Cím: Számítástechnika versenyekről. A negyedik IOI - 1992.
Szerző(k):  Hanák Péter 
Füzet: 1992/december, 457. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az IOI az "International Olympiad in Informatics'' rövidítése, ami egy középiskolásoknak (pontosabban: még nem egyetemistáknak) rendezett számítástechnikai verseny, amelyet az idén rendeztek meg negyedik alkalommal Németország fővárosában, Bonnban. A verseny július 12-től 21-ig tartott.
A versenyen 46 országból 170-en vettek részt (minden országból maximum 4-en).
A magyar csapat tagjai: Kiss Róbert (Révai Miklós Gimn., Győr), Péter László (Lovassy László Gimn., Veszprém), Szatmáry Zoltán és Szász Olivér (Berzsenyi Dániel Gimn., Budapest). A csapatvezető: Hanák D. Péter (tanár a BME-n), a kísérő Reé Balázs (hallgató a BME-n) volt.
Mindenki egy-egy 386-os, VGA-s gépen dolgozott, amelyet az IBM, ill. a Siemens cég adott kölcsön a verseny idejére. A versenyen saját segédprogramokat, rutinokat nem lehetett használni.
Az első feladat egy térkép rekonstrukciója volt néhány adat alapján. A második feladat egy közel optimális útvonaltervet kellett készíteni hegymászók számára az általuk elfogyasztott napi élelem és az általuk elvihető maximális élelem mennyiségének ismeretében. Mindkét feladat legfeljebb 100 pontot ért.
A díjak kiosztása nem úgy ment, hogy aki a legtöbb pontot érte el, az lett az első, a második legjobb a második és így tovább, hanem a versenyzők 1/12-e első helyezést (közülük 12-en voltak 200 pontosak), 1/6-a második helyezést, 1/4-e pedig harmadik helyezést ért el. Így lett Péter László 200 ponttal első, Kiss Róbert 195 ponttal második, Szász Olivér 172 ponttal harmadik és Szatmáry Zoltán 117 ponttal negyedik.
Összesítésben Magyarország a hatodik helyen végzett 684 ponttal. Előttünk végzett országok: Kína 785, Thaiföld 743, Svédország 731, Koreai Köztársaság 728 és Vietnam 721 ponttal.