Cím: 1988. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Szerző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 1989/október, 327 - 330. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1988. október 28-án rendezte 65. versenyét Budapesten és 12 vidéki városban. A versenyen az 1988-ban érettségizettek és középiskolai tanulók vehettek részt. A versenyzőknek 5 óra állt rendelkezésükre, bármilyen segédeszközt használhattak. Összesen 289 versenyző adott be dolgozatot. A feladatok kitűzését és a beadott megoldások értékelését a Versenybizottság közösen végezte; vezetője Vermes Miklós visszavonulását követően Radnai Gyula, tagjai Boros János, Gnädig Péter és Károlyházy Frigyes voltak. Ismertetjük a feladatokat és a verseny végeredményét.

 

1. Két egyforma pénzérméből egy rájuk ragasztott hurkapálca segítségével ,,lapos súlyzót'' készítünk. A súlyzót az asztal szélére helyezzük, és az egyik érmének egy ütéssel a súlyzó tengelyére merőleges kezdősebességet adunk. Az ütést akkorára választjuk, hogy a súrlódás a súlyzót egy negyed fordulat megtétele után állítsa meg.
Elkanyarodik, vagy egyenes vonalban mozog a súlyzó tömegközéppontja ? (1. ábra)
 
 
1. ábra
 

Megoldás. Tekintsünk egy ellökés utáni, de megállás előtti pillanatot ! A helyzetet a 2. ábra mutatja. Az ábrán A jelöli a meglökött érme tömegközéppontját, B a másikét. K a súlyzó tömegközéppontja (AB felező pontja).
 
 
2. ábra
 

A súlyzó bármely pontjának mozgása két jellegzetes mozgásból tehető össze: az egyik a tömegközépponttal együtt történő haladó mozgás, ezt a pillanatnyi sebességet jelöli vK az ábrán;
a másik a tömegközéppont körüli forgás, az ennek megfelelő pillanatnyi sebesség A-nál vAK,B-nél pedig vBK.
A meglökött érme sebessége az asztalhoz képest vA, a másik érme sebessége az asztalhoz képest vB.
A súrlódási erő mindkét érme esetén a sebességgel ellentétes irányú, de nagyságuk egyenlő, mivel a felületre merőleges nyomóerők egyenlők.
Mivel vAK és vK hegyesszöget, vBK és vk pedig tompaszöget alkot, ezért vA kisebb szöget zár be vK-val, mint vB.
Így az eredő erő ,,hátrafelé'' és a rajzon ,,lefelé'' mutat (3. ábra), tehát a tömegközéppont jobbra kanyarodik el.
 
 
3. ábra
 

Megjegyzés. A fenti megfontolás során a pénzérmék méretét elhanyagoltuk. A valóságban a ,,forogva haladó'' pénzérmére ható súrlódási erő (a pénzérme különböző részeire ható súrlódási erők eredője) függ a tömegközéppont sebességétől. Ez a hatás éppen a megoldásban tárgyalt effektus ellen dolgozik, de elegendően hosszú hurkapálca esetén teljes mértékben elhanyagolható.
 

2. Az a élhosszúságú szigetelő kockára lapátlók mentén vezetett huzalból ‐ az ábra szerint ‐ R ellenállású áramkört illesztünk. B erősségű homogén mágneses mezőt kapcsolunk be, rendre a kocka egyes lapjaira merőleges irányokban (4. ábra).
a) Mekkora töltés halad át az egyes esetekben a huzal keresztmetszetén ?
b) Haladhat- e át ezeknél is több töltés, valamilyen ,,ferde'' irányú B esetén ?
 
 
4. ábra
 

Megoldás. A huzal tetszőleges keresztmetszetén áthaladó töltés az alábbi módon számítható ki:
ΔQ=IΔt=URΔt=ΔΦR=BAR,
ahol A jelenti a hurok B-re merőleges vetületének területét.
A kocka egyes lapjaira merőleges irányokban az 5. ábrán vázolt vetületeket kaphatjuk.
 
 
5. ábra
 

Amikor a vetület egy a oldalú négyzet, akkor az áthaladó töltés:
ΔQ=Ba2R.

A másik két esetben a vetület két egybevágó háromszög, melyek ,,körüljárási iránya'' azonban ellentétes, így a két terület előjeles összege zérus. Ezekben az esetekben tehát
ΔQ=0.

Most vizsgáljuk meg, hogy valamilyen ferde irányú B esetén haladhat-e át több töltés, mint az előbb kiszámított Ba2R.
Vegyünk fel egy derékszögű koordinátarendszert úgy, hogy a tengelyek legyenek párhuzamosak a kocka éleivel, és mondjuk x irányból nézve legyen a hurok vetülete az a oldalú négyzet (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Ekkor az indukcióvektor komponenseit Bx-szel, By-nal, ill. Bz-vel jelölve az áthaladt töltés:

ΔQ=BxAx+ByAy+BzAzR,vagyisΔQ=Bxa2R+0+0,mivelAy=0ésAz=0.



Minthogy BxB ezért
ΔQBa2R,
tehát semmilyen ferde irányú B esetén nem haladhat át több töltés.
Ugyanerre az eredményre jutunk természetesen akkor is, ha a hurok különböző irányú vetületeit hasonlítjuk össze. Ebben az esetben még be kell bizonyítani, hogy a hurok semmilyen vetületének területe sem lehet nagyobb a2-nél. Ebből azután már következik a bizonyítandó állítás:
ΔQ=BA*RBa2R.
 

