Cím: Rátz László Vándorgyűlés - 1991.
Szerző(k):  Scharnitzky Viktor 
Füzet: 1991/szeptember, 250 - 251. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat az 1991. évi, sorrendben harmincegyedik Rátz László ‐ Vándorgyűlést 1991. július 2-a és 4-e között rendezte meg Szegeden 513 általános és középiskolai tanár, valamint főiskolai és egyetemi oktató részvételével. A vándorgyűlésre a környező országokból 64 tanár érkezett, akik ott magyar nyelvű iskolákban tanítanak. A részvételt a Juhász Gyula és a Kemény Zsigmond Alapítvány tette lehetővé.
A vándorgyűlés elején dr. Lippai Pál, Szeged város polgármestere, a vándorgyűlés fővédnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Hajnal András akadémikus, a Társulat elnöke átadta az 1991. évi Beke Manó Emlékdíjat a matematika oktatása és népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes tevékenység elismeréseképpen.

 

Az 1991. évi Beke Manó Emlékdíj Bizottság a Beke Manó Emlékdíj első fokozatában részesítette
Dr. Hajnal Imre nyugalmazott középiskolai szakvezető tanárt.
 

A díj második fokozatában részesült
Csahóczi Erzsébet, a Budapesti Tanárképző Főiskola gyakorlóiskolájának vezetőtanára,
Dr. Csorba Ferenc, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanára,
Dr. Papp Jánosné dr. Ádám Györgyi, a Békéscsabai Tanítóképző Főiskola tanszékvezető docense,
Dr. Puskás Albertné, a Csongrád Megyei Pedagógiai Intézet főmunkatársa,
Tusnády Gáborné, a budapesti XV. kerületi Dózsa György Gimnázium tanára.
 

A megnyitó ülésen az alábbi előadások hangzottak el: Szénássy Barna‐Kántor Sándorné: Társulatunk centenáriumára; Pollák György: GÖDEL-ESCHER-BACH ‐ egy matematikai bestsellerről és Klein Sándor‐Urbán János: Számológépek a számítógépek korában.
A következő három nap alatt négy szekcióban összesen még 24 előadást hallgathattak meg és 5 különböző szintű és témájú feladatmegoldó szemináriumon vehettek részt a vándorgyűlés résztvevői. Az Informatikai Bizottság Nagypontosságú aritmetikai algoritmusok címmel szervezett délutánt. Nagy sikert aratott a Kedvenc professzorom nosztalgiaest, amelyen számos (főképpen humoros) történet hangzott el azok szájából, akik még személyesen ismerhették az olyan világhírű matematikusokat és fizikusokat, mint például Alexits György, Fejér Lipót, Hajós György, Kalmár László, Kerékjártó Béla, Ortvay Rudolf, Péter Rózsa, Rédei László, Rényi Alfréd, Riesz Frigyes, Szele Tibor, Turán Pál, Varga Ottó.
Bemutatásra került a Kalmár László akadémikus tiszteletére készült videofilm. Megjelent a POLYGON című új matematikai folyóirat első száma, amely elsősorban érdekes szak- és szakmódszertani cikkeket közöl, de feladatrovatában a középiskolás diákok is sok szép feladatot találhatnak.
A baráti beszélgetések alkalmat adtak a tanároknak arra, hogy véleményt, ötleteket, tapasztalatokat cseréljenek.