Cím: A tetraéder köré írt gömbről
Szerző(k):  Reiman István 
Füzet: 1992/december, 433 - 437. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A háromszög és a tetraéder geometriájában számos párhuzam fedezhető fel. A háromszögekre vonatkozó tételek tekintélyes részének a megfelelője megtalálható a tetraéderek körében is. Egyik legjellegzetesebb példája ennek a tetraéderbe írt gömb sugarának a meghatározása, amely pontosan ugyanazt az utat követi, mint a háromszögbe írt kör sugarának a kiszámítása, és ennek megfelelően a két eredmény szerkezete is megegyezik; a háromszögbe írt kör r sugara:

r=2tk,
ahol t a háromszög területe, k pedig a kerülete; a tetraéderbe írt gömb ϱ sugara:
ϱ=3VA,
ahol a V a tetraéder térfogata, A pedig a felszíne.
Ugyanekkor azt is meg szokták említeni, hogy ezt a párhuzamot már nem találjuk meg, ha a háromszög köré írt kör, ill. a tetraéder köré írt gömb sugarát akarjuk kifejezni a háromszög, ill. a tetraéder néhány jellegzetes alapadatának a segítségével.
A következőkben mégis megadunk e két sugártípusra egy szerkezetileg teljesen hasonló kiszámítási módot, a háromszögnél ez némileg bonyolultabb a szokásos eljárásnál.
Felhasználunk egy egyszerű (kettős) segédtételt:
1. Ha az ABC háromszögnél a B' ill. C' az A-ból induló oldalakat tartalmazó félegyeneseknek egy-egy pontja, akkor az ABC háromszög t és az AB'C' háromszög t' területének az aránya:
t:t'=ABAC:(AB'AC').
2. Ha az ABCD tetraédernél B',C',D' az A-ból induló éleket tartalmazó félegyenesek egy-egy pontja, akkor az ABCD tetraéder V és az A'B'C'D' tetraéder V' térfogatának az aránya:
 

V:V'=ABACAD:(AB'AC'AD').
Az első rész állítása közvetlenül következik abból, hogy 2t=ABACsinγ és 2t'=AB'AC'sinγ, ahol γ=BAC.
 
 

1. ábra
 

A második résznél figyeljük meg (1. ábra), hogy ha BAC=γ és az AD félegyenes az ABC  síkkal φ szöget zár be, akkor a két tetraédernél az alapháromszögek területei 12ABACsinγ, ill. 12AB'AC'sinγ, a hozzájuk tartozó magasságok ADsinφ, ill. AD'sinφ, ezért térfogataik:
V=16ABACADsinγsinφ  és  V=16AB'AC'AD'sinγsinφ,
amiből már közvetlenül következik a segédtétel állítása.
 
 

2. ábra
 

A háromszög köré írt kör R sugarának a kiszámításához válasszuk ki a háromszög egy olyan csúcsát, amelyből induló oldalak egyike sem tartalmazza a kör O középpontját (a 2. ábrán ez az A csúcs); a háromszögnél a szokásos jelöléseket alkalmazzuk. Az A-ból induló körátmérő másik végpontja legyen P. A P pontbeli e' körérintő az AB, ill. AC oldalegyeneseket a B', ill. C' pontokban metszi, e' nyilván párhuzamos a kör A pontbeli érintőjével, e-vel. A kerületi szögek tétele szerint e az AB oldalegyenessel a γ-val egyenlő γ1 szöget zárja be, viszont  γ1=AB'C'=γ2, mivel váltószögek. Így az ABC és AC'B' hasonló háromszögek, minthogy két-két szögük egyenlő; hasonlóságukból következik, hogy megfelelő oldalaik aránya egyenlő:
aB'C'=cAC',B'C'=aAC'c.
Az APB' derékszögű háromszögben PB merőleges AB'-re, mivel AP körátmérő, PB tehát az átfogóhoz tartozó magasság. A befogó-tétel szerint 4R2=cAB'; hasonlóan kapjuk az APC' derékszögű háromszögből, hogy 4R2=bAC', ezekből
AB'=4R2c,AC'=4R2b,és ígyB'C'=4R2abc.(1)
Segédtételünk 1. részéből következik, hogy ha ABC területe t, AB'C' területe pedig t', akkor
t'=tAB'AC'bc.
Viszont az AB'C' háromszögben a B'C' oldalhoz tartozó magasság AP=2R, ezért
t'=B'C'R.
E két területkifejezés jobb oldalai tehát egyenlők, végezzük el bennük az (1)-ből adódó helyettesítéseket:
tbc4R2c4R2b=4R3abc,
egyszerűsítések és rendezés után ebből a jól ismert
R=abc4t
képletet kaptuk.
Térjünk most rá a tetraéder köré írt gömb sugarának a meghatározására. Legyen az ABCD tetraéder térfogata V, a köré írt gömb középpontja O, sugara R; vezessük be továbbá az AB=c, CD=c1, AC=b, BD=b1, AD=a, BC=a1 jelöléseket (tehát a tetraéder szemközti éleit jelöljük ugyanazzal a betűvel).
 
