégig megmarad. Az abroncs felcsúszik
v022g
magasra, ahol sebessége zérussá válik, majd visszacsúszik a lejtő aljára, ahová ismét v0 nagyságú, de ellenkező irányú sebességgel érkezik, miközben forgási iránya nem változik meg. Így a vízszintes síkra visszaérkező abroncs köszörülve kezdi meg mozgását, amely köszörülés mindaddig tart, míg a súrlódási erő forgatónyomatéka szögsebességét az aktuális sebességgel összehangolva ω=v/r nagyságúra és megfelelő irányúra nem állítja be. (Ez elvileg lehetséges úgy is, hogy megfordítja a forgásirányt, de úgy is, hogy a sebességet fordítja meg, speciálisan mindkettőt egyszerre zérusra csökkentheti. Mint kiderül, ez a tehetetlenségi nyomaték nagyságától függ. A feladathoz tartozik ennek a vizsgálata.)
A három eset grafikus jellemzése (t=0 a leérkezés pillanata):
 
 

 
 

 
 

Számítások:
A vízszintes síkra visszacsúszott abroncs tömegközéppontjának gyorsulása:
a=μg=const.
Az abroncs szöggyorsulása
β=-μmgrmr2=-μgr=const.
Az abroncs központjának mindenkori sebessége az idő függvényében:
v=-v0+μgt,
szögsebessége:
ω=ω0-μgrt.
A csúszás t1 idő múlva befejeződik, amelyre fennáll, hogy
-v0+μgt1=ω0r-μgt1,
ahonnan
2μgt1=2v0
és
t1=v0μg=3,52s=1,75s.  

Az abroncs középpontjának sebessége ekkor
v=-v0+μgv0μ0g=0,
vagyis éppen azzal a speciális esettel állunk szemben, amelyben az abroncs akkor áll meg, amikor szögsebessége is nullára csökken, s így nem fordul meg sem a sebessége, sem a szögsebessége a visszaút során.
Az abroncs tehát 2,4s múlva ugyanott lesz, ahol 1,75s múlva volt, vagyis a lejtő aljától számítva a vízszintes síkon
s=-v0t1+12μgt12=-3,0625m=-306 cm  
koordinátájú pontban. (Az origó a lejtő aljánál van, a pozitív x-ek a lejtő alatt helyezkednek el.)
 

Megjegyzés. Tömör gömb esetén annyival komplikáltabb a helyzet, hogy az egy idő után ismét tisztán gördül (a szögsebessége vált irányt), és a megadott időn belül egy lassuló és egy egyenletes mozgásszakasza van. ω=0, ha
t1=25v0μg=0,7s,  
a sebessége ekkor
v=v0-μgt1=2,1m/s,  
tehát eddig csúszva gördült, ettől kezdve tiszta gördüléssel egyenletesen mozog. Csúszva megtesz
scsúsz=v0t1-μgt1=1,96m  
utat, míg tisztán gördülve a 2,4 s elteltéig
stisz=v(t-t1)=3,57m  
utat, összesen tehát s=5,53 m-re kerül a lejtő aljától.
Olyan eset, hogy visszafelé (ismét a lejtő felé) induljon meg egy hengerszimmetrikus test, csak akkor fordulhat elő, ha az abroncsénál is nagyobb a tehetetlenségi nyomatéka a forgástengelyére nézve (pl. egy orsó gördülne föl egy, a kerekei által közrefogott sínen).
 

