Cím: A fény kettős természete
Szerző(k):  Jánossy Mihály 
Füzet: 1989/április, 177 - 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fény kettős természete1

 

A fény természetének kérdése már régóta foglalkoztatja a tudományt. Mai ismereteink szerint a fénynek hullám és részecske tulajdonságai egyaránt vannak. Ezen áttekintésünk célja, hogy megnézzünk néhány olyan jelenséget, amely tipikusan mutatja a fény hullám, illetve részecske természetét. Ismertetni fogunk a fény természetével kapcsolatban elvégzett néhány kísérletet, majd kitérünk arra, hogy a fény részecskeelmélete tulajdonképpen pontosan mit állít.
 

A fényt gerjesztett, azaz energiával rendelkező atomok sugározzák ki, ezekben is a rezgést végző elektronok a fény forrásai. A fényről azt szokás mondani, hogy elektromágneses hullám. Mit kell ezalatt érteni? Vegyünk egy nyugvó elektront, az e körül kialakuló térben és időben állandó elektromos teret a jól ismert Coulomb-féle törvény alapján adhatjuk meg. Ha az elektron például egy pozitív töltésű atommaghoz kötve rezgőmozgást végez, a térerősség térben és időben változni fog. Az elektron elmozdulásakor a térerősség először a közvetlen közelben változik meg, majd ez a ,,zavar'' fénysebességgel továbbterjed a térben. Ennek eredményeként térben és időben változó elektromos teret kapunk, ami az atomból kiinduló hullámmal írható le. Az atomban mozgó elektron kis mágnesként is viselkedik, ebből következően a térben tovaterjedő mágneses térerősség hullámoknak is kiindulópontja. A fény így a térben hullámszerűen tovaterjedő elektromos és mágneses térerősség változás, amely hullámokban az elektromos és mágneses térerősség vektorok rezgési síkja egymásra merőleges. A hullámokban energia terjed, s ez az energia a szembe jutva hozza létre a látást.
 
A fény hullámtermészete
 

A hullámtermészet legkézenfekvőbb megnyilatkozása az interferenciajelenség. Ennek lényege az, hogy ha két azonos rezgésszámú hullám találkozik, akkor a hullámok között erősítés, illetve kioltás lép fel. Ha a hullámok közötti fáziskülönbség a félhullámhossz páros számú többszöröse, akkor hullámhegy hullámheggyel találkozik és erősítés jön létre, ha viszont a fáziskülönbség a félhullámhossz páratlan számú többszöröse, akkor hullámhegy hullámvölggyel találkozik és a hullámok kioltják egymást. Az interferenciajelenség fénnyel létrehozható, így ez minden kétséget kizáróan mutatja a fény hullámtermészetét.
 
 
1.ábra. A Michelson interferométer elvi
elrendezése. F fényforrás; SZ szűrő; FT félig-
áteresztő tükör; T1,T2 tükör; E ernyő; ΔS
úthosszkülönbség a T2 tükör elmozdulásakor
 

Nézzük meg a Michelson-féle interferométer működését, amit az 1. ábrán szemléltetünk. Az F fényforrásból, amely például egy gázkisülési cső, az SZ szűrő egyetlen spektrumvonal fényét engedi át. Ezt a fénynyalábot az L lencsével párhuzamossá tesszük. Az FT féligáteresztő tükör a fénynyalábot két részre osztja, az egyik fele átmegy, a másik visszaverődik. Az így nyert két fénynyaláb a T1, illetve T2 tükrökről visszaverődik, majd ismét áthaladva FT-n, illetve visszaverődve róla egyesül és az E ernyőn létrejön az interferenciakép. A két nyaláb úthosszkülönbségétől függően az interferenciakép egy világos vagy sötét folt. Ha például a T1 tükröt kissé megdöntjük, az interferenciakép csíkokból áll, ha viszont széttartó nyalábot használunk akkor az interferenciakép koncentrikus gyűrűrendszer.
 
