Cím: Lázár Dezső Emlékdíj - 1990.
Füzet: 1990/szeptember, 249. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium matematika szakköre 1974-ben vette fel a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt Lázár Dezső nevét. Lázár Dezső 1913-ban Pesterzsébeten született. Középiskolai tanulmányait a budapesti Eötvös József főreáliskolában végezte. Matematika iránti érdeklődése és tehetsége már akkor megmutatkozott. A korabeli Matematikai és Fizikai Lapok kiváló megoldója volt, fényképét is közölték. Később geometriai problémákkal kezdett el foglalkozni és önálló kutatásokat végzett. 1942-ben behívták munkaszolgálatra és a szovjet frontra vitték, ahol comblövés érte és elvérzett.
Az ő és a többi fiatalon elhunyt tehetséges matematikus emlékére alapította Erdős Pál a Lázár Dezső-díjat. A díjban azok a fiatalok részesülhetnek, akik bizonyítják matematika iránti érdeklődésüket, eredményeket tudnak felmutatni versenyeken: a Középiskolai Matematikai Lapok rendszeres és eredményes megoldói.
A díjkiosztás mindig ünnepélyes keretek között történik a Teleki Blanka Gimnáziumban. Az idei díjkiosztás alkalmából Láng Hugó tartott megemlékezést és mutatott be néhány érdekes és szép versenyfeladatot.

 

Az idei díjazottak:
 

Bíró Norbert és Berzéthy Pál.

 

Mindketten az idén érettségiztek a Teleki Blanka Gimnáziumban.