Cím: Szilárd testek sűrűségmérése Bakusinszkij-módszerrel
Szerző(k):  Varga Antal 
Füzet: 1989/április, 190 - 191. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Laboratóriumokban, iskolákban, kutatóintézetekben kényelmesen használható és nagyon pontos sűrűségmérő eszközökkel találkozhatunk (piknométer, areométer, Mohr‐Westphal mérleg). Ilyen eszközök nélkül a szilárd testek sűrűségmérését általában tömeg és térfogatmérésre vezetjük vissza, tehát a pontos kísérleti eszközt ‐ pl. analitikai mérleg, mérőhenger ‐ így sem nélkülözhetjük. Az alább közölt módszer azonban csak egyszerű eszközöket igényel. Régebben ez egy közismert mérési eljárás volt, (megtalálható pl. a ,,Munkafüzet a gimnáziumi fizikai mérési gyakorlatokhoz'' c. könyvben).

 
 
1. ábra
 

Vékony rúdon vagy pálcikán fonálra függesztve egyensúlyozzuk ki a mérendő testet, egy vele közel azonos tömegű testtel, az 1. ábrán látható módon. Az egyensúlyt a T pontra fölírt forgatónyomatékok egyenlősége jelenti:
mgk1=m'gk'.(1)

 
 
2. ábra
 

Ezután a mérendő testet a 2. ábra szerint valamilyen folyadékba (pl. vízbe) merítjük. A fonál elmozdításával a k1 távolságot k2-re változtatjuk, úgy, hogy a mérleg ismét egyensúlyba kerüljön. Most ismét fölírhatjuk a forgatónyomatékok egyenlőségét, illetve a vízbe merülő test egyensúlyát:
Fk2=m'gk',(2)F+ϱvízVmg=mg=ϱmVmg.(3)


Az (1)‐(3) egyenletekből m' és k' kiküszöbölésével kapjuk az alábbi egyenlőséget:
Vmg(ϱm-ϱvíz)k2=ϱmVmgk1.(4)
Innen az m tömegű test sűrűsége:
ϱm=k2k1-k2ϱvíz.(5)

Látható, hogy ezzel a gondolatmenettel az Arkhimédész törvényen alapuló sűrűségmérés visszavezethető egyszerű távolságmérésre. Az eljárás másik előnye, hogy ez egy úgynevezett null-mérés, azaz a hosszúságtól eltekintve nem kell fizikai mennyiségeket mérni, hanem csak egyensúlyt. Így a mérési hiba lehetősége is nagymértékben csökken. Természetesen ezt a mérést az ismertetett formában csak a víznél nagyobb sűrűségű testekre alkalmazhatjuk.