Cím: Az 1989. évi (20.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Szerző(k):  Gnädig Péter ,  Szép Jenő 
Füzet: 1989/november, 401 - 407. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Tekintsünk két folyadékot, A-t és B-t, amelyek nem oldódnak egymásban. E folyadékok telített gőzeinek nyomása pi, (i=A vagy B) jó közelítésben a következő képletből számolható:

lnpip0=aiT+bi,(i=A,B),
ahol p0 a normál nyomást jelöli, T a gőz abszolút hőmérséklete, továbbá ai és bi, (i=A vagy B) a folyadékokra jellemző állandók (ln a természetes logaritmust jelöli, amelynek alapszáma e=2,7183).
 

A pi/p0 arány értékei az A és a B folyadékokra, 40C és 90C hőmérsékleten az alábbi táblázatban vannak megadva:
t  (C)pi/p0i=Ai=B    40        0,284        0,07278        90        1,476        0,69188    
 


Ezen értékek hibái elhanyagolhatóak.
 

 
 
1. ábra
 

a) Határozd meg az A és B folyadékok forrási hőmérsékleteit a p0 nyomáson!
b) Az A és B folyadékokat egy edénybe öntöttük, amelyben az 1. ábra szerinti rétegek alakultak ki. Azért, hogy a szabad párolgást a B folyadék felszínéről megakadályozzuk, a B folyadék felületét egy nem párolgó C folyadékkal fedtük be, amely nem oldódik sem A, sem B folyadékokban, és azok sem oldódnak benne. Az A és B folyadékok molekuláinak tömegaránya (gáz állapotban):
γ=μA/μB=8.

Az A és B folyadékok tömege kezdetben egyforma, m=100 g. A rétegek vastagsága és a folyadékok sűrűsége olyan, hogy feltehetjük: az edényben a nyomás gyakorlatilag mindenhol megegyezik a külső légnyomással.
Ezekután lassan, folyamatosan és egyenletesen melegíteni kezdjük a folyadékrendszert.
Azt találjuk, hogy a folyadék t hőmérséklete a τ idő függvényében a 2. ábrán vázolt módon változik.
 
 
2. ábra
 

Határozd meg az ábra vízszintes szakaszainak megfelelő t1, és t2 hőmérsékleteket! Számítsd ki az A és a B folyadék tömegét az ábrán látható valamely τ1 időpillanatban! A t1 és t2 hőmérsékletet kerekítsd egész (Celsius) fokra, a folyadék tömegét pedig tizedgramm pontossággal add meg!
 

MEGJEGYZÉS: Feltesszük, hogy a vizsgált folyadékok gőzei jó közelítéssel
I) eleget tesznek a Dalton-törvénynek, azaz a gázok keverékeinek nyomása egyenlő a gázkeveréket alkotó gázok parciális nyomásainak összegével,
II) egészen a telített gőznek megfelelő nyomásig ideális gáznak tekinthetők.
 

Megoldás. 1.a) Először határozzuk meg az a1 és b1 állandókat! Helyettesítsük a táblázatban megadott számadatokat az
ln(pi/p0)=ai/T+bi,(i=A  vagy  B)
egyenletbe! Ekkor mindkét folyadékra egy kétismeretlenes lineáris egyenletrendszert kapunk, amelynek megoldása:
aA=-3748,5 K,bA=10,711,aB=-5121,6 K,bB=13,735.
Egy folyadék akkor forr, ha telített gőzének nyomása megegyezik a külső légnyomással. A feladat jelöléseivel ekkor pi/p0=1, tehát Tfi=-ai/bi, ahol Tf a forrási hőmérsékletet jelöli. Adatainkkal TfA=345 K=77C, TfB=373 K=100C.
1.b) A hőmérséklet‐idő grafikon kezdeti szakasza arra utal, hogy az edényben a folyadék kezdetben párolgás nélkül melegszik, majd t1 hőmérsékleten forrni kezd. A forrás azt jelenti, hogy a folyadék belsejében telített gőzt tartalmazó buborék jön létre, amelyben a gáz nyomásának legalább akkorának kell lennie, mint a külső nyomás. Melyik az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen ez létrejöhet? Az A és B folyadékok határfelületén keletkező buborékban mindkét folyadék telített gőze jelen lehet, és így a nyomás a két telített gőz nyomásának az összege. Ez a nyomás már az egyes folyadékok forrási hőmérsékleténél kisebb hőmérsékleten is eléri a külső légnyomást. A t1 hőmérsékleten tehát a pA+pB=p0 összefüggés teljesül. A feladatban megadott egyenletből a nyomást kifejezve és a fenti összefüggésbe írva az
eaAT1+bA+eaBT1+bB=1
egyenletet kapjuk. Ezt legegyszerűbben a számadatok behelyettesítésével és T1 értékének többszöri változtatásával oldhatjuk meg. Az egész fokra kerekített eredmény T1=340 K, azaz t1=67C. A forrás az A és B folyadék határán tehát már ezen a hőmérsékleten megindul. Egy ilyen buborékban a telített gőzök nyomását ismét a feladatban megadott egyenlet segítségével számíthatjuk: pA=0,734p0, és pB=0,267p0. Most már meghatározhatjuk az egyes folyadékok gőzének tömegarányát a buborékban: mA/mB=(pA/pB)(μA/μB)=22,0. (Ez az arány a buborék felszállása során nem változik.) Tehát a határfelületi forrás során az A folyadék 22-szer gyorsabban fogy. Ez a forrás addig tart, míg az A folyadék teljesen el nem fogy, és ekkor a B folyadékból még 100 g-(100/22) g=95,5 g marad. Ennyi tehát a B folyadék tömege a τ1 pontban, amikor a forrás befejeztével a hőmérséklet ismét emelkedik. A forrás ezután már csak a B folyadék forráspontján indul el ismét, tehát t2=100C.
 

