Cím: Az 1988. évi (19.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia elméleti feladatainak megoldása
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 1988/november, 397 - 405. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Részecskék sebességének spektroszkópiai vizsgálata Doppler-eltolódás segítségével.
Bevezetés: Az atomok fotonkibocsátása, illetve fotonelnyelése megfordítható folyamat. Erre példa a gerjesztés, majd az azt követő visszatérés az alapállapotba. Így lehetőség nyílik arra, hogy a fotonok elnyelődését a későbbi spontán fotonkibocsátás észlelése révén vizsgáljuk (fluoreszcencia). Modern vizsgálatokban ezt a jelenséget használják fel az atomi részecskék észlelésére és azonosítására, továbbá az atomi részecskenyalábok sebességeloszlásának meghatározására.
Az 1. ábrán látható idealizált kísérleti elrendezésben egyszeresen töltött ionok v sebességgel mozognak egy lézersugárral szemben. A lézer λ hullámhossza változtatható. A nyugalomban levő részecskék (v=0) λ1=600nm hullámhosszal gerjeszthetők. A mozgó részecskék gerjesztéséhez ettől eltérő hullámhossz szükséges a Doppler-effektusnak megfelelően.

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

 
Az ionok sebességeloszlása egyenletes v1=0 és v2=6000m/s értékek között. (A 2. ábra a részecskeszámot ábrázolja a részecskesebesség függvényében.) Oldjuk meg a következő 3 részfeladatot:
 
1.1. A. feladat: Milyen hullámhossz-határok között kell a lézert megváltoztatni ahhoz, hogy minden ion gerjesztődjön? Vázoljuk föl az újrakibocsátott fotonok számának eloszlását a lézer hullámhosszának függvényében!
 
Megjegyzés: Ebben a részfeladatban a klasszikus Doppler-eltolódás képletével számoljunk!
 
1.1. B. feladat: Az előző feladat pontos tárgyalásához a Doppler-eltolódás relativisztikus kifejezése szükséges:
ν'=ν1+v/c1-v/c.

Adjuk meg, hogy a klasszikus formula használata milyen nagyságrendű hibához vezet!
 
1.2. feladat: Tegyük fel, hogy az ionok gerjesztésük előtt U nagyságú gyorsító elektrosztatikus potenciálkülönbségen haladnak keresztül. Mi a matematikai kapcsolat a sebességeloszlás szélessége és a gyorsítófeszültség nagysága között? Kiszélesíti vagy elkeskenyíti a feszültség a sebességeloszlást?
 
1.3. feladat: Egy e/m=4106C/kg fajlagos töltésű ionnak két állapota van, az ezeknek megfelelő hullámhosszak λ1=600nm, λ¯1=λ1+10-3nm. Mutassuk meg, hogy az összes ion gerjesztésekor a lézer két hullámhossz-tartománya átfedésben van, ha nem alkalmazunk gyorsítófeszültséget. Megválasztható-e a gyorsítófeszültség értéke oly módon, hogy ne legyen átfedés a tartományok között? Ha igen, számítsuk ki az ehhez szükséges minimális feszültség értékét!
 
Megoldás. 1.1A: A fény hullámhossza és frekvenciája között fennálló λν=c összefüggés, valamint a ν'=ν(1vc) klasszikus Doppler-képlet felhasználásával az álló részecskék gerjesztési frekvenciájára
ν1=c/λ=3108ms/610-7m=51011Hz,
a leggyorsabban mozgó részecskékre pedig
ν'=ν2(1+v2c)=ν1=51011Hz ismeretében
ν2=ν11+v2cν1(1-v2c)

adódik. Ez annyit jelent, hogy akkor tudjuk valamennyi iont gerjeszteni, ha a lézer frekvenciája
ν1-ν2=ν1v2c=51011Hz60003108=107Hz,
hullámhossza pedig a
λ2-λ1=cν2-cν1=c(ν1-ν2)ν1ν23108ms1071s(510111s)2=12nm

intervallumban változtatható. Mivel az ionok sebesség szerinti eloszlása egyenletes, az általuk kibocsátott fény intenzitása (a fotonok száma) is konstans függvény lesz a fentebb kiszámított hullámhossz-tartományban (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

1.1B: A pontos relativisztikus képlet szerint
ν'ν=1+v/c1-v/c.

Mivel ε=v/c=210-51, alkalmazhatjuk az (1+ε)n1+nε közelítést:
ν'ν=(1+vc)(1-v2c2)-12(1+vc)(1+12v2c2).

Az eredmény első tényezője éppen a klasszikus Doppler-képletnek felel meg, az elkövetett (relatív) hiba tehát 12v2c2=210-10 nagyságrendű.
 
1.2: Egy e töltésű, m tömegű részecske v nagyságú sebessége U potenciálkülönbség hatására
v'=v2+2eU/m
értékre nő. A kezdeti sebességeloszlás szélső pontjainak megfelelő v1=0, illetve v2=5000m/s sebességgel mozgó részecskék sebessége a gyorsítás után

v1'=2eU/m,  illetve  v2'=v22+2eU/m,



a sebességeloszlás szélessége tehát
v2'-v1'=v22+2eU/m-2eU/m
értékre változik. Könnyű belátni, hogy ez kisebb, mint v2, a sebességeloszlás tehát a gyorsítófeszültség hatására összeszűkül. (Szorozzuk meg a fenti egyenletet a két négyzetgyökös kifejezés összegével, majd fejezzük ki a sebességeloszlás gyorsítás utáni, illetve eredeti szélességének arányát!)
 
1.3: Ha egy álló iont λ1 hullámhosszúságú lézerfénnyel lehet gerjeszteni, akkor a különböző sebességgel mozgó ionok halmaza ‐ mint láttuk ‐ a λ1 és λ2=λ1+12nm hullámhosszak között hangolható lézerrel gerjeszthető. Hasonlóan a λ1 (nyugalmi) hullámhossznak is egy bizonyos (λ1,λ2) intervallum felel meg (4. ábra). A két gerjesztési spektrum akkor fedi át egymást, ha a Doppler-eltolódásból adódó λ2-λ1 szélesség nagyobb, mint az ion két különböző kvantumállapotának megfelelő λ¯1-λ1 hullámhossz-különbség. A jelen esetben ez valóban fennáll!
 
 
4. ábra
 

Ha az ionokat elektromos erőtérrel gyorsítjuk, sebességük, s a Doppler-effektus miatt az őket gerjeszteni képes lézerfény hullámhossza is megváltozik. Jelöljük ezeket a megváltozott hullámhosszakat λ'-vel! A két gerjesztési spektrum átfedése akkor szűnik meg, ha λ¯1'>λ2'. Mivel
λ¯'1=(λ1+10-3nm)(1+2eU/mc)λ1+10-3nm+λ12eU/mc
(hiszen λ110-3nm és 2eU/mc), valamint
λ'2=λ1(1+v'2c)=λ1(1+v22+2eU/mc),
az átfedés megszűntének feltétele
v22+2eU/m-2eU/m<c10-3nm/λ1.

Bevezetve az x=2eU/m, v22=a és c10-3nm/λ1=b jelöléseket, a
a+x-x<b
egyenlőtlenséget kapjuk, amelynek megoldása
x>(b2-a)24b2,
azaz U>150V. Ekkora gyorsítófeszültség képes a Doppler-kiszélesedés miatt átfedésbe került spektrumvonalakat szétválasztani.
 

2. feladat: Maxwell-korong
 
Bevezetés: Egy M=0,40kg tömegű, R=0,060m sugarú, d=0,010m vastag egyenletes tömegeloszlású hengeres korongot két egyenlő hosszúságú fonálra függesztünk fel. A fonalak egy r sugarú, a korong középpontján átmenő tengelyhez csatlakoznak (a fonalak tömege és vastagsága, valamint a tengely tömege elhanyagolható). A fonalakat a tengelyre felcsévélve a korongot (a tömegközéppontját) H=1,0m magasságba emeljük, majd elengedjük, hogy letekeredjen (5. ábra). A korong pályájának legalsó pontját elérve újra emelkedni kezd. Oldjuk meg a következő feladatokat azzal az egyszerűsítő feltevéssel, hogy az A pillanatnyi forgástengely mindig a P felfüggesztési pont alatt helyezkedik el, vagyis a fonalak mindig függőlegesek maradnak (6. ábra).
 
 
5. ábra
 

 
 
6. ábra
 

Oldjuk meg az alábbi 5 részfeladatot!
 
2.1. feladat: Mekkora ω szögsebességgel rendelkezik a forgó korong az S tömegközéppont s nagyságú süllyedése után?
 
2.2. feladat: Mekkora a korong Etrans haladási (transzlációs) mozgási energiája s=0,50m süllyedés után? Határozzuk meg számszerűen, hogy ez az energia hogyan aránylik a feladatban szerepet játszó többi energiákhoz ebben a pillanatban, ha a tengely sugara r=0,0030m.
 
2.3. feladat: Határozzuk meg az egyes fonalakban ható T1 feszítőerőt a korong leereszkedése közben!
 
2.4. feladat: Számítsuk ki a korong ω' szögsebességét a Φ elfordulási szög függvényében a 7. ábrán látható átfordulási fázisban! Ábrázoljuk (legalább kvalitatíven) a korong tömegközéppontjának elmozdulás- és sebességösszetevőit (alkalmasan választott Descartes-féle derékszögű koordinátarendszerben) a Φ elfordulási szög függvényében!
 
 
7. ábra
 

2.5. feladat: A fonál legfeljebb Tm=10N feszítőerőt bír ki. Mekkora lehet maximálisan a fonalak sm lecsavarodási hossza, hogy ne következzék be szakadás az átfordulási fázisban?
 
Megoldás: 2.1: Az energiamegmaradás tétele szerint
MgH=Mg(H-s)+12Θω2+12Mr2ω2,
ahol Θ a korong tehetetlenségi nyomatéka. Innen
ω=2MgsΘ+Mr2.

 

2.2: A test helyzeti energiájának változása az induláshoz képest
Eh=Mgs2J.

A forgási energiája
Ef=12Θω2=14MR2ω2,
a haladó mozgás energiája pedig
Et=12Mv2=12Mr2ω2,
ezek aránya tehát
EtEf=2(rR)2=1200.

Mivel Et+Ef=Eh, Et=Eh/20110-2J és EfEh=200201.
 
2.3: A korong tömegközéppontjának gyorsulását a-val, a szöggyorsulást β-val, a fonalakban ébredő teljes erőt pedig T-vel jelölve a mozgásegyenletek:
Mg-T=Ma,Tr=Θβ,a=βr.



Innen Θ=MR2/2 felhasználásával
T=Mg1+2(r/R)2.

Az egyes fonalakat T/2=1,95N erő feszíti.
 
2.4: Mindenekelőtt meg kell jegyezzük, hogy a feladat szövegében szereplő egyszerűsítő feltevés a korong átfordulása alatt nem teljesülhet. Ha ugyanis a felfüggesztő fonalak mindvégig függőlegesek maradnának, akkor a korongra nem hatna vízszintes irányú erő, s Newton II. törvénye értelmében a tömegközéppontja nem gyorsulhatna vízszintes irányban. Márpedig az egyszerűsítő feltétel szükségszerűen együttjár egy ilyen gyorsulás feltételezésével! A tényleges mozgás során a korong tömegközéppontja majdnem pontosan függőlegesen mozog. Az átfordulás alatt a fonál ,,átcsapódik'' a tengely túlsó oldalára, s mivel a függőlegestől csak nagyon kicsit tér el, számottevő vízszintes erőt nem képes kifejteni. (Sajnálatos módon a diákolimpián a Nemzetközi Zsűri ennek az átcsapódási folyamatnak a részletes végiggondolását túlságosan nehéznek ítélte, és ehelyett a hibás, a Newton-egyenleteknek ellentmondó feltevés alapján történő számítást várta el a versenyzőktől.)
A fonál P felfüggesztési pontját választva a koordinátarendszer kezdőpontjának és az x-tengelyt vízszintesen, az y-tengelyt pedig függőlegesen lefelé irányítva a tömegközéppont koordinátái az átfordulási fázisban:
sx=-rcosΦ,sy=H+rsinΦ.



Az energia-tétel szerint a forgás szögsebessége
ω=2Mg(H+rsinΦ)Θ+Mr2,
de mivel HrsinΦ és ΘMr2, az átfordulás alatt a szögsebesség jó közelítéssel
ω(Φ)2MgHΘ=  állandó
értéknek vehető. Így Φ=ωt, azaz
Sx=-rcosωt,Sy=H+rsinωt,


melyek deriválásából, vagy az egyenletes körmozgás hasonló képleteire való hivatkozással a sebességeket is felírhatjuk:
vx=rωsinωt=rωsinΦ,vy=rωcosωt=rωcosΦ.



(Ha ismételt deriválással a tömegközéppont gyorsulását is kiszámítanánk, rögtön nyilvánvaló lenne, hogy ellentmondásba kerülünk a dinamika alaptörvényével. A valóságban csak a függőleges elmozdulásra, illetve sebességkomponensre vonatkozó összefüggések fogadhatók el (nagyon jó közelítéssel), az sx-re és vx-re felírt egyenletek hibásak!)
 
2.5: Az átfordulás alatt a korong ,,ránt'' egyet a fonálon. Az erőlökés nagyságát durván az impulzusváltozás nagyságából és az átfordulás idejéből becsülhetjük meg:
Mg-T  átlag=ΔpyΔt=-2Mrωπ/ω,
ahonnan
Tátlag=Mg+2πMrω2.

Pontosabb számolással meghatározhatjuk a fonalakat feszítő legnagyobb erőt is. A tömegközéppont gyorsulása a pálya legalsó pontján maximális:
amax=rω2,
ahonnan az egyes fonalakat feszítő legnagyobb erő:
Tmax=12Mg+12Mrω2.

Ez akkor nem haladja meg a megengedett 10N-os értéket, ha
sm(2TmaxMg-1)R24r=0,72m.

 
3. feladat: Rekombinációs folyamatok gázkisülésben.
 
Bevezetés. Elegendően magas hőmérsékletű gázkisülési cső különböző fajtájú ionokat tartalmaz. Vannak közöttük olyan ismeretlen Z rendszámú atomok, amelyek egy kivételével valamennyi elektronjukat elvesztették. Ezeket a továbbiakban A(Z-1)+ módon jelöljük.
ε0=8,85410-12As/Vm,e(elektrontöltés)=1,60210-19As,q2=e2(4πε0)=2,30710-28Jm,(Planck-állandó/2π)=1,05410-34Js,m0(elektrontömeg)=9,10810-31kg,rB(Bohr-sugár)=/meq2=5,29210-11m,ER(Rydberg-energia)=q2/2rB=2,18010-18J,mpc2(proton nyugalmi energiája)=1,50310-10J.

Oldjuk meg a következő 5 részfeladatot!
 
3.1. feladat: Tételezzük fel, hogy az A(Z-1)+ ion egyetlen megmaradt elektronja alapállapotban van. Ebben az állapotban az elektron magtól mért távolságnégyzetének átlagát r02-tel jelöljük és a (Δx)2, (Δy)2, (Δz)2 helybizonytalanságok összegeként értelmezzük. Hasonló módon az elektron impulzusnégyzetének átlagát p02-tel jelöljük és a (Δpx)2, (Δpy)2, (Δpz)2 impulzusbizonytalanságok összegeként definiáljuk.
Milyen egyenlőtlenséget elégít ki a (p02)(r02) szorzat?
 
3.2. feladat: Egy A(Z-1)+ ion befoghat egy elektront, majd kibocsát egy fotont. Írjuk fel azokat az egyenleteket, amelyekből a foton frekvenciája meghatározható, de ne oldjuk meg ezeket!
 
3.3. feladat: Határozzuk meg az A(Z-1)+ ion energiáját annak a ténynek a felhasználásával, hogy az alapállapotbeli energia minimális. A számolás során használjuk a következő közelítéseket:
a) A potenciális energia képletében (1/r) átlagértékét helyettesítsük (1/r0)-lal, ahol r0 a 3.1 pontban szereplő mennyiség.
b) A mozgási energia kifejezésében az impulzus négyzetének átlagát helyettesítsük a 3.1. feladatbeli p02-tel, majd használjuk fel a 3.1. probléma megoldásának (p02)(r02)=2 alakú egyszerűsített változatát!
 
3.4. feladat: A fentihez hasonló módon határozzuk meg az A(Z-2)+ ion energiáját. Ez az ion további elektron felvételével alakul ki, és feltételezhetjük róla, hogy alapállapotban van. Jelöljük a két elektronnak a magtól való átlagos távolságát (a 3.3. részfeladatban szereplő r0 megfelelőjét) r1-gyel és r2-vel. Az egymástól mért átlagos távolságukat egyszerűen közelítsük (r1+r2)-vel! Tegyük fel továbbá, hogy mindkét elektron impulzusnégyzetének átlagértéke kielégíti a határozatlansági relációt (p12)(r12)=2 és (p22)(r22)=2 alakban.
Útmutatás: Felhasználható az a tény, hogy az alapállapotban r1=r2.
 
3.5. feladat: Szorítkozzunk a továbbiakban arra a speciális folyamatra, amelyben egy nyugalomban levő és alapállapotú A(Z-1)+ ion befog egy szintén nyugalomban levő elektront.
Határozzuk meg azt a Z rendszámot, amelynél az elektronbefogást (rekombinációt) követő foton körfrekvenciája ω0=2,5071017s-1. Melyik elem ionjáról van szó?
 
Megoldás. 3.1: Alapállapotban az elektron gömbszimmetrikusan helyezkedik el az atommag körül, így
Δx2=Δy2=Δz2=13r02,
hasonlóan
Δpx2=Δpy2=Δpz2=13p02.
A Heisenberg-féle határozatlansági összefüggés szerint
ΔpxΔx2,
ahonnan
p02r02924.

 
3.2: Az elektronbefogás‐fotonkibocsátási folyamatban érvényes az energia- és az impulzusmegmaradás törvénye:

Emozg.(elektron)+Emozg.(A(Z-1)+)+Ekötési(A(Z-1)+)==Emozg.(A(Z-2)+)+Ekötési(A(Z-2)+)+E(foton),



illetve
P(elektron)+P(A(Z-1)+)=P(A(Z-2)+)+P(foton).

Ugyanez kicsit részletesebben

meve2/2+(M+me)V2/2+Ekötési(A(Z-1)+)==(M+2me)W2/2+Ekötési(A(Z-2)+)+hf,


valamint
meve+(M+me)V=(M+2me)W+hn/λ.
ahol M az ion atommagjának tömegét, me az elektron tömegét, ve az elektron, V és W az ion (kezdeti, ill. az elektronbefogás utáni) sebességét, λ a foton hullámhosszát, f a frekvenciáját, n pedig a terjedési irányába mutató egységvektort jelöli.
 
3.3: Az ion Ekötési(A(Z-1)+) energiáját az
E=p22me-Zq21r
kifejezés adja meg, ahol a jel az átlagértékre utal. A javasolt közelítést alkalmazva
E=22me1r02-Zq21r0.

Az alapállapot energiáját a fenti kifejezés minimuma adja meg; ezt vagy deriválással, vagy pedig teljes négyzetté alakítással számíthatjuk ki. Az eredmény:
r0=rB/Z,
a megfelelő energia pedig
Ekötési(A(Z-1)+)=-ERZ2.

 
3.4 A két elektront tartalmazó rendszer energiája
E=p122me+p222me-Zq21r1-Zq21r2+q21r1,2.

Fejezzük ki az impulzusokat a határozatlansági összefüggés segítségével az átlagos távolságokkal, alkalmazzuk a javasolt közelítést, majd keressük meg E minimumát!
E=22mer12+22mer22-Zq2r1-Zq2r2+q2r1+r2,
majd r1=r2=r helyettesítéssel
E(r)=2mer2-(Z-14)2q2r.

A minimum dE/dr=0 feltételéből
Ekötési(A(Z-2)+)=-2ER(Z-14)2
adódik.
 
3.5: A korábbi eredmények felhasználásával az energia- és az impulzusmegmaradást kifejező egyenletek:
-ERZ2=(M+2me)W2/2-2ER(Z-14)2+ω0,
illetve
0=(M+2me)W+ω0/c.

Ez utóbbiból kiszámíthatjuk a visszalökődött ion sebességét:
W=ω0(M+2me)c,
amelyet az energiaképletbe helyettesítve
ER[2(Z-14)2-Z2]=ω0[1+ω02(M+2me)c2]
adódik. Ez a képlet a Bohr-féle
ΔEkötési=hf(=ω)
frekvencia-feltétel módosított alakja; a jobb oldal második tagja a visszalökődésből származó mozgási energiát veszi figyelembe. Mivel a számszerű adatok közül hiányzik az ion atommagjának M tömege, a numerikus kiértékelés csak úgy folytatható, ha valamilyen becslést alkalmazunk. Nyilván MZmp, és már egyetlen proton mpc2 ,,nyugalmi'' energiája is 7 nagyságrenddel (!) nagyobb, mint a foton energiája, a viszszalökődési energia teljes mértékben elhanyagolható. (Megjegyezzük, hogy az egész eddigi számításunk ‐ az alkalmazott közelítések miatt ‐ legfeljebb 20-30% pontosságig vehető csak komolyan.)
A feladatban szereplő frekvenciával számolva az atommag Z rendszámára a
Z2-Z-12=0
másodfokú egyenlet adódik, amelynek (pozitív) gyöke: Z=4. A szóban forgó A(Z-2)+ ion tehát feltehetően a berillium Be++.
Gnädig Péter