 

3. ábra
 

Vizsgálataink egyszerűsítése céljából válasszuk ki a tetraéder egy olyan csúcsát, amelyen átmenő élek egyike sem tartalmazza O-t, legyen ez A (3. ábra). Az A-n átmenő gömbátmérő A-val ellentétes végpontja legyen P. A gömb P pontbeli érintősíkja az AB, AC, AD egyeneseket rendre a B', C', D' pontokban metszi. Mivel az érintősík merőleges AP-re, az APB', APC', APD' derékszögű háromszögek.
Minthogy AP gömbátmérő, AB merőleges PB-re, ezért az APB' derékszögű háromszögben PB az átfogóhoz tartozó magasság.
Alkalmazzuk erre a háromszögre a befogó-tételt:
ABAB'=AP2,azazcAB'=4R2,
ebből:
AB'=4R2c,(2)
hasonlóan kapjuk:
AC'=4R2bésAD'=4R2a.(3)
Ebből is következik, hogy az ABC és AC'B' háromszögek hasonlók, mivel (2)-ből és (3)-ból
cb=ABAC=AC'AB'
adódik, a két háromszög tehát megegyezik egy szögben és az azt közrefogó oldalak arányában. A hasonlóság következménye, hogy
BCB'C'=ABAC',
vagyis (3) felhasználásával
a1B'C'=cb4R2,
azaz
B'C'=4R2abcaa1,
hasonlóan kapjuk:
C'D'=4R2abccc1
és
D'B'=4R2abcbb1.
Eredményünk azt jelenti, hogy
(*)       létezik olyan H háromszög, amelynek oldalai aa1, bb1, cc1,
hiszen B'C'D'-re abc4R2 arányú hasonlóságot alkalmazva éppen a H háromszöget kapjuk meg. Ha H területét T-vel jelöljük, B'C'D' területe:
16R4a2b2c2T.
Segédtételünk 2. része szerint az AB'C'D' tetraéder térfogata (2) és (3) felhasználásával
V'=VAB'AC'AD'abc=V64R6a2b2c2.
Viszont az AB'C'D' tetraéder B'C'D' lapjához 2R hosszúságú magasság tartozik, ezért térfogata, V' az alapterületből és a magasságból kiszámítható:
V'=16R4Ta2b2c22R3=32R5T3a2b2c2.
A térfogat két kifejezésének egyenlőségéből kapjuk,hogy
V64R6a2b2c2=32R5T3a2b2c2,
amiből a tetraéder köré írt gömb sugárképlete: R=T6V.
A képletnek ezt a formáját von Staudt (1798‐1867) német matematikusnak tulajdonítják. Eszerint:
 

a tetraéder köré írt gömb sugárhosszát úgy kapjuk meg, hogy annak a háromszögnek a területét, amelynek oldalai a szemközti élek szorzatával egyenlő, elosztjuk a tetraéder térfogatának a hatszorosával.
 

Megjegyzések: 1. A háromszög köré írt kör sugárképletét úgy is felfoghatjuk, hogy a sugarat a háromszög oldalaival fejezzük ki, hiszen a terület Heron képlete alapján az oldalakból kiszámítható.
 

Ugyanez a tetraéder sugárképletéről is elmondható, mivel a tetraéder térfogata kifejezhető az élek segítségével. Ezt a nem túl egyszerű kifejezést determináns alakjában szokás megadni (l. pl. Hajós György: Bevezetés a geometriába, 318 old.).
 

2. Levezetéseinkben a P pont kiválasztására vonatkozó kikötés nem lényeges, a P bármelyik csúcson átmenő átmérő végpontja lehet.
 

3. Meggondolásainkban egyes részeredmények a térgeometria több érdekes mozzanatára világítanak rá. A tetraéder köré írt gömb csúcsokhoz tartozó érintősíkjaival párhuzamos síkok mind a H háromszöghöz hasonló háromszögben metszik a tetraédert. A 3. ábrán észrevehetjük, hogy a BCC'B' és DCC'D' négyszögek húrnégyszögek. Ebből következik, hogy a BCD és B'C'D' háromszögek egy gömbön vannak, és minden olyan gömb, amely a tetraéder valamelyik lapháromszögének három csúcsán átmegy, a háromszögön kívüli élekből H-hoz hasonló háromszöget metsz ki.
 

A (*)-gal jelzett eredményünk egy érdekes következménye: Ha P az ABC szabályos háromszög síkján kívüli pont, akkor a PA, PB, PC, szakaszokból mindig szerkeszthető háromszög. (Könnyen bizonyítható, hogy ez csak szabályos háromszögre igaz).
 

Ha a tetraéder lapjai egybevágó háromszögek (egyenlő oldalú tetraéder), akkor szemközti élei szükségképpen egyenlő hosszúak. (*) ebben az esetben azt mondja ki, hogy ha a tetraéder lapjainak oldalhosszai a, b, c, akkor létezik a2, b2, c2 oldalú háromszög is. Ez azonban azt jelenti, hogy pl. a2+b2>c2, ami egyenértékű azzal, hogy az a és a b oldalak szöge hegyesszög, tehát az egyenlő oldalú tetraéder lapjai szükségképpen hegyesszögű háromszögek.
 

4. Felmerül a kérdés, hogy fel lehet-e venni a tetraéder élein egy-egy belső pontot úgy, hogy az egy csúcsból induló éleken lévő pontok egy H-hoz hasonló háromszög csúcsai legyenek. Ha ez lehetséges, akkor a hat felvett pont konvex burka egy nyolc háromszöggel határolt test (négyszögre épített kettős gúla, ún. általános oktaéder), amelynek négy lapja H-hoz hasonló. Megmutatható, hogy ez lehetséges abban az esetben, ha a tetraéder magasságpontos (ortocentrikus), azaz magasságai egy ponton mennek át és lapjai hegyesszögű háromszögek. Ennek az oktaédernek érdekes tulajdonsága, hogy a szóban forgó tetraéderbe írható oktaéderek közül ennek az élösszege a legkisebb.