Cím: 1990. évi Kürschák József Matematikai Tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Surányi János 
Füzet: 1991/február, 51 - 61. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Legyen p páratlan prímszám, n pedig pozitív egész. Bizonyítsuk be, hogy pn2-nek legfeljebb egy olyan d pozitív osztója van, amelyikre d+n2 négyzetszám.

 

I. megoldás: A számelmélet alaptétele értelmében d prímszámhatványok szorzatára történő felbontásában csak azok a prímszámok szerepelhetnek, amelyek pn2 felbontásában szerepelnek, és legfeljebb akkora kitevőn, mint az utóbbi felbontásban. Így két esetet különböztethetünk meg. Ha p nem szerepel d felbontásában, akkor d osztója n2-nek is, ha pedig szerepel, akkor d=pd', ahol d' osztója n2-nek.
Feltétel szerint van olyan m pozitív egész, amelyre az első esetben
d+n2=m2,a másodikbanpd'+n2=m2.

Véve d, illetőleg d' egy tetszés szerinti q prím osztóját, azzal n2 és m2 is osztható. Mivel a prímtényezős felbontás lényegében egyértelmű, ez csak úgy lehetséges, ha az alapok is oszthatók q-val, és így n2 és m2 osztható q2-tel.
Ekkor d, illetőleg d' is osztható q2-tel, kivéve a második esetben, ha q=p. Az említett eset kivételével tehát egyszerűsíthetünk q2-tel, és
d*+n'2=m'2,illetőlegpd*+n'2=m'2
alakú összefüggésekhez jutunk, ahol d* osztója n'2-nek.
Ha a második esetben q=p, akkor is oszthatunk q2-tel, csak akkor a fenti első típusú egyenlethez jutunk, ahol d* most is osztója lesz n'2-nek.
Az eljárást megismételhetjük sorra d* minden prím osztójára, és így azt kapjuk, hogy van olyan pozitív egész n1 és m1, amelyekkel fennáll, hogy
1+n12=m12vagyp+n12=m12.(1)

Az eljárás során minden lépésben n egy q prím osztójának a négyzetével egyszerűsítettünk, tehát végül is egy olyan n22 egésszel, amelyikre
n=n1n2ésd=n22,illetőlegd=pn22.

Az (1) alatti első egyenlet nem állhat fenn, mert két pozitív négyzetszám különbsége legalább 3. A második egyenlőségből
p=(m1+n1)(m1-n1).

Mivel p prímszám, így ebből
m1+n1=p,m1-n1=1,tehát2n1=p-1.

Ezzel azt kaptuk, hogy a feladat feltételei akkor teljesülhetnek, ha
n=12(p-1)n2ésd=pn22.

Ezekre
d+n2={p+[12(p-1)]2}n22=[12(p+1)]2n22=[12(p+1)n2]2
valóban négyzetszám.
Eszerint valóban legfeljebb egy megfelelő d van, éspedig akkor van ilyen, ha n osztható 12(p-1)-gyel.
 

Megjegyzés: Nem használtuk ki a megoldás során, hogy p páratlan, viszont p=2 esetben az (1) alatti második egyenlőség sem állhat fenn, tehát nincs a feladat feltételeit kielégítő d szám. Ennek bizonyítását kívánta az 1953. évi verseny 2. feladata.*
Valamivel rövidebb megoldást kapunk, ha felhasználjuk az úgynevezett eukleidészi lemmát, amelyik szerint ha egy szám osztója egy szorzatnak, de relatív prím az egyik tényezőhöz, akkor osztója a másik tényezőnek.
 

II. megoldás: Feltétel szerint van olyan k és m egész, amelyekre
pn2=dkésd+n2=m2.

Jelöljük n és m legnagyobb közös osztóját d'-vel. Ekkor n=d'n',m=d'm', ahol m' és n' egymáshoz relatív prím.
A fenti második egyenlőséget k-val végigszorozva és felhasználva az elsőt és az utolsó két egyenlőséget, az előbbi így írható:
(p+k)d'2n'2=kd'2m'2,amiből(p+k)n'2=km'2.

A prímtényezős felbontás egyértelműsége folytán m'2-nek és n'2-nek csak olyan prímek lehetnek osztói, és így közös osztói is, amelyek az alapoknak is osztói, ami esetünkben azt jelenti, hogy a két négyzet relatív prím. Az eukleidészi lemma szerint tehát n'2, ami osztója a jobb oldalnak, kell, hogy az első tényezőnek legyen osztója. Alkalmas k' egésszel tehát
k=n'2k'.

