Cím: A legnagyobb elem kiválasztása
Szerző(k):  Komjáth Péter 
Füzet: 1989/május, 201 - 204. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Hány teniszmérkőzésre van szükség, hogy n játékos közül kiválasszuk a legjobbat? Kétkarú mérleg segítségével, n db tárgy közül hány méréssel tudjuk kiválasztani a második legnehezebbet? Ezek a kérdések a számítógép-tudomány egyik legfontosabb fejezetének, a rendezések elméletének alapproblémái. A válaszadáshoz algoritmust, tehát tervet kell készítenünk a mérések végrehajtására, s ha az optimális algoritmust akarjuk megtalálni, arra is képesnek kell lennünk, hogy bebizonyítsuk: nincs jobb.
A programozás elmélete általában a következő modellt alkalmazza. Adva van n adat, A1, ..., An, amelyek valamilyen sorrendben rendezve vannak. Ez a sorrend számunkra ismeretlen, de akármikor összehasonlíthatunk bármely két adatot, ezáltal megkapva egymáshoz viszonyított elhelyezkedésüket. Cél a legnagyobb, második legnagyobb stb. elem meghatározása, a lehető legkevesebb összehasonlítással. Logikus lenne feltenni, hogy adataink valós, vagy akár természetes számok, például sportbeli megfogalmazásokban pontszámok. Ezt általában mégsem teszik fel, ugyanis az összehasonlításokból csak a sorrendre következtethetünk, a számok értékére nem. (Szigorúan véve, csak annyit tudunk, hogy adataink között van egy ismeretlen reláció, ami rendelkezik a "kisebb'' reláció szokásos tulajdonságaival, vagyis tranzitív és trichotóm.) A következő leírásokban időnként használni fogjuk a sportélet természetesen adódó kifejezéseit.

 

1. tétel. n adat közül n-1 összehasonlítással ki lehet választani a legnagyobbat.
 

2. tétel. n adat közül a legnagyobb kiválasztásához mindig legalább n-1 összehasonlításra van szükség.
 

Az 1. tétel bizonyítása. Két módszert is megadunk. Az elsőben (1. ábra), először A1-et és A2-t hasonlítjuk össze, majd a "nyertes''-t A3-mal, és így tovább. Ez az úgynevezett "kihívásos'' módszer, amikor az egymás utáni mérkőzések során mindig a nyertes marad a (pingpong, sakk stb.) asztalnál.
 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

A másik módszer fordulók rendezése (2. ábra). A játszmaszám itt is n-1, hiszen (ugyanúgy, mint az előbb) bármelyik résztvevő egyetlen vesztes játszma után kiesik, és a legjobbat kivéve mindenki kiesik. (A játszmák számának közvetlen, szintenkénti összeszámolása kissé nehezebb: Jelöljük f(x)-szel a szükséges játszmaszámot. Nyilván f(1)=0. Ha x>1 természetes szám, és 2x2y+1, akkor a legalsó szinten y játszma van, a fölötte levő szinteken pedig x-y játékos játszik kieséses játékokat. Tehát f(x)=y+f(x-y), és ebből indukcióval könnyen igazolhatjuk f(x)=x-1-et.)
 

A 2. tétel bizonyítása. Az eddig elmondottak után ez már igen egyszerű: a nyertesen kívüli n-1 játékos mindegyikének vesztenie kell valamikor (különben nem tudhatnánk biztosan, hogy nem ő a legjobb), s minden mérkőzésnek egy vesztese van.
A továbbiakhoz jelöljük r-rel azt a természetes számot, amire 2r-1<n2r teljesül. Ekkor a 2. ábra r-fordulós rendszert ad, amiben a győztes éppen r-szer játszik.
 

3. tétel. n adat közül a második legnagyobb n+r-2 összehasonlítással megtalálható.
 

Bizonyítás. A 2. ábra szerinti módszerrel n-1 összehasonlítással megtaláljuk a legnagyobb elemet. Minden ettől különböző elem "kikapott'' valamelyiktől. A második legnagyobb csak a legnagyobbtól kaphatott ki, ő tehát a legnagyobb által közvetlenül legyőzött r elem valamelyike. Ezek közül kell tehát a legnagyobbat megtalálnunk, amit az 1. tétel bármelyik módszerével r-1 összehasonlítással megtehetünk. Ez összesen n-1+r-1=n+r-2 összehasonlítás.
 

4. tétel. Nincs olyan algoritmus, amely minden esetben n+r-2-nél kevesebb összehasonlítással megtalálná a második legnagyobb elemet.
 

Bizonyítás. Itt már nem igaz, mint a 2. tételben, hogy minden esetben legalább ennyi összehasonlítás kellene. Ha szerencsénk van, az 1. ábra módszerével n-1 összehasonlítás is elég lehet (ha mindig erősebb és erősebb új játékos jön).
Tételezzük fel, hogy valamilyen eljárással, bizonyos számú összehasonlítás után meghatároztuk az M-mel jelölt második legnagyobb elemet. Biztosan tudjuk tehát, hogy M nem a legnagyobb, tehát valamelyik összehasonlításban "veszített''. De csak a (mondjuk L-lel jelölt) legnagyobb elemmel szemben veszíthetett, így L és M mindenképpen összehasonlításra került. Így valahogyan meggyőztük magunkat, hogy M a második legnagyobb, és L>M-et is tudjuk, tehát mindenképpen tudjuk, hogy L a legnagyobb. Kaptuk tehát, hogy a második legnagyobb elem meghatározásához meg kell találnunk a legnagyobb elemet is, így a 2. tétel szerint mindenképpen legalább n-1 összehasonlítást tennünk kellett.
Jelölje p azon összehasonlítások számát, amelyekben L részt vett. Így van p elem, ami L-től kikapott, közöttük van M. Az M-től különböző p-1 elemről biztosan tudjuk, hogy nem a második legjobbak. Ez csak úgy lehet, hogy ezek még valami mástól is kikaptak. Összesen tehát van (n-1)-(p-1)=n-p olyan elem, ami legalább egyszer, és p-1 további elem, ami legalább kétszer kikapott; így a vesztesek, tehát a játszmák száma legalább (n-p)+2(p-1)=n+p-2. Ha valahogy garantálni tudnánk pr-et, készen lennénk.
Belátjuk, hogy minden algoritmusnak van olyan lehetséges kimenetele, amiben pr és ezzel a bizonyítás kész. Egy algoritmus minden lépése egy Ai-Aj összehasonlítás, és hogy mi az i és a j, az az előző lépésektől függhet. Hogy a fentiek szerinti kívánatos kimenetelt meghatározhassuk, meg kell adnunk az összehasonlítások eredményeit. Mivel azt akarjuk, hogy a leendő nyertes lehetőleg minél több összehasonlításban vegyen részt, célszerű két játékos közül azt nyertesnek nyilvánítani, aki addig többször játszott.
A szabály tehát ez: ha Ai és Aj is veretlen, győzzön az, aki eddig többször játszott; ha egyforma sokat játszottak, győzzön bármelyik. Ha Ai veretlen, de Aj már kikapott, nevezzük ki Ai-t győztesnek, ha pedig már mindkét résztvevőnek van veresége, mindegy, hogy kit kiáltunk ki győztesnek. Önkényes kijelöléseinkkel bajba kerülhetünk, ha olyan Ai-Aj párost kell összehasonlítani, amelyről az előző játszmák alapján tudjuk például, hogy Ai>Aj. Algoritmusunkról azonban feltehetjük, hogy ilyen (új információt nem adó) lépéseket nem tesz.
Be kell még látnunk, hogy e választások garantálják pr-et. Tegyük fel, hogy a mérkőzéssorozat elkezdése előtt minden játékos felírja egy cédulára a nevét, és első veresége alkalmából átadja a nála összegyűlt cédulákat legyőzőjének. így a torna alatt a cédulák ide-oda vándorolnak, minden pillanatban, valamilyen eloszlásban, a pillanatnyi veretlenek kezeiben vannak. A végén, minden cédula a győztes, L kezében lesz.
Igazoljuk, hogy a torna folyamán mindig igaz lesz a következő állítás:
Ha az Ai veretlen játékos eddig x-szer játszott, akkor nála legfeljebb 2x cédula van. Ezt x-re vonatkozó indukcióval látjuk be; x=0-ra igaz, hiszen csak a saját cédulája lehet nála. Ha Ai Aj-vel játszik, a nála levő cédula-kollekciót csak úgy bővítheti, ha legyőzi az Aj addig veretlen játékost. Ha Aj addig y-szor játszott, akkor xy-nak kell teljesülnie előírásaink szerint. Így Aj (az indukció miatt) legfeljebb 2y cédulát adhat át, így Ai, aki x+1-szer játszott, most legfeljebb 2x+2y2x+2x=2x+1 cédulát birtokolhat. Állításunkat így indukcióval bizonyítottuk. A torna végén minden cédula a győztes, L kezében lesz, így fenti állításunk szerint 2pn>2r-1, azaz pr adódik, s ezt akartuk belátni.
Még egy olyan érdekes eset van, amikor az optimális összehasonlítás-számot ismerjük. Legyen x az a természetes szám, amire 2x+1n2x+2 teljesül.
 

5. tétel. n adat közül n+x-1 összehasonlítással meghatározhatjuk a legnagyobbat és a legkisebbet is.
 

Bizonyítás. A 2. ábra módszerével n-1 összehasonlítás elég a legnagyobb meghatározására. A legkisebb adat nem lehet az 1. forduló nyertesei között, így a többi x+1 elem valamelyike. Közülük az 1. tétel módszerével x méréssel megkaphatjuk a legkisebb elemet.
 

6. tétel. Nincs olyan algoritmus, amely minden esetben n+x-1-nél kevesebb összehasonlítással határozná meg egyidejűleg a legkisebb és a legnagyobb elemet.
 

Bizonyítás. A 4. tétel bizonyításához hasonlóan azt látjuk be, hogy bármelyik algoritmusnak tudjuk olyan megtörténését konstruálni, ami legalább n+x-1 összehasonlítást használ.
Az algoritmus, illetve a mérkőzéssorozat minden fázisához rendeljük hozzá az 12a+32b pontszámot, ahol a jelöli az adott pillanatban azon játékosok számát, akik már veszítettek, de még nem nyertek játékot, vagy fordítva: nyertek, de még nem vesztettek, b pedig azok számát jelöli, akik veszítettek is, nyertek is.
Kezdetben ez a pontszám nyilván 0. A játéksorozat végén tudjuk, ki a legjobb, ez csak úgy lehet, ha egy játékos kivételével mindegyik vesztett valamikor. Tudjuk ki a legrosszabb, azaz egy (másik) kivételével mindegyik nyert valamikor. Innen adódik, hogy a pontszám 122+32(n-2)=32n-2. Ha el tudjuk érni, hogy minden játszmánál legfeljebb eggyel nőjön ez a pontszám, akkor a játszmák száma legalább 32n-2 lesz. n=2x+2-re ez 3y+1=n+x-1, n=2x+1-re pedig 32n-2=3x-12, azaz a játékok száma legalább 3x=n+x-1.
A kívánt feltétel teljesíthetősége esetszétválasztással könnyen ellenőrizhető. Az érdekes esetek azok, amikor két veretlen, két nyeretlen, illetve két olyan játékos találkozik, akik még nem játszottak. Ilyenkor a pontszám eggyel nő.
Befejezésül szeretném felhívni az érdeklődő olvasók figyelmét Gács Péter és Lovász László Algoritmusok című könyvecskéjére (Műszaki Kiadó, 1978, második kiadás: Tankönyvkiadó, 1987), amely számos, a fentiekhez hasonló problémát, megoldási módszert ismertet, igen olvasmányosan. Cikkünk témakörének igen alapos elméleti, történeti elemzését adja, számos általánosítást, kiterjesztést is ismertet D. E. Knuth: A számítógép-programozás művészete 3. Keresés és rendezés című monográfiája (Műszaki Kiadó, 1988), a 226‐238. oldal között.
 

Megjegyzések. 1. A 3. és 4. tétel állítása szerepel Bartha G. és mások: Matematikai feladatok gyűjteménye I. Tankönyvkiadó 1988. feladatgyűjteményben, a 317/b feladatban, 410. oldal. Mivel a feladat megoldása nem nyilvánvaló, úgy éreztük a bizonyítást részletezni kell. E célból jelent meg ez a cikk.
2. Az 5. tétel n-ről (n+2)-re történő indukcióval is bizonyítható.