Cím: 1990. Beszámoló a XXXI. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiáról
Szerző(k):  Pataki János 
Füzet: 1990/szeptember, 241 - 243. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 31. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát július 8. és 19. között rendezték a Kínai Népköztársaság fővárosában, Pekingben.
A versenyen az utóbbi évek hagyományainak megfelelően most is rekordot döntött a résztvevők száma: minden eddiginél népesebb volt a mezőny, 54 országból 308 diák érkezett Pekingbe ‐ vagy az itteni átírás szerint Beijingbe ‐ melynek neve Északi Fővárost jelent. A házigazdák mindent elkövettek, hogy a világ minden tájáról érkezett diákok minél gyorsabban megbarátkozzanak a szokatlan körülményekkel.
A verseny esélyesei a vendéglátók voltak, hisz bár alig néhány éve vettek részt először az olimpián, két éve már a második, tavaly pedig óriási fölénnyel az első helyen végeztek. Tudtuk róluk, hogy igen komolyan készülnek erre a versenyre is; ebben a hatalmas országban, amelyik több évtizede próbál meg fölzárkózni a világ legfejlettebb részéhez, az utóbbi években a tudományban és a minél színvonalasabb oktatásban remélik megtalálni a továbblépés útját. Ennek megfelelően a rendezvény óriási nyilvánosságot kapott: nem múlt el nap, hogy a sajtó és a televízió ne tudósított volna róla valamilyen formában; a záróünnepség utáni fogadásra pedig a kínai parlament épületében került sor. (A magyar diákok utazási költségeit a Soros-Alapítvány fedezte.)
A nemzetek közötti verseny végeredménye beváltotta a hazai reményeket: tavalyi sikerüket megismételve ismét az első helyen végeztek. 6 fős csapatuk a megszerezhető 252 pontból 230-at szerzett. A magyar csapat igen jó eredményt ért el: 162 ponttal a 6. helyet szereztük meg.

 

Az első 12 helyezett ország sorrendben:
 

1. Kína (230); 2. Szovjetunió (193); 3. USA (174); 4. Románia (171); 5. Franciaország (168); 6. Magyarország (162); 7. NDK (158); 8. Csehszlovákia (153); 9. Bulgária (152); 10. Anglia (141); 11. Kanada (139); 12. NSZK (138).
 

A magyar csapat tagjai a következők voltak: Balog József és Csirik János (a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulói, Csúri József és Tarcsay Tamás tanítványai; Csirik János Kanadában töltötte a tavalyi évet);
 

Harcos Gergely (a budapesti Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium III. osztályos tanulója, Tóth Attila tanítványa);
 

Hausel Tamás (a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója, Thiry Imréné és Kardos Gyula tanítványa);
 

Kondacs Attila (a budapesti Árpád Gimnázium IV. osztályos tanulója, Gyimesi Róbert és Mikusi Imre tanítványa);
 

Lakos Gyula (a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium II. osztályos tanulója, Surányi László és Pataki János tanítványa).
 

A magyar küldöttség vezetői Dr. Pelikán József és Pataki János voltak.
 

A versenyen mind a hat magyar diák díjat kapott: Lakatos Gyula 34 ponttal első, Csirik János 33, Balogh József 29, Hausel Tamás 24 ponttal második, Kondacs Attila 22, Harcos Gergely pedig 20 ponttal harmadik díjat szerzett.
 

A verseny több szempontból is nehezebb volt a tavalyinál: igen lassan alkalmazkodtunk a 7 órás időeltolódáshoz, a párás meleghez, végül, de nem utolsó sorban maguk a feladatok is nehezebbek voltak. Jól mutatják ezt az egyes díjak pontszámának határai: (34‐24‐16). A tavalyi tízzel szemben ezúttal mindössze négy versenyző érte el a maximális 42 pontot, a kínai Zhon Tong és Wang Jianhua, a francia Vincent Lafforgue és a szovjet Jevgenyija Malennyikova.
 

A magyar diákok mindegyike a mezőny első harmadában végzett, szép sikerükben nagy része volt a csapat felkészülését irányító Reiman Istvánnak.
 
A magyar küldöttség július 6-án érkezett Pekingbe, a két versenynapra július 12-én és 13-án került sor. Szokás szerint ezúttal is 3‐3 feladatot tűztek ki mindkét napon, 4,5 óra gondolkodási idővel. Minden feladatra maximálisan 7 pontot lehetett kapni.
 

A verseny feladatai a következők voltak (zárójelben a magyar csapat pontszáma, illetve a feladatot javasló ország neve áll) :
 

1. Egy adott kör AB, CD húrjai a kör belsejében levő E pontban metszik egymást. Legyen M az EB szakasz egy belső pontja. AD,E,M pontokon átmenő körhöz E-ben húzott érintő messe a BC, ill. AC egyeneseket rendre az F, ill. a G pontban. Ha AMAB=t, fejezzük ki az EFEG hányadost t segítségével.
 

(33, India)

 

2. Legyen n3 és tekintsünk egy E halmazt, amely egy kör kerületén levő 2n-1 darab különböző pontból áll. Tegyük fel, hogy ezen pontok közül pontosan k darabot feketére színezünk. Egy ilyen színezést ,,jó''-nak nevezünk, ha található két olyan fekete pont, hogy az általuk meghatározott két körív egyikének a belseje pontosan n darab E-beli pontot tartalmaz. Határozzuk meg a legkisebb olyan k értéket, amire igaz az, hogy E bármely k pontját színezzük is feketére, a színezés ,,jó''.
 

(34, Csehszlovákia)

 

3. Határozzuk meg az összes olyan n>1 egész számot, amelyre 2n+1n2 is egész szám.
 

(18, Románia)

 

4. Jelölje Q+ a pozitív racionális számok halmazát. Adjunk példát olyan f:Q+Q+ függvényre, amelyre
f(xf(y))=f(x)y
teljesül minden x,yQ+ esetén.

 

(19, Törökország)

 

5. Egy n0>1 egész számból kiindulva két játékos, A és B felváltva neveznek meg n1,n2,n3,... egész számokat, az alábbi szabályokat betartva.
Ha már n2k meg van nevezve, A tetszése szerint választ egy n2k+1 egész számot, amire
n2kn2k+1n2k2

teljesül. Ha már n2k+1 meg van nevezve, B tetszése szerint választ egy n2k+2 egész számot, amire
n2k+1n2k+2
legalább 1 kitevőjű prímhatvány. Az A játékos nyer, ha 1990-et nevezi meg. B játékos nyer, ha 1-et nevezi meg.
 

Mely n0 értékekre teljesül:
a) A -nak van nyerő stratégiája,
b) B-nek van nyerő stratégiája,
c) egyik játékos sem tudja kikényszeríteni a győzelmet?
 

(36, NSZK)

 

6. Bizonyítsuk be, hogy létezik olyan konvex 1990-szög, amelyik rendelkezik az alábbi két tulajdonsággal:
a) A sokszög minden szöge egyenlő.
b) Az oldalak hosszai az 12,22,32,...,19892,19902 számok valamilyen sorrendben.
 

(22, Hollandia)

 

A következő évben Svédország látja vendégül a világ diákjait; a 32. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia házigazdája egy svéd kisváros, Sigtuna lesz.