Ezt beírva utolsó egyenlőségünkbe és egyszerűsítve azt kapjuk, hogy
p+n'2k'=k'm'2,
vagy átrendezve
p=k'(m'2-n'2)=k'(m'-n')(m'+n').

Mivel p (pozitív) osztói csak 1 és p, így a jobb oldalon egy tényező értéke p, a másik kettőé 1, és mivel az utolsó tényező nagyobb az előtte állónál, így
m'+n'=p,k'=m'-n'=1,tehátn'=12(p-1),n=12(p-1)d'.

Mindezeket beírva az első feltételi egyenlőségbe és egyszerűsítve azt kapjuk, hogy
d=pd'2,
tehát p és n meghatározza d-t ‐ feltéve, hogy egyáltalán létezik megfelelő d; ennek pedig az a feltétele, hogy n osztható legyen 12(p-1)-gyel.
 

III. megoldás: Legyen m olyan egész szám, amelyikre d+n2=m2, azaz
d=m2-n2=(m+n)(m-n).

Jelöljük m+n és m-n legnagyobb közös osztóját d'-vel. Ekkor alkalmas b és c egészekkel
m+n=bd',m-n=cd',
ahol b és c relatív prím egymáshoz, b>c és
d=bcd'2,2n=(b-c)d'.

Az, hogy d osztója pn2-nek, azt jelenti, hogy van olyan k egész, amellyel
pn2=dk,
vagyis 4-gyel szorozva és a fent találtakat beírva
p(b-c)2d'2=4bcd'2k,amibőlp(b-c)2=4bck.

Mivel b-nek és c-nek nincs 1-nél nagyobb közös osztója, így b-nek és c-nek b-c-vel sem lehet 1-nél nagyobb közös osztója. Ekkor azonban mind a kettő p-nek kell, hogy osztója legyen, tehát
b=p,c=1,ígyk=[12(p-1)]2,d'=2np-1;
ezekből pedig
d=p(2np-1)2.

Ezzel azt kaptuk, hogy p és n már meghatározza d-t. Egyben azt is kaptuk, hogy ilyen d akkor van, ha n az 12(p-1) többszöröse.
 

Megjegyzések: 1. Ha p=2, akkor csak annyi változik, hogy 12(p-1) nem egész, s így semmilyen n-hez nincs megfelelő d.
2. Mind a három megoldás módot ad az alkalmas d osztók megkeresésére akkor is, ha p helyébe tetszés szerinti összetett számot írunk. Ekkor lehet több ilyen d is.
 

2. Az ABC háromszög beírt körének középpontja legyen K, a hozzáírt körök középpontjai A0, B0, C0. Jelölje A1 a BC oldal és a BKC szög felezőjének, B1 az AC oldal és az AKC szög felezőjének, C1 pedig az AB oldal és az AKB szög felezőjének a metszéspontját. Igazoljuk, hogy az A0A1, B0B1, C0C1 egyenesek egy ponton mennek át.
 

I. megoldás: A megoldást a következő megjegyzésre építjük. Egy háromszög egy csúcsát a szemközti oldal egy pontjával összekötő szakaszhoz egyértelműen tartozik egy arányszám, amelyikre igaz, hogy egy pont akkor és csak akkor pontja a szakasznak, ha a pont és a szakasszal közös csúcsból induló oldalak távolságainak az aránya az adott érték.
 
 

1. ábra
 

Ha az ABC háromszög egy P pontjának merőleges vetülete a BC, CA és AB oldalon rendre TA, TB és TC (1. ábra), akkor az AP, BP, CP egyenesekhez (ill. a háromszögbe eső szakaszaikhoz) tartozó arányok
rA=PTB:PTC,rB=PTC:PTA,rC=PTA:PTB,
és így
rArBrC=1.(2)

Ha fordítva, P egy az A csúcson és egy a B csúcson átmenő egyenes metszéspontja, akkor a két egyeneshez tartozó arány a fenti rA és rB érték. Ha fennáll (2), akkor rC is a fenti érték, s így a C ponton átmenő egyenes is átmegy P-n.
Más szóval, ha az A,B, C csúcson átmenő egy-egy egyenesszakaszhoz tartozó arány rA, rB, rC, akkor a szakaszok akkor és csak akkor mennek át egy ponton, ha teljesül (2).
 
