Cím: ATOMKI Középiskolás Pályázat
Füzet: 1989/szeptember, 285 - 286. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A debreceni FIZIKUSNAPOK-ra tizedik alkalommal írtak ki pályázatot az ország középiskolás tanulói számára. Ebben az évben 7 megye 18 középiskolájából 58 diák 42 pályaművel vett részt a versengésben.
A pályázatot két témakörben hirdették meg:

 

,,Bemutatási kísérletek kidolgozása a fizika oktatáshoz''
és
,,Hogyan ismertetném meg társaimmal a fizika legújabb eredményeit?''

 

Az első témakörben első díjat nyertek: Rózsahegyi Zsolt és Berkes Balázs, a budapesti József Attila Gimnázium III. osztályos tanulói (szaktanár: Dr. Tóth Eszter) ,,Radon a lakásban'' című pályázatukkal.
Második díjat nyert: Bondár Tamás, a berettyóújfalui Arany János Gimnázium IV. osztályos tanulója (szaktanárok: Hannig Béláné és Körtvélyesi János) a ,,Radioaktív sugárzások vizsgálata GM számlálócsővel'' című pályamunkájával.
Harmadik díjban részesült: Varga Tamás; a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium II. osztályos tanulója (szaktanár: Dr. Wirthné Kalmár Nóra) a ,,Látható (gyakorlati) spektroszkóp'' című munkájáért; és Gallai Márta Helga, Moravcsik Tünde, Szabó Bernadett, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium IV. osztályos tanulói (szaktanár: Dr. Boros Dezső) a ,,Fortélyos félelem - avagy eleget tudunk-e a környezetünkről'' című dolgozatukért.
A második témakörben első díjat nyert: Nagy Péter, a karcagi Gábor Áron Gimnázium IV. osztályos tanulója (szaktanár: Juhász István) a ,,Behatolás az anyagi világ rejtelmeibe'' című pályamunkájával.
Második díjat vehetett át: Szakál Csaba, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium IV. osztályos tanulója (szaktanár: Dr. Boros Dezső) a ,,Jó öreg szupravezető'' című dolgozatáért, valamint Sarkadi Csilla, a karcagi Gábor Áron Gimnázium IV. osztályos tanulója (szaktanár: Juhász István), aki ugyancsak a szupravezetés elméletét és gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit foglalta össze dolgozatában.
Harmadik díjban részesült: Bihari Gábor, a debreceni Ady Endre Gimnázium III. osztályos tanulója (szaktanár: Cselényi László) ,,A nemlineáris optika'' című dolgozatáért, valamint Bella Zsolt, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium II. osztályos tanulója (szaktanár: Dr. Wirthné Kalmár Nóra) ,,Az ismeretlen világ'' című pályamunkájáért.
 

Középiskolás pályázat, 1990
 

A Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommag Kutató Intézete 1990. március első hetében 11. alkalommal tartja a FIZIKUSNAPOK rendezvénysorozatát. Ebből az alkalomból ismételten pályázatot hirdetünk középiskolások számára a következő témákban:
(i) KÍSÉRLETEK KIDOLGOZÁSA A FÉNYTAN MODERN OKTATÁSÁHOZ
A pályázóktól olyan középiskolában kivitelezhető, és a megjelölt témakör tanításába beépíthető bemutatási kísérlet vagy mérési módszer kidolgozását várjuk, amely alkalmas az adott jelenség, ill. törvényszerűség szemléltetésére, különös tekintettel a fénytan modern alkalmazási köréből (lézerek).
A pályamunkák röviden ismertessék a kiválasztott jelenség elméleti hátterét, a felhasznált kísérleti eszközöket és módszereket, valamint a gyakorlati megvalósítás során nyert tapasztalatokat, mérési eredményeket.
A pályamunkák előzetes elbírálása alapján kiválasztott pályázóknak a díjazásra felterjesztett kísérleteket a bírálóbizottság előtt be kell mutatnia.
(ii)HOGYAN ISMERTETNÉM MEG TÁRSAIMMAL A HANGTAN ELMÉLETÉT ÉS MODERN ALKALMAZÁSAINAK LEHETŐSÉGEIT? A pályázóktól a kérdés tanulmányszerű feldolgozását várjuk, választ keresve arra, hogy milyen módon építhető be a középiskolai fizika ismeretanyagába a hangtan modern alkalmazási lehetőségeinek, (elektroakusztikai, épületakusztikai, orvosi alkalmazások, anyagvizsgálatok, stb.) legújabb eredményeinek (ultrahang, infrahang) ismertetése, megértetése.

A 10 gépelt oldal terjedelmű pályamunkákat 1990. január 19-ig az MTA ATOMKI Igazgatói Titkárságának címére, Debrecen, Pf. 5I. 4001 kérjük beküldeni.
A pályamunka tartalmazza a pályázó(k) személyi adatait (név, lakás, személyi szám, iskola, osztály, szaktanár neve), valamint a felhasznált forrásmunkák pontos adatait.
Pályadíjak témánként:
  I. díj3000  Ft   II. díj2000  Ft  III. díj1500  Ft.

 

A legkiemelkedőbb pályamunka az ATOMKI 5000 Ft-os Hatvani díját kapja.
A pályázat nyilvános eredményhirdetésére a FIZIKUSNAPOK '90 keretében kerül sor.