 
2. ábra. Az interferenciakép és a mért
I intenzitáselosztás
 

Egy tipikus interferenciaképet szemléltet a 2. ábra, a csíkok alatt a regisztrált fényintenzitás eloszlás látható. Az interferenciakép minőségének kvantitatív jellemzésére a láthatóság (V) kifejezést vezették be. Azonos intenzitású fénynyalábok interferenciája esetén
V=Imax-IminImax+Imin;(1)
ahol Imax és Imin a 2. ábrán látható interferenciakép maximális, illetve minimális intenzitását jelenti. Az interferencia láthatóságának szélső értékei: teljes kioltás esetén
Imin=0,V=1,
ha pedig nincs interferencia
Imax=Imin,V=0.

Így az interferenciakép V láthatóságát 0 és 1 közötti számokkal jellemezhetjük.
Végezzük el a következő kísérletet: a T2 tükröt az azonos úthosszúságú helyzetből mozgassuk el úgy, hogy a fénynyalábok egyre nagyobb ΔS úthosszkülönbséggel interferáljanak (1. ábra) és vizsgáljuk az interferenciakép láthatóságának változását. Ekkor a 3. ábrán látható eredményt kapjuk, a láthatóság értéke fokozatosan csökken, és tipikusan néhányszor 10 cm-es úthosszkülönbség esetén zérussá válik.
 
 
3. ábra. Az interferenciakép V kontrasztjának
változása a ΔS úthosszkülönbség függvényében
 

Ennek magyarázata az, hogy a fényforrásban az atomok egymástól függetlenül, kissé különböző rezgésszámú elemi hullámvonulatokat sugároznak ki, s csak ezen egyes hullámvonulatok önmagukkal való interferenciája adja az észlelt interferenciaképet. Egy ilyen hullámvonulat időtartama mintegy 10-8-10-9 s, és ha túl nagy az úthosszkülönbség, akkor a hullámvonulat két fele már nem találkozik egymással az interferométerben, az egyik rész már elhaladt az interferencia helyéről, amikor a másik odaér. Ez a kísérlet mutatja az atomok elemi hullámvonulat formájában való fénysugárzását. Az egyes atomok által kisugárzott hullámvonulatok függetlenek egymástól. A lézer fényforrásokban az atomok sugárzása egymással kötötten, szinkronban történik, a fenti kísérletben egy megfelelően választott lézer fényforrás alkalmazása esetén az interferenciakép V láthatósága nem csökken a tükrök között haladó fénynyalábok úthosszkülönbségének növelése esetén.
 

A fény részecsketermészete
 

Az előzőekben vázolt interferenciajelenség minden kétséget kizáróan mutatja a fény hullámtermészetét. A fényelektromos jelenség, más néven a fotoeffektus azonban nem magyarázható a fény hullámtermészete alapján. A fotoeffektus lényege a következő: tekintsük a 4. ábrán lévő elrendezést, ahol a vákuumedényben lévő FK fémkatódot az F fénnyalábbal megvilágítjuk. Ekkor a katódból a fény hatására elektronok lépnek ki, amelyek elérik az A anódot és a G galvanométer áram folyását jelzi.
 
 
4. ábra. A fényelektromos jelenség;
F fénynyaláb, FK katód; A anód,
G galvanométer
 

A fotoeffektus tulajdonságait vizsgálva azt várnánk, hogy mennél nagyobb intenzitású fénnyel világítjuk meg a katódot, annál nagyobb energiájú elektronok lépnek ki. A megfigyelések szerint azonban ez nem így van, ugyanis mennél nagyobb a fény intenzitása, annál több elektron lép ki, de az energiájuk csak a fény rezgésszámától, azaz a színétől függ. Vizsgálatok szerint van egy minimális ν0 rezgésszámú fény, melynél kisebb ν rezgésszám esetén elektronok nem lépnek ki a fémből.
 