 

2. ábra
 

A feladatra térve A0, B0, C0 a megfelelő külső szögfelezők metszéspontja, így az A, B, C csúcsok az A0B0C0 háromszög oldalaira esnek (2. ábra). Jelöljük az ABC háromszög szögeit a szokásos módon α, β, γ-val; A1 merőleges vetületét az A0B0, A0C0 oldalon T12-vel, illetőleg T13-mal, és megfelelően a másik két pont vetületeit, amint az ábra mutatja. Ekkor az A0A1 egyenesre vonatkozó arány az A0B0C0 háromszögben
ra=A1T12A1T13=A1CsinBCA0A1BsinCBA0=A1Ccosγ2A1Bcosβ2.

Hasonlóan
rB=B1Acosα2B1Ccosγ2,rC=C1Bcosβ2C1Acosα2,
és a három arány szorzata
A1CB1AC1BA1BB1CC1A.

Tudjuk azonban, hogy a háromszög egy szögének a felezője a szemközti oldalt olyan szakaszokra osztja, amelyeknek az aránya megegyezik a mellettük fekvő oldalak arányával. Ezt egymás után CKB, AKC, majd a BKA háromszögekre alkalmazva.
A1CA1B=CKBK,B1AB1C=AKCK,C1BC1A=BKAK.

Ezek figyelembevételével azt kapjuk, hogy a fenti szorzat értéke 1, tehát az előrebocsátott megjegyzés értelmében a három egyenes egy ponton megy keresztül, és ezt kellett bizonyítanunk.
 

Megjegyzések. 1. A K pontról csak annyit használtunk fel, hogy az ABC háromszögben van, így a feladat állítása a háromszög bármely K pontjára igaz.
2. A bevezető megjegyzésben a háromszög pontjaira szorítkoztunk. Ettől a megszorítástól azonban megszabadulhatunk, ha a háromszög oldalaitól mért távolságot előjelesen értjük: pozitívnak tekintjük azokra a pontokra, amelyek az oldalnak a háromszöget tartalmazó partján vannak, és negatívnak a másik félsík pontjaira. Ekkor csak a háromszög oldalegyeneseit célszerű kizárni.
3. Megvizsgáljuk most a kérdést ennek megfelelően tekintetbe véve az egész síkot. Legyen az ABC háromszög BC oldalának egy pontja A', merőleges vetülete az AB és AC oldalon T12 és T13 (3. ábra). Ekkor ‐ a háromszög szögeit a szokásos módon jelölve ‐ az AA' egyenest jellemző arány
rA=A'T12A'T13=BA'sinβA'Csinγ.

 
 

3. ábra
 

Ha B' és C' a CA, illetőleg az AB oldal egy-egy pontja, és felírjuk hasonló módon a BB' és a CC' egyenesre vonatkozó rB és rC arányt is, akkor a jobb oldalak szorzatában a számlálóban is, a nevezőben is ugyanaz a szinusz-szorzat lép fel, így azzal egyszerűsíthetünk. Azt kapjuk tehát, hogy a (2) bal oldalán álló szorzat a következővel egyenlő:
BA'CB'AC'A'CB'AC'B.(3)

Az is látható, hogy a felírt arányegyenlőségek előjelet tekintve is helyesek maradnak, ha az oldalegyeneseken egy-egy irányt pozitívnak, az ellentéteset negatívnak tekintve előjeles szakaszokkal számolunk, és az egyenesektől mért távolságot is előjelezve értjük a korábban mondott módon. Irányítsuk az oldalegyeneseket például a háromszög óramutatóval ellentétes irányú körüljárásának megfelelően.
Az továbbra is fennáll, hogy ha az AA', BB', CC' egyenes egy ponton megy keresztül, akkor a (2) szorzat értéke, és így a (3) arányé is 1. A megfordítás helyességének igazolásánál a háromszögben futó két szakasz metszéspontjából indultunk ki. Most azonban felléphetnek párhuzamos egyenesek is.
 
 

4. ábra
 

Ha a három egyenes párhuzamos, válasszuk a betűzést úgy, hogy a C csúcs a másik kettőn át húzott párhuzamosok közé essék (4. ábra). Ekkor alkalmazzuk a párhuzamos szelők tételét az ABA' és a BAB' szögeket átmetsző párhuzamosokra:
BA'A'C=BAAC',CB'B'A=C'BBA.
Ezeket a (3) törtbe helyettesítve kapjuk, hogy annak az értéke akkor is 1, ha a három egyenes párhuzamos.
Megfordítva, ha AA' és BB' párhuzamos, akkor CC' nem metszheti őket, mert ha metszené, akkor korábbi meggondolásunk szerint BB' és CC' metszéspontján kellene átmennie AA'-nek is.
Azt kaptuk tehát, hogy véve az ABC háromszög BC, CA, AB oldalegyenesének egy-egy, a csúcsoktól különböző A', B', C' pontját, az AA', BB' és CC' egyenesek egy ponton mennek át, vagy párhuzamosak akkor és csak akkor, ha a (3) arány értéke 1. Ez Ceva tétele. Ezt a versenyzők nagy része ismerte és felhasználta megoldásában.
 

