Cím: Az 1991-92. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny feladatai
Füzet: 1992/november, 350 - 354. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első (iskolai) forduló
 
I. kategória
 

1. Két könyvtár közül az egyikben másfélszer annyi könyv van, mint a másikban. Mindkét könyvtár új könyvekkel gyarapodott, 80 illetve 100 darabbal. Ezzel a két könyvtár készleteinek aránya 3:4 lett. Hány könyv lehetett eredetileg a két könyvtárban együttvéve?
(10 pont)
 

2. Az ABCD paralelogramma tetszőleges belső pontja P. Húzzunk P-n át párhuzamosokat az oldalakkal, így a paralelogrammát négy részre vágjuk szét. A négy rész közül háromnak a területét ismerjük, ezek: 15cm2, 9 cm2, 12 cm2. Mekkora a negyedik rész területe?
(11 pont)
 

3. Oldjuk meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán:
tg x+ctg x+1=sin(x+3π4).  
(13 pont)
 

4. Oldjuk meg a következő egyenlőtlenséget a valós számok halmazán:
loga2+loga(4x-2+9)<loga(10(1+2x-2))
(,,a'' valós paraméter).
(13 pont)
 

5. Oldjuk meg a természetes számok halmazán az x2+xy-y=1992 egyenletet!
 

(15 pont)
 

6. Az ABC háromszögben (a szokásos jelöléseket használva) αβ és αγ. Az A csúcsból húzott magasság talppontja D. A k kör érintse a BC oldalt a D pontban, és az AB oldalt M és N, az AC oldalt P és Q belső pontokban messe. Bizonyítsuk be, hogy
AM+ANAP+AQ=ACAB.

(18 pont)

 
II. kategória
 

1. Oldjuk meg a valós számok körében az

logx(x+y)+logy(x+y)=4,(x-1)(y-1)=1


egyenletrendszert.
 

2. Adott az ABCD tetraéder. Határozzuk meg a tetraéder belsejében azoknak a P pontoknak a halmazát, amelyekre az ABCP tetraéder térfogata egyenlő az ABDP tetraéder térfogatával!
 

3. Az egységnyi területű A1A2A3A4A5A6 konvex hatszög olyan, hogy az A1A3,A2A4,A3A5,A4A6,A5A1,A6A2 átlóinak felezőpontjai szintén egy konvex hatszög csúcsai. Mekkora ez utóbbi hatszög területe?
 

4. Határozzuk meg azt a maximális kerületű téglalapot, amelynek két csúcsa egy adott félkör átmérőjére, másik két csúcsa pedig a félkör ívére illeszkedik. A félkör ismeretében adjunk eljárást a maximális kerületű téglalap megszerkesztésére!
 

5. Az x és y pozitív egész számokra teljesül, hogy (x-y)1992=(x+y)1991. Határozzuk meg az xy szorzat legkisebb értékét!
 

Valamennyi feladat 7 pontot ér.
 

III. kategória
 

1. Egy n pozitív egész összes (pozitív) osztójának összegét elosztjuk ugyanezen osztók reciprokainak az összegével. Mit kapunk eredményül?
 

2. Egy szabályos tetraéder köré írt gömb sugara R. Mekkora annak a gömbnek a sugara, amely a tetraéder három lapját és a tetraéder köré írható gömböt belülről érinti?
 

3. Bergengóciában háromféle fémpénz van forgalomban, ezek ‐ növekvő értéksorrendben ‐ az alig, a bagó és a csenevész. Márton és Nándor a következő játékot játsszák. Márton elővesz egy általa választott érmét, erre Nándor köteles a másik két fajtából egyet-egyet elővenni. A három érmét egyszerre feldobják, és azé lesz mindhárom érme, akinek az írásra esett érméje vagy érméi nagyobb összértéket képviselnek. Ha csupa fej jön ki, akkor mindenki megtartja a saját pénzét (más esetben nem fordulhat elő döntetlen). A fiúk észreveszik, hogy a játék mindig igazságos, akármelyik érmét is veszi elő Márton. Kérdés: hány aligot ér egy csenevész?
 

4. Xénia és Olivér az amőba játék alábbi változatát játsszák. Egy (minden irányban végtelen) négyzethálós papíron felváltva Xénia egy tetszőleges négyzetbe egy x jelet ír, illetve Olivér két tetszőleges négyzetbe egy-egy jelet ír. Olivér akkor nyer, ha vízszintesen vagy függőlegesen egymás mellett száz jelet elér, egyébként a játék a végtelenségig folytatódik. Meg tudja-e akadályozni Xénia azt, hogy Olivér győzzön?
 

