Cím: 1991. Magyar siker az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén
Szerző(k):  Rajkovits Zsuzsa ,  Skrapits Lajos 
Füzet: 1991/december, 465. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben az évben július 22‐28 között rendezték meg Moszkvában az Ifjú Fizikusok IV. Nemzetközi Versenyét, amelyen Magyarország csapata is részt vett és a rangos mezőnyben az I. helyen végzett.
A magyar csapat tagjai: Falus Péter (Bp., Trefort Á. Gimn., tanára: dr. Honyek Gyula), Fedorcsák Péter (Miskolc, Földes F. Gimn., t.: Dolák Gabriella és dr. Zsúdel László), Daruka István (Karcag, Gábor Áron Gimn., t.: Olajos István), Bodor András (Bp., Apáczai Csere J. Gimn., t.: Zsigri Ferenc), Boncz András (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., t.: Pálovics Róbert).
A három fordulós elődöntőben csapatunk mindháromszor az első helyet szerezte meg, és a döntőben Lengyelország, a Szovjetunió válogatott csapata, Hollandia, Nagy-Britannia és Szlovákia csapata előtt első helyezést ért el. Tanulóink fizikából és az idegen nyelvek ismeretéből egyaránt kiválóan szerepeltek.
Ebben az évben Magyarország immár harmadszor vett részt ezen az új típusú versenyen, ahol a csapatok tagjainak idegen nyelven (angolul vagy oroszul), három különböző (nevezetesen: előadó, opponens és értékelő) szerepkörben kell bizonyítaniuk felkészültségüket és rátermettségüket. Tanulóink helytállásának értékét még jobban kiemeli az a tény, hogy a versenyen résztvevő csapatok közül három a saját anyanyelvén szerepelhetett. Az első helyezettnek járó díjon kívül a magyar csapat kapitánya, Falus Péter elnyerte a "legjobb előadó'' különdíját is.
A versenyen megfigyelőként jelen volt Franciaország és Olaszország csapata is. (Reméljük, hogy jövőre versenyzőként is találkozunk majd velük.) Először képviseltette magát megfigyelővel az Európai Fizikai Társaság (EPS) is. Joggal remélhetjük, hogy ez a nagyon színvonalas és izgalmas verseny ‐ a növekvő részvételi költségek ellenére ‐ összeurópai, sőt, kontinensek közötti vetélkedéssé szélesedik.
A jövő évi versenyt ‐ a résztvevő országok többségének javaslata alapján ‐ vagy áprilisban, vagy július elején rendezik meg. A verseny helyszínéről még nem született döntés, szóba került Olaszország, illetve a Szovjetunió. A verseny szabályai szerint az előző évben 1. helyen végzett ország két csapatot is indíthat.
Csapatunk költségeit (fele‐fele arányban) a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, illetve az Eötvös Loránd Fizikai Társulat fedezte; ezért a versenyzők nevében is köszönetet mondanak a kísérő tanárok

 

dr. Rajkovits Zsuzsa ‐ Skrapits Lajos

ELTE Általános Fizikai Tanszéke