Cím: A vízhullámok
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 1992/február, 81 - 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A vízhullámok*
 

Ha egy test (vadkacsa, motorcsónak, tartályhajó) állandó sebességgel mozog a víz felszínén, az általa keltett vízhullámok jellegzetes, ék alakú mintázatban követik a hullámforrást. A hullámkép meglehetősen összetett, az ék két szárát madártollra emlékeztető kis hullámok alkotják (1.ábra).
 
 

1. ábra
 

Vajon hogyan függ az ék α-val jelölt félnyílásszöge a hullámforrás sebességétől? Ezt a kérdést tanulmányozhatjuk kísérleti eszközökkel (lásd a 137. mérési feladat megoldását lapunk 94. oldalán), vagy megpróbálhatjuk elméleti megfontolásokkal "kitalálni'' α értékét. (Természetesen ez utóbbi esetben össze kell vetnünk megfontolásaink eredményét a kísérleti tényekkel.)
 

Hangrobbanás, Cserenkov sugárzás
 

Első ‐ legtermészetesebb ‐ gondolatunk az lehet, hogy a vízhullámok kúpszöge is a hangtanból ismerős módon származtatható. Ha egy hangforrás (például egy repülőgép) a c hangsebességet meghaladó v sebességgel mozog, a különböző időpillanatokban keltett hullámainak burkolófelülete egy kúp lesz, melynek fél-nyílásszögét a
sinα=cv(1)
képletből kaphatjuk meg (2.ábra). A hangrobbanás egyik fajtájának jelenségét éppen akkor észleljük, amikor a QP hullámfront eléri a megfigyelő személyt.
 
 

2. ábra
 

Érdekes megjegyezni, hogy a hangrobbanásnak megfelelő jelenség a fénynél is megfigyelhető minden olyan esetben, amikor egy fényforrás a fénysebességnél nagyobb sebességgel mozog. Hát ez meg hogyan lehetséges? ‐ kérdezhetjük. Nem a fénysebesség a létező legnagyobb sebesség a természetben? De igen, a vákuumbeli fénysebesség a határsebesség, ennek értéke c0=300000km/s. Anyagokban (üvegben, vízben, átlátszó kristályokban) azonban a fény lassabban terjed, csupán c=c0/n sebességgel, ahol n az anyag törésmutatója. Vízre például n=4/3, a fény tehát a vízben csak c=225000km/s sebességgel "halad''. Ha egy elektromosan töltött atomi részecske (elektron, pozitron, proton, α-részecske) mondjuk v=250000km/s sebességgel halad át a vizen, "fényrobbanás'' jelensége lép fel, s a "fénykúp'' szögét a hangrobbanáshoz hasonlóan az (1) összefüggésből számolhatjuk ki. Ezt a jelenséget felfedezőjéről Cserenkov-sugárzásnak nevezték el, és manapság kiterjedten alkalmazzák elemi részecskék sebességének mérésénél.
 

Dimenzióanalízis ‐ meglepő eredménnyel
 

Térjünk most vissza a vízhullámokhoz! Vajon megmagyarázható-e a vizen mozgó test által keltett hullámkép is az előzőek mintájára? Nem! A táblázatokban hiába keressük a vízhullámok terjedési sebességét, ilyen adatot nem találunk, mégpedig azért, mert a vízhullámok terjedése nem írható le egyetlen sebesség-adattal. A hangtól és a fénytől eltérően a vízhullámok sebessége erősen függ attól, hogy milyen hullámhosszúságú hullámok terjedéséről van szó. Ez a diszperzió jelensége, ami kismértékben a fény terjedésénél is fellép (hiszen az anyagok törésmutatója általában függ a fény színétől, tehát a frekvenciájától, a hullámhosszától), a vízhullámoknál azonban sokkal lényegesebb, meghatározó szerepet játszik. Az is mutatja a víz és a hanghullámok különbözőségét, hogy a 2. ábrán látható kúpképződés esetén a hullámfront (például a hullámhegyek pillanatnyi helyzetét jelző vonal) a PQ egyenessel párhuzamos lenne, nem pedig a kísérletileg jól megfigyelhető madártoll-mintázat (1.ábra). A "csónakhullámok'' magyarázatát tehát máshol kell keresnünk!
Induljunk el egészen más úton, próbáljuk meg a "dimenzióanalízis'', vagyis a mértékegységek tanulmányozása segítségével kitalálni, hogyan függhet α nagysága a v sebességtől. Vajon milyen adatok, paraméterek határozzák meg α értékét? Nyilván függhet a szög a g nehézségi gyorsulástól, valamint a víz ϱ sűrűségétől, hiszen ezek együtt felelősek a "kidomborodó'' vízfelületet visszahúzó erőkért, vagyis a vízhullámok kialakulásáért. Elvben szerepet játszhat még a felületi feszültség, de ez csak az erősen görbült vízfelszínre, tehát az igen rövid hullámhosszúságú hullámokra lehet hatással. Ugyancsak figyelmen kívül hagyhatjuk a folyadék belső súrlódását, a viszkózitás jelenségét, ez csak a hullámok csillapodását szabja meg, a terjedésüket csak közvetve befolyásolja.
Ha sikerült meggyőzni magunkat arról, hogy α csak v, g és ϱ függvénye (a dimenzionális megfontolásoknál ez a legkényesebb lépés!), akkor már majdnem célba értünk. Írjuk fel a különböző mennyiségek mértékegységét:[v]=m/s, [g]=m/s2, ϱ=kg/m3 és végül [α]=1. A kg mértékegység csak ϱ-ban szerepel, s mivel a keresett szög dimenziótlan, arra kell következtetnünk, hogy α nem függhet ϱ-tól. Hasonló érveléssel adódik, hogy g sem szerepelhet α formulájában, s akkor a v sebesség sem jelenhet meg a képletben. A hullám-ék nyílásszöge tehát
α(v,ϱ,g)=α0=állandó
kell legyen! Ezt a meglepő következtetést, mármint azt, hogy α egyáltalán nem függhet a hullámforrás sebességétől, a kísérleti adatok is alátámasztják: elegendően nagy felületú és elegendően mély víz felszínén viszonylag gyorsan mozgó test hullámkúpjának szöge a test sebességétől független, s a félszög nagysága kb. 20. Mozoghat a csónak közepes sebességgel, vagy nagyon gyorsan, végezhetjük a kísérletet a Földön vagy a Holdon, vízben vagy olajban, ez a szög mindig 20 körüli érték lesz. Vajon miért éppen ekkora?
 