2. feladat. Három ‐ nem egy egyenesbe eső ‐ pontban (P1,P2,P3-ban) adott m1, m2 és m3 tömegű pontszerű testek találhatók, amelyek közti kölcsönhatás egyedül a gravitációs erőkből származik; más testekkel nem állnak kölcsönhatásban.
Jelöljük a három tömegpontból álló rendszer tömegközéppontján átmenő és a P1P2P3 háromszög síkjára merőleges tengelyt σ-val. Milyen feltételnek kell fennállni a P1P2¯=d12, P2P3¯=d23 és P1P3¯=d13 távolságok között, valamint e távolságok és a rendszer (σ tengelyre vonatkoztatott) ω szögsebessége között, hogy a P1P2P3 háromszög alakja a rendszer mozgása során változatlan maradjon, vagyis milyen feltételek teljesülése esetén forog a rendszer a σ tengely körül merev testként?
 

Megoldás. Jelöljük az egyes tömegpontok helyvektorát r1, r2 és r3-mal. Célszerű a koordinátarendszer origóját a tömegközéppontba választani, ekkor fennáll az
m1r1+m2r2+m3r3=0(1)
vektoregyenlőség.
Írjuk fel az m1 tömegű test mozgásegyenletét:
-m1r1ω2=fm1m2d123(r2-r1)+fm1m3d132(r3-r1),(2)
ahol f a Newton-féle gravitációs állandó. Az (1) egyenletből r3-at kifejezve és (2)-be helyettesítve az
 

r1(ω2f-m1+m3d133-m2d123)=r2(1d133-1d123)m2(3)
 


összefüggést kapjuk. Mivel r1 és r2 különböző irányú vektorok, (3) jobb és bal oldala csak úgy lehet mégis egyenlő, hogy a zárójelben lévő kifejezések nullák. Innen
d12=d13ésω2d123=f(m1+m2+m3)
adódik. A másik két test hasonló (az indexek felcserélésével adódó) mozgásegyenletét is felírva végül a keresett feltételek:
 


(I) d12=d23=d13=d  és

(II) ω2d3=fM,

ahol M=m1+m2+m3, a rendszer össztömege.
 

3. feladat.Ebben a feladatban annak a lehetőségét és következményeit vizsgáljuk, hogy miként lehet egy elektronmikroszkópot (amely U=511 kV potenciálkülönbséggel felgyorsított elektronnyaláb mágneses eltérítésével működik) protonmikroszkóppá alakítani, amelyben a protonnyalábot -U potenciálkülönbséggel gyorsítjuk fel.
Oldd meg az alábbi két részfeladatot:
a)Az elektron, miután U potenciálkülönbséggel felgyorsították, elhagyja a gyorsítót, és egy inhomogén B mágneses térbe jut. Ezt a mágneses mezőt a T1, T2, ..., Tn jelzésű rögzített tekercsekből álló rendszer hozza létre. A tekercsekben i1, i2, ..., in erősségű egyenáram folyik. A tekercsek által létrehozott erőtérben az elektronok egy bizonyos P pályagörbén mozognak.
Mekkora i1*, i2*, ..., in* erősségű áramoknak kell a T1, T2, ..., Tn tekercseken folyni, hogy egy -U potenciálkülönbséggel felgyorsított proton ugyanazon a P pályagörbén (és ugyanabban az irányban) mozogjon a mágneses térben, mint az előbb az elektron?
 