4. Többen ismerték és felhasználták azt is, hogy ha a háromszög egy-egy csúcsán átmenő három egyenes egy ponton megy keresztül, vagy párhuzamosak az egyenesek, és mindegyiket tükrözzük a megfelelő szögfelezőre, akkor a tükrözött egyenesek is vagy egy ponton mennek át, vagy párhuzamosak.
 
 

5. ábra
 

Valóban, legyen A' a BC egyenes egy pontja, és messe az AA' egyenesnek az A csúcsból induló szögfelezőre vonatkozó tükörképe a BC egyenest az A'' pontban. A BAA'=δ jelöléssel, mivel a szögfelezőre tükrözünk, CAA''=δ (5. ábra). Felhasználva a szinusztételt az AA'B, AA'C, AA''B, AA''C háromszögekre

BA'A'C=BA'/A'AA'C/A'A=sinδ/sinβsin(α-δ)/sinγ=sinδsinγsin(α-δ)sinβ,BA''A''C=BA''/A''AA''C/A''A=sin(α-δ)/sinβsinδ/sinγ=sin(α-δ)sinγsinδsinβ=A'Csin2γBA'sin2β.



Felírva a megfelelő arányokat a BB' és a CC' tükörképének metszéspontjaként keletkező B'' és C'' pontokra is és összeszorozva őket, a számlálóban is, a nevezőben is a háromszög három szöge szinusza négyzetének szorzata keletkezik, így ezzel egyszerűsíthetünk. Azt kapjuk tehát, hogy a kétvesszős pontokra felírt (3)-nak megfelelő kifejezés a vesszős pontokra felírtnak a reciprok értéke. Így Ceva tételéből következik a kimondott állítás helyessége.
 
II. megoldás: Jelöljük az A0B0C0 háromszög szögeit rendre α0, β0, γ0-val; az A0A1, B0B1, C0C1 egyenesnek és az A0B0C0 háromszög szemközti oldalának a metszéspontját A2, B2, C2-vel; húzzunk továbbá C2-n át párhuzamost a BA egyenessel, messe ez a C0A0, C0B0 egyenest a B, illetőleg A pontban (6. ábra).
 
 

6. ábra
 

A háromszöghöz hozzáírt körök középpontjai a háromszög két-két külső és egy belső szögfelezőjének a metszéspontjai, továbbá az egy csúcsból induló belső és külső szögfelező merőleges egymásra, így az A, B, C csúcsok az A0B0C0 háromszög oldalain feküsznek, a háromszög magasságainak talppontjai. Ennek folytán A0BAB0 húrnégyszög, tehát
C0BA=β0,C0AB=α0;
a szerkesztés szerint pedig
C0AB=C0AB=α0,C0BA=C0BA=β0.

Eszerint A0BB0A húrnégyszög, mert BB0 az A0 és az A pontból ugyanakkora szögben látszik. Ekkor a C2-n átmenő szelők szeleteinek szorzata egyenlő:
A0C2C2B0=BC2C2A.

Ez átrendezhető így:
A0C2C2B0=BC2C2A(C2AC2B0)2.

A jobb oldalt átalakítjuk. A párhuzamos szelők tétele, továbbá a szögfelezőre vonatkozó osztásarányi tétel alapján
BC2C2A=BC1C1A=BKKA.

A második tényezőben az alap így alakítható át, a szinusztételt először az AB0C2 háromszögre, majd ellenkező irányban az A0B0C0 háromszögre alkalmazva:
C2AC2B0=sin(180-β0)sinα0=sinβ0sinα0=C0A0C0B0.

Ezek szerint
A0C2C2B0=KBKA(C0A0C0B0)2.

Írjuk fel a megfelelő összefüggéseket A2-re és B2-re is:
B0A2A2C0=KCKB(A0B0A0C0)2,C0B2B2A0=KAKC(B0C0B0A0)2.