 
5. ábra. A fényelektromos jelenségnél kilépő
elektronok Emax maximális energiájának
függése a fény frekvenciájától
 

A kilépő elektronok maximális energiája viszont ν0 fölött a ν rezgésszám növelésével arányosan növekszik (5. ábra). A kilépő elektronok maximális energiája (Emax) és a ν frekvencia közötti összefüggés formája
Emax=h(ν-ν0),(2)
ahol h a Planck-féle állandó, értéke h=6,62610-34 Js. Einstein a következő magyarázatát adta a fotoeffektusnak: a (2) képletet az alábbi formában írta fel:
hν=A+Emax.(3)
Azt mondta, hogy a fény hν energiával rendelkező részecskékből, fotonokból áll. Egy hν0-nál nagyobb energiájú foton a fémkatódra esve onnan elektronokat vált ki úgy, hogy a foton energiájának egy része a fémből való A kilépési munka legyőzésére fordítódik, míg a maradék adja a kilépő elektron Emax kinetikus energiáját. Ha pedig hν kisebb mint az A kilépési munka, akkor elektron kilépés nem lehetséges, mivel a foton energiája nem elegendő a kilépési munka elvégzéséhez. Ilyen módon a fotoeffektus jelensége a fény, mint részecskékből, azaz fotonokból álló sugárzás alapján nyert magyarázatot.
 

Fotonkísérletek
 

Az 1950-es években a Központi Fizikai Kutató Intézetben Jánossy Lajos professzor vezetésével végeztek kísérletsorozatot a fény természetének tisztázása céljából. A kérdés az volt, hogy feloldható-e az az ellentmondás, hogy az interferenciajelenség kétségkívül mutatja a fény hullámtermészetét, a fotoeffektus viszont csak a részecsketermészet alapján érthető. A fotonokkal mint részecskékkel ugyanakkor az interferenciajelenség nehezen magyarázható.
 
 
6. ábra. A fény természetének vizsgálatára szolgáló
kísérleti berendezés vázlata. F fényforrás, SZ szűrő, L lencse,
FT féligáteresztő tükör, FM1,FM2 fotoelektron-sokszorozó,
K elektronikus koincidenciakör, SZ számláló
 

A kísérletekkel a következő kérdésre keresték a választ: ha egy foton egy féligáteresztő tükörre esik, akkor mi történik vele, áthalad rajta, visszaverődik róla vagy esetleg szétszakad? A kérdés vizsgálatára szolgáló kísérleti elrendezés vázlatát a 6. ábra mutatja. Az FT féligáteresztő tükör által létrehozott két nyalábban haladó fotonok detektálására az FM1, illetve FM2 fotoelektron-sokszorozó szolgál. A fotoelektron-sokszorozó működésének elve látható a 7. ábrán. Az FK fotokatódból kilépő fotoelektront elektromos tér felgyorsítja, s ez a következő elektródából (D diódából) másodlagos elektronokat vált ki. Ezeket ismét gyorsítva több lépés után az egyetlen fotoelektronból végül is egy elektronlavina jön létre, amit a fotoelektron-sokszorozó után tett számlálóberendezés i áramimpulzusként számlál. (Az elektródák közötti gyorsító elektromos teret előállító elektromos kapcsolást nem tüntettük fel az ábrán.)
 
 
7. ábra. Fotoelektron-sokszorozó működésének elve.
F fénynyaláb; FK fotókatód; D diódák; A anód;
i kimenő áramimpulzus
 