ÚTMUTATÁS: A feladatot úgy oldhatod meg, hogy megkeresed azt a feltételt, amely mellett a P pályagörbét meghatározó egyenlet mindkét esetben ugyanaz. Felhasználhatod az alábbi összefüggést:
pdpdt=12d(p2)dt=12dp2dt.

b) Hányszorosára nőne vagy csökkenne az adott mikroszkóp felbontóképessége, ha az elektronnyalábot protonnyalábbal helyettesítenénk? Feltételezzük, hogy a mikroszkóp felbontóképessége (vagyis az a legkisebb távolság két tárgypont között, amelyeknek kör alakú képei még elkülönülten láthatók) csak a részecskék hullámtulajdonságától függ.
Feltételezzük, hogy az elektronok, illetve a protonok sebessége a gyorsításuk előtt nulla. Az egyszerűség kedvéért feltesszük továbbá, hogy az elektronok és protonok saját mágneses momentumának a mágneses mezővel való kölcsönhatása elhanyagolható, és hogy a mozgó részecskék által kibocsátott elektromágneses sugárzás is elhanyagolható.
 

MEGJEGYZÉS: Fizikusok gyakran használják az energia egységeként az 1 elektronvoltot (1 eV), és ennek többszöröseit, mint pl. 1 keV, 1 MeV. 1 elektronvolt energiára tesz szert az az elektron, amely 1 V potenciálkülönbségen halad át.
A számításnál használd fel a következő számadatokat:
az elektron nyugalmi energiája: Ee=mec2=511 keV,
a proton nyugalmi energiája: Ep=mpc2=938 MeV.
 

Megoldás. a) Mivel a felgyorsított elektron mozgási energiája összemérhető (éppen egyenlő) a nyugalmi energiával, a relativisztikus
dpdt=FL.(1)
mozgásegyenletet kell alkalmaznunk. Ebben
p=me1-v2/c2v(2)
az me nyugalmi tömegű, v sebességű elektron impulzusa,
FL=eev×B(3)
pedig az e töltésű elektronra ható Lorentz-erő. Mivel ez az erő merőleges a sebességre (és emiatt az impulzusra is), a megadott matematikai összefüggést felhasználva azt kapjuk, hogy
dp2dt=2pdpdtpFL=0.
Az impulzus vektorának nagysága tehát a mágneses mezőben történő mozgás során állandó. Hasonlóan nem változik a sebesség nagysága sem, emiatt az (1) mozgásegyenlet az
me1-v2/c2dvdt=eev×B(4)
alakot ölti. Mivel a pályagörbe bármelyik kicsiny darabja közelíthető egy R sugarú körívvel (R a görbületi sugár), s az egyenletes körmozgás gyorsulása
|dvdt|=v2R,
a (4) mozgásegyenlet mindkét oldalának abszolútértékét képezve
me1-v2/c2v2R=eevBsinα
adódik (α a sebesség és a mágneses indukció vektorának szöge, ez általában a pályagörbe mentén helyről helyre változik.) Azt kaptuk tehát, hogy
peeB=Rsinα.
A fenti összefüggés jobb oldalán csak a pályagörbére jellemző mennyiségek szerepelnek, ha tehát azt akarjuk, hogy egy ep=-ee töltésű, p* impulzusú proton valamilyen B* mágneses térben ugyanazt a pályagörbét fussa be, mint az eddig vizsgált elektron, akkor a
B*=-p*pB
feltétel teljesülését kell (a pályagörbe minden pontjában) biztosítanunk. De mivel a mágneses indukció arányos a tekercsekben folyó áramokkal, a keresett feltétel
ik*=-p*pik,(k=1,2,...,n).

Az elektronok, illetve a protonok impulzusát a gyorsítófeszültségből számíthatjuk ki. A relativisztikus energiaképlet szerint
mec21-v2/c2=mec2+|eU|(=2mec2),
ahonnan v=(3/2)c, illetve p=3mec adódik. A protonok sebességét és impulzusát a klasszikus mechanikai összefüggésből számíthatjuk, hiszen a proton tömege sokkal nagyobb, mint az elektroné, s emiatt (ugyanakkora gyorsítófeszültség hatására) sokkal kisebb sebességre gyorsulnak csak fel.
mpv*22=p*22mp=|epU|=511 keVmec2,
innen
p*=2mempc,
s végül az impulzusok nagyságának aránya
p*p=23mpme=23938 MeV0,511 MeV35,0.
Az eltérítő tekercsek áramát tehát az i*=-35,0i összefüggés szerint kell módosítanunk, ha elektronok helyett protonnyalábot akarunk fókuszálni.
b) A mikroszkóp felbontóképessége a részecskék Broglie-hullámhosszával, az pedig az impulzus reciprokával arányos. Az előző számítás szerint a protonok impulzusa kb. 35-ször nagyobb, mint az elektronoké, a szóban forgó protonmikroszkóppal tehát akár 35-ször kisebb tárgyakat is megfigyelhetünk, mint az eredeti elektronmikroszkóppal.
 