Megjegyzés. Annak bizonyítása, hogy a vetület területe nem lehet nagyobb a2-nél, történhet például azon felismerés alapján, hogy a fenti hurok egy olyan térbeli négyszöget alkot, amelynek nemcsak oldalai, de átlói is a2 hosszúságú lapátlók. Az átlók vetületei lesznek a vetületnégyszög átlói. Így a vetületnégyszög átlói sem lehetnek a2-nél hosszabbak. Mivel egy síkbeli négyszög területe nem lehet nagyobb, mint az átlók szorzatának a fele, ezért a vetület területe legfeljebb
a2a32=a2
lehet.
 

3. Egy pontszerű monokromatikus fényforrás és egy ernyő között átlátszatlan, fekete lemez van, rajta két parányi környílás. Fény csak ezeken a nyílásokon át juthat az ernyőre. Az ernyőn interferenciacsíkok jelennek meg.
Elhelyezhetünk-e ‐ ha igen, hogyan ‐ egy síktükröt úgy, hogy az ernyő megvilágítása
a) nagyjából egyenletes legyen;
b) közel zérus legyen ?
 

Megoldás. Mindkét eset elérhető, megvalósítható, ha a tükröt az átlátszatlan, fekete lemeznek azon az oldalán helyezzük el, ahol a fényforrás is van. Ekkor ugyanis már magán a fekete lemezen is létrejön interferencia a közvetlenül és a tükörről visszaverődve odaérő fény között.
a) Az ernyő megvilágítása nagyjából egyenletes lesz, ha az ernyőre csak az egyik parányi környílásból esik fény. Ehhez a tükröt úgy kell beállítani, hogy a direkt és a visszavert fény interferenciájának eredménye az egyik parányi környílás helyén kioltás legyen, a másiknál viszont nem. Ekkor ez utóbbi az egyetlen környílás, melyen át fény jut az ernyőre. A ,,parányi'' jelző utal arra, hogy a nyílás mérete olyan kicsi, hogy a nyíláson létrejövő elhajlás okozta intenzitásváltozás csekély. Az ernyő megvilágítása nagyjából egyenletes.
b) Az ernyő megvilágítása közel zérus lesz, ha a tükröt úgy állítjuk be, hogy a direkt és a visszavert fény interferenciájának eredménye mindkét parányi környílás helyén kioltás lesz. Ez megtehető, mert a kioltások nemcsak egy-egy pontban, hanem egy-egy görbe mentén jönnek létre, s akár az is elérhető, hogy az egyik ,,sötét csík'' áthaladjon mindkét környíláson. Mivel azonban a tökéletes kioltás szigorúan véve csak egy zérus szélességű vonal mentén valósul meg, s a környílás ugyan parányi, de nem zérus szélességű, ezért az ernyő megvilágítása nem tökéletesen zérus, hanem csak közel zérus lesz.
 

Megjegyzés. A feladatnak van egy ,,triviális'' megoldása is. Ha a tükröt árnyékoló lemeznek használjuk, és eltakarjuk vele egyik, illetve mindkét nyílást, előáll a feladatban megfogalmazott a), illetve b) eset. Ezt a megoldást mégsem lehet teljes értékűnek elfogadni, hiszen például a b) kérdés csak ,,közel zérus'' megvilágítást ír elő, nem pedig teljes sötétséget. Arról nem is beszélve, hogy a fizikában a tükröt tükörként illik felhasználni. Tudták ezt a versenyzők is, meg is írták többen, hogy csak azért adják ezt a megoldást, mert jobb nem jut az eszükbe. Az igazi megoldásra kevesen találtak rá.
 

A verseny eredménye
 

I. díjat kaptak egyenlő helyezésben:
Fucskár Attila, az ELTE programozó matematikus hallgatója, aki a budapesti Kaffka Margit Gimnáziumban érettségizett, mint Jánosi Ilona tanítványa, és Hauer Tamás, az ELTE fizikus hallgatója, aki a budapesti Apáczai Csere János Gimnáziumban érettségizett, tanára Kelemen László.
 

II. díjat kaptak egyenlő helyezésben:
Csahók Zoltán, az ELTE fizikus hallgatója, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, mint Horváth Gábor tanítványa, Demeter Gábor, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium IV. osztályos tanulója, tanára Tarnóczyné Gegedon Melitta, és Szabó Szilárd, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium IV. osztályos tanulója, tanára Holics László.
 

III. díjat kaptak egyenlő helyezésben:
Csilling Ákos, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium III. osztályos tanulója, tanára Horváth Gábor, Keleti Tamás, az ELTE matematikus hallgatója, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, mint Horváth Gábor tanítványa, és Pásztor Gábor, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium IV. osztályos tanulója, tanára Zámborszky Ferenc.
 

Dicséretet kaptak egyenlő helyezésben:
Lencse Gábor, a győri Révai Miklós Gimnázium IV. osztályos tanulója, tanárai Jagudits György és Takács István, valamint Somfai Ellák, a pápai Petőfi Sándor Gimnázium IV. osztályos tanulója, tanára Dankó Ferenc.
Az eredményhirdetésre 1988. november 25-én került sor az ELTE Múzeum körúti fizikai előadótermében. A nyertes versenyzőkön és tanáraikon kívül részt vettek az ünnepélyes díjkiosztáson a KöMaL 1987‐88. évi fizika pontversenyének legjobbjai is.
Valamennyi nyertes és helyezett versenyzőnek, valamint az őket felkészítő tanároknak ezúton is gratulálunk.