Cím: Olimpiai levelezési feladat megoldása
Szerző(k):  Veres Gábor 
Füzet: 1992/október, 333 - 336. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A KöMaL 1991. évi 6. számában közültük az alábbi (pontversenyen kívüli) feladatot:
Négy azonos tömegű pontszerű testet azonos hosszúságú fonalak segítségével zárt, rombusz alakú láncba fűzünk, és a láncot egy ω szögsebességgel forgó légpárnás asztalra helyezzük:
a) Hogyan fog mozogni a négy test, ha kezdetben a forgó asztalhoz képest nyugalomban voltak, a rendszer tömegközéppontja a forgástengelyen helyezkedett el, és a rombusz egyik szöge α volt?
b) Hogyan mozog a rendszer, ha kezdetben a tömegközéppontja állt, és a forgó rendszerből nézve a két legközelebbi test egymás felé mozgott v0 kezdősebességgel?
c) Írjuk le a rendszer legáltalánosabb mozgását mind az álló, mind pedig az ω szögsebességgel forgó koordináta-rendszerből nézve!
(Feltételezhetjük, hogy a súrlódás elhanyagolható, és a fonalak mindvégig feszesek. A mozgást csak a testek összeütközéséig kell követnünk.)
Megoldás. Legyen a testek tömege egyenként m, a fonalak hosszúsága l, a testeket jelöljük A,B,C  és  D betűkkel, tegyük fel továbbá, hogy az asztal vízszintes és 0<α<180.
a) A testekre ható gravitációs erő és az asztal tartóereje kiegyenlítik egymást, ezért mondhatjuk azt, hogy a testekre csak a fonálerők hatnak. A szimmetria miatt az F fonálerők egyenlőek, ezért egy kiszemelt testre ható fonálerők eredője mindig az O tömegközéppont felé mutat. Az eredő erő nagysága az A és C testek esetében: F1=2Fcos(α/2); a B és a D test esetében: F2=2Fsin(α/2) (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

A kezdő pillanatban a testek sebessége a forgó rendszerben zérus, így nem lép fel a Coriolis-erő. Tegyük fel, hogy 2Fcosα2=F1>m(lcosα2)ω2. Ekkor az A és C testek az O tömegközéppont felé kezdenek gyorsulni, a másik két test ‐ a fonalak feszességéből adódóan ‐ nyílván a BO, ill. a DO vektorokkal ellentétes irányban fog gyorsulni, aminek feltétele, hogy F2=2Fsinα2<m(lsinα2)ω2 legyen. A két egyenlőtlenségből a következő ellentmondásra jutunk: 12mlω2<F<12mlω2; ezért feltételezésünk rossz volt. Hasonlóan juthatunk ellentmondásra akkor is, ha feltételezzük, hogy 2Fcosα2=F1<m(lcosα2)ω2, ezért csak a következő eset valósulhat meg: F1=m(lcosα2)ω2 és F2=m(lsinα2)ω2. A testek gyorsulása a forgó rendszerből nézve zérus; a testek tehát mindvégig mozdulatlanok maradnak. Példaként: az A test helykoordinátái az ω szögsebességgel forgó koordináta-rendszerben: xA(t)=-lcos(α/2);yA(t)=0. Az álló koordináta-rendszerből (inerciarendszerből) nézve mindegyik test egyenletes körmozgást végez ω szögsebességgel az O tömegközéppont körül. Példaként az A test helykoordinátái:
xA(t)=lcosα2cos(ωt+π);yA(t)=lcosα2sin(ωt+π).

b) Legyen α a rombusz kisebbik szöge; tehát 0<α90. A feladat szövege szerint a fonalak mindvégig feszesek maradnak. Az O tömegközéppont ‐ a rombusz egymásra merőleges átlóinak metszéspontja és egyben forgástengely ‐ a mozgás során nem mozdul el. Képzeljük el a mozgást úgy, hogy a fonállal összekötött testek két egymásra merőleges, elhanyagolható tömegű, mereven összeerősített rúdra vannak felfűzve, és rajtuk súrlódásmentesen csúszhatnak, rájuk merőlegesen erőt fejthetnek ki. A fonalak mindig feszesek és rombuszt alkotnak, ezért ezekkel a rudakkal kiegészítve a rendszer pontosan úgy fog mozogni, mint ahogy nélkülük mozogna. Tegyük fel, hogy a mozgás egy pillanatában a rudazat a testekkel együtt valamilyen ω' szögsebességgel forog az álló koordináta-rendszerhez képest, a rudakhoz képest a feszes fonalak (±)ω'' szögsebességgel forognak és φ, illetve 90-φ szöget zárnak be a rudakkal. (A 2. ábrán egy kiszemelt fonál látható.)
 
