Cím: 1988. Jelentés a Kürschák József Matematikai Tanulóversenyről
Füzet: 1989/február, 49 - 50. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Bolyai János Matematikai Társulat az 1988. évi Kürschák József matematikai tanulóversenyt október 21-én 3 órától rendezte meg azonos feladatokkal a következő 19 városban: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém. A versenyen az 1988-ban érettségizettek és a még nem érettségizett tanulók vehettek részt.

 

A Társulat Elnöksége a verseny lebonyolítására a következő bizottságot kérte fel: Bakos Tibor, Bártfai Pál, Csirmaz László, Fejes Tóth Gábor, Károlyi Gyula, Lovász László, Pálfy Péter Pál, Pálmay Lóránt, Pataki János (titkár), Pelikán József, Reiman István, Surányi János (elnök). A bizottság szeptember 15-i ülésén (kimentette magát Bakos Tibor és Károlyi Gyula) kitűzte a feladatokat. A feladatok szövegét januári számunkban is közöltük, most pedig a feladatok megoldásánál olvashatók.
 

A dolgozatok áttanulmányozása után a bizottság december 9-i ülésén a következő jelentést fogadta el egyhangúan:
 

,,A verseny iránt hasonlóan komoly érdeklődés mutatkozott meg, mint a korábbi években. Vidéken 245 résztvevő jelentkezett, a fővárosban 210, ezek közül vidéken 163-an, Budapesten 144-en adtak be dolgozatot. Mindegyik feladatra szép számú jónak tekinthető megoldás született, és ezek a megoldási gondolat tekintetében nagy változatosságot mutattak.
 

Három tanuló oldotta meg lényegében jól mind a három feladatot: Fleiner Tamás, Mándy Attila és Sustik Mátyás. Az első feladatra más‐más megoldást adtak, itt Mándy a vektoriális szorzat eltűnésére az egyik lehetőséget figyelmen kívül hagyta. A harmadik feladatra is eltérő megoldásokat adnak. Fleiner indoklásában apró hiányosság van, Sustik viszont a számolásban hibázik.
 

Ennek alapján
 

I. Kürschák József díjat nyert és 1600‐1600 Ft jutalomban részesült
 


Fleiner Tamás
   Mándy Attila  és
   Sustik Mátyás
}

mindhárman a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulói, Kőváry Károly és Laczkó László tanítványai.
 

Bíró András megoldja az első és a harmadik feladatot, a másodiknál megad egy nem bővíthető kiválasztást, és látja, hogy ennek maximális volta bizonyítandó, de ez nem sikerül neki.
 

Ennek alapján
 

II. Kürschák József díjat nyert és 1200 Ft jutalomban részesült
 

Bíró András, a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium IV. osztályos tanulója, Kőváry Károly és Laczkó László tanítványa.
 

Az első két feladatot lényegében megoldja Csirik János, Kecskés Kornél, Keleti Tamás és Nagy Péter. Csirik indoklása a második feladatnál lehetne pontosabb, viszont jól indul a harmadiknál is, bár a folytatást nem találja. Kecskésnek az első feladatra adott indoklása lehetne részletesebb. Nagy észreveszi, hogy az első feladat állítása konkáv négyszögre is igaz, a második feladat leírása viszont nem elég világos.
 

Ennek alapján
 

dicséretben részesültek (betűrendben):
 

Csirik János a Szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium III. osztályos tanulója, Csúri József és Tarcsay Tamás tanítványa,
 


Kecskés Kornél
   Keleti Tamás
}

mindketten a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban érettségiztek, Kőváry Károly és Surányi László tanítványai voltak és
 

Nagy Péter, a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium III. osztályos tanulója, Thiry Imréné és Kardos Gyula tanítványa.
 

Figyelemreméltó még Derényi Imre, Hausel Tamás és Pásztor Gábor teljesítménye. Derényi megoldja az első feladatot, a másodikat igen homályosan írja le, de lényegében megoldotta. Hausel az első feladat vektoros megoldásánál a Mándynál említett hibát követi el, viszont a harmadik feladatra lényegében jó, bár hosszadalmas megoldást ad. Pásztor jó és világos megoldást ad a harmadik feladatra, viszont az első feladatra adott megoldása bonyolult és nem is kifogástalan.
 

Ennek alapján
 

dicséretben részesült még a felsorolás sorrendjében
 

Pásztor Gábor, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium IV. osztályos tanulója, Pirkó Béla és Szabó Kálmán tanítványa.
 

Hausel Tamás, a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium III. osztályos tanulója, Thiry Imréné és Kardos Gyula tanítványa, és
 

Derényi Imre, aki a győri Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, Szabó Rudolfné tanítványa volt.''