Cím: Tájékoztató a 35. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankétról és Eszközkiállításról
Füzet: 1992/március, 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kedves Tanár Kollégák!
A soproni Ankéton az elhangzott meghívásnak megfelelően a XXXV. Ankétunk Pakson lesz.

A hely sugallja a témát: ATOMENERGIA

Délelőttönként plenáris előadások hangzanak el, a Műhelyfoglalkozások keretében üzemlátogatás a PAV-ban, Eszközkiállítás kísérleti bemutatókkal, este Fórum, Kulturális program.
 

ELŐZETES PROGRAM
 

TERVEZETT ELŐADÁSOK:
 

Marx György: Az atomenergia felhasználása villamos energia termelésére.
Buday G.: A paksi atomerőmű biztonságának értékelése. Az ionizáló sugárzások alkalmazása az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben.
Pónya J.: Magyarország energiahelyzete.
F. Steinhausler (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, NAÜ): A Nemzetközi Csernobil Bizottság eddigi megállapításai.
H. Blix (NAÜ): Energia és környezet, a világ energiahelyzete a XXI. század elején.
R. Scott: A lakosság és az atomerőmű. (Az angol nyelvű előadásokat tolmácsolják.)
 

MŰHELYEK
 

Minden résztvevő az egyik délután erőműlátogatáson, a másik délután a Szakközépiskolában műhelyfoglalkozáson, illetve kísérleti bemutatón vehet részt.
Az erőműlátogatás témái:
I. Az erőmű környezetellenőrző rendszere (14 ‐ 16.30 óráig) (A kibocsátást ellenőrző rendszerek, a központi adatgyűjtő rendszer ismertetése az ellenőrző zónában és a környezetellenőrző laboratórium megtekintése, mérés.)
Létszám: naponta 2×30 fő.
II. Az erőmű bemutatása a szabad zónából (14 ‐16.30 óráig)(Blokkvezénylő-gépház-reaktorcsarnok, és egy környezetellenőrző állomás megtekintése.)
Létszám: naponta 3×30 fő.
III. Látogatás az ellenőrzött zónában (14 ‐ 16.30 óráig) (Reaktorcsarnok ‐ friss üzemanyagtároló (radonmérés) ‐ II. számú dozimetriai vezénylő, tájékoztatás a személyi dozimetriai rendszerről és a sugárkapuk használatáról.)
Létszám: naponta 2×30 fő.
IV. Az erőmű oktatóközpontjának megtekintése (14 ‐ 16.30 óráig) (A szimulátor bemutatása, néhány üzemzavar lefutásának szimulálása, oktató videofilmek A hozott VHS kazettákra a kiválasztott filmeket átmásolják.)
Létszám: naponta 1×30 fő.
 

ESZKÖZKIÁLLÍTÁS:
 

A fizikatanításhoz kapcsolódó bármely témakörben várjuk a kedves kollégák és cégek jelentkezését. A kiállítókat kérjük, hogy délutánonként az eszközeiket az érdeklődőknek folyamatosan mutassák be. Díjat csak a nem reklámcéllal bemutató tanárok, illetve egyéni kiállítók kaphatnak.
Az Eszközbíráló Bizottság vasárnap este 8 órakor tekinti meg a kiállítást, az eszközöknek erre az időpontra kell működőképesnek lenniük.
A részvétel várható költsége:
ELFT tagjának: 2400 Ft,
másoknak: 2700 Ft.
Jelentkezni és további információkat kérni az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnál lehet (Budapest, Pf.: 433., 1371. tel: 201‐86‐82.)