A három egyenlőség megfelelő oldalait összeszorozva a jobb oldalon 1-et kapunk, tehát
A0C2C2B0B0A2A2C0C0B2B2A0=1.

Mivel A1, B1, C1 az ABC háromszög megfelelő oldalának belső pontja, így az A0A1, B0B1, C0C1 egyenesek nem lehetnek párhuzamosak, tehát Ceva tétele szerint egy ponton mennek keresztül.
 

III. megoldás: Az előző megoldás jelöléseit használva az ott követett gondolatmenet ismétlésével kapjuk, hogy B0AC=α0 és A0BC=β0. Így az A0BC, AB0C, ABC0 és A0B0C0 háromszög hasonló. Az elsőt és a másodikat a harmadikba egy B, illetőleg A körüli forgatás és ugyanezen középpontú alkalmas hasonlósági transzformáció viszi át, a harmadikat a negyedikbe pedig egy tükrözés a C0-ból induló (belső) szögfelezőre és C0 középpontú hasonlósági transzformáció. Mindezek a transzformációk a szakaszok arányát és a szögek nagyságát változatlanul hagyják.
 
 

7. ábra
 

Vigye át az első és a második transzformáció A0A1-et és B0B1-et AA'-be, illetőleg BB'-be (7. ábra). Ekkor
BA'A'C0=BA1A1C,C0B'B'A=CB1B1A.

A megfelelő oldalakat összeszorozva és szorozva még mindkét oldalt az AC1/C1B aránnyal, a jobb oldalon keletkező tört a szögfelezőre vonatkozó osztásarányi tétel szerint 1 lesz, ez pedig Ceva tétele szerint azt jelenti, hogy az AA', BB' és C0C1 egyenesek egy ponton mennek keresztül.
A föntebb említett harmadik transzformáció ezeket az egyeneseket az ugyancsak egy ponton átmenő A0A, B0B, C0C egyenesekbe viszi át. Ezek közül az utolsó egyenes a C0C1 egyenes tükörképe a C0-ból induló szögfelezőre. Hasonló igaz azonban a másik két egyenesre is. Ugyanis a transzformáció például a BAA' szöget a B0A0A szögbe viszi át, viszont az első transzformáció révén az előbbi szögbe a BA0A1=C0A0A1 megy át, ami éppen azt jelenti, hogy A0A1 és A0A egymás tükörképe az A0-ból induló szögfelezőre nézve. Hasonlóan okoskodhatunk a harmadik egyenes esetében is. Ekkor azonban A0A1, B0B1, C0C1 is egy ponton megy keresztül, mint egy ponton átmenő egyeneseknek a megfelelő szögfelezőkre vonatkozó tükörképei.
 

3. 100 gyerek között egy nem szabályos érme többszöri feldobásával szeretnénk egy ajándékot kisorsolni. A pénzdarabot k-szor feldobjuk, miután a dobássorozat minden egyes kimenetelére meghatároztuk, hogy az adott esetben ki nyer.
Bizonyítsuk be, hogy a ,,fej'' dobás p valószínűségét és a k értékét alkalmasan megválasztva a 2k kimenetelt fel lehet osztani a gyerekek közt úgy, hogy mindenki egyforma valószínűséggel nyerjen.
 

I. megoldás: Az alapgondolat az, hogy egy G gyereket különválasztva, az azonos számú fejet tartalmazó kimenetelekből annyit, amennyit lehet, egyenletesen szétosztunk a többi gyerek közt, majd a fennmaradó sorozatokat G-nek adjuk. Ezután elég p-t úgy választani meg, hogy G nyerési esélye 1/100 legyen, mivel a többi között egyenletesen oszlik meg a maradó 99/100 valószínűség. Azt kell bizonyítani, hogy alkalmas k esetén ez lehetséges.
Száz gyerek esetén ez kiegészíthető azzal a gondolattal, hogy elég a feladatot száz helyett tízre megoldani. Ha ugyanis tíz gyerek esetén van alkalmas p, k és a kimenetelek egy alkalmas szétosztása, akkor a száz gyereket tízes csoportokba osztjuk, és először egy csoportot sorsolunk ki módszerünkkel, majd a csoport tagjai közt sorsoljuk ki az ajándékot.
Jegyezzük még meg, hogy ha valaki a ,,fej''-et tekintené ,,írás''-nak, természetesen akkor is megfelelő maradna az érme, ami azt jelenti, hogy egy p értékkel együtt 1-p is megoldása a feladatnak. Ez azt sugallja, hogy kényelmesebb p-t 12-r alakban keresni; így 1-p=12+r.
Próbálkozzunk kilenc dobással. Ekkor a 0, 1, ..., 9 fejet tartalmazó dobássorozatok száma sorra 1, 9, 36, 84, 126, 126, 84, 36, 9, 1. Ezekből az első 9 gyerek közt szétosztva amennyit lehet, csak a 0, a 3, a 6 és a 9 fejet tartalmazó sorozatokból marad a tizedik gyereknek rendre 1, 3, 3, 1. Egy-egy ilyen dobássorozat rendre (12+r)9, (12+r)6(12-r)3, (12+r)3(12-r)6, (12-r)9 valószínűséggel következik be. Így a következő egyenletet kapjuk:
(12-r)9+3(12-r)6(12+r)3+3(12-r)3(12+r)6+(12+r)9=110.

