Cím: 1989-90. Beszámoló a Téli Ifjúsági Fizikai Ankétról
Szerző(k):  Németh István 
Füzet: 1990/március, 142 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 47. Ifjúsági Fizikai Ankét december 21‐22‐23-án került megrendezésre. Az ankétot ez alkalommal is az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a KöMaL Fizika Rovata és a TIT Budapesti Szervezete rendezte.
Az előadások az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának termeiben hangzottak el. Az első két előadást csütörtök délután, a megnyitó után hallhattuk. Elsőként Vicsek Tamás beszélt a természetben előforduló mintázatok képződéséről és növekedéséről, sok fizikai, kémiai, biológiai példát felhozva. Szó volt fraktálokról, kialakulásukat leíró egyenletekről. Számítógépes szimulációt és kísérleteket bemutató videofelvételek tették színessé az előadást. Ezután Gálfi László ‐ kapcsolódva az előző témához ‐ bizonyos kémiai reakciókban kialakuló struktúrák modelljeit ismertette.

 
 

Az Ankét résztvevői hologrammokat nézegetnek
 

A második nap programja Marx György "A légkör üvegházhatása'' című előadásával kezdődött. Először az üvegházhatás elméletét mutatta be, majd ismertette az üvegházhatás erősödésének okait. Megtudhattuk a légköri egyensúly felborulásának katasztrofális következményeit. Marx György érveit mérési eredményekkel, illetve számítógépes szimulációval is alátámasztotta. Rámutatott a probléma összetettségéből következő nehézségekre és politikai vonatkozásokra is.
Ezután kétórás bemutatót láthattunk Poór Istvántól és Skrapits Lajostól a híres Eötvös-teremben, ahol Eötvös Loránd éveken át előadásokat tartott. A bemutatott látványos kísérletek között szerepelt a Foucault-inga, és a tömegvonzási állandó mérése torziós inga és lézer segítségével.
A délutánt osztályok szerint csoportokra bontva feladatmegoldással töltötték a résztvevők. A diákolimpiára készülőknek Gnädig Péter tartott szakkört. A vidékiek először röviden beszámoltak a helyi előkészítő szakkörökről, majd hozzáláttunk a már előre kiosztott feladatok megoldásához.
Ezen a napon értesültünk a romániai fordulatról, amely a továbbiakban különleges hangulatot adott az ankétnak.
Az utolsó napon Czakó Ferenc a fizikai agymodellekről, Frei Zsolt a számítógépes képfeldolgozásról és alakfelismerésről beszélt. Mindkét előadás érdekes volt, szimulációkat is láthattunk. Csillag Lászlótól a modern optika eredményeit ismerhettük meg, részletesebben a lézerek működését és a holográfia elvét. Interferenciakísérletet mutatott be lézerrel, és az előadás végén hologrammokat nézhettünk meg.
Az ankéton több mint 200 diák vett részt. Névre szóló meghívót kaptak a KöMal Fizika Rovatának legjobb megoldói, az olimpiai szakkörök résztvevői. Fejér, Pest és Somogy megye, valamint Budapest összes középiskolájából 2-2 tanuló vehetett részt a rendezvényen. A vidéki tanulók szállás és utazási költségét az Országos Pedagógiai Intézet fedezte, illetve visszatérítette.
 

Németh István tanuló, Budapest, Fazekas M. G.