 

2. ábra
 

Természetesen a fonalak nemcsak forgó, hanem haladó mozgást is végeznek az ω' szögsebességgel forgó ‐ rudakhoz rögzített ‐ koordináta-rendszerben. Amint látni fogjuk, a megoldás szempontjából célszerű ezzel az ω'' szögsebességgel kifejezni a testek sebességét. Így a D test sebessége: v1=lω''cosφ, ugyanis ha a C testet rögzítenénk, akkor az ω'' pillanatnyi szögsebességű körmozgást végző D test sebességének OD irányú vetülete lω''cosφ lenne. (S mivel a C pont mozgása OD-re merőleges, a D pont sebessége nem rögzített C esetén is v1 kell legyen.) Hasonlóan a C test sebessége: v2=lω''sinφ.
Vajon állandó-e időben az ω' szögsebesség? A sugár irányban v sebességgel mozgó testek egy ω szögsebességgel forgó koordináta-rendszerben FC=2mvω tehetetlenségi erőt fejtenek ki, ez a Coriolis-erő. Nézzük meg, van-e ezeknek az erőknek forgatónyomatéka O pontra nézve! A C és D testek sugárirányú sebességéből származó FC1 és FC2 Coriolis-erők okozta, rudazatra ható forgatónyomatékok összege:
M=M1+M2=FC1lsinφ-FC2lcosφ=2mω'v1lsinφ-2mω'v2lcosφ=
=2mlω'(lω''sinφlcosφ-lω''sinφlcosφ)=0.
Az A és B testekre ható Coriolis-erők okozta forgatónyomatékok is kiejtik egymást, tehát a rudakra ható eredő forgatónyomaték ω'-től és ω''-től (vagyis a testek sebességétől) függetlenül zérus. Ez azt jelenti, hogy a rudazat kezdeti ω szögsebessége a mozgás során nem változik meg, állandó marad: ω'ω.
 
 

3. ábra
 

A fent említett (ω'') "fonálszögsebesség'' kezdetben ω0 volt (3.ábra): v0=lω0sinα2 -ből kapjuk: ω0=v0lsin(α/2). Tegyük fel, hogy a mozgás egy pillanatában a fonalak szögsebességének nagysága ω'' és a rombusz egyik szöge φ. Ekkor a rendszer összes mozgásienergiája (a zárójelben a kétféle forgásból származó sebességek négyzetei találhatók):

Eösszes=212m(l2cos2φ2ω2+l2sin2φ2ω2+l2ω''2cos2φ2+l2ω''2sin2φ2)==ml2(ω2+ω''2).



Mivel mind az összenergia, mind ω állandó, ezért a fonalak ω'' szögsebessége is állandó (!), nagysága pedig: ω''=ω0=v0lsin(α/2).
Ezek után már könnyen felírhatók a testek helykoordinátái az idő függvényében. Szemeljük ki például a C testet! Összeütközésig a rombusz félszöge az
α'2(t)=α2+ω0t=v0lsin(α/2)t+α2
képlet szerint, a C test egyik koordinátája az ω szögsebességgel forgó (x',y') koordináta-rendszerben
x'C(t)=lsin[α'2(t)]=lsin(v0tlsin(α/2)+α2)
képlet szerint változik, vagyis a test harmonikus rezgőmozgást végez (y'C(t)=0). (Ez hasonlóan megmutatható a többi testnél is.) Érdekes, hogy a rezgőmozgás ω0 körfrekvenciája a v0 kezdeti sebességtől függ, tehát változtatni lehet az értékét.
 
 

4. ábra
 

Az álló (x, y) koordináta-rendszerből nézve a testek egy ω szögsebességű egyenletes körmozgásból és egy harmonikus rezgőmozgásból összetett mozgást végeznek. A C test helykoordinátái tehát (4. ábra):
xC(t)=x'C(t)cos(ωt)=lsin(v0tlsin(α/2)+α2)cos(ωt);yC(t)=x'C(t)sin(ωt)=lsin(v0tlsin(α/2)+α2)sin(ωt).
A többi testnél is hasonlóan írhatók fel a helykoordináták.
Az egymáshoz közeledő testek idővel összeütköznek. Ha az ütközést igen gyorsnak és tökéletesen rugalmasnak tételezzük fel, akkor a fenti képletek kis változtatással érvényesek maradnak a mozgás egészére ‐ az ütközés(ek) után is:
xC(t)=lcos(ωt)|sin(v0tlsin(α2)+α2)|;yC(t)=lsin(ωt)|sin(v0tlsin(α2)+α2)|.
Egy kiszemelt test néhány lehetséges pályájának számítógéppel készített rajzát az 5‐7. ábrák mutatják.
 
 

5. ábra
 

 
 

6. ábra
 

 
 

7. ábra
 

 Veres Gábor (Balassagyarmat, Balassi B. Gimn., III. o. t.)