A bal oldalon
(12-r)3+(12+r)3=14+3r2
köbe áll, így az egyenlet pozitív gyökét keresve azt kapjuk, hogy
14+3r2=1103,r=(4-103)/12103.

Innen ‐ 6 értékes tizedesjeggyel számolva ‐ azt kapjuk, hogy a feladat 10 gyerek esetén k=9, p=0,232818 választással megoldható.
 

Megjegyzések: 1. Az első kilenc gyerek egyenként 56 kimenetel esetén nyer, a tizedik összesen 8 esetben, az ezek valamelyike bekövetkezésének a valószínűsége lesz mindegyikük számára egyenlő.
2. A feladat száz gyerek esetén kérdezi az alkalmas dobásszámot és valószínűséget. Erre úgy felelhetünk, hogy mindegyik tízes csoportban előre kiosztjuk azokat a kimeneteleket is, amelyekkel a második fordulóban nyernek, amennyiben az első fordulóból az ő csoportjuk jut tovább. Az egyes gyerekek nyerő kimenetelsorozatai most már úgy adódnak, hogy az első sorozat minden kimeneteléhez hozzáírjuk a második fordulóban rájuk kedvező kimenetelek mindegyikét. Így száz gyerek esetére p változatlan, k=18, és lesz, akire 5656=3136 kimenetel jut, lesz akire 856=448, egy gyerekre pedig mindössze 88=64.
 

II. megoldás: Megmutatjuk, hogy a feladat 100 helyett tetszés szerinti n-re megoldható a fenti módszerrel. Hagyjuk k értékét egyelőre határozatlanul. A j fejet tartalmazó sorozatokból az első n-1 gyerek mindegyikének ugyanannyit adva, jelöljük cj-vel az n-edik gyereknek maradó sorozatok számát. Nyilván c0=ck=1. A többi indexre 0cjn-2. Mivel egy ilyen sorozat bekövetkezésének a valószínűsége pj(1-p)k-j, így a következő egyenletre jutunk:
pk+j=1k-1cjpj(1-p)k-j+(1-p)k=1n.

Belátjuk, hogy ha k elég nagy, akkor az egyenletnek van 0 és 1 közé eső megoldása. A bal oldal p-nek az egész számegyenesen értelmezett és folytonos f(p) függvényét állítja elő, így elég belátni, hogy van olyan hely, ahol 1/n-nél nagyobb értéket vesz fel, és olyan is, ahol kisebbet, mert folytonos függvény a két hely között felvesz a két érték közötti minden értéket.

f(1)=1>1n.f(12)=(12)k(2+j=1k-1cj)(12)k[2+(k-1)(n-2)](12)k(k-1)(n-1),


ha k legalább 3. Létezik tehát k-hoz megfelelő p, ha az utolsó kifejezés nem nagyobb, mint 1/n, azaz
n(n-1)2kk-1.

A jobb oldali kifejezés k növekedtével minden határon túl nő, tehát minden n-hez választható alkalmas k és p érték.
n=100esetén218/17=262144/17>15420>9900,
tehát választható p úgy, hogy 18 dobásból álló sorozattal igazságosan ki lehessen sorsolni az ajándékot.
 

Megjegyzés. Csak véletlen egyezés, hogy az I. megoldás szerint is 18 feldobással történhet a sorsolás. A II. megoldásnál a cj együtthatók kiszámításával belátható, hogy már 16 dobásból álló sorozathoz is van alkalmas p érték.
*Lásd, Hajós Gy. ‐ Neukomm Gy. ‐ Surányi J.: Matematikai versenytételek II. köt., 3. kiad., Tankönyvkiadó, Budapest, 1988. 157-158.old.