Ilyen módon lehet a fénynyalábokban haladó fotonokat észlelni, illetve számlálni. A 6. ábra kísérleti berendezésében a két fotoelektron-sokszorozó kimenetén megjelenő impulzusokat egy úgynevezett koincidenciakör (K) két bemenetére adjuk rá. Ez egy olyan elektronikus áramkör, amelyik akkor ad kimenőjelet, ha egy adott τ időn belül egyszerre mindkét bemenetre jel érkezik. A kimenő jel megjelenése esetén a berendezés két egyszerre beérkező impulzust, koincidenciát regisztrált, ezek számát az SZ számlálóval számláljuk.
A két nyalábban haladó fotonok általában véletlenszerűen váltanak ki fotoelektronokat. Előfordul azonban, hogy a két nyalábban haladó fotonok véletlenül egyszerre szólaltatják meg az FM1 és FM2 detektorokat, ezt véletlen koincidenciának nevezzük. A kérdés az, hogy a véletlen koincidenciákon felül észlelhetünk-e többlet koincidenciákat, amelyek hipotetikusan a féligáteresztő tükrön szétszakadt fotonokból származhatnának. A kísérletet először τ=10-6 s felbontóképesség esetén végezték el, s azt az eredményt kapták, hogy csak véletlen koincidenciák vannak, ezeken felül többlet koincidenciákat nem észleltek, legalábbis a mérés 0,3 %-os pontossága által megszabott mértékben. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a fényforrás által kisugárzott fotonok a féligáteresztő tükrön vagy átmennek, vagy visszaverődnek, de nem szakadnak szét.
A 6. ábra kísérleti berendezését úgy módosítva, hogy a detektorok helyébe tükröket teszünk, Michelson interferométert kapunk. Felmerül a kérdés, hogy igen alacsony fényintenzitások esetén, akkor, amikor a Michelson interferométerben egyszerre csak egyetlen foton van jelen, fellép-e a fényinterferencia jelensége? Az ezen feltételnek megfelelő igen alacsony fényintenzitás esetén végzett kísérletben a fényinterferencia jelenségét észlelték és az interferenciakép intenzitáseloszlása és láthatósága nem különbözött attól, ami nagy intenzitásoknál kialakul. A kísérletet először 10 cm-es interferométer karhosszakkal végezték el, az interferencia azonban változatlanul fellépett akkor is, amikor a karhosszakat 14 m-re növelték.
A fotonkoincidencia és az alacsony intenzitású interferencia kísérlet együtt világosan mutatja a fény kettős természetét, a fénynek hullám- és részecsketulajdonságai egyaránt vannak.
A fotonkoincidencia kísérletet később megismételték τ=10-9 s felbontóképességgel, s ekkor mintegy 4 %-os koincidencia-többletet észleltek a véletlen koincidenciák számához képest. Ezt a jelenséget azonban mind a hullám, mind a részecske elmélet alapján meg lehet magyarázni. A hullámelmélet a fénynyalábot az egyes atomi hullámvonulatok összegzésével írja le, ahol az egyes hullámvonulatok egymással való interferenciája következtében erőteljes intenzitásingadozások lépnek fel, amelyek átlagos időtartama 10-9 s. Egy ilyen intenzitásmaximum idején megnő a fotoelektronok kiváltási valószínűsége, s ennek alapján elméleti számításokkal pontosan megadható az észlelt koincidenciaszám növekedés. A részecskeelmélet szerint előfordulhat, hogy az intenzitásmaximum környékén két foton van együtt a nyalábban. Egyik ezek közül visszaverődik a féligáteresztő tükörről, a másik áthalad rajta, s a két foton a két detektort egyszerre megszólaltatva hozza létre a többlet koincidenciákat.
Nemrégen kidolgozták az úgynevezett szemiklasszikus elméletet, ahol az anyagot a kvantumfizika törvényei alapján, a fényt pedig a klasszikus Maxwell-féle elektromágneses elmélet alapján tárgyalják. Ezen elmélet alapján a fotoeffektus pontos leírását sikerült megadni.
Ha megnézzük, hogy a fény kvantumelmélete pontosan hogyan épül fel, akkor azt látjuk, hogy az elmélet az elektromágneses tér összenergiáját elemi hν nagyságú energiaadagokból építi fel, de nem állítja szigorúan, hogy ezek térben lokalizált, repülő részecskék. Az elmélet az összes fénnyel kapcsolatos észlelt jelenséget, az interferenciát is helyesen írja le. A foton mint lokalizált részecske ezen elmélet szemléletes képének tekinthető, de a jelenségek helyes leírásához mindig az egzakt elméletből kell kiindulni.
A fény kettős természete a fizikának egyik, ma még nem megoldott alapvető kérdéséhez kapcsolódik, ahhoz, hogy meddig alkalmazható a szemiklasszikus elmélet, s hol kell elhatárolnunk azon jelenségek körét, amelyek csak a tiszta kvantumfizika alapján érthetők meg.
 

IRODALOM
 


Jánossy Lajos; Náray Zsolt: A fény kettős természetére vonatkozó vizsgálatok,
  Fizika Szemle 8. 1. (1958).

Jánossy Lajos; Náray Zsolt: Az interferenciajelenség intenzitás-függetlenségétől,
 Magyar Fizikai Folyóirat 6. 105 (1958).

Jánossy Lajos: A fény kettős természetének problémája,
 Természettudományi Közlöny 5. (92) 388 (1961).
1Az 1988. évi Téli Ifjúsági Fizikai Ankéton elhangzott előadás.