2. Határozzuk meg a levegő fajhőjét annak ismeretében, hogy a levegő összetétele tömegszázalékban 75,5% nitrogén, 23,2% oxigén és 1,3% argon. A nitrogén, oxigén és argon atomtömege rendre 14ATE,16ATE és 40ATE.
(Holics László)
 

Megoldás. A gázkeverék átlagos, állandó térfogathoz tartozó fajhőjének meghatározása az E=cvmT összefüggés és az energia additivitása (E=E1+E2+E3) alapján
cvkmT=cv1m1T+cv2m2T+cv3m3T=cv1α1mT+cv2α2mT+cv3α3mT,
végül mT-vel való egyszerűsítés után:
cvk=α1cv1+α2cv2+α3cv3.
(Ez valójában a százalékokkal súlyozott számtani közép:
cvk=α1cv1+α2cv2+α3cv3α1+α2+α3,
ahol α1+α2+α3=1.)
A fajhő ismert molekuláris kifejezésével:
cvk=α1f12RM1+α2f22RM2+α3f32RM3==(0,75552128+0,23252132+0,01332140)8,31kJkgK=714,85JkgK.


(A mi levegőnkben nem volt szén-dioxid, ezért kissé eltér a függvénytáblázatbeli adattól, amely 712J/(kgK) értéket ad meg.)
 

3. Egy hosszú, vékony, R=2cm sugarú egyenes tekercs belsejeben a mágneses indukció értéke Δt=10-1s alatt B=0,8Vs/m2 értékről egyenletesen 0-ra csökken.
a) Mekkora gyorsulással indul a tekercs tengelyétől rA=3cm-re levő A pontban nyugvó elektron?
b) Mekkora sebességre tesz szert az elektron, mialatt a pályasík és a tekercstengely közös pontjából nézve φ=120-os látószögű pályaszakaszon végigfutva a B pontba kerül?
 
 

(Holics László)
 

Megoldás. a) Az elektron gyorsulása az indukált elektromos mező térerősségének és az elektron fajlagos töltésének szorzatával egyenlő. Az elektromos térerősséget az örvényerősség (nyugalmi indukció) törvényéből határozhatjuk meg:
EΔscosα=-ΔΦΔt.
Ha az rA sugarú kör mentén számítjuk az örvényerősséget (körfeszültséget), cosα=1 és az elektromos térerősség nagysága állandó, tehát
E2rAπ=ΔΦΔt.
Innen az elektromos térerősség az elektron kiindulási pontjában:
EA=12rAπΔΦΔt.
Az elektromos mezőt létrehozó mágneses fluxusváltozás ΔΦ=AΔB nagyságú, a tekercs sugarával kifejezve:
ΔΦ=R2πΔB.

Az elektron gyorsulása ezekkel:
a=Fm=eEm=emR2ΔB2rAΔt.

Számadatokkal:
a=1,610-19As410-4   m20,8 Vs/m29,110-31kg2310-2   m10-1 s9,38109m/s2.  

b) Az elektron sebességét az indukált mező munkája szabja meg. A problémát az okozza, hogy az A ponton áthaladó elektromos erővonalról ,,kisodródik'' az elektron, és sem a pályája, sem a pálya mentén mérhető elektromos térerősség nem határozható meg elemi úton.
 
 

Az indukált elektromos mező időben állandó, és nem konzervatív, potenciál (feszültség) nem értelmezhető benne. A körfeszültség azonban mindazon görbén számolva, amely nem vesz körül mágneses fluxusváltozást, zérus. Így ha sikerül az elektron tényleges pályagörbeszakaszát olyan zárt görbévé kiegészítenünk, amely nem vesz körül változó mágneses fluxust és a kiegészítő szakaszon könnyen meghatározható a mező munkája, az ismeretlen pályagörbén végzett munkát is meghatározhatjuk elemi úton. Ilyen kiegészítő görbe az ábrán látható azonos látószögű, a tekercs tengelyével koncentrikus körívből és sugár irányú egyenesszakaszból álló vonal. Ennek az első szakaszán, az AB' köríven végzett elektromos munka:
Wel=Fs=eErAφ=e12rAπΔΦΔtrAφ=e12rAπR2πΔBΔtrAφ=eR2φΔB2Δt,
függetlenül az elektron kiindulási A pontjának a tengelytől való rA távolságától. A második, sugárirányú BB' szakaszán végzett munka nulla! Ugyancsak Wel-nek kell lennie az AB valódi pályán végzett munkának is.
Ezzel az elektron sebessége (feltételezve, hogy a folyamat vákuumban megy végbe) a munkatétel alapján:
12mv2=Wel
egyenletből
v=emR2ΔBΔtφ,
számértékeinkkel:
v=1,610-19As4  10-4 m20,8 Vs/m29,110-31kg10-1 s2π334,3km/s.  
 

