Cím: A gázmolekulák közepes szabad úthossza
Szerző(k):  Légrádi Imre 
Füzet: 1989/január, 33 - 35. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Gázt tartalmazó edényben a molekulák rendszertelenül, de szakadatlanul ütköznek egymással. Azt a közepes távolságot, amelyet egy-egy molekula két ütközés között megtehet, a molekula közepes szabad úthosszának nevezzük. Ez függ a gáz állapotától. Tekintsünk egy homogén, azonos molekulákból álló gázteret.
Időegység alatt a molekula akkora utat fut be, mint amekkora az átlagos sebessége. Ha ugyanezen időegység alatt átlagosan z¯ ütközésben vesz részt, akkor átlagos szabad úthossza

λ¯=v¯z¯,
ahol v¯ a molekula átlagos sebessége.
Tegyük fel ideiglenesen, hogy a gáztér minden molekulája áll, kivéve egyet, amelynek sorsát most megfigyeljük. Legyenek a molekulák d átmérőjű gömbök. A mozgó molekula akkor ütközik egy állóba, ha a középpontjára illeszkedő és sebességvektorával párhuzamos egyenesnek az álló molekula középpontjától mért távolsága kisebb d-nél. A mozgó molekula középpontja az ütközések következtében egy zegzugos, egyenes szakaszokból álló vonalon halad. Ha e köré a töröttvonal köré végig 2d átmérőjű hengert képzelünk, akkor láthatjuk, hogy a mozgó molekula időegység alatt megtett útja során ütközni fog mindazokkal az álló molekulákkal, amelyeknek a középpontja a henger belsejébe esik.
Ha a molekulák sűrűsége a térben ϱm, akkor a mozgó molekula által időegység alatt befutott hengerben d2πv¯ϱm molekula van, tehát időegység alatt ennyi ütközésben vesz részt, azaz
z¯=d2πv¯ϱm.

Mivel azonban a valóságban a többi molekula is mozog, ezért az imént egyedül mozgónak tekintett molekula sebességének a többi molekulához mért relatív sebességét kell számítanunk.
 
 

Két, összeütközés pillanatában lévő molekulát tekintve, legyen sebességük v1, ill. v2 az ábra szerint. Ekkor az első molekula relatív sebessége a másodikhoz viszonyítva vektorkivonással kapható. Nagysága a koszinusztételből adódik:
vrel2=v12+v22-2v1v2cosα.

A relatív sebesség négyzetének átlaga a jobb oldal átlagainak összege. Mivel az összes molekula sebességének négyzetes középértéke ugyanaz, ezért
v12¯=v22¯=v2¯;
továbbá mivel a molekulák sebességének minden iránya egyenlően valószínű, azaz a két sebességvektor között lévő α szög koszinusza egyenlő valószínűséggel vesz fel pozitív és negatív értékeket, melyeknek abszolút értéke egyenlő, ezért
cosα¯=0.
Végeredményben tehát az ütközések számát megadó összefüggésbe v¯ helyett 2v¯-t kell írnunk, azaz
z¯=2d2πv¯ϱm.
A közepes szabad úthosszra tehát kapjuk, hogy
λ¯=12d2πϱm.

Meg kell jegyeznünk, hogy a molekulák d átmérője a valóságban nem fix érték. Függ az ütköző molekulák mozgási energiájától, vagyis a hőmérséklettől. A számításba veendő átmérőt effektív átmérőnek nevezzük.
Ha a pV=NkT állapotegyenletből kifejezzük a molekulasűrűséget, akkor látjuk, hogy állandó hőmérsékleten a közepes szabad úthossz fordítottan arányos a gáz nyomásával.
A közepes szabad úthossznak és a gázt tartalmazó edény karakterisztikus hosszméretének a viszonya jellemzi az edényben kialakított vákuum minőségét. A vákuum fogalma tehát relatív fogalom.
Három vákuumszintről szokás beszélni:
Nagyvákuumról (magasvákuum), ha a közepes szabad úthossz jóval nagyobb az edény karakterisztikus méreténél. (Karakterisztikus hossznak azt a méretet tekintjük, amely valamilyen kísérlet szempontjából figyelembe veendő hosszmérete az evakuált térrésznek.) Ilyenkor a gáz molekulái az edény falával ütközve, többször is befuthatják az edény karakterisztikus hosszát anélkül, hogy egymással ütköznének.
Közepes vákuumról beszélünk, ha a közepes szabad úthossz megegyezik az edény karakterisztikus hosszával, vagy inkább kisebb annál.
Kisvákuumról (alacsonyvákuum) van szó, ha a közepes szabad úthossz jóval kisebb az edény karakterisztikus hosszánál.
Példaképpen számítsuk ki 20C-os levegőre vonatkozólag a közepes szabad úthosszokat. A levegőt alkotó molekulák zömének effektív átmérője az adott hőmérsékleten 3,810-10m.
Tekintsük a következő nyomástartományokat, a szokásos méretű edények esetén:
a)     normális nyomás   (105  Pa),b)     kisvákuum   (150 Pa ‐ 3 Pa),c)     közepes vákuum   (0,4 Pa ‐ 0,013 Pa),d)     nagyvákuum   (2,110-3  Pa  ‐  4,610-5  Pa).   
 

Az elmondottak szerint a molekulasűrűséget az állapotegyenletből kifejezve és a szabad úthossz összefüggésébe beírva:
λ¯=kT2πd2p=1,3810-23JK293 K2π(3,810-10)2m2p=6,310-3Nmp.
p helyébe a fenti nyomásértékeket rendre behelyettesítve kapjuk a következő közepes szabad úthosszakat a 20C-os levegőre:
a)  normális nyomáson: 60 nanométer,b)  kisvákuumban: 50 mikrométer‐2,2 miliméter,c)  közepes vákuumban: 2 centiméter‐50 centiméter,d)  nagyvákuumban: 3 méter‐140 méter.  
 

Ilyen értelemben például vákuum van egy porózus falú edény pórusaiban annak ellenére, hogy az edényt kitöltő gáz nyomása mondjuk, 1 bar. Ugyanis a pórusok átmérője néhányszor tíz nanométer, a normális nyomású levegőben a közepes szabad úthossz is kb. ugyanennyi, így a gáz molekulái többször is átmehetnek a pórusokon úgy, hogy csak a fallal ütköznek, egymással pedig nem.