4. feladat (mérési feladat.) Adott az alábbi felszerelés:
1. Két, egyenként 10 mm vastag piezoelektromos korong, amelyeknek oldallapjaira elektródákat párologtattak (lásd a 3. ábrát). Ezek egy tolómérő száraira vannak erősítve.
2. Hitelesített szinuszjel-generátor.
3. Két bemenetű (kétcsatornás) oszcilloszkóp.
4. Két, folyadékot tartalmazó, zárt műanyag zacskó.
5. Egy pohárban glicerin, amely arra való, hogy a piezoelektromos korong lapjait ezzel bekenve jobb mechanikai csatlakozás jöjjön létre.
6. Kábelek és egy elosztó.
7. A folyadékkal telt zacskók rögzítésére szolgáló állvány.
8. Tolómérőtartó.
 
 
3. ábra
 

Elektromos mező hatására a piezoelektromos anyagok megváltoztatják hosszméretüket, és viszont: deformációk hatására a piezoelektromos anyagban elektromos mező jön létre. Ezért egy piezoelektromos anyagban váltakozó elektromos mező segítségével mechanikai rezgéseket lehet kelteni, vagy mechanikai rezgésekkel váltakozó elektromos tér hozható létre.
 

a) Annak ismeretében, hogy a longitudinális ultrahang sebessége a korong anyagában kb. 4000 m/s, adjál durva becslést a korong szimmetriatengelyével párhuzamos mechanikai rezgések rezonanciafrekvenciájára. Feltételezzük, hogy a korong rögzítése nem befolyásolja a rezgéseket. (Megjegyezzük, hogy másfajta rezgések is létrejöhetnek a korongban, az előbbinél alacsonyabb, illetve magasabb frekvenciákkal.)
Előző becslésedből kiindulva határozd meg méréssel azt a frekvenciát, amelynél a piezoelektromos korongok a lehető legjobban működnek ultrahangot kibocsátó és (a folyadékon áthaladt ultrahangot) érzékelő rendszerként. Ha glicerinnel kenjük be a korongok felületét, mielőtt hozzányomjuk őket a műanyag zacskóhoz, ez javítja az ultrahang áthaladását.
b) Határozd meg az ultrahang sebességét mindkét folyadékban a zacskók kinyitása nélkül, és végezz hibabecslést!
c) Számold ki a két folyadékban megmért sebességek arányát, és gondosan add meg ennek is a hibáját!
 

Megoldás. a) A piezokristályban az alkotóval párhuzamosan terjedő rezgésekre a korong lapjai szabad végként viselkednek. A legalacsonyabb rezonancia frekvencia esetén h=λp/2=vp/(2f), ahol h a korong magassága, λp, vp és f pedig az ultrahang hullámhossza, sebessége és frekvenciája a piezokristályban. A keresett frekvenciára számadatainkkal f=2105 Hz adódik. Ez az érték csak egy becslés, hiszen a korong átmérője nem sokkal nagyobb a magasságánál, és ez befolyásolhatja a rezgést.
 
 
4. ábra
 

A mérési elrendezést a 4. ábra mutatja. A szinuszjel-generátor egyrészt az egyik piezo korongra van kötve (ez bocsátja ki az ultrahangot), másrészt az oszciloszkóp egyik bemenetére. A másik piezo korong, amely mikrofonként működik, az oszcilloszkóp másik bemenetére van kötve. Mindkét korong kissé hozzá van nyomva az egyik folyadékot tartalmazó zacskóhoz. A frevenciát a 1001000 kHz tartományban lassan változtatva a felfogott jel amplitúdója egy éles csúcsot mutat az f=215 kHz frekvencián. Ezt a frekvenciát a legpontosabban (3 kHz pontossággal) úgy határozhatjuk meg, hogy az oszcilloszkóp ernyőjéről leolvassuk néhány periódus hosszát.
b) Ha a tolómérő segítségével változtatjuk a két piezo korong távolságát, akkor változik az az út, amit az ultrahang a folyadékban megtesz, és így az oszcilloszkópra érkező két szinuszjel fáziskülönbsége. A tolómérő nyílását változtatva az elmozdulást (d) minden olyan pontban leolvassuk, ahol a két jel azonos fázisban érkezik az oszcilloszkópra. Ábrázolva az n hullámhossznyi elmozdulásnál leolvasott dn értékeket, a kapott pontok közelítőleg egy egyenesre illeszkednek (5. ábra). Az egyenes meredeksége éppen a hullámhosszt adja, amelyre λA=7,010±0,035 mm és λB=8,950±0,045 mm adódik. Az ultrahang sebessége a folyadékban v=λf, adatainkkal vA=1508±30 m/s, vB=1923±38 m/s.
 
 
5. ábra
 
c) A két sebesség aránya vB/vA=λB/λA=1,276±0,013, itt a frekvenciamérés pontatlansága nem játszik szerepet.