Cím: Rátz László Vándorgyűlés - 1990.
Szerző(k):  Scharnitzky Viktor 
Füzet: 1990/szeptember, 250 - 251. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat az 1990. évi, sorrendben harmincadik Rátz László-Vándorgyűlést 1990. július 3-a és 6-a között rendezte meg Kaposvárott közel 400 általános és középiskolai tanár, valamint főiskolai és egyetemi oktató részvételével.
A vándorgyűlés ünnepélyes megnyitása után CSÁSZÁR ÁKOS, a társulat tiszteletbeli elnöke átadta az 1990. évi Beke Manó-Emlékdijakat a matematika oktatása és népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes tevékenység elismeréseképpen.

 

Beke Manó-Emlékdíjat kapott:
 

FEJES ANIKÓ, a budapesti 30. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola tanára,
FÜSI ANDRASNÉ szakfelügyelő (Győr-Sopron megye),
GYULAI ÉVA, a budapesti Szerb Antal Gimnázium tanára,
Dr. KOZMA JÁNOSNÉ vezető szaktanácsadó (Csongrád megye),
Dr. KUN ANDRÁSNÉ vezető szaktanácsadó (Heves megye),
RICHTER SÁNDORNÉ, a Somogy Megyei Pedagógiai Intézet vezető felügyelője,
SZTRÓKAYNÉ FÖLDVÁRI VERA, az ELTE Általános Iskolai Tanárképző Főiskolai Karának adjunktusa.
 

A megnyitó ülésen Babai László: Bizonytalan bizonyítások, és András Vera: Személyiségek találkozása a tanítási órán címmel tartottak ‐ nagy visszhangot kiváltó rendkívül érdekes ‐ előadást.
 

A következő három nap alatt négy szekcióban összesen még 21 előadást hallgathattak meg, illetve 4 különböző szintű és témájú feladatmegoldó szemináriumon vehettek részt a vándorgyűlés résztvevői. A Beszéljük meg! sorozatban a nemzeti alaptanterv és a matematikaoktatás időszerű problémáiról bontakozott ki vita. Bemutatásra került több, az oktatásban felhasználható videofelvétel és oktatási program. A baráti beszélgetések alkalmat adtak a tanároknak arra, hogy véleményt, ötleteket és tapasztalatokat cseréljenek.