Cím: 1988-89. Beszámoló a Téli Ifjúsági Fizikai Ankétról
Szerző(k):  Lugosi Erzsébet 
Füzet: 1989/március, 142 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 46. Ifjúsági Fizikai Ankét dec. 28‐29‐30-án került megrendezésre. Az ankétot ez alkalommal is az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovata és a TIT Budapesti Szervezete rendezte. Az ankétot a szokásostól eltérően a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szervezetének épületében tartottuk, az ELTE-n ugyanis szünetelt a fűtés karácsonytól az év végéig.
Az ankétra Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Heves megye, valamint Budapest középiskoláinak két-két tanulója jelentkezhetett iskolájuk igazgatójának javaslatára, és névre szóló meghívót kaptak a KöMaL Fizika Rovatának legjobb megoldói. Az utóbbi tanulók vasúti költségét az Eötvös Loránd Fizikai Társulat megtéríti. Az ankéton összesen 200 diák vett részt. 70 vidéki tanuló kollégiumi elhelyezését az Eötvös Társulat szervezte meg, és fedezte a szállásköltségüket is. A TIT Budapesti Szervezete az előadók és szakkörvezetők honoráriumát fizette.
Igen színes programot sikerült összeállítanunk az idén. Ezt az is igazolja, hogy a tanulók nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel vettek részt valamennyi előadáson, szakköri foglalkozáson.
Az ankéton a következő előadások hangzottak el:

 
Radnai Gyula: Hullámtani fogalmaink kialakulása;
Jánossy Mihály: A fény kettős természete;
Horváth Viktor: Mintázatképződés és fraktálok;
Jákli Antal: Új halmazállapotok, folyadékkristályok;
Varga Antal: Hogyan oldjunk meg kísérleti feladatokat?
Gnädig Péter: Komplex számok a fizikában;
Tóth Csaba: Lézer és hologram.
Az elhangzott előadások anyagából néhányat lapunkban is közölni fogunk.
 
Előadóink közül Gnädig Péter és RadnaiGyula az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen, Horváth Viktor a Műszaki Fizikai Kutató Intézetben, Jákli Antal, Jánossy Mihály és Tóth Csaba a Központi Fizikai Kutató Intézetben, Varga Antal pedig a Radnóti Miklós Gimnáziumban dolgozik. Valamennyien fizikusok.
Az előadások mellett egy alkalommal feladatmegoldó szemináriumot is szerveztünk a tanulóknak. Ezeket a foglalkozásokat Csáki Csaba, Szabó Attila, Szokoly Gyula, Tasnádi Tamás és Tavaszi Gábor, az ELTE fizikus hallgatói vezették.
Az ankétot legközelebb ez év decemberében rendezzük meg.