Diszperzió, fázissebesség, csoportsebesség
 

A továbbiakban le szeretnénk vezetni egy olyan egyenletet, amelyből kiszámítható α0 számértéke. Ehhez természetesen túl kell lépnünk az egyszerű dimenziós megfontolásokon, és fel kell idéznünk a hullámtan néhány fontos jelenségét, fogalmát. A címben szereplő kifejezések közül a diszperzióról volt már szó, most ismerkedjünk meg másik két fogalommal is. (Azok, akiknek a fázissebesség és a csoportsebesség fogalma, kiszámítási módja jól ismert, nyugodtan átugorhatják ezt a fejezetet.)
Hogyan lehet matematikailag leírni egy hullámot (például a vízfelszín alakját) a t időkoordináta és az x-szel jelölt térbeli koordináta segítségével? Például így:
H(x,t)=Acos(kx-ωt),(2)
ahol H a vízfelszín "kiemelkedési magassága'', A, k és ω pedig állandók. Az A mennyiség a hullám legnagyobb kitérését, a hullám amplitúdóját adja meg. A k szám a hullám térbeli periodicitását fejezi ki, neve: hullámszám, kapcsolata a λ hullámhosszal: k=2πλ (igazoljuk!). Az ω mennyiség az időbeli változás ütemét jellemző körfrekvencia, amely a T periódusidőből az ω=2π/T képlet segítségével számítható ki (ellenőrizzük!).
 
 

3. ábra
 

Ha lerajzoljuk a hullámképet valamely t1 pillanatban, majd egy kicsit későbbi t2=t1+Δt pillanatban (3 ábra), azt látjuk, hogy a hullámhegyek csúcsai egy bizonyos Δx távolsággal odébbtolódtak. Mivel a hullámhegyek csúcsát jól meghatározott "fázisérték'' jellemzi (a koszinusz függvény argumentuma 2π egész számú többszöröse kell legyen), (2)-ből leolvasható, hogy kΔx=ωΔt  teljesül. Ebből következik, hogy a hullámok azonos fázisú pontjainak (például a hullám hegyeinek vagy a csomópontjainak) haladási sebessége:
vfázis=ΔxΔt=ωk.
A diszperzió jelensége ‐ vagyis a fázissebesség hullámhossz-függősége ‐ úgy fogalmazható meg, hogy ω valamilyen (általában bonyolult, nemlineáris) függvénye k-nak, s emiatt a
vfázis(k)=ω(k)k(3)
is hullámszámfüggő (vagyis hullámhosszfüggő) mennyiség lesz.
 