5. Adjuk meg az alábbi egyenletrendszer összes olyan megoldását, ahol x,y,s és t racionális számok:
t2+(s+x)2=s2+y2=(y+t)2+x2.

Valamennyi feladat 7 pontot ér.
 

A verseny második fordulójának feladatai
 

I. kategória
 

1. Oldjuk meg a következő egyenletet:
sin4x+4cos2x+cos4x+4sin2x=3.

2. Bizonyítsuk be, hogy az
y=log(3-1)(7-2x-x)
egyenletnek a pozitív egész számok halmazán pontosan egy x;y számpár megoldása van!
 

3. Mennyi az összege azoknak a pozitív, 1-nél kisebb értékű törteknek, melyeknek a nevezője nem nagyobb 1992-nél?
 

4. Az ABCD négyzet A csúcsából húzott egyik félegyenes a BC oldalt M, a másik félegyenes a CD oldalt N pontban metszi. Jelöljük az AM szakasz és a BD átló metszéspontját P-vel, az AN szakasz és a BD átló metszéspontját Q-val. Az MAN legyen 45. Számítsuk ki az AMN háromszög területét, ha az APQ háromszög területe 20cm2.
 

5. Oldjuk meg a következő egyenletet:
x23+48x2=10(x3-4x).

 
II. kategória
 

1. Egy N négyjegyű számról a következőket tudjuk: számjegyei 0-tól és egymástól is különbözők; osztható 3-mal; N az összes olyan kétjegyű szám összegének kétszerese, amelyeknek jegyei N számjegyei (a kétjegyű számok között azonos jegyűek is lehetnek). Adjuk meg N-et!
 

2. Legyenek OAB és OA'B' azonos körüljárású, közös belső pont nélküli szabályos háromszögek. Legyen továbbá az OAB háromszög súlypontja S és az AB' szakasz felezőpontja F. Bizonyítsuk be, hogy az SFA' háromszög derékszögű. Mekkorák a hegyesszögei?
 

3. Igaz-e, hogy az olyan nyolc csúcsú konvex poliéderek között, amelyek csúcsai egy egység sugarú gömbön vannak, a kocka térfogata a legnagyobb?
 

4. Az (an) sorozat képzési szabálya a következő:

a1=12an+1=an(1-12(n+1)),han1.


Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges n-re
12nan<12n.

 
III. kategória
 

A második - egyben döntő - forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy bármely n pozitív egészre
k=0[n/2](n-kk)(14)k(512)n-2k=913(34)n+413(-13)n.
 

2. Az ABC háromszög beírt körének középpontja K, és ez a kör a BC, AC, ill. AB oldalakat rendre az A1, B1, ill. C1 pontokban érinti. Bizonyítsuk be, hogy az A1K és B1C1 egyenesek az A-ból induló súlyvonalon metszik egymást.
 

3. Létezik-e olyan, egész számokból álló halmaz, hogy minden pozitív egész pontosan egyféleképpen áll elő két halmazbeli elem különbségeként?

 
A verseny harmadik fordulójának feladatai
 

I. kategória
 

1. Igazoljuk, hogy az f:RR,f(x)=(x-1)(x-3)(x-4)(x-6)+9 függvény értékkészletéhez negatív számok nem tartoznak! Van-e a függvénynek zérushelye?
 

2. Bizonyítsuk be, hogy ha
x,y,zésx+y+z
racionális számok, akkor
x,y,z
mindegyike racionális szám!
3. Az AE átmérőjű egység sugarú félkörön adottak az AB,BC,CD,DE húrok, amelyeknek a hossza rendre a,b,c,d. (A húrokhoz tartozó köríveknek nincs közös belső pontja.)
Igazoljuk, hogy
a2+b2+c2+d2+abc+bcd<4.
 
II. kategória
 

1. Állítsuk elő egy racionális p paraméter függvényeként (azaz r=f(p) alakban) az összes olyan r racionális számot, amelyre a 6r2-5r+9 egy racionális szám négyzete.
 

2. Az ABCD tetraéderben ABCD, és a többi él nem hosszabb CD-nél. Bizonyítsuk be, hogy a tetraédernek van olyan csúcsa, amelyre illeszkedő 3 élből hegyesszögű háromszög szerkeszthető.
 

3. Legyenek a1,a2,...,a7 különböző pozitív egészek. Képezzük az összes ai(ai,aj) alakú számot, ahol (ai,aj) az ai és aj legnagyobb közös osztója (i=1,2,...,7;j=1,2,...,7). Bizonyítsuk be, hogy az aiai,aj számok közül a legnagyobb legalább 7.