Megjegyzés. Eredményünket a AB' köríven kényszermozgással haladó (egyenletesen gyorsuló körmozgást végző) elektron sebességképletével is megkaphatjuk:
v=2as=2eEmrφ=eR2ΔBmΔtφ.
 

II. és III. kategória (valamennyi gimnazista)
 

1. Egy R sugarú, homogén, tömör, m tömegű korongot pereméhez erősített 2R hosszúságú fonállal vízszintes síkon állondó sebességgel vontat egy kocsi, amelyhez a talajtól mért R magasságban erősítették a fonál másik végét. Egyensúly esetén mekkora szöget zár be a vízszintessel a fonál, ha
a) nincs súrlódás,
b) ha van?
A korong tengelye merőleges a fonálra, valamint a sebességre.
 
 

(Holics László)

 

Megoldás. a) Egyensúly (egyenesvonalú, egyenletes haladómozgás) esetén az összes erők forgatónyomatékának összege 0 kell legyen. Ha nincs súrlódás, ez csak úgy teljesülhet, hogy induláskor, míg eléri az állandó sebességet a korong, a fonál egyenes, és meghosszabbítása illeszkedik a korong tengelyére (vagyis a tömegközéppontjára), tehát a fonál eddig vízszintes. Ettől kezdve azonban a kocsi akár csökkentheti is a sebességét, s a fonál meglazulva tetszőleges alakot vehet fel, a korong továbbra is egyenletesen halad. (Ilyen ideális eset azonban ténylegesen nem valósul meg, tehát a realitásnak csak a b) eset felel meg.)
b) Ha van súrlódás, annak forgatónyomatékát kompenzálnia kell a fonálerő forgatónyomatékának (a nehézségi erőnek és a kényszererőnek nincs a tömegközéppontra nézve forgatónyomatéka). Írjuk fel az erők forgatónyomatékait a talajjal érintkező, az inerciarendszerben egyenletesen mozgó pontra! Erre nézve sem az S súrlódási erőnek, sem a talaj által kifejtett kényszererőnek nincsen nyomatéka, így a fonálerő nyomatékának is zérusnak kell lennie. Ez csak úgy valósulhat meg, hogy a fonál meghosszabbítása átmegy a korongnak a talajjal érintkező pontján.
 
 

Az ábráról leolvasható, hogy a keresett hajlásszögre érvényes:
sinα=R2R+2Rsinα.
Innen sinα-ra vegyes másodfokú egyenletet kapunk:
2sin2α+2sinα-1=0,
ahonnan
sinα=-2±4+84=32-12.
Innen a keresett hajlásszög:
α=21,47,
függetlenül a súrlódási együttható nagyságától. (Ez igen meglepő, ugyanis ha ily módon húzunk egy korongot akár ugrásszerűen változó súrlódású talajon, a fonálnak ,,meg sem szabad rezzenníe'', állandóan 21,47-ot kell bezárnia a vízszintessel. Ténylegesen elvégzett kísérletnél azonban a fonálban terjedő hatás sebességének véges volta miatt a korong berezegne, és nemegyensúlyi állapotain keresztül ,,föltornászná'' ‐ nem harmonikus ‐ rezgéseit.)
 

2. Az ábra p(V) grafikonon mutatja egy bizonyos mennyiségű oxigéngáz állapotváltozását.
 
 

Az ábrán szereplő V0 térfogat és p0 nyomás értékei: V0=12dm3p0=1,2105 Pa. A kezdeti (A) állapotban a gáz térfogata VA=23V0, hőmérséklete TA=300K. A végső (B) állapotban VB=512V0.
Határozza meg külön-külön, hogy mennyi hőt vesz fel, és mennyi hőt ad le a gáz a folyamatban!
(Szegedi Ervin)
 

I. megoldás. Az ábráról látható, hogy fennáll
pAV0-VA=p0V0,amibőlpA=V0-VAV0p0=13p0=0,4105Pa,  
hasonlóképpen
pBV0-VB=p0V0,amibőlpB=V0-VBV0p0=712p0=0,7105Pa.  
A (B) állapotban a hőmérséklet:
pAVATA=pBVBTB,amibőlTB=pBVBpAVATA=3532TA=328,1K.  
Az Nk szorzat a pAVA=NkTA összefüggés alapján
Nk=pAVATA=29p0V0TA=1,067JK.(1)
A folyamat p(V) függvénye:
p(V)=p0(1-VV0).(2)
A folyamat T(V) függvénye (1) és (2) felhasználásával:
T(V)=p(V)VNk=92TA(1-VV0)V.(3)
Jelölje Q(V) azt a hőt, amit a gáz a környezetétől felvesz, miközben térfogata VA-ról V-re változik. Határozzuk meg a Q(V) függvényt!
 

Az I. főtétel szerint:
ΔE(VAV)=Q(V)+W(VAV),
azaz
Q(V)=ΔE(VAV)-W(VAV).(4)
Az energiaváltozás (1) és (2) felhasználásával:
ΔE(VAV)=52Nk(T-TA)=p0V0[52(VV0)-52(VV0)2-59].(5)
A gázon végzett munka (2) felhasználásával:
W(VAV)=pA+p2(V-VA)=-p0V0[(VV0)-12(VV0)2-49].(6)
A Q(V) függvény tehát (4), (5) és (6) alapján:
Q(V)=p0V0[-3(VV0)2+72(VV0)-1].(7)

 
 

A Q(V) függvény alapján megállapíthatók a következők. Miközben a gázt kezdeti VA térfogatáról fokozatosan összenyomjuk, a felvett hő növekszik, amíg a térfogat 7V0/12-re nem csökken. Eddig a gáz
Qfel=Q(712V0)=p0V048=30J hőt vesz fel.
A 7V0/12 térfogatról tovább összenyomva a gázt, hőt ad le. A leadott hő:
Q(VB)=Q(712V0)+Q(712V0VB),
azaz
-3p0V048=p0V048+Q(712V0VB)
felhasználásával
Q(712V0VB)=-112p0V0=-120J.  
A folyamatban tehát a gáz Qle=120J hőt ad le.
 

II. megoldás. Azt, hogy mekkora térfogatig (Vx) van hőfelvétel, más úton is megkaphatjuk. A gáz a Vx térfogatig hőt vesz fel, de tovább összenyomva hőt ad le. Ez azt jelenti, hogy Vx kis környezetében gyakorlatilag sem hőfelvétel, sem hőleadás nincs. Pontosabban fogalmazva: a folyamat p(V) függvényét a Vx pontban a gáz [Vx,p(Vx)] ponton átmenő adiabatája érinti.
Egy tetszőleges (V,p) ponton átmenő adiabata meredekségére teljesül a következő:
p=cV-κ(c=állandó),dpdV=-κcV-κ-1=-κcV-κV,


tehát
dpdV=-κpV.(8)
A vizsgált folyamat p(V) görbéje mentén V térfogatnál az adiabata meredeksége (8) és (2) felhasználásával:
(dpdV)adiabata=-κp0V(1-VV0).(9)
A gáz p(V) görbéjének meredeksége minden térfogatnál -p0/V0. A meredekségek egyenlőségéből (felhasználva, hogy oxigéngáz esetén κ=7/5):
-75p0Vx(1-VxV0)=-p0V0,
amiből
Vx=712V0.

A megoldás innen azonos az előzővel.
 

3. Egy vékony, elhanyagolható ellenállású (R=0) gyűrűt függőleges helyzetű, henger alakú rúdmágnes felett tartunk. A gyűrű tengelye egybeesik a mágnes tengelyével. A gyűrű körüli hengerszimmetrikus mágneses mező közelítőleg így jellemezhető a mágneses indukcióvektor függőleges és sugárirányú koordinátáival:
Bz=B0(1-αz)ésBr=B0βr,
ahol B0,α,β állandók, továbbá z és r függőleges, illetve sugárirányú helykoordináták.
 
 

Elengedés után a gyűrű lefelé kezd mozogni, miközben függőleges tengelyét megtartja. Az elengedés pillanatában a gyűrűben nem folyik áram.
a) Vizsgáljuk meg, hogy mozgás közben a gyűrű belsejében időben állandó-e a mágneses fluxus!
b) Milyen mozgást végez a gyűrű? Határozzuk meg a gyűrű függőleges koordinátájának időfüggését!
c) Hogyan függ a gyűrűben folyó áram az időtől a mozgás során? Határozzuk meg az áram maximális értékét!
(A gyűrű középpontjainak kezdeti koordinátái legyenek z=0 és r=0. A mozgás leírásakor hanyagoljuk el a légellenállást!)
Adatok: B0=0,01T, α=2β=32 m-1, a gyűrű tömege m=50mg, a gyűrű önindukciós együtthatója L=1,310-8H, a gyűrű sugara r0=0,5cm, a nehézségi gyorsulás g=9,8m/s2.
(Honyek Gyula)
 

Megoldás. a) A mágneses fluxusváltozás elektromotoros erőt indukál, ami áramot kelt:
ε=ΔΦΔt=RI,aholΦ=Bzr02π+LI.

Mivel a körvezető ellenállása R=0, így az eredő elektromotoros erőnek is zérusnak kell lennie: ε=0, vagyis a Φ mágneses fluxus állandó:
Φ=B0(1-αz)r02π+LI=állandó.(1)
A kezdeti feltételeket (z=0,I=0) figyelembe véve, az állandó értéke:
Φ=B0r02π.(2)

b) Az (1) és (2) egyenletek alapján a kialakuló áram erőssége
I=1LB0αr02πz.(3)

Az áramjárta gyűrűre a külső mágneses mező erőt fejt ki:
Fz=-BrI(z)2r0π=-B0βr0B0αr02πL2r0πz=-kz,
így a gyűrű mozgásegyenlete:
maz=Fz-mg=-kz-mg,(4)
ahol
k=2B02αβr04π2L,
tehát a gyűrű harmonikus rezgőmozgást végez.
A kezdeti feltételeket figyelembe véve a gyűrű mozgását a
z(t)=A(cosωt-1)(5)
egyenlet írja le, ahol a körfrekvencia:
ω=km=πr02B02αβmL.

Az egyensúlyi helyzetet (az=0), ill. az A amplitúdót a (4) egyenlet alapján határozzuk meg:
z0=-A=-mgk=-mgL2B02αβr04π2.(6)
Numerikusan: ω=31,2s-1 és A=1 cm.
c) Ha a (3) egyenletbe behelyettesítjük az (5) kifejezést, akkor megkapjuk az áram időfüggését:
I(t)=B0αr02πLA(cosωt-1),
ill. az amplitúdó (6) kifejezését behelyettesítve:
I(t)=mg2πr02B0β(cosωt-1),
amiből az áram erősségének maximális értéke:
Imax=mgπr02B0β.
Numerikusan: Imax=39 A.
1Mindegyik feladat megoldása a feladat kitűzőjétől származik.