 

4. ábra
 

Ha különböző hullámhosszúságú (különböző hullámszámú) hullámokat "összeadunk'', egymásra "szuperponálunk'', akkor a végtelen hosszúságban elnyúló szinuszhullám helyett egy véges méretű hullámvonulatot, ún. hullámcsomagot kapunk (4. ábra).
Vajon hogyan mozog egy hullámcsomag, hogyan változtatja helyét (és esetleg az alakját) az idő múltával? A hullámvonulat egyes összetevői, elemi szinuszhullámai vfázis sebességgel haladnak, de a hullámcsomag egészének (átlagos) sebessége ettől eltérő is lehet. Az, hogy mekkora, a következő egyszerű gondolatmenettel deríthető ki.
Adjunk össze két azonos amplitúdójú, de kicsit eltérő hullámszámú (tehát kicsit eltérő hullámhosszúságú és emiatt kicsit eltérő körfrekvenciájú) hullámot:
H(x,t)=Acos(k1x-ω1t)+Acos(k2x-ω2t).
Alkalmazzuk ezekután az ismert cosα+cosβ=2cosα+β2cosα-β2 azonosságot, és használjuk az (ω1+ω2)/2=ω, (k1+k2)/2=k, ω1-ω2=Δω, k1-k2=Δk jelöléseket. Ezzel a teljes hullámra
H(x,t)=2Acos(kx-ωt)cos(Δk2x-Δω2t)(4)
adódik.
 
 

5. ábra
 

A fenti összefüggésből leolvashatjuk, hogy a szuperpozíció során kialakuló hullámkép olyan hullámcsomagokat tartalmaz, amelyek t0 idő alatt x0=ΔωΔkt0 távolsággal tolódnak odébb (5.ábra), tehát
vcsoport=Δω(k)Δk(5)
sebességgel haladnak. A hullámcsomag csoportsebessége az ω(k) diszperziós függvény "differenciahányadosával'', kicsiny Δk esetén pedig jó közelítéssel ω(k) deriváltjával egyenlő. (A deriváltat az átlagos hullámszám értékénél kell kiszámítanunk.)
A fenti egyszerű, mindössze két tagból álló szuperpozíciónál a hullámkép nem egyetlen hullámcsomagból, hanem periódikusan ismétlődő csomagokból áll. (Ez a lebegés jelensége a hullámtanban.) Bonyolultabb hullámösszetevéssel valódi hullámcsomag is előállítható, s ennek terjedési sebességére is az (5) egyenlet érvényes.
 
 

6. ábra
 

A kétféle hullámsebesség, a fázis és a csoportsebesség általában különböző nagyságú lehet. A fázissebességet az ω(k) függvény adott pontbeli (adott k-hoz tartozó) szelőjének meredeksége, a csoportsebességet pedig a hullámcsomag átlagos hullámszámú pontjához tartozó érintőjének meredeksége adja meg (6. ábra):
vfázis=ωk=tg α,vcsoport=ΔωΔktg β.

Megjegyezzük, hogy fénynél vagy hangnál az ω(k)  függvény jó közelítéssel lineáris, ω(k)=ck, ahol c egy állandó. Ilyen esetben vfázis=vcsoport=c.
 

 Hajóhullámok és a Thalész-kör
 

Foglalkozzunk most ismét az eredeti problémánkkal, a vízhullámokkal! Vajon milyen kapcsolat áll fenn a k hullámszám és az ω körfrekvencia között a földi nehézségi erőtér hatására kialakuló ún. nehézségi vízhullámoknál? A bonyolult hidrodinamikai számítások helyett hívjuk segítségül ismét a dimenzióanalízis módszerét! Feltételezhetjük, hogy ω a k hullámszámon kívül csak a g nehézségi gyorsulástól függ (gondoljuk végig, mi mástól függhetne még), s mivel [ω]=s-1,[k]=m-1,[g]=ms-2, a keresett függvénykapcsolat csakis
ω(k)=Agk(6)
alakú lehet, ahol A egy dimenziótlan állandó. Részletes számítások szerint A=1. (Felhasználtuk, hogy a víz elég nagy és elég mély, továbbá hogy a hullámok nem nagyon kicsi hullámhosszúságúak, ezért a felületi feszültség nem játszik lényeges szerepet.)
A (6) összefüggésből kiszámíthatjuk a vízhullámok fázis- és csoportsebességét:
vfázis=ωk=Agk,vcsoport=ΔωΔk=Agk1-k2k1-k2=Agk1+k212Agk.

A vízhullámok erős diszperziót mutatnak, terjedési sebességük nem adható meg egyetlen számmal, hanem csak egy függvénnyel jellemezhető. Mindkét hullámsebesség arányos a hullámhossz négyzetgyökével, tehát a nagy hullámhosszúságú (lomha) hullámok gyorsabban, a rövidebbek pedig lassabban terjednek. Érdekes és a továbbiak szempontjából fontos észrevétel, hogy a nehézségi vízhullámokra fennáll a
vcsoport=12vfázis(7)
összefüggés.
 
