Cím: 1989. évi Fényes Imre Fizikaverseny
Szerző(k):  Lugosi Erzsébet 
Füzet: 1989/november, 409 - 411. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1989. július 4. és 6. között Sopronban rendezték meg a Fényes Imre Fizikaversenyt, amelyen Ausztria, Csehszlovákia és Magyarország Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára készülő tanulói vettek részt. A versenyen az alábbi feladatok szerepeltek:

 

1. Erős záporesőben r=2,410-3 m sugarú vízcseppek esnek 8,3 m/s végsebességgel függőlegesen lefelé. Átlagosan másodpercenként 400 csepp esik minden négyzetméterre.
 
 
1. ábra
 

Egy m=1 kg tömegű nyitott kiskocsi v=2 m/s sebességgel surlódásmentesen mozog, amikor az esőzónába ér. (1. ábra). A kiskocsi vízszintes felülete A1=0,02 m2, homlokfelülete A2 és A1A2.
a) Az eső fél óra múlva eláll. Mennyi víz került a kocsiba?
b) Mekkora a vízzel telt kocsi sebessége, impulzusa és mozgási energiája az eső elállta után?
c) A kocsi alján kinyitunk egy kis nyílást, amin keresztül a víz kifolyik. Mekkora lesz a kocsi sebessége, impulzusa és mozgási energiája, miután a víz kifolyt belőle? (A fenti kérdéseknél a közegellenállási erőt elhanyagolhatjuk.)
d) Ha a közegellenállási erőt mégis figyelembe vesszük, milyen mértékben változik meg ez az erő, ha a kiskocsi esőben mozog ?
 

2. A ϱ sűrűségű, tökéletes hővezető anyagból készült r sugarú abszolút fekete felületű golyó nagy magasságból esik T0 állandó hőmérsékletű levegőben. Határozzuk meg a golyó T hőmérsékletét a golyó egyenletes mozgása és hőegyensúlyi állapota esetén, amit az alábbi folyamatok eredményeznek:
a) a golyónak a levegőben történő mozgásánál az Fk közegellenállási erő következtében létrejött hő teljes egészében a golyót melegíti;
b) hővezetés a golyó és a levegő között;
c) a golyó hősugárzása a környezetébe;
d) a környezet hősugárzása a golyóra;
 

Megjegyzések: 1. Feltételezzük, hogy a Stokes-törvény szerinti közegellenállási erőn (Fk=6πηvr, ahol η a levegő dinamikus viszkozitása, v pedig a golyó sebessége) kívül más erővel a levegő a golyóra nem hat.
2. A golyó által a levegőnek hővezetéssel átadott hőteljesítménye egyenesen arányos a golyó S felületével és a ΔT=T-T0 hőmérséklet-különbséggel. Az arányossági tényező α.
3. A c) és d) pontokban leírt folyamatoknál felhasználhatjuk, hogy varΔT nagyon kicsi T0-hoz képest.
4. A kisugárzott hőteljesitmény a Stefan‐Boltzmann törvény szerint számítható: Ps=SσT4, ahol σ a Stefan‐Boltzmann állandó.
Adatok: r=310-4 m, ϱ=5103 kg/m3, T0=300 K, α=50 Wm-2K-1, η=210-5 kgm-1s-1,  σ=5,710-8 Wm-2K-4.
 

3. A 2. ábra egy ferromágneses anyag hiszterézis görbéjét mutatja. (Hc=104 A/m, B0=0,5 Vs/m2, μ0=1,2510-6 Vs/Am.)
 
 
2. ábra
 

 
 
3. ábra
 

Ebből az anyagból a 3. ábrán látható módon egy tóruszt készítettünk 1 cm-es réssel. (A tórusz középkörének sugara 8 cm, vastagsága 4 cm.) A tóruszra egy n=1000 menetes tekercset csévéltünk.
a) A hiszterézis görbe mely részei mentén változik a mágneses mező az anyagban, ha a tekercsben folyó I áramot lassan egy nagy pozitív értékről egy nagy abszolút értékű negatív értékre változtatjuk?
b) A
ΣHΔs=nI
összefüggést használva számítsd ki a Hs mágneses mezőt az anyag belsejében az előző kérdésre adott válasznak megfelelő görbeszakaszokon.

Útmutatás: A mágneses indukció nem változik meg hirtelen az anyag felületén.
c) Ábrázold kvantitatíven Hs függését az I áramerősségtől a -20 AI20 A tartományban.
 

Mérési feladat. Adott a 4. ábra szerinti kapcsolás, és rendelkezésre áll egy U=95 V-os egyenáramú feszültségforrás.
 
 
4. ábra
 

a) Az áramkörben levő ellenállás és kapacitás értékét változtatva keress olyan értéket, amelyre a glimmlámpa periodikusan villog és a felvillanás ideje a lehető legrövidebb!
b) Mérd meg, hogyan függ a villogás periódusa az ellenállás és a kapacitás értékétől!
c) Magyarázd meg a jelenséget kvalitatívan!
 

A verseny győztese Petr Duczyinski lett Csehszlovákiából. A 2‐3. helyen a csehszlovák T. Vicher és Hidvégi Zoltán, a 4. helyen pedig az osztrák N. Schörghafer végzett.
A Fényes Imre Fizikaversenyt ebben a tanévben is megrendezik.