 

7. ábra
 

Amikor egy hullámforrás (hajó, csónak, vizisíző) mozog, a mozgása során nem csak egyféle, hanem különböző hullámhosszúságú (hullámszámú) vízhullámokat kelt, s ezek különböző sebességgel terjednek. Válasszunk ki egy bizonyos k hullámszámot, ehhez tartozik egy vfázis adat, a hullámok azonos fázisú pontjainak haladási sebessége. Ha a hullámforrás v sebességgel halad, akkor egy bizonyos Δt idő alatt a 7. ábrán látható A pontból az attól vΔt távol levő B pontba jut, az A-ban keltett hullám azonos fázisú pontja pedig a vfázisΔt távol levő C pontba. A C pontban tehát a B pontbelivel azonos fázisú a hullám, s ez igaz a BC egyenes minden pontjára. A hullámfrontok tehát olyan egyenesek, melyeknek a hullámforrás sebességével bezárt φ szögére fennáll a
sinφ=vfázisv(8)
összefüggés. Mivel a hullám terjedési iránya a hullámfrontokra merőleges, a terjedés iránya a csónak sebességvektorával π2-φ szöget zár be. Mivel a vfázis sebesség függ a hullámszámtól, a különböző hullámhosszúságú elemi hullámok sebességének mind a nagysága, mind pedig az iránya különböző lehet.
 
 

8. ábra
 

Tekintsük most a hullámforrás véges idejű, mondjuk 1 másodpercnyi mozgását. Ha a csónak kezdetben az O pontban volt, és 1 s alatt a P pontba jutott (8.ábra), akkor az O pontban keltett hullámok különböző, a fázissebességüktől függő OQ irányokba indulnak el. A különböző Q pontok egy félkörön, az OP átmérőhöz tartozó Thalészkörön helyezkednek el.
Mindegyik hullámhosszúsághoz (pontosabban fogalmazva: mindegyik hullám- hosszúság-intervallumhoz) tartozik egy bizonyos nagyságú csoportsebesség. Ha egy hullámcsomag átlagos fázissebességével haladva 1 s alatt az O pontból a Q-ba érnénk el, akkor maga a hullámcsomag ennyi idő alatt csak az R pontig jut, ahol (7) miatt OR=12OQ. Az R pontok mértani helye tehát egy olyan Thalész-kör, melynek sugara OS=14OP.
Gondoljuk azt, hogy a P pontbeli csónakban ülünk, és visszatekintünk a csónak által keltett hullámképre. A különböző (átlagos) hullámhosszúságú hullámcsomagokat a k kör különböző R pontjaiban észleljük, vagyis a csónak haladási irányához képest különböző α szögekben látjuk. Ezen α szögek között van egy legnagyobb, a k-t érintő PT egyenesnek megfelelő αmax, amelyre fennáll, hogy
sinαmax=TSSP=13,
azaz αmax=19,5. Ekkora fél-nyílásszögű ék alakjában követik a hullámforrást a vízhullámok, függetlenül a hullámforrás sebességétől.
A tapasztalat szerint az elegendően gyorsan mozgó motorcsónakok, hajók valóban kb. 20-os félszögű "kúpot'' húznak maguk után, összahangban a fenti (először a múlt század végén Rayleigh angol fizikus által kidolgozott) elméleti megfontolásokkal. Kisebb, 0,5 m/s alatti sebességeknél viszont a hullámkép határozottan eltér az elmondottaktól, az ék szöge a sebesség csökkenésével egyre nagyobbá válik. Ennek az az oka, hogy kis csónaksebességnél a kicsiny fázissebességű, tehát a kicsiny hullámhosszúságú hullámok a leglényegesebbek, ezek terjedését pedig erősen befolyásolja a felületi feszültség.
Dimenzionális megfontolásokból azt kapjuk, hogy a felületi feszültség által létrejövő ún. kapilláris hullámokra
ω(k)=állandóσk3ϱ,(9)
ahol σ a felületi feszültség, ϱ pedig a víz sűrűsége. Ezeknél a hullámoknál az igaz, hogy vfázisk1λ, tehát a rövidebb hullámok terjednek gyorsabban. A kapilláris hullámok és a nehézségi hullámok érvényességi tartományának k0 határát a (6) és a (9) diszperziós reláció összevetéséből kaphatjuk meg (a dimenziótlan állandókat egynek választhatjuk, hiszen nem pontos számítást, csupán nagyságrendi becslést végzünk):
σk30ϱ=gk0,
ahonnan
k0=ϱgσ4001m,
az ennek megfelelő sebesség pedig
v0gk00,2ms.
A csónaksebességtől független hullámkép csak v0-nál számottevően nagyobb, legalább m/s-os hullámforrás-sebesség esetében várható. Ezt a várakozásunkat igazolják a 137. mérési feladat eredményei is.
 

Gnädig Péter
ELTE Atomfizikai Tanszék

*Előadás az 1992. évi